ID : 7996345
گزارشی از تعزیه و تعزیه های طنز مذهبی؛

خط بطلانی بر «افسرده پنداری» حسینیه ایران/پژوهشی کم نظیر پیرامون شبیه های شاد


به تازگی کتابی با عنوان شبیه های شاد؛ درآمدی بر تعزیه و تعزیه های طنز مذهبی به قلم استاد غلامرضا کارگر شورکی از سوی انتشارات آرتاکاوا منتشر شده است که از لحاظ موضوعی در نوع خود کم نظیر یا بی نظیر است.

یزد رسا؛  قرار بود شبیه مختار بخونن و چون جمعیت زیاد شده بود دور و بر میدون جا نمشدن، اینجا جم شده بودن. نمتونم بگم چقه بودن. من تا حالا این همه آدم یکجا ندیده بودم...خیلی هاشونو نمشناختم. از لهجه هاشون مشد بفهمی که از شورک و محمود آبا(د) گرفته تا دیابات(ده آباد) و مهرجرد اومدن. چون تو میبد فقط فیریزوا و بیده خونقا شبیه مختار مخونن. دلیلش هم اینه که شبیه شو های (تعزیه خوان های) خوبی دارن. برای پیدا کردن شتر هم درد سرشون کمتره چون که شتردار هم زیاد دارن."(قسمتی از متن کتاب)


به تازگی کتابی با عنوان " شبیه های شاد؛ درآمدی بر تعزیه و تعزیه های طنز مذهبی" به قلم استاد غلامرضا کارگر شورکی از سوی انتشارات آرتاکاوا منتشر شده است.

 

آقای کارگر به عنوان عنصری فعال و با سابقه و در عرصه هنرهای نمایشی، دارای مدرک کارشناسی کارگردانی تئاتر و کارشناسی ارشد پژوهش هنر می باشد. وی ضمن تدریس در برخی از دانشگاه های استان یزد به نگارش کتاب نیز اشتغال دارد. کتاب شبیه های شاد سومین اثر او به شمار میرود که دارای ارزش های علمی و هنری ویژه ای است. اطلاعات بیشتر درباره اثر و نویسنده آن را در وبلاگ ایشان مطالعه بفرمایید.


گفته می شود کتاب مذکور از لحاظ موضوعی در نوع خود کم نظیر یا بی نظیر است. استاد جابر عناصری پدر تعزیه شناسی ایران، آقای کارگر را در این پژوهش راهنمایی کرده اند. برای آشنایی با استاد عناصری اینجا را مشاهده بفرمایید.(همچنین ویکی پدیا را)
 


نویسنده ابتدا به تعریف و تاریخچه تعزیه؛ میراث مکتوب تعزیه، تعزیه و جهان معاصر غرب می پردازد. وی در ادامه عنصر طنز در نمایش های مذهبی را بررسی و تعزیه (شبیه) شادی آور را از دید صاحبنظرانی مانند استاد عناصری، سید مصطفی مختاباد، بهرام بیضایی و...واکاوی می کند.


از نکات جالب کتاب شبیه های شاد، بررسی پیشینه تعزیه در شهرستان میبد و معرفی افراد زبردست گذشته و حال شهرستان در این عرصه می باشد. همچنین غلامرضا کارگر، قسمت هایی از اشعار مورد استفاده در تعزیه های مرتبط را آورده است.


گفتنی است شبیه مختار، باغبون، امام رضا(ع) و زهری، جهود(یهود) نمونه ای از شبیه های شاد است که همچنان اجرا می شود.


در خاتمه نویسنده تعزیه های شاد را بستری برای هجو و لعن و نفرین دشمنان اهل بیت می داند و معتقد است پیش کسوتان این عرصه  و نیز نسل جوان باید ضمن پالایش این شبیه ها از آسیب های موجود، آن ها را از فراموش شدن حفظ کنند تا شادی سالم و دارای بار مذهبی مناسب به شیوه ای امروزین در دسترس مردم دارالعباده و سراسر کشور قرار بگیرد.

 


ضمیمه کتاب حاوی عکس هایی ناب از تعزیه خوان های میبدی و اجرای تعزیه های مرسوم و شبیه های شاد است که حلاوتی دیگر به اثر می بخشد.

 


توضیحات بیشتر را در متن کتاب که در برخی از مراکز فرهنگی و کتابفروشی های استان موجود است مطالعه بفرمایید. پرتوان باد دست و بازوی آنان که اقامه می کنند شعائر اسلامی را؛ به دمی یا درمی یا قلمی یا قدمی!


و گرامی باد یاد و خاطره آنان که در احیای شعائر حسینی در ایران و جهان اسلام همت کرده و ازخود نام نیکویی به یادگار گذاشته اند.




summary-address :
Your Rating
Average (2 Votes)
The average rating is 5.0 stars out of 5.