ID : 10593639
امیرعبداللهیان:

اظهارات تند فیصل عامل لغو سفر ظریف/ پیام‌های آمریکا درباره سوریه و داعش


معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه گفت که آمریکایی‌ها در خصوص مسائل منطقه‌ای از جمله درباره سوریه و داعش پیام‌هایی را مستقیم و غیرمستقیم به ایران منتقل می‌کنند.

به گزارش یزدرسا، «حسین امیرعبداللهیان» در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آمریکا تندی لهجه‌اش نسبت به «بشار اسد» را کاهش داده، گفت: اخباری که از کانال‌های دیپلماتیک در اختیار داریم، می‌گوید آمریکایی‌ها از برخی از دوستان ما در منطقه در خصوص سوریه فریب خوردند؛ برخی از دوستان منطقه‌ای ما وعده‌ها و اطلاعات غلطی به آمریکا می‌دادند مبنی بر اینکه یک هفته یا یک ماه دیگر بشار اسد سقوط می‌کند، که این اطلاعات با واقعیت‌های سوریه در تعارض بود.

 

وی در مصاحبه با برنامه «من طهران» شبکه العالم، افزود: در اولین دیدار پس از آغاز بحران سوریه در قاهره با «حسنین هیکل» (تاریخدان و اندیشمند برجسته عرب)، وی گفت که من با فهم عربی‌ام می‌گویم «بشار اسد» توسط تروریست‌ها و با این روش سرنگون نخواهد شد.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: اشخاصی که فکر می‌کنند با این روش‌ها می‌توانند بشار اسد را سرنگون کنند، نشان می‌دهند فهم صحیحی از جهان عرب و از درون سوریه ندارند.

 

"آمریکا دریافت اشخاصی که ادعای مخالف بودن در سوریه دارند فاقد پایگاه و نفوذ و تاثیرگذاری در سوریه هستند"

امیرعبداللهیان تأکید کرد: به نظر می‌آید آمریکایی‌ها پس از گذشت چهار سال از مساله سوریه به این واقعیت پی برده‌اند، اقدام‌هایشان در سوریه به نتایج مد نظر آنان منجر نشده است. این نتیجه نزدیک شدن آمریکا به شناخت واقعی‌تر نسبت به اوضاع در سوریه است و اینکه آمریکا دریافت اشخاصی که ادعای مخالف بودن در سوریه دارند فاقد پایگاه و نفوذ و تاثیر گذاری در سوریه هستند، این نتیجه مقاومت ارتش سوریه در مدت چهار سال در سخت‌ترین شرایط است که نه تنها از هم نپاشید بلکه پیروزی‌های زیادی نیز کسب کرد و همچنین این امر در نتیجه پایداری شخص بشار اسد در زمینه مقاومت در برابر تروریسم است.


* مخالفت بشار اسد با استراحت خانواده‌اش در تهران


امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: ما در مقطعی از آقای بشار اسد خواستیم همسر و فرزندانش برای استراحتی کوتاه به تهران بیایند اما پاسخ وی این بود که بشار و خانواده‌اش سوریه را ترک نمی‌کنند، و در تمام سختی‌ها تا پایان در کنار مردم سوریه باقی خواهند ماند؛ این مقاومت و پایداری در رهبری سوریه نیز موضوع مهمی است .

* آمریکایی‌ها پیام‌هایی درباره سوریه و تروریسم داعش به ایران منتقل می‌کنند

امیرعبداللهیان اظهار داشت: حتی در خصوص مسائل منطقه‌ای پیام‌هایی را به طور مستقیم یا غیرمستقیم به بهانه مبارزه با تروریسم داعش و حل سیاسی موضوع سوریه به جمهوری اسلامی ایران منتقل می‌کنند.


وی تأکید کرد: اما سیاست جمهوری اسلامی ایران این نیست که در موضوع هسته‌ای به دنبال حل مسائل منطقه‌ای باشد، چون حل این مسائل در منطقه انجام خواهد شد و در قدم نهایی نیازمند حمایت سازمان ملل خواهد بود .


