آیا تذکرات آیتالله مکارم «سانسور» شد؟!
یزدرسا؛ روحانی رئیس جمهو، هفته گذشته برای زیارت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) و دیدار با مراجع عالی قدر تقلید راهی قم شد. دراین میان نوع تنظیم خبر و گزارش این دیدارها از سوی دفتر ریاست جمهوری، قابل تامل است.
برای نمونه حضرت آیتالله مکارم شیرازی در دیدار دکتر روحانی، در کنار قدردانی از تلاشهای دولت و رئیسجمهور محترم!برخی مشکلات جامعه را نیز به ایشان یادآور شده و درباره پارهای مسائل در حوزه اداره داخلی و سیاست خارجی تذکراتی راهبردی دادهاند؛ اما در خبر تنظیمی توسط نهاد ریاست جمهوری نشانی از تذکرات هوشمندانه این مرجع عالیقدر به چشم نمیخورد! به عبارتی، محتوا چنان پیرایش شده که مخاطب ناآگاه را به اشتباه میاندازد؛ بهگونهای که تصور میکند حضرت آیتالله مکارم شیرازی یکسره به تجلیل از دولت پرداختهاند و ... . در حالی که واقعیت چنین نبوده و از قضا این مرجع عالی قدر تذکراتی صریح و جدی به رئیس جمهور محترم و دولت ایشان داشته اند.
برای نمونه، دولت یازدهم بزرگترین دستاورد خود در عرصه سیاست خارجی را «برجام» میداند و رئیس جمهور بارها منتقدان و دلواپسان در این عرصه را با ادبیاتی تند و گزنده نواختهاند؛ همان منتقدان و دلواپسانی که در دوران مذاکرات محرمانه هستهای و خودداری دولت از انتشار فکتشیت ایرانی، مذاکرهکنندگان را به هوشیاری در برابر فریبکاری گروه مقابل به ویژه شیطان بزرگ هشدار میدادند و آنان را به اخذ تضمینهای عینی و قوی برای پایبندی آمریکا به تعهداتش فرامیخواندند. اما مذاکرهکنندگان نخواستند یا نتوانستند تضمینهایی درخور از آمریکا دریافت کنند، و توافقی لغزنده و شکننده را امضا کردند.
اینک اما با سپریشدن چند ماه از برجام، موارد متعددی از پیمانشکنی آمریکائیان نمود یافته و محقبودن دلواپسان و بیتدبیری دولتمردان، بیش از پیش آشکار شده است. از این روست که حضرت آیتالله مکارم هم در دیدار روحانی تصریح کردهاست «آمریکاییها بخش مهمی از تعهدات خود را عمل نکردهاند» اما نهاد ریاست جمهوری در خبر تنظیمی خود صلاح ندانسته است این سخن صریح حضرت آیتالله مکارم شیرازی که مهر تاییدی بر موضع منتقدان برجام به شمار میآید، به اطلاع مخاطبان برسد!!
حضرت آیتالله مکارم همچنین همچون بسیاری از صاحبنظران دلسوز بر ضرورت قاطعیت در برابر آمریکا تاکید و تصریح کرده است که«در مقابل زیادهخواهیهای آمریکا باید محکم ایستاد؛ اگر محکم نایستیم یک روز نوبت وسائل دفاعی ما میشود، و خواهان تعطیل آن هستند، روز دیگر مسأله حقوق بشر را بهانه میکنند و سرانجام به رسمیت شناختن اسرائیل را پیشنهاد خواهند کرد. آنها دائماً به دنبال بهانهای هستند... .» اما با کمال تعجب در خبر انتشاریافته توسط سایت ریاستجمهوری، این بخش از تذکرات واقعبینانه ایشان نیز حذف شده است!
به عنوان نمونهای دیگر، قرار بود با برجام، واحدهای تولیدی به حرکت درآیند و چرخ صنعت کشور از رکود خارج شود. شعار معروف دکتر روحانی در ایام انتخابات ریاست جمهوری سال 92 را از یاد نبردهایم که از چرخش همزمان سانتریفیوژها و چرخ کارخانجات و واحدهای تولیدی سخن میگفت. اینک علیرغم گذشت قریب به سه سال از آغاز فعالیت دولت یازدهم و نیز امضای توافق هستهای، بسیاری از صنایع و واحدهای تولیدی همچنان با رکودی سنگین دست به گریبان هستند و بعضا ناچار از تعطیلی موقت یا اخراج پرسنل خود شدهاند. واحدهای تولیدی متعددی نیز وجود دارند که به دلیل وضعیت خاص کنونی، هنوز نتوانستهاند شروع فعالیت خود را کلید بزنند. حضرت آیتالله مکارم شیرازی در دیدار با رئیسجمهور به این واقعیت تلخ هم اشاره و تصریح میکنند که متأسفانه هنوز بسیاری از واحدهای تولیدی راه نیفتاده است. اما تنظیمکنندگان گزارش در نهاد ریاستجمهوری صلاح نمیدانند که این سخن ایشان هم رسانهای شود!
ماجرای حقوق و دریافتیهای کلان مدیران بیمه همچنان نقل بسیاری از محافل کوچک و بزرگ است و شهروندان انگشت حیرت به دندان گزیدهاند که چگونه مدیرانی در این دولت توانستهاند حقوق 87 میلیونی و وامهای چندصدمیلیونی با سودهای بسیار پایین دریافت کنند؛ حقوقی که هریک به تنهایی معادل حقوق چندده نفر کارمند و کارگر معمولی و وامهایی که هریک معادل حدود یکصد و سی وام ازدواج بوده است!!
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در این باره هم به رئیسجمهور تذکر داده میفرمایند:«باید بازرسیها جامعتر و گستردهتر باشد تا تخلفاتی مانند آنچه در بیمه صورت گرفت که همه را متحیر ساخت صورت نگیرد و افرادی دهها میلیون تومان در ماه حقوق بگیرند در حالی که بیمه، بدهی خود را به پزشکان و بیمارستانها نپرداخته باشد.» اما این بخش از توصیههای این مرجع تقلید هم نتوانست در خبر تنظیمی توسط پایگاه اطلاع رسانی ریاستجمهوری واجد اولویت شناخته شود و در نتیجه نشانی در خبر تنظیمی این پایگاه نداشت!
حضرت آیتالله مکارم شیرازی همچنین درباره مسائل مهمی چون واردات بیرویه، بیکاری، مالیاتها و مفاسد شبکههای اجتماعی، هم تذکراتی به رئیسجمهور محترم داشتهاند که از این تذکرات هم در خبر تنظیمی نهاد ریاست جمهوری نشانی نیست! بهراستی مگر دانستن، حق مردم نبود؟!آیا نوع تنظیم خبر دیدار رئیسجمهور محترم با مراجع تقلید، نسبتی با شعار زیبای «دانستن، حق مردم است» دارد؟! و آیا چنین تنظیمی، تداعیکننده نوعی «سانسور» و کانالیزهکردن مخاطب نیست؟!
در این باره گفتنیها بسیار است.
نویسنده: مرتضی میبدی