زنگ خطر کاهش سن اعتیاد در یزد
به گزارش یزدبانو؛ هرچند بهدنبال تغییر سبک زندگی، آسیبهای اجتماعی زیادی نوجوانان و جوانان را در جامعه هدف قرار داده است، ولی همچنان «اعتیاد» به عنوان بلایی خانمانسوز و مادر بسیاری از دیگر آسیبهای اجتماعی، مهمترین چالش خانوادهها و جامعه امروز است.
تغییر نوع و مدل مصرف مواد مخدر در سالهای اخیر باعث افزایش روزافزون گرفتاران در دام اعتیاد شده است و با وجود تلاشهای فراوان مسئولان و خانوادهها، هر روز نحوه پیشگیری و درمان این بیماری پیچیدهتر و دشوارتر میشود.
دستاندرکاران پیشگیری از اعتیاد بهزیستی که از نهادهای درگیر با مسئله اعتیاد و پیشگیری و درمان این آسیب اجتماعی هستند، هر چند یک بار آمارهای هشداردهندهای در این مورد میدهند یکی از مهمترین آنها در استان کاهش سن اعتیاد به زیر 15 سال است که زنگ خطری جدی برای اهتمام بیشتر جامعه به ویژه خانوادهها در این مورد است.
با وجود اقدامات نهادهای مربوطه در ارائه راهکارهای آموزشی، پیشگیری و درمان برای مقابله با اعتیاد، همچنان مهمترین نهادی که میتواند در فرهنگسازی و کنترل و کاهش اعتیاد در بین نوجوانان و جوانان نقش اساسی ایفا کند، «خانواده» است؛ به نحوی که این نهاد اجتماعی با ارتقای آگاهی، کنترل و تربیت صحیح و همچنین نزدیکی و دوستی با نوجوانان، نقش اساسی و تاثیرگذاری در کاهش اعتیاد دارد.
نبود مهارتهای لازم در خانوادهها
یک شهروند یزدی که دارای 2 نوجوان است، در این رابطه میگوید: باید با توجه به رشد ارتباطات و وسایل ارتباط جمعی و آشنایی فرزندان با این تکنولوژی، والدین باید حداقل به اندازه فرزندانشان از آگاهی مطلوبی در این رابطه برخوردار باشند و حتی جلوتر از تکنولوژی و ارتباطات روز جامعه با فرزندان خود ارتباط سازنده داشته باشند.
«محمد عابدینی» میافزاید: متاسفانه دیده میشود والدین در ارتباط صحیح با فرزندان خود مشکل دارند و گاه در این مورد دچار افراط و تفریط میشوند.
وی دراینباره اظهار می کند: بعضی خانواده ها با کنترلهای بیشازاندازه در محیط خانه، عرصه را بر نوجوان به نحوی تنگ میکنند که وی به اجبار محبت و عاطفه را دور از فضای خانه جستوجو میکند و برخی نیز چنان نظارت کمرنگی بر فرزندانشان دارند که آنها را به نوعی ولنگاری اجتماعی سوق می دهند.
«فاطمه دهقان نیری» یک بانوی میانسال نیز دراینباره به نقش حیاتی و موثر مادران اشاره می کند و میگوید: البته در مرحله بعد نیز مدرسه و فضای آموزشی در این موضوع ایفای نقش می کند، به نحوی که لازم است مهارت های زندگی بهویژه «نه گفتن» را در همان سنین کودکی به آنها آموزش دهند.
تغییر مدل سوءمصرف مواد مخدر
کارشناس پیشگیری از اعتیاد اداره کل بهزیستی استان به کاهش سن اعتیاد به زیر 15 سال در استان و کشور اشاره و تصریح میکند: این موضوع زنگ خطری جدی برای خانواده هاست.
«علی دشتبان» همچنین به تغییر مداوم مدل سوء مصرف مواد مخدر و سوق یافتن نوجوانان و جوانان به سمت مصرف مواد مخدر صنعتی اشاره میکند و می گوید: این موضوع برای دست اندرکاران پیشگیری و درمان اعتیاد چالش برانگیز است، به نحوی که همیشه باید در امر پیشگیری یک گام جلوتر از مصرف کنندگان این مواد باشند.
به گفته این کارشناس پیشگیری، زمانی افراد در معرض سوءمصرف مواد سنتی بودند، ولی با افزایش موادمخدر صنعتی در جامعه، اعتیاد به این مواد افزایش یافته است و بهتازگی نیز با کاهش مصرف ماده مخدر «شیشه» در استان، شاهد افزایش مصرف ماده مخدری به نام «گل» هستیم که شامل «حشیش» و دیگر مخدرهاست.
وی با بیان اینکه آمارها درمورد اعتیاد زنان در استان نگران کننده نیست، متذکر میشود: بااینوجود در این رابطه نیز باید کنترل و فرهنگسازی بیشتری شود؛ چرا که با توجه به اینکه سن اعتیاد زنان بین 20 تا 40 سال است، بیشترین عامل اعتیاد زنان در جامعه، اعتیاد همسران یا دیگر اعضای خانواده است که در این رابطه باید اهتمام بیشتری شود.