امیرعبداللهیان درباره طرح روسیه برای حل مساله سوریه، دیدار نمایندگان نظام و مخالفان با یکدیگر و نقش ایران در این زمینه گفت: ما از سال گذشته یک طرح چهار ماده‌ای را به سازمان ملل متحد ارائه کردیم .


معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: «اخضر ابراهیمی» نماینده وقت سازمان ملل متحد در امور سوریه در مشورت با «بان کی مون»‌، نسخه‌ای از طرح سیاسی ایران برای حل مساله سوریه را در اختیار کشورهای موثر مانند 5 کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار داد.


* یکی از مفاد طرح سیاسی ایران، گفت‌وگوی ملی در سوریه است


امیرعبداللهیان ادامه داد: تا زمان حاضر، گفت‌وگوهایی برای پیگیری طرح سیاسی ایران در سطح سازمان ملل متحد و کشورهای منطقه و اروپایی داریم؛ یکی از مفاد طرح سیاسی ایران، بحث گفت‌وگوی ملی است که شروع این گفت‌وگوی ملی جدید قرار است با هماهنگی و میزبانی روس‌ها در مسکو در هفته آخر ژانویه انجام شود .


امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: در سفر اینجانب، آقای بوگدانف به عنوان نماینده پوتین در امور خاورمیانه ماموریت داشت گفت‌وگوها را در مسکو کلید بزنند.


امیرعبداللهیان با اشاره به مشورت‌های نزدیک با مقام‌های روسیه درباره استمرار حمایت‌های همه جانبه از سوریه و تاکید به راهکار سیاسی به منظور خارج ساختن سوریه از بحران، اظهار داشت: سایر بندهای طرح سیاسی ایران در تعامل با بشار اسد رئیس جمهور سوریه و دیگر گروه‌های سوری اعم از معارضان و حکومت و همچنین با سازمان ملل متحد در حال پیگیری است.


وی افزود: اخیرا آقای رمزی معاون دیمستورا درباره رایزنی بیشتر پیرامون نحوه  پیگیری حل سیاسی سفری به تهران داشت که گفت‌وگوی مفصلی داشتیم، تقریباً به طور مستمر سرگرم تماس و رایزنی با دیمستورا هستیم.

 

* هماهنگی ایران و روسیه درباره حل بحران در سوریه

وی درباره طرح‌های ایران و روسیه در این زمینه گفت: ما به آنچه در روسیه اتفاق می‌افتد با دوستانمان در مسکو هماهنگی و درباره جزییات آن بحث کردیم، در عین حال آقای بشار اسد توسط بوگدانف و جمهوری اسلامی ایران در جریان کلیات کار قرار گرفته، به این دلیل که لازمه هر گونه راهکار سیاسی آن است که حکومت سوریه در جریان باشد و برای تحقق آن راهکار همراهی کند.


امیرعبداللهیان تأکید کرد: برای گفت‌وگوی مخالفان در مسکو مشکلاتی وجود دارد و چند دستگی در بین آنان هست، یکی از نگرانی‌های ما آن است که بخش عمده معارضان که قرار است در مسکو جمع شوند، فاقد پایگاه و نفوذ و قدرت تاثیرگذاری در سوریه هستند. این همان مسئله‌ای است که می‌تواند برای مذاکرات مشکل ایجاد کند.


امیرعبداللهیان تأکید کرد: لذا در گفت‌‌وگو با بوگدانف و مقام‌های روسی تلاش کردیم که به این سمت حرکت کنیم که افراد، گروه‌ها و جریان‌های موثر در آن نشست حضور یابند .


