ID : 37800961
یادداشت/کمال بیکی؛

باید میان سلامت و معیشت تعادل برقرار کرد


زاویه نگاه پزشک سلامت است اما نگاه جامعه شناس تبعات فقر و اقتصاد معیشت است و این دو فعلا در تناقض اند. پس باید نقطه تعادل بین سلامت و معیشت برقرار کرد.

یزدرسا، امروز در شرایطی قرارداریم که می پذیریم کرونا همراه و همزاد ما خواهد بود تا دوسوم مردم را مبتلا کند.

 

در دوران پساکرونا تولید و تجارت تخصصی تر خواهد شد و شاهد تغییر سبک زندگی خواهیم بود. اما به خاطر بیکاری تولیدات مشتری کمتری خواهند یافت و چیزی برای تجارت وجود نخواهد داشت.

 فعلا عده ای از پس انداز خود می خورند اما وقتی تمام شد بعلاوه خیل بیکار شدگان توان ادای اقساط خود را نخواهند داشت و این‌ نظام اعطای اعتبار را مختل خواهد کرد و باعث رکود اقتصادی خواهد شد و محتمل آن است که ماه ها طول بکشد. پس تولید اقتصادی نصف خواهد شد و نرخ بیکاری به ۵۰درصد خواهد رسید. تبعات مستقیم آن افزایش دزدی و سرقت  مسلحانه خشونت و تجاوز  و کودکان‌ کار  و بالتبع بحران های اجتماعی خواهد بود که شیراز جامعه را از هم می پاشد.

از طرفی بازگشایی اقتصادی باعث شیوع بیشتر کرونا و فشار به بیمارستانها می شود نتیجه نزدیک آن عدم سرویس دهی  به بیماران غیر کرونایی است  انتخاب ها سخت خواهد شدگان به بیشتر به جامعه فروپاشیده می ماند با فوتی های زیاد.

وضعیت کنونی خودمان را با آنچه در چین اعلام شده  مقایسه کنیم از۸۲هزار مبتلا ۳۳۰۰نفر فوتی ۳۲۰۰تایش در ووهان بوده اند!! تشکیک‌اساسی دراین آمار شده است تخمین زده شده بیش از چهل هزار فوت شده اند مفهومش این است که بیش از چند ملیون مبتلا داشته اند! اما اکنون فعالیت اقتصادیشان را نرمال کرده اند.

در تایوان گرچه ریشه کن‌نشده اما مهار شده در کره تحت کنترل درآمده در ایتالیا گرچه نوسان آمار داریم اما نرخ ابتلا ثابت شده، در دنیا کاهش سرعت ابتلا  دیده نمی شود اما با اف ایش تست  مبتلایان زودتر شناسایی می شوند تجربه کادر درمانی بمراتب بیشتر شده و خدمات سریعتر انجام می شود.

اسپانیا هنوز به پیک‌نرسیده یعنی هیچ کجا اتفاق نیافتاده آمریکا فعلا صدر نشین هست تنها در نیویورک ۱۲۰هزار مبتلا داشته که دوبرابر ایران بوده و جمعیتش یک چهارم ایران است.

سرانه تست بسیار مهم است. به ازای هر یک‌میلیون  جمعیت چند نفر تست شده اند بالاترین نرخ در ایتالیا ۱۱هزار  اسپانیا ۸هزار  آمریکا ۵هزار تست شده اند.

ظرف دوهفته تعداد بیکارشدگان‌طبق آمارهای دقیق و رسمی در آمریکا از ۳/۳ملیون به ۶/۶ملیون رسیده و دوبرابر شده که در هشتاد سال گذشته بی سابقه بوده است.

تولید اقتصادی ۳۴درصد افت کرده و نرخ بیکاریاز۹ به ۱۵درصد رسیده است و تنها در یک بانک نیم ملیون نفر قسط عقب انداخته اند  جمع بیکاری و اختلال در اعطای اعتبار باعث رکود اقتصادی می شود.

