اهميت اجراي طرحهای آبخيزداري در استان/خسارت سيل در استان كم باران يزد
به گزارش یزد رسا، رضاباقری معاون آبخیزداری اداره کل منابعطبیعی و آبخیزداری استان یزد در گفتوگو با ایسنا، در خصوص اهميت آبخيزداري در استان يزد به شرايط آب و هوايي حاكم بر استان اشاره و از ويژگيهاي آن را كمي بارندگي، پراکنش نامناسب بارش، ریزش بارندگیهای با شدت بالا در مدت زماني كوتاه، پتانسيل بالاي تبخير و همچنين روند رو به رشد سير بيابانزايي ذكر كرد.
اين مسئول اظهار كرد: هر چند خشکسالی در چند دهه گذشته نگاهها را در استان یزد به خود معطوف كرده است، ولی در همین سالها، شاهد وارد شدن خسارت از ناحيه جاری شدن سیل در مناطقی از استان نيز بودهايم به طوري كه تنها از دهه 30 تا 80، 127 مورد وقوع سيل در استان گزارش و ثبت شده است.
وی از اهداف كلي حوزه آبخيزداري استان را حفظ و بهرهبرداري مناسب از منابع آب و خاك به عنوان دو بستر اصلي موجود در طبيعت براي ادامه حیات و توسعه پايدار خواند و گفت: حصول اين امر علاوه بر نياز به اعتبارات قابل توجه عمراني و حمایتهای سیاسی و اجتماعی، افزایش مشاركت مردم و ارتقاي آگاهي آنها از فعاليتهاي آبخيزداري را میطلبد.
طرح مطالعاتي دو ميليون هكتار حوزههاي آبخيز
باقری در ادامه مساحت حوزههاي آبخيز استان را برابر با شش ميليون و 453 هزار و 900 هكتار عنوان کرد و گفت: از اين مقدار بيش از دو ميليون هكتار دارای طرح مطالعاتی است كه توسط معاونت آبخيزداري و با همکاری مشاوران تخصصی تهیه شده است.
وي ادامه داد: اين معاونت در حوزههاي آبخيز داراي مطالعه، اقدام به اجراي طرحهای آبخیزداری به صورت مکانیکی و بیولوژیکی جهت اهدافي مانند کنترل سیل، تغذیه آبخوانها، کنترل فرسایش خاک، تقویت پوشش گیاهی، بهبود معیشت خانوارهای ساکن در حوزههای آبخیز و غیره ميكگند.
وي با اشاره به اجراي اين برنامهها از سال 1371 تاکنون، اعلام كرد: در اين مدت بالغ بر 180 هزار مترمکعب عملیات خاکی شامل سیلبند حفاظتی، بند خاکی، گوراب و پخش سیلاب، قريب به شش هزار مترمکعب عملیات سنگی ملاتی شامل دیوار ساحلی، بندهای پلکانی و سد زیرزمینی و همچنين بيش از پنج هزار مترمکعب عملیات خشکه چینی صورت گرفته است.
طرح هاي بيولوژيكي در 3200 هكتار از حوزههاي آبخيز
اين مسئول افزود: همچنني در اين مدت حدود سه هزار و 200 هکتار طرحهای بیولوژیکی در قالب عملیات بذرپاشی، کپهکاری، چاله فلسی، بانکت، سکو بندی و نهال کاری اجرا شده است.
وی از اثرات مهم اجرای این طرحها را کاهش خسارات سیل، کنترل تراز آب زیرزمینی، آمادگی در برابر خشکسالیها، کنترل فرسایش و رسوب و افزایش مشارکت مردمی را برشمرد و ابراز امیدواري كرد: با اهتمام مسئولان و ارتقاي آگاهی مردم و افزایش مشارکت آنها بتوان جهت مدیریت جامع و هر چه بهتر حوزههای آبخیز در استان گام برداشت.
باقری، مشارکت مردمی در طرحهای منابع طبیعی را به عنوان یکی از ساز و کارهای اصلی در ایجاد حس مالکیت و مسئولیت مردم در قبال منابعطبیعی بسیار اثرگذار دانست و افزود: اجرای طرحهای منابع طبیعی مستلزم جمعآوری اطلاعات و دادههايي از عوامل مختلف عرصه طبیعی مورد نظر است که از طریق مشارکتهاي مردمی امکانپذیر است.
اجراي طرح بينالمللي مناريد براي ارتقاي مشاركتهاي مردمي
معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي استان ادامه داد: البته به منظور ارتقای مشارکت مردم در حوزههای آبخیز استان، طرح بينالمللی مناريد(طرح مشارکتی و جامع محور تقویت و انسجام سازمانی برای مدیریت یکپارچه منابع طبیعی) در شهرستان بهاباد يزد در حال اجراست.
وي افزود: این طرح با انجام برنامههاي مشارکتی و توانمندسازی جوامع محلی، سعی در مداخله موثر مردم در برنامهریزی برای سرنوشت خود به ویژه اموری که مربوط به روشهای حفاظت، توسعه و بهرهبرداری چندمنظوره از منابع طبیعی در راستای مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز اهتمام دارد.
باقري گفت: همچنين نظرات مردم در تصمیمگیری نيز در قالب این طرح، به دیدگاه برنامهریزان و مدیران در سطوح مختلف اعم از شهرستان، استان و کشور برای برنامهریزی مشارکتی نزدیک میشود.
Related Assets:
- همكاري دستگاه هاي استان در مديريت بحران سيل ديروز، مانع بروز خسارت جاني شد
- سیل در رودخانه های شهر تفت جاری شد +فیلم
- شهردار و اعضای شورای شهر میبد در محاصره سیل
- جاری شدن سیل در رودخانه تفت/ گزارش تصویری
- آبگیری بندهای تغذیه مصنویی شهرستان خاتم براثر بارندگی های اخیر
- مسأله آب استان یزد با 9 موضوع روبروست/ رمزگشایی از افسانه آب در قعر کویر
- بهره برداری خط انتقال آب زایندهرود به بهاباد با اعتبار ۲۵۰ میلیارد ریال در دهه فجر
- ایران رسماً در وضعیت «بحــران شــدید آب» قرار گرفت
- تصاویر/سیل در رودخانه های هرات جاری شد
- سیل جاده کویری یزد-طبس را بست