* بشار اسد بخش محوری راه حل سوریه
وی افزود: از دیدگاه آقای بشار اسد و حکومت سوریه این گفت‌وگو نه گفت‌و‌گوی حکومت و مخالفان بلکه گفت‌و‌گوی سوری سوری است. آنان معتقدند تمام اقشار و گروه‌های تاثیر گذار در سوریه اعم از مخالفان و جریان‌های موثر می‌توانند در این گفت‌و‌گو شرکت کنند لذا این را به عنوان شروع خوب می‌دانیم و معتقدیم هر چه بیشتر باید به راهکارهای حل سیاسی در سوریه توجه شود.


امیرعبداللهیان درباره این که بشار اسد باید بخشی از راهکار مزبور باشد، گفت: از نظر تهران و مسکو اسد جزو محوری برای حل سیاسی در سوریه است، پرونده خلع سلاح شیمیایی سوریه نیازمند نظام پاسخگو بود، آقای اسد مسئولانه در قبال خلع سلاح در سوریه اقدام کرد، لذا نتیجه آن شد که نماینده دبیرکل در امور خلع سلاح شیمیایی سوریه و سازمان تخصصی ذیربط تایید کردند که خلع سلاح شیمیایی سوریه انجام شد.


امیرعبداللهیان تأکید کرد: هر گونه توافق و پیشرفت روند سیاسی در سوریه با آقای بشار اسد شروع خواهد شد، اما برای پایان هرگونه روند سیاسی باید زمینه‌ای را فراهم کرد که مردم سوریه نسبت به آینده سیاسی کشورشان بتوانند تصمیم بگیرند. لذا پایان روند سیاسی سوریه بر عهده هیچ کشوری نخواهد بود بلکه برعهده رای و نظر صریح و روشن مردم سوریه در فضایی آرام و منطقی و خالی از حضور تروریست‌ها در سوریه انجام خواهد شد.

* رفتارهای عربستان در منطقه باعث نگرانی می‌شود


امیرعبداللهیان در پاسخ به سؤالی درباره اختلافات ایران و عربستان درباره مسائلی مانند سوریه، عراق و لبنان گفت: طی چند ماه گذشته در گفت‌وگوهای دیپلماتیک با عربستان شاهد پیشرفت‌هایی بودیم، ولی عربستان در برخی مسائل رفتارهایی از خود نشان داده است که خواست جمهوری اسلامی ایران نیست و این گونه رفتارها باعث نگرانی در منطقه می‌شود.


وی افزود: این رفتارها باید جای خود را به رفتارهایی بدهد که باعث همدلی و وحدت در منطقه شود.


امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: با این حال دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در نیویورک دیداری مثبت بود، این دیدار یکی از گام‌های رو به جلو محسوب می‌شود و من نیز قبلاً به جده سفر کردم و در دیدار با امیر «سعود الفیصل» حرف‌های خوبی از ایشان شنیدم.

 

"وزیر خارجه عربستان همچنان بر ضرورت دیدار با آقای ظریف تأکید دارد و ما تلاش می‌کنیم که این دیدار در اولین فرصت مناسب برگزار شود"

* اظهارات تند سعود الفیصل باعث شد سفر ظریف به عربستان انجام نشود


وی افزود: پس از این دو دیدار مثبت که برای کشورهای منطقه نیز دارای آثار و پیامدهای سازنده‌ای بود، ما دعوتنامه‌ای کتبی از وزیر خارجه عربستان برای سفر «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران به ریاض با هدف بررسی مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی دریافت کردیم و ما آماده فراهم کردن مقدمات سفر ظریف به عربستان بودیم و زمانی برای سفر ایشان تعیین شده بود که متأسفانه اظهارات رسانه‌ای تند و غیرمنتظره وزیر امور خارجه عربستان مانع آغاز این سفر شد.


امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: ما برنامه ریزی کرده بودیم که دیدار آقای ظریف و مسئولان عربستانی دو سه هفته پس از عید قربان در ریاض برگزار شود، و من نیز در دیدارم با سعود الفیصل در جده از ایشان برای سفر به ایران دعوت کرده بودم که ایشان پذیرفتند ولی اظهارات غیرقابل قبول سعود الفیصل درباره سوریه باعث شد که ما در داخل کشور تحت فشار افکار عمومی قرار بگیریم. وزیر خارجه عربستان همچنان بر ضرورت دیدار با آقای ظریف تأکید دارد، و ما تلاش می‌کنیم که این دیدار در اولین فرصت مناسب تحقق یابد.