آیا درمان بدتر از بیماری شده است؟ تا ابتلای جدید به صفر نرسد باید خانه نشینی را ادامه دهیم زاویه نگاه پزشک سلامت است اما نگاه جامعه شناس تبعات فقر و اقتصاد معیشت است و این دو فعلا در تناقض اند.  پس باید نقطه تعادل بین سلامت و معیشت برقرار کرد.

تا واکسن نیاید کرونا قابل مهار نیست علیرغم تمام تلاشها ریشه کنی منتفی است یا مردم بیماری را می گیرند یا واکسن می زنند

انشالله از خرداد آمار کم می شود اما انتظار داریم از آبانماه برگردد!!

پاییز و زمستان امسال  برگشت بیماری جدی است و ویروس فرصت سرمای بیشتری خواهد داشت حتی سال تحصیلی آینده هم‌در هاله ای از ابهام است.

بدون‌واکسن نمیشود مغازه و کارخانه و شرکتها را باز کرد اقتصاد آسیب زیادی خواهد دید.

در بهترین حالت ۱۸ ماه تا دوسال با تولید واکسن فاصله داریم  قطعا کرونا فناوری جدید لازم دارد احداث خط تولید بدون تست باید با آزمون و خطا و چشم پوشی از هدر رفت هزینه هایش آغاز شود.

برای دوسال آینده بین سلامت و معیشت باید تعادل ایجاد کنیم.

ریسک فوت ناشی از کوید۱۹ حدود ۱۵ برابر بیشتر از انفولانزاست. امکان برقراری این تعادل با این شرایط ممکن است:

تست باید سریع زیاد و فعال باشد با کاهش هزینه است امکانش برای همه باشد و به حدی باشد که در صورت مثبت شدن ،زودتر مراقبت را شروع کنند وبا اعلان نتیجه مثبت افراد خانواده و مرتبطین سریع تست شوند  اما فعلا تست گران و زمان بر است.

کارخانه ای را فرض کنید که کارگران و کارمندان را در ورودی به کارخانه هر روز تست کنند  و اندکی بعد نتیجه را اعلام کرده و سالم‌ها را راه بدهند. با توجه به اینکه چند هفته پس از بهبودی انتی بادی مثبت می شود  گواهی انتی بادی  می تواند معنی برگشت به اقتصاد داشته باشد.

فعلا واجبات بهداشتی سه چیز است که همه باید رعایت کنند  ماسک و رعایت فاصله و شستن دست همه  بنحو صحیح استفاده کنند.

اولویت ماسک برای کادر درمانی است. باید ظرفیت تولید را بالا برد اما طرف یکسال بعید است بتوان کامل تامین کرد نیاز ما روزی صد میلیون و آمریکا ۵۰۰ملیون ماسک است اما ماسک ان۹۵ را می توان بمدت نیم ساعت در دمای ۷۰ درجه فر خانگی قابل استفاده مجدد کرد.

شواهدی از کاهش سرعت انتقال نداریم  و با واکسن دوسال فاصله داریم  پس رعایت نکات ذکر شده لازم است بعلاوه فروپاشی اقتصادی بیخ گوش ماست باید بین سلامت و معیشت تعادل برقرار کرد اگر نان بدست مردم نرسد آسیب های اجتماعی گریز ناپذیر خواهد بود.

شرکتهای خصوصی برنامه ریزی برای دور کاری مد نظرشان باشد .

افزایش استفاده از ماسک افزایش ظرفیت تست  گواهی انتی بادی حمایت از اقشار آسیب پذیر  فاصله گیری اجتماعی بخصوص خانه نشینی  و جز به ضرورت خارج نشدن  و برای افراد آسیب پذیر  خرید کردن و درب منزلشان گذاشتن توسط فرزندان شان  نکات اساسی است.

 

کمال بیکی

بازرس کل سازمان نظام پزشکی کشور




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.