دشتبان ادامه میدهد: درحالحاضر یک کمپ درمان اعتیاد زنان و همچنین یک مرکز سیلکدرمانی برای معتادان زن وجود دارد که اغلب مراجعان آن را زنان غیربومی تشکیل می دهند؛ ولی استان به لحاظ داشتن مرکزی شبانهروزی برای نگهداری زنان بهبودیافته در استان در مضیقه قرار دارد که باید در این رابطه راهکاری اندیشیده شود.
یزد؛ پایلوت آموزش مهارتهای زندگی
کارشناس پیشگیری از اعتیاد بهزیستی استان با تاکید تأکید بر اهمیت فرهنگسازی و آموزش در امر پیشگیری از اعتیاد، اظهار میکند: خوشبختانه یزد در رابطه با برنامه های فرهنگسازی و آموزش مهارت های زندگی در کشور از استانهای پیشرو است.
دشتبان با بیان اینکه به همین منظور نیز آموزش مهارتهای زندگی را از مهدهای کودک شروع کردهایم و از آموزش والدین و مربیان نیز غافل نماندهایم، می گوید: استان یزد پایلوت اجرای برنامه های آموزشی در مهدکودکهاست.
وی بیان میکند: البته آموزشهایی برای بالا بردن آگاهی در مدارس ابتدایی، راهنمایی و همچنین دانشگاه ها و محیط های کاری در حال برگزاری است تا تمام اقشار جامعه با مهارت های زندگی برای مقابله با آسیب های اجتماعی آشنا شوند.
به گفته این کارشناس، این نوع آموزشها با توجه به اینکه معضل اعتیاد مادر بسیاری از آسیبهای اجتماعی است، افراد جامعه را برای مقابله و نحوه برخورد با این آسیب خانمانسوز، توانمند خواهد کرد؛ هر چند که این آموزشها باید با تغییر مدل مصرف، روز به روز بیشتر و هدفمندتر شود.
اجرای طرح درمان دادگاه مدار
کارشناس پیشگیری از اعتیاد بهزیستی استان میگوید: یزد یکی از 5 استان اجرای پایلوت طرح درمان دادگاهمدار است که در آن معتادانی که به جامعه و خانواده آسیب میرسانند و حاضر به ترک اعتیاد نیستند، به اجبار به مرکز یا کمپ ترک اعتیاد ارجاع می شوند تا در مدت 6 ماه درمان شوند.
به گفته وی، این معتادان از طریق تلفنهای 123 و 110 از سوی مردم و خانواده معرفی و از جامعه جمع آوری میشوند و با همکاری نمایندگانی از دادگستری و بهزیستی برای درمان به مراکز مربوطه ارجاع می شوند.
وی با بیان اینکه طرح مذکور الگو گرفته از کشورهای توسعه یافته دنیاست، اظهار میکند: معتادان بعد از معرفی به این مراکز ازسوی تیمهای تخصصی شامل تیمهای روانگردان، ارزیاب و غربالگر در بازه زمانی 6 ماهه به طور اجباری درمان میشوند.
دشتبان میگوید: در مرحله نخست این طرح آزمایشی 100 معتاد متجاهر انتخاب شدهاند و در صورت نداشتن رضایت به ترک، با مجوز نیروی انتظامی با آنها برخورد می شود.
فعالیت 44 مرکز درمان اعتیاد زیر نظر بهزیستی
کارشناس پیشگیری از اعتیاد بهزیستی استان با بیان اینکه آمار دقیقی از معتادان استان وجود ندارد، اظهار میکند: با توجه به وجود مراکز درمانی زیر نظر بهزیستی و همچنین دانشگاه علوم پزشکی، آمارها متغیر است اما خوشبختانه در استان معتاد پرخطر وجود ندارد.
«علی دشتبان» میافزاید: در استان 44 مرکز ترک و درمان اعتیاد زیر نظر بهزیستی وجود دارد که 29 مرکز برای درمان و ترک اعتیاد، 14 کمپ شبانهروزی و یک کمپ اجباری است.
انتهای پیام/
Related Assets:
- «اعتیاد» خودنماترین آسیب اجتماعی یزد/ کمک به متکدیان تشویق آنها برای ماندن در این شغل است
- آسیب های اجتماعی جامعه را از درون تهی و پوک می کند
- آموزش «نه گفتن»؛ سدی در برابر آسیبها
- «تولید و اشتغال پایدار» در پیشگیری از اعتیاد نقش اساسی دارد
- علیرغم تاکید دولت بر کاهش آسیبهای اجتماعی؛ اعتیاد بانوان رشد داشته است
- رشد جمعیت زنان معتاد در استان یزد
- اعتیاد عامل بیش از 23 درصد طلاقها در خاتم است
ویژه زنان
- خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
- برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
- لزوم یکسانسازی سرفصلهای طرح نماد با محوریت مجموعه بهزیستی (Opens New Window)
- تاثیر آب چغندر بر سلامت قلب زنان (Opens New Window)
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- رعایت حجاب در المپیک کار سختی نبود (Opens New Window)
- نقش زنان در کربلا کمتر از مردان نبود (Opens New Window)
- نخستین پیروزی تیم ملی زنان در لیگ ملتهای آسیای مرکزی (Opens New Window)
- نقش پدر در تغذیه کودک با شیر مادر (Opens New Window)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
- مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)