* از کانال‌های دیپلماتیک از عربستان خواستیم مانع تداوم کاهش بهای نفت شود


امیرعبداللهیان در پاسخ به این سؤال که آیا آقای ظریف و سعود الفیصل با همدیگر دیدار خواهند کرد، اظهار داشت: عاملی باعث شد که این دیدار همچنان به تأخیر بیفتد و این عامل همان کاهش قیمت نفت بود.


معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: انتظار کشورهای نفت‌خیز منطقه از عربستان و دیگر کشورهای نفت خیز این است که برای جلوگیری از آسیب دیدن  کشورهای نفت خیز از کاهش قیمت نفت تلاش کنند و مانع تداوم تأثیر کاهش قیمت نفت در اقتصاد کشورهای نفت خیز شوند.
وی افزود: ما از کانال‌های دیپلماتیک به مسئولان عربستان گفته‌ایم که با اتخاذ تصمیمات حکیمانه باید مانع سوء استفاده دشمنان منطقه و آسیب زدن آنها به اقتصاد رو به رشد کشورهای منطقه شوند .


امیرعبداللهیان تأکید کرد: ما هم در چارچوب اوپک مذاکراتی را با مسئولان عربستانی در دستور کار داریم و در آخرین جلسه اوپک مواضع ایران به روشنی بیان شده است و هم در مذاکره با مقامات کشورهای منطقه این پیام را به مسئولان عربستان ارسال کرده‌ایم که باید سیاست درستی را که به نفع منطقه باشد، اتخاذ کنند.

 

* تبانی برخی کشورهای منطقه برای کاهش قیمت نفت


امیرعبداللهیان اظهار داشت: ما اخباری می‌شنویم که برخی کشورهای منطقه از طریق تبانی با کشورهای خارج منطقه در مقطع کنونی قیمت نفت را پایین آورده‌اند و ما از عربستان انتظار داریم که نقش اصلی خود را در مساله قیمت نفت برای کمک به کشورهای منطقه ایفا کند. متأسفانه در سال‌های گذشته شاهد یک سری خطاهای استراتژیک در منطقه هستیم خطاهایی مانند حمایت و استفاده ابزاری از تروریسم برای تغییر اوضاع در سوریه و عراق و همکاری و همراهی سهوی یا عمدی با برخی از کشورهای خارج منطقه برای کاهش قیمت نفت و ضربه زدن به اقتصاد رو به رشد کشورهای منطقه.

 

* حرف‌های مثبت پادشاه بحرین درباره شیخ سلمان


امیرعبداللهیان همچنین درباره مسأله بازداشت شیخ علی سلمان دبیرکل جمعیت وفاق بحرین گفت: من در مراسم تحلیف آقای سیسی در قاهره، فرصتی پیدا کردم که با پادشاه بحرین گفت‌وگو کنم. در آن جا، پادشاه بحرین درباره شخصیت شیخ علی سلمان، حرف های مثبتی زد، من هم به ایشان گفتم که شما از این لحاظ که یکی از چهره‌های شاخص معارض، شیخ علی سلمان است که فردی متوازن و معتقد به راه حل دموکراتیک است، شانس آورده‌اید.
* اذعان پادشاه بحرین به دموکراتیک بودن روش‌های شیخ سلمان


امیرعبداللهیان افزود: پادشاه بحرین تایید کرد که شیخ علی سلمان با روش‌های دموکراتیک کار را دنبال می‌کند؛ و حرف‌های مثبتی درباره شیخ علی سلمان زد. ما همچنین از ایشان شنیدیم که پادشاه بحرین، در حل سیاسی بحران بحرین و فاصله گرفتن از روش‌های مبتنی بر خشونت و شیوه‌های امنیتی در این کشور، جدی است.

