ID : 15642586

آمریکا می‌خواهد بداند توافق هسته‌ای چگونه معادله قدرت را در ایران تغییر می‌دهد


مدیر سابق اطلاعاتی آمریکا در میزگرد "پیامدهای توافق هسته‌ای با ایران" نفوذ اطلاعاتی آمریکا در مراکز تصمیم‌گیری، دسترسی به برخی تصمیم‌سازان و تاثیر توافق هسته‌ای بر معادلات قدرت در ایران را تشریح کرد.

به گزارش یزدرسا ، موسسه واشنگتن در روز چهارشنبه 25 شهریور 1394 (16 سپتامبر 2015)، میزگردی با عنوان "پیامدهای توافق هسته‌ای با ایران" برگزار کرد.
در این میزگرد "الن لایپسون" درباره تاثیر توافق هسته‌ای بر سیاست داخلی ایران سخن گفت.


الن لایپسون رئیس و مدیر اجرایی مرکز استیمسون آمریکاست که از سال 2002 به این مرکز پیوسته است، نائب رئیس شورای اطلاعات ملی آمریکا از سال 1997 تا 2002 از دیگر سوابق وی است، لایپسون همچنین یکی از اعضای هیئت مشاوران اطلاعاتی اوباما از سال 2009 تا 2013 بوده است.


لایپسون در این نشست از فضای سیاسی در ایران پس از برجام سخن گفته است؛ از نفوذ اطلاعاتی آمریکا در مراکز تصمیم گیری و دسترسی به برخی تصمیم سازان تا تاثیر توافق هسته ای بر معادلات قدرت در ایران.


بخشی از سخنان الن لایپسون در این نشست در ادامه می آید:
باید توجه داشت ایران سالهای زیادی است که به شدت تحت نظر است. ما همه ابزارهای فنی ملی خود را برای این منظور بسیج کرده ایم. ما صدها بلکه هزاران نفر از پرسنل خود را روی ایران متمرکز کرده ایم. بنابراین نظارت اطلاعاتی بر اجرای توافقنامه هسته ای چیزی نیست که بگوییم از صفر شروع خواهد شد. در واقع ایران از زمانی که هیچ دورنمایی از مذاکرات نبود، زیر نظر اطلاعاتی قرار داشته است و با شروع مذاکرات، اولویتهای اطلاعاتی گسترش پیدا کرد. به علاوه با پیشرفت علوم و فناوری، روشهای اطلاعاتی ما نیز بهتر و پیشرفته تر می شود. بر اساس اظهارات رئیس جامعه اطلاعاتی آمریکا، اطمینان زیادی در دستگاههای اطلاعاتی وجود دارد در صورتیکه ایران فریبکاری و تخلف کند، متوجه خواهند شد. البته این بدان معنا نیست که ما صد در صد از هر آنچه ایران انجام می دهد یا فکر می کند، آگاه هستیم.


یکی از منافعی که مذاکرات هسته ای با طرف ایرانی داشت این بود که دسترسی ما را دستکم به برخی از تصمیم سازان در ایران فراهم کرد. همین خودش انتظارات را برای گشایش بیشتر و تغییرات سیاسی در رابطه ایران با جامعه بین المللی افزایش داده است. در عین حال ما می دانیم نظام حاکم در ایران بسیار دچار چند دستگی است و کانونهای موازی و رقیب قدرت وجود دارد و کسانی که آمریکا و دیگر بازیگران بین المللی در نتیجه توافق هسته ای، دسترسی بیشتری به آنها خواهند داشت، کل قضیه نیستند و همه تصمیمات را آنها نمی گیرند بلکه آنها بخشی از قضیه و فرایند تصمیم سازی هستند.

بنابراین تحلیلگران سیاسی در سیا و شورای ملی اطلاعات و جاهای دیگر خیلی مشتاقند از معادلات میان اردوگاه روحانی و ظریف و حلقه اطراف رهبر معظم سر در بیاورند. آنها می خواهند بدانند آیا این روابط در حال تغییر است، آیا در نتیجه ورود عناصر جدید به تحولات ایران که ناشی از مذاکرات و توافق هسته ای است، بازنده و برنده ای در این معادلات وجود دارد.

آنها می خواهند بدانند ایرانیها چگونه با تصمیمات دشواری که هنوز باید اتخاذ کنند، روبرو می شوند. آنها هم باید در آماده شدن برای اجرای توافق هسته ای تصمیمات دشواری اتخاذ کنند و هم در مرحله اجرا نیز باید تصمیمات دشوار بگیرند. بنابراین مقامات ایران در سطوح بالای تصمیم گیری به دقت زیر نظر هستند. دستگاههای اطلاعاتی ما همچنین زیر نظر دارند که اجرای توافقنامه هسته ای چه تاثیری بر سیاست داخلی ایران در سطوح بالای نظام دارد. آنها همچنین بررسی می کنند حمایت عمومی از این توافقنامه چگونه است. البته مهمترین مسئله در ایران همیشه این بوده است که رهبر معظم ایران چه مقدار فضا به کسانی می دهد که دست کم او را در کوتاه مدت ترغیب کردند از این توافقنامه استقبال کند.

منبع:ایران هسته ایی

انتهای پیام/ص




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.