نمایش نمایش

ID : 30688135

500 لیتر آب فدای یک کیلوگرم هندوانه!


مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت: یک کیلو هندوانه 500 لیتر آب در حالت عادی مصرف می‌شود، می‌توان با اصلاح روش آبیاری این میزان آب را به حدود 250 لیتر تقلیل داد.

به گزارش عصرفرهنگ؛ با وجود کاهش بارندگی‌ها و بروز خشکسالی‌های اخیر متأسفانه شاهد کشت هندوانه و محصولات مشابه پرآب در بخشی از مزارع استان هستیم.  اکثر زمین‌هایی که به کشت هندوانه می‌پردازند. این موضوع علاوه بر اینکه سود چندانی را متوجه صاحبان اصلی زمین نمی‌کند بلکه سبب خروج سرمایه قابل توجهی از استان می‌شود.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در گفت وگو با خبرنگار یزدآوا ،گفت: هندوانه هم همانند دیگر محصولات نیاز ناخالص به آب دارد که البته در مقایسه با بسیاری از دیگر محصولات این نیاز ناخالص به آب، خیلی بالا نیست.

وی بیان داشت: راه‌حل اینکه، کمتر آب مصرف شود این است که بهره‌وری آب را بالا ببریم. مثلا بجای آبیاری غرق‌آبی اگر از آبیاری تیپ استفاده کنیم، بهره‌وری بالا می‌رود. بدین‌شکل می‌توان مصرف آب را تا حدود نصف برای محصول هندوانه کاهش داد. برای یک کیلو هندوانه 500 لیتر آب در حالت عادی مصرف می‌شود، می‌توان با اصلاح روش آبیاری این میزان آب را به حدود 250 لیتر تقلیل داد.

محمدعلی حاتمی‌زاده گفت: کار دیگری که در رابطه با کاشت هندوانه می‌توان انجام داد این است که هندوانه را نشا کنیم، نشا کردن هندوانه نیز موجب کاهش مصرف آب می‌شود. در واقع اصلاح روش آبیاری و همچنین نشا کردن، مصرف آب را حتی به کمتر از 200 لیتر برای یک کیلو هندوانه می‌رساند.

وی اظهار داشت: از سوی دیگر با ارقام مناسب و استفاده از اصول به‌زراعی می‌توانیم در کاشت هندوانه عملکرد را بالا ببریم. یعنی مثلا از 28 تن کشت در هر هکتار آن را به 33 تن تا 35 تن در هر هکتار افزایش دهیم.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: با این روش‌ها می‌توان آب مصرفی هندوانه را به حداقل رساند که در آن صورت دیگر در مقایسه با بسیاری از محصولات چیز زیادی نیست. یعنی با روش‌های مذکور می‌توان آب مصرفی را به زیر 9 هزار متر مکعب برای هر هکتار رساند. که این مقدار برای هندوانه عدد معقولی است.

حاتمی‌زاده با بیان اینکه سطح کاشت هندوانه در کل کشور حدود 130 هزار هکتار است، اضافه کرد: اگر در این مقدار کشت هندوانه از آبیاری تیپ استفاده شود و همچنین از نشا استفاده کنیم، چون نشا آب اولیه را نیاز ندارد، تا حد قابل توجهی می‌شود آب مصرفی را کاهش داد.

وی در رابطه با میزان کشت هندوانه در استان یزد نیز گفت: در استان یزد حدود 900 هکتار هندوانه کشت می شود که عملکرد آن حدود 30 تن است. در یزد بحث آبیاری تیپ و نشا در حال انجام است. علاوه بر این یکی از مواردی که در استان در حال انجام است، ورود به گلخانه است. که عملا موجب استفاده کمتر آب است. البته هنوز هندوانه وارد گلخانه نشده اما دیگر محصولات جالیزی وارد شده است.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان ادامه داد: نکته دیگر این است که هندوانه محصولی است که خانواده‌های کم‌برخوردار می‌توانند استفاده کنند. قیمت نسبتا پایین آن موجب شده که این محصول برای این قشر قابل استفاده باشد. همچنین تولید آن برای کشاورزان نیز آسان است و همین امر موجب شده کشاورزان به کشت هندوانه روی بیاورند.

وی اظهار داشت: البته کاشت هندوانه در استان یزد خیلی زیاد نیست و بیشتر هندوانه‌ای هم که در استان مورد استفاده قرار می‌گیرد از استان‌های دیگر است. لذا اینکه بعضا گفته می‌شود به واسطه هندوانه حراج آب صورت می‌گیرد، این بحث درستی نیست. چرا که میزان آبی که برای هندوانه استفاده می‌شود در مقایسه با دیگر محصولات مقدار غیرمعقولی نیست و در استان یزد هم بیشتر شاهد واردات هندوانه از دیگر استان‌ها هستیم.

حاتمی‌زاده در پایان گفت: سیاست استان ما هندوانه نیست ولی رویکرد ما این نیست که از این محصول چه در کشور و چه در استان حمایت نکنیم. بالاخره هندوانه هم مانند دیگر محصولات نیاز و درخواست جامعه است. نظر ما در رابطه با تولید هندوانه اصلاح روش‌های کاشت برای مصرف کمتر آب است.






فرهنگی فرهنگی

جدیدترین ها جدیدترین ها