 

"فراموش نکنیم که ابتدای بحران، عربستان سعودی با تانک وارد بحرین شد و همچنان تانک‌های نظامی عربستان سعودی در بحرین هستند"

* حاکمیت جریانات افراطی در بحرین


وی ادامه داد: اتفاقی که در آن جا افتاد، اولا ثابت می‌کند که جریانات افراطی درون حاکمیت، قدرت را در دست دارند؛ و دیدگاه‌های پادشاه بر مبنای آن چه که من از زبان او مستقیم شنیدم، خیلی در بحرین اجرا نمی‌شود. ثانیا فراموش نکنیم که ابتدای بحران، عربستان سعودی با تانک وارد بحرین شد و همچنان تانک‌های نظامی عربستان سعودی در بحرین هستند.


امیرعبداللهیان تأکید کرد: ثالثا، دستگیری معتدل‌ترین و دموکراتیک‌ترین شخصیت معارض در بحرین یعنی شیخ علی سلمان، نشان دهنده این است که بحران در بحرین عمیق و جدی است، و حکومت بحرین قادر به کنترل اوضاع نیست به همین سبب به این روش‌های خشونت آمیز روی آورده است.


* بحران بحرین صرفا راه‌حل سیاسی دارد


وی خاطرنشان کرد: تصور ما این است که بحران بحرین، صرفا راه‌حل سیاسی دارد، به پادشاه بحرین اعلام کردیم که ما آماده‌ایم از ارتباط خودمان با دوستان‌مان در بحرین، برای کمک به گفت‌وگوی ملی موثر و واقعی بهره بگیریم، و بحرین می‌تواند از طریق سیاسی به صلح و ثبات و آرامش برسد.
* بازداشت شیخ سلمان با امنیت بحرین و منطقه در تعارض است


امیرعبداللهیان گفت: اقداماتی که در پی دستگیری شیخ علی سلمان در بحرین شروع شد، به یقین در تعارض با امنیت بحرین و امنیت منطقه است و می‌تواند بحرین را وارد مرحله جدید کند که به نفع هیچ طرفی نخواهد بود و ما بر ضرورت آزادی فوری شیخ علی سلمان تاکید داریم، به دلیل تبعات منفی که این دستگیری می‌تواند داشته باشد. بحرین، متفاوت از کشورهای دیگری است که به‌توان رهبران معارض و دموکراتیک آن را مدت‌ها در بازداشت نگه داشت و این بازداشت را تمدید کرد، بحرین جامعه‌ای نیست که به‌توان با خشونت و با ارعاب بر مردمِ آن حکومت کرد.

امیدوارم آن چه را که در حاشیه مراسم تحلیف آقای سیسی از پادشاه بحرین شنیدیم و اکنون خلاف آن را در بحرین مشاهده می‌کنیم، هر چه سریع‌تر در مسیر گفت‌وگوی ملی، واقعی و موثر قرار گیرد.


* افراد معتقد به راهکارهای دموکراتیک تصور می‌کنند نمی‌توانند صرفا این راه را دنبال کنند

معاون وزیر خارجه کشورمان اظهار داشت: اخباری که از وضعیت در داخل بحرین داریم، اخبار خوبی نیست و در سطح منطقه مطالبی می‌شنویم که بازداشت شیخ علی سلمان باعث عصبانی شدن برخی گروه و افرادی شده است که معتقد به راهکار دموکراتیک هستند و آنها تصور می‌کنند که برای دفاع از حقوق اولیه خودشان نمی توانند صرفا با روش‌های دموکراتیک کار را دنبال کنند. این چیزی است که ما هیچ گاه آن را توصیه نمی‌کنیم و همواره خواهان تداوم راهکار دموکراتیک هستیم اما بحرین، باید این اخبار و این هشدارها را جدی بگیرد و با این رفتارها، به دست تندروهای درون حکومت بهانه ندهد تا در جهت تقویت خشونت‌ها، اقدامی انجام ندهند.


