ID : 31513596
یادداشت/علی اکبر قیومی؛

انتشار کتاب «نکته های کلامی در ابرکوه» گامی موثر برای معرفی ابرکوه


تلاش ماندگار نویسنده کتاب «نکته های کلامی در شهرستان ابرکوه» برای مستندسازی بخشی از فرهنگ شفاهی شهرستان، علی رغم برخی انتقادات طبیعی، از جهات گوناگون ارزشمند، مفید و قابل تقدیر است.

به گزارش یزدرسا به نقل از سرو ابرکوه، علی اکبر قیومی در یادداشتی با عنوان جستاری در فرهنگ شفاهی ابرکوه، به بهانه انتشار کتاب «نکته های کلامی در شهرستان ابرکوه» اثر رضا ربانی، نوشت:

در  ابرکوه، همه آقای ربانی را می شناسند. حاج رضا ربانی که سال ها کسوت معلمی داشته و زمانی شهردار ابرکوه بود. علاوه بر این در دوره های متوالی عضو شورای اسلامی شهر ابرکوه بود و برای سال های متمادی، در صحنه ها و عرصه های مختلف فرهنگی و اجتماعی شهرستان فعال و پیشگام بود.

آقای ربانی با مشکلات و موانع و یا در اثر بی مهری های احتمالی از میدان کنار نرفت و در طول سال های قبل و بعد از انقلاب، در کوران سال های جنگ تحمیلی و یا در هنگامه تغییر و تحول دولت ها که طبیعتاً رویکردهای سیاسی متفاوتی دارند، مسیر مستقیم «ابرکوه گرایی» و تلاش برای توسعه و معرفی بیشتر و بهتر این شهر را آهسته و پیوسته ادامه داد.

همین ویژگی از ایشان شخصیتی محبوب، مردمی، مؤثر و موفق ساخته است؛ به گونه ای که در اکثر قریب به اتفاق رویدادهای مرتبط پیشرفت ابرکوه در سال های اخیر از شهرستان شدن تا راه اندازی بیمارستان و تأسیس بسیاری از مراکز دولتی، حضور پررنگ و مؤثر ایشان قابل ملاحظه است.

در این میان، قطعاً مهمترین و ارزشمندترین یادگار ایشان تلاش موفق برای مستندسازی مسیر تاریخی سفر مبارک ثامن الحجج (علیه آلاف التحیه و الثناء) از ابرکوه است. چنانچه آستان قدس نیز برآن صحه گذارده و حتی روز اقامت ایشان در قدمگاه ابرکوه (مسجد بیرون) را نیز معین ساخته است.

جدای از جوانب اجرایی و اجتماعی آنچه درباره ایشان بزرگ و برجسته می نماید، فعالیت های گسترده و پیوسته آقای ربانی در حوزه ابرکوه شناسی در طول 45 سال اخیر است که از سال 1353 تاکنون بدون وقفه ادامه یافته است.

مصاحبه های متعدد، مطالب رسانه ای و دیگر محتواهایی که از ایشان درباره ابرکوه منتشر شده است (به ویژه در طول دهه شصت و هفتاد) واقعاً ارزشمند است و در آن روزگار که هنوز از اداره میراث و اینترنت و ... خبری در میان نبود و کسی از ارزش های تاریخی شهر ابرکوه کمتر سخن می گفت، آقای ربانی از ابزارهای محدود رسانه ای برای معرفی شهر و تاریخ طولانی آن استفاده می کرد.

باری، منظور از این مقدمه معرفی شخصیت مؤمن، فرهنگی، دلسوز و پیگیر ایشان نیست بلکه بهانه ایست برای آشنایی با کتابی که در ماه های اخیر پیرامون ابرکوه و اصطلاحات رایج زبانی در این شهر به چاپ رسیده است.

کتاب خواندنی «نکته های کلامی در شهرستان ابرکوه» که حاصل حدود پانزده سال گردآوری و خوشه چینی ایشان محسوب می شود، بیش از هفت هزار و 600 ضرب المثل و اصطلاحات رایج در ابرکوه را در خود جای داده است.

نگارنده محترم در طول این سال ها هرگاه مثلی را در جایی شنیده است مکتوب و مستند ساخته است و پس از ویرایش نهایی و تنظیم بر اساس حروف الفبا در قالب کتاب مذکور روانه بازار کرد. البته تمام مثل هایی که در این کتاب آمده است اختصاص به ابرکوه نداشته و بعضاً در دیگر جای ها نیز مورد استفاده است اما تلاش بر آن بوده است تا همه مثل های رایج در ابرکوه، جمع آوری، تنظیم و تبویب شود.

ویراستاری کتاب 320 صفحه ای «نکته های کلامی در شهرستان ابرکوه» که از اوایل سال جاری توسط انتشارات هما در بازار عرضه شده است، توسط خانم فاطمه اکرمی همسر نویسنده، انجام شد.

اگرچه این کتاب از انواع کتب مرجع و مجموعه ای است و چنین نیست که خواندن ابتدا تا انتهای آن ضرورت داشته باشد، اما تورق آن برای هر شهروند ابرکوهی که به تاریخ و فرهنگ زادگاه خود علاقمند است می تواند سودمند و جذاب و خاطره انگیز باشد.

لذا از آنجا که مثل ها بخش بزرگی از اندیشه، فرهنگ و تاریخ هر سامان را به نمایش می گذارند، مطالعه این کتاب ما را با باورها، دامنه لغات و ارزش های فرهنگی دیارمان آشناتر می سازد.

تلاش ماندگار آقای ربانی برای مستندسازی بخش بزرگی از فرهنگ شفاهی شهرستان ابرکوه، علی رغم برخی از ایرادها یا انتقادات طبیعی، از جهات گوناگون ارزشمند، مفید و قابل تقدیر است و باید امیدوار بود این مسیر در راستای تکامل و رفع کاستی ها ادامه یابد.

شایسته است همه اهالی ابرکوه به ویژه اهالی فرهنگ، مدیران و متولیان، قدردان زحمات و پژوهش های بوم نگاری آقای ربانی بوده و علاوه بر تهیه این کتاب، به عنوان هدیه ای ارزشمند، دیگران را نیز در لذت داشتن و خواندن آن سهیم سازند.

علی اکبر قیومی

انتهای پیام/ ف




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.