اقتصادی که هنوزمقاوم نشده است!
یزد رسا؛ در چند سال اخير و با شدت يافتن تحريمهای يک جانبه و غيرانسانی غرب عليه جمهوری اسلامی ايران با هدف متوقف كردن برنامههای صلح آميز هستهای ايران، واژهی جدید «اقتصاد مقاومتی» به ادبيات اقتصادی كشور اضافه شد و به فراخور حال و روز اقتصاد كشورمان مورد بحث قرار گرفته است.
اين واژه اولين بار در ديدار كارآفرينان با مقام معظم رهبری در شهریور سال 1389 مطرح شد.
در همين ديدار، رهبر معظم انقلاب «اقتصاد مقاومتی را »معنا و مفهومی از كارآفرينی معرفی کردند و برای نياز اساسی كشور به كارآفرينی دو دليل فشار اقتصادی دشمنان و آمادگی كشور براي جهش را معرفی نمودند.
مقاوم بودن اقتصاد، استفاده از همهى ظرفيت هاى دولتى و مردمى، حمايت از توليد ملى، مديريت منابع ارزى و مديريت مصرف ارکان اقتصاد مقاومتی هستند که باید دید اقتصاد کشورتاچه اندازه به سمت پنج مولفه یاد شده پیش رفته است.
درسياست هاي اقتصاد مقاومتي که توسط مقام معظم رهبري ابلاغ شده حتي به استفاده از بخش خصوصي در امور بزرگي مانند صادرات نفت و گاز صحبت تأکید شده است.
آري؛ بخش خصوصي در كشور ما عليرغم خواسته ها، شعارها و وعده ها به جايگاه بايسته خود نرسيده است در حالي كه رسيدن به اقتصاد بدون نفت ، بدون بوجود آوردن شركت هاي خصوصي بزرگ كه بتوانند در سطح جهاني قد علم كنند ممكن نخواهد بود. لازم است ابتدا همه ما ضرورت پروردن چنين قهرمانان ملي را لمس كنيم.
دولت مخالف حضور بخش خصوصی در نفت است!
اما چندی پیش زنگنه وزیر نفت در نشست هماندیشی کارگزاران بورس با مسؤولان ارشد اقتصادی کشور که در وزارت امور اقتصادی برگزار شده بود به ایراد سخنانی پرداخت و گفت: همانطور که قبلا هم گفتهام آماده عرضه نفت خام و فرآوردههایش در این بورس هستیم. میتوانیم نفت خام را تا 100 هزار بشکه در بورس انرژی عرضه کنیم هرچند این آمادگی را برای سایر فرآوردههای نفتی هم داریم.
وی با بیان اینکه باید روشهای مختلف عرضه نفت در بورس انرژی فعال شود، گفت: همچنین نباید امکان سرمایهگذاری بخش خصوصی نیز در بورس فعال شود! البته میگویند وزارت نفت یا بنده مخالف حضور بخش خصوصی هستم!
از طرف دیگر رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای ستاد بزرگداشت روز ملی مهندس با اشاره به ضربه واردات بیرویه و قاچاق به کشور، گفتند: "امروز فشار واردات، كشور را دارد از پا درمیآورد و در خصوص میزان واردات قاچاق به کشور نیز ارقام بسیار عجیبی مطرح است، اما این هم یک توجیه منطقی نیست که به بهانه جلوگیری از قاچاق و دریافت سود گمرکی، راه واردات انبوه به کشور به صورت رسمی بازشود"
آخرین وضعیت واردات رسمی کالا به کشور را مورد بررسی قرار داد که براساس آن و طبق جدیدترین آمارهای گمرک، میزان واردات کالاها به کشور به صورت رسمی در ۱۱ ماهه ابتدای امسال ۴۸ میلیارد و ۲۵۸ میلیون دلار با رشد ارزشی ۱۲.۳۰ درصدی گزارش شده است.
اطلاعات منتشره از سوی اداره آمار فدرال آلمان نشان داد صادرات این کشور به ایران سال گذشته 30 درصد افزایش یافته است که به 2.4 میلیارد یورو می رسد.
چندی قبل مقام معظم رهبری طی سخنان مهمی به برخی مشکلات اقتصادی کشور اشاره داشتند، استفاده از تولیدات داخلی اولین نکته ای بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند و گفتند: مردم و همه کسانی که علاقمند به ایران و آینده آن هستند و همچنین دستگاههای دولتی باید کالاهای خارجی را که مشابه داخلی آن وجود دارد، استفاده نکنند.
این رهنمود مقام معظم رهبری تا انجا که بخاطر دارم برای چندمین بار است که طی سالجاری بیان میشود و ریشه درمسایل زیادی دارد.
-درسال های اخیر به دلیل واردات بی رویه که خیلی از آن ها حتی کیفیت کالای ایرانی را هم ندارند، بازار فروش خود را از دست داده اند.
این درحالی است که این تنها مشکل تولید کننده ایرانی نیست و نداشتن سرمایه درگردش و دریافت وام با سودهای بالا بعلاوه برخی کاستیها دربهره وری و افزایش هزینههای انرژی ودستمزد کارگران باعث شده تا هزینههای ساخت و تولید هر روز بالاتر برود و او باید با کالایی رقابت کند که با دریافت وامهای بسیار کم سود وکارگران یک دلاری چینی و هندی ساخته شده است و هیچ ضمانت درست وحسابی هم ندارد.
اما این تنها دلیل نبود رونق کارخانجاتی که با کمتر از نصف ظرفیت کار میکنند نیست؛ طی سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دولتمردان رژیم پهلوی تلاش میکردند که اینگونه وانمود کنند که ایرانی قادر به ساختن هیچ کالایی نیست و این رویه که حدود یک قرن ادامه داشت یعنی از بعد صدارت امیرکبیر شروع شده و تا پهلوی دوم تداوم یافت باعث بروز یک ضدفرهنگ علیه تولید داخل شده است که امروز باید این رویه تغییر کند.
حال باید دید اقتصاد کشور با این حمایت بی دریغ مسئولین دولتی از بخش خصوصی! و این بازار آشفته و نابسامان که کالاهای بی کیفیت خارجی با تمام وجود در مقابل کالاهای مرغوب داخلی قد علم کرده اند تا چه زمانی رویکرد مقاومتی به خود خواهد گرفت؟
تا چه زمان باید رهبری تأکیدات خود را به مسئولین کشور با صراحت بیشتری بیان کنند تا شاید تلنگری باشد برای آن ها تا به داد این اقتصاد بی رمق برسند؟!
عقیل ملایی
Related Assets:
- عدم توسعه کشت گلخانهای وچغندرقند درابرکوه/لزوم توجه به بسته بندی/اقدامات جهاد ابرکوه درتحقق اقتصاد مقاومتی
- فرماندار تفت: «اقتصاد مقاومتي» باید به یک فرهنگ بدل شود
- همایش یک روزه کارآفرینی و اقتصاد مقاومتی از دریچه دوربین سرو ابرکوه
- بخشهای خصوصی عملکرد «ضدمقاومتی» به خود گرفته است/مجلس قاطعانه با روزنامه هتاک «اعتماد»برخورد می کند
- دولت بزرگترین بدهکار مالیاتی کشور است که از دادن مالیات فرار می کند
- در صورت لغو تحریمها و افزایش قیمت نفت هم نباید اقتصاد مقاومتی را فراموش کنیم
- 25راهبرد فنی وحرفهای تفت درتحقق اقتصاد مقاومتی/ 4 ظرفیت مغفول مانده شهرستان تفت