* ایران اولین حامی عراق در مبارزه با تروریسم


امیرعبداللهیان درباره اوضاع عراق گفت: ما اولین کشوری بودیم که به محض سقوط موصل، همه گونه حمایت لازم را برای مقابله با تروریسم و داعش از عراق به عمل آوردیم. خوشبختانه، فتوای حضرت آیت الله سیستانی و مرجعیت، در کنار بسیج گستردۀ مردم و درایت مقامات سیاسی و نیروهای مسلح عراق، پیروزی‌های چشم‌گیری را بدون مداخله آمریکا، برای مردم عراق رقم زد.

 

* آمریکا هیچ اقدام مؤثری در عراق انجام نداده


امیرعبداللهیان اظهار داشت: امروزه در عراق شاهد هستیم که هیچ اقدام موثر و قاطعی از سوی آمریکایی‌ها صورت نگرفت. اخبار متواتری وجود دارد که در مناطقی، هواپیماهای آمریکایی، پکیج‌ها و بسته‌های سلاح و مواد غدایی پرتاب کردند که آن مناطق کاملا مناطق در اختیار نیروهای داعش و نیروهای تروریستی بوده است.


وی افزود: آن چه در عراق جریان دارد، حرکت رو به جلو، انسجام هر چه بیشترِ کرد، سنی و شیعه؛ جدیت مردم برای پاکسازی عراق از تروریسم است و گام‌های مهمی در این رابطه برداشته شده و ما اطمینان داریم که در آینده نه چندان دور، دامنه این پاکسازی‌ها به موصل هم خواهد رسید و این اقدام شوم داعش، شروع جدیدی برای عراق شد که با سرعت و گستردگی بیشتری، تروریسم را بعد از بیش از یک دهه، از عراق ان شاء الله به کلی پاکسازی کند.

 

*یمن تا پیش از این به مرکزی برای رشد قارچ گونه القاعده تبدیل شده بود

 

امیرعبداللهیان درباره اوضاع یمن گفت: برای ما امنیت یمن مهم است، یمن تا پیش از این به مرکزی برای رشد قارچ گونۀ القاعده تبدیل شده بود.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با همه طرف‌ها در یمن، با همه احزاب و همه گروه‌ها ارتباط دارد و با حکومت یمن هم ارتباط دارد، با حوثی‌ها و انصارالله هم ارتباط نزدیکی داریم.


* آمریکا و دولت یمن قادر به مبارزه با القاعده نبودند


امیرعبداللهیان اظهار داشت: انصارالله و حوثی‌ها، در چند جبهه اقدامات موثری را در هماهنگی با حکومت و بخش‌های ذیربط یمنی و همه احزاب و گروه‌های تاثیرگذار در یمن انجام می‌دهند، اول مبارزه با فساد، فسادی که در سال‌های اخیر، مشکلات فراوانی برای یمن ایجاد کرده است. دوم، مبارزه با القاعده، به صراحت می‌گویم نه آمریکایی‌ها و نه دولت یمن، چه در زمان علی عبدالله صالح چه بعد از تحولات اخیر در یمن، به هیچ وجه قادر به مبارزه با القاعده در یمن نبودند.


وی تأکید کرد: علی رغم حضور نظامی آمریکا و پرواز پهپادهای آمریکا و هدف قرار دادن القاعده و برخی از جریان‌ها به طور همزمان، پیروزی و توفیقی در این زمینه کسب نکردند، مگر در مقطع اخیر، که حوثی‌ها و انصارالله با هماهنگی با حکومت و با به کارگیری همه قبایل، عشایر و جریان‌های موثر، توانستند ضرباتی کاری به القاعده در یمن وارد کنند.


امیرعبداللهیان اظهار داشت: اقدام حوثی‌ها در مقابله با طرح شورای همکاری نبود، بلکه طرح شورای همکاری خلیج فارس، ناکارآمدی‌های فراوانی داشت و در حوزۀ فساد و در حوزه القاعده و حوزه وحدت یمن مشکلاتی ایجاد کرده بود.


امیرعبداللهیان گفت: توافق صلح و شراکت که بین حوثی‌ها، احزاب مختلف یمنی و حکومت یمن منعقد شد، توافقی است که تکمیل کنندۀ طرح شورای همکاری خلیج فارس است آن چه امروز در یمن شاهد هستیم، پیش رفتنِ یمن به سمت ثبات، امنیت و همکاری و وحدت هر چه بیشتر است و از وحدتِ یمن، استقلال، تمامیت ارضی، حاکمیت یمن حمایت می‌کنیم و معتقد هستیم که این شیوه می‌تواند روند سیاسی در یمن را تسریع کند.

 

حوثی‌ها به دنبال قدرت در یمن نیستند، آنها همانند بسیاری از احزاب، گروه‌ها و قبایل به دنبال صلح و ثبات و امنیت کشورشان هستند. حوثی‌ها حتی در حالی که قادر بودند در پایتخت، اقدامات دیگری انجام دهند، بهترین اقدام را صلح و شراکت یافتند و این چیزی است که به نفع همه طرف‌ها در منطقه است.

* روابط تهران و آنکارا راهبردی است


معاون وزیر خارجه در خصوص روابط تهران و آنکارا گفت: این روابط حقیقتاً راهبردی است، و علیرغم تفاوت دیدگاه در خصوص برخی موضوعات مرتبط با آینده سیاسی در سوریه، هیچ یک از طرفین اجازه ندادند که این موضوع به روابط راهبردی دو کشور، لطمه و صدمه‌ای وارد کند.


وی تأکید کرد: ما گفت‌وگوهای موثر و مفیدی را با دوستان ترکیه‌ای خود برای حل سیاسی در سوریه داشتیم که به دلیل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ترکیه و برخی تحولات، این گفت‌وگوها مدتی به تعویق افتاد اما از ماه گذشته با سفر معاون وزیر خارجه و در پی آن سفر وزیر خارجه، از سر گرفته شد و ما توافق کردیم که نسبت به حل سیاسی در سوریه، مشورت‌های جدی منتهی به یک راهکار عملی را ادامه دهیم، در چارچوب مصالح منطقه و منافع مشترک تهران و آنکارا.

 


* تکمیل روند سیاسی لبنان به نفع منطقه است

امیرعبداللهیان در خصوص اوضاع لبنان گفت: موضوع مهمی که در حال حاضر در عرصه لبنان مطرح است، انتخاب رییس جمهور برای این کشور است. ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران، با جدیت این موضوع را دنبال می‌کنیم.


وی تأکید کرد: انتخاب رئیس جمهور می‌تواند تکمیل کننده روند سیاسی باشد به ویژه در شرایط کنونی که بحث مبارزه با تروریسم مطرح است؛ انسجام و تکمیل روند سیاسی در لبنان به نفع این کشور و به نفع کل منطقه خواهد بود، در همین رابطه هم بود که جمهوری اسلامی ایران، هبه ای تسلیحاتی را به ارتش لبنان برای تقویت آن در مبارزه با تروریسم پیشنهاد داد.

 

"فرانسه، تحرکات خوبی را برای رایزنی و مشورت برای انتخاب رئیس جمهور در لبنان دارد"

امیرعبداللهیان گفت: فرانسه، تحرکات خوبی را برای رایزنی و مشورت برای انتخاب رئیس جمهور در لبنان دارد؛ اطلاع دارید بر اساس توافقی که در لبنان وجود دارد، رئیس جمهور در لبنان از بین مسیحی‌ها انتخاب خواهد شد و این هم یکی از انگیزه‌ها و عواملی است که فرانسه و حتی واتیکان، نسبت به انتخاب هر چه سریع‌ترِ رئیس جمهور در لبنان اهتمام دارند؛ ما تلاش می‌کنیم با توجه به ارتباطاتی که با دولت لبنان و حزب الله داریم، نسبت به تسریع در انتخاب رییس جمهور لبنان، رئیس جمهوری که مورد توافق همه طرف‌ها در لبنان باشد، کمک کنیم و این را به نفع لبنان و ثبات سیاسی این کشور و امنیت منطقه می‌دانیم.


* سفر مقام فرانسوی به تهران در آینده نزدیک

 

امیرعبداللهیان در خصوص احتمال سفر مسؤول فرانسوی در وزارت خارجه فرانسه (ژیرو) به تهران گفت: احتمالا آقای ژیرو مجدداً طی یک ماه تا چهل روز آینده، به تهران سفر کند. ژیرو تلاش دارد در جریان دیدگاه‌های ما و دیدگاه‌های عربستان سعودی و برخی کشورهای تاثیرگذار در این رابطه قرار بگیرد.

 

البته ما ضمن این که حمایت‌های خودمان را برای تسریع در انتخاب رئیس جمهور (لبنان) دنبال می‌کنیم، همواره به دوستانمان در این کشور تاکید کرده‌ایم که این موضوع یک موضوع داخلی لبنان است و شایسته‌ترین جهات در تصمیم‌گیری در خصوص انتخاب رئیس جمهور در لبنان، مقامات سیاسی، پارلمانی و شخصیت‌های موثر لبنانی هستند.

 

* مذاکرات هسته‌ای علیه هیچ کشوری نیست


امیرعبداللهیان اظهار داشت: برخی نگرانی‌های کاذب و نادرست درباره برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد و مقام معظم رهبری نیز در سخنرانی خود به مناسبت میلاد پیامبر عظیم الشأن اسلام (ص) به این مساله اشاره کردند. این نگرانی‌های کاذب باعث تحرکات بین‌المللی برخی از کشورهای منطقه خصوصاً عربستان شد ولی واقعیت این است که اولاً مذاکرات هسته‌ای ایران علیه هیچ کشوری در منطقه نخواهد بود ثانیاً فقط آنچه در جلسات مذاکرات هسته‌ای می‌گذرد، تعیین کننده نتایج مذاکرات خواهد بود و این مسائل حاشیه‌ای و تحرکات صهیونیست‌ها کمترین تأثیر را در نتایج مذاکرات هسته‌ای خواهد گذاشت و مجموعه عواملی در مذاکرات هسته‌ای وجود دارد که اگر این عوامل به نتیجه برسد، نتایج مذاکرات تعیین خواهد شد.


* در مذاکرات هسته‌ای هیچگونه معامله‌ای بر سر مسائل منطقه‌ای نخواهیم داشت


وی افزود: حقیقت این‌است که برخی طرف‌های مذاکره‌کننده علاقمند هستند که نوعی ارتباط بین مساله هسته‌ای و مسائل منطقه‌ای ایجاد کنند و از این طریق مذاکراتی را با ایران درباره مسائلی مانند سوریه آغاز کنند ولی قضیه روشن و مشخص این است که ما فقط درباره موضوع هسته‌ای مذاکره خواهیم کرد.

معاون وزیر خارجه ادامه داد: به عبارت دیگر مذاکرات هسته‌ای و نتایج این مذاکرات جدا و منفکّ از سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در قبال مسائل منطقه است و صراحتاً اعلام می‌کنم که ما هیچ گونه معامله و زدوبندی در خصوص مسائل منطقه‌ای با استفاده از ظرفیت مذاکرات هسته‌ای نخواهیم داشت و معتقدیم که مسائل منطقه باید در درون منطقه و با کمک همه اهل منطقه حل و فصل شود.


امیرعبداللهیان گفت: آمریکایی‌ها حتما به دنبال این هستند که با استفاده از فرصت گفت‌وگویی که در چارچوب مذاکرات هسته‌ای فراهم می‌شود وارد موضوعات منطقه‌ای نیز شوند.


منبع : فارس

انتهای پیام/ص




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.