ID : 38416605
بایدها و نبایدهای بورس از زبان کارشناسان و نمایندگان مجلس؛

دخالت دولت موجب کاهش اعتماد مردم به بورس می‌شود/ سازمان بازرسی، تعزیرات و دیوان محاسبات به قضیه بورس ورود کنند


برخی از نمایندگان می‌گویند دخالت دولت در بورس موجب بی‌اعتماد مردم می‌شود، اما برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند اقدام دولت در بورس بجا بود.

به گزارش یزدرسا، طی چند ماه گذشته شاهد صعودی شدن بورس و رشد قابل توجه شاخص بودیم، همین امر موجب شد تا حجم قابل توجهی از سرمایه‌های مردمی به سمت بورس سرازیر شود.

اما چند هفته قبل بازار به طور ناگهانی با ریزش مواجه شد و بسیاری از کسانی که چندی قبل در صف ورود به بازار بودند، برای خروج سرمایه‌هایشان صف کشیدند که همین مسئله نیز به روند منفی بازار شدت داد. در ادامه به بررسی میزان نقش دولت در ریزش بازار، مواجهه مجلس با این مسئله و همچنین آنچه که سرمایه‌گذاران باید انجام دهند، پرداخته‌ایم.

مجلس از وظیفه نظارتی خود عقب‌نشینی نخواهد کرد

حجت‌الاسلام سید کاظم موسوی نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با خبرنگار یزدرسا پیرامون عملکرد مجلس در زمینه وضعیت بورس گفت: ما در کمیسیون اقتصادی مجلس مصوباتی را پیرامون بورس داشته‌ایم و به دنبال ساماندهی وضعیت بورس هستیم و عزم ما بر این است که اموال و سرمایه‌های مردم با یک دستور تاراج نشود.

وی، تأکید کرد: مجلس از وظیفه نظارتی خود عقب‌نشینی نخواهد کرد و نسبت به اموال مردم مسئولیت دارد و سازمان بورس نیز باید بداند که جهت حفظ اموال مردم وظیقه دارد.

مردم احساس نگرانی می‌کنند

انور حبیب‌زاده دیگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: برخی از شرکت‌ها مانند شرکت‌های نفتی و پتروشیمی که در حال حاضر قدرت مانور مالی بیشتری دارند در کنار شرکت‌های ضعیفی که مجلس و کمیسیون اقتصادی در نظر دارد سرمایه آن‌ها را بالا ببرد، در بورس حضور پیدا کرده‌اند. بر همین اساس افرادی که در بورس فعالیت دارند احساس نگرانی می‌کنند که شرکت‌های ضعیف در مقابل شرکت‌های قدرتمند نتوانند دوام بیاورند.

وی تأکید کرد: با این وجود مجلس در صدد این است تا وضعیت را ساماندهی کند و در همین راستا در روزهای آتی کمیسیون اقتصادی جلساتی را در این رابطه دارد و قرار است هماهنگی‌هایی صورت بگیرد تا بتوان برنامه‌ریزی بهتری برای ساماندهی بورس انجام داد.

اقدام دولت جهت متعادل کردن روند رشد بورس خوب بود

احمد اشتیاقی کارشناس بازار سرمایه و مدیرعامل کارگزاری بانک آینده نیز در گفتگو با خبرنگار یزدرسا در خصوص وضعیت این روزهای بازار سهام، گفت: شاخص بورس زمانی که با رشد شتابان از عدد دو میلیون واحد عبور کرد، در حال ایجاد حباب بود که این موضوع به صلاح بازار و دولت نبود.

وی افزود: تصمیمات دولت و سازمان بورس در خصوص متعادل کردن روند رشد بورس و شاخص خوب بوده و هنوز اتفاق بدی رخ نداده زیرا بازار به شرایط خوب بنیادی رسیده و اگر شاخص بی‌دلیل رشد می‌کرد در آینده دچار مشکل می‌شدیم.

کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: رشد شاخص تا جایی که بنیاد داشته باشد، مورد تأیید است که این رشد در ماه‌های گذشته مشکلی نداشت اما زمانی که از عدد دو میلیون واحد عبور کرد و هدف‌ سه میلیون واحد را می‌زد، بازار به فضای هیجانی می‌رسید که می‌بایست تصمیمات در جهت عرضه بیشتر گرفته شود که گرفته شد و درست هم بود.

حمایت دولت از بورس سطح توقع سهامداران را بالا برد

محمدمهدی باقری کارشناس اقتصادی نیز در گفتگو با خبرنگار یزدرسا اظهار داشت: بازار سرمایه به دلیل حمایت دولت و ورود پول زیاد به بازار، سطح توقع سهامداران به خصوص سهامداران تازه وارد را با توجه به سوددهی‌های جذاب، بالا برده که بسیار خطرناک است، در گذشته سهامداران پایان یک سال تنها 30 درصد سود عایدشان می‌شد در حالی که اکنون سهامداران توقع کسب 100 درصد سود در پایان ماه دارند.

وی عنوان کرد: چنانچه سهمی که خریداری می‌شود از لحاظ بنیادی از ارزش بالایی برخوردار باشد هر اتفاقی در بازار بیفتد سهامدار در بلندمدت ضرر نخواهد کرد اما اگر از سهام‌های زیان ده باشد و سهامدار بخواد با روند بازار جلو برود قطعا بازار سرمایه کاری خواهد کرد که نه تنها سودی عاید سهامدار نشود بلکه بخشی از اصل سرمایه خود را نیز از دست بدهد.

دخالت دولت موجب کاهش اعتماد مردم به بورس می‌شود

محسن جندقی کارشناس مسائل اقتصادی نیز تأکید کرد: یقینا افت و خیزهایی که در بازار بورس وجود دارد، طبیعی است اما برخی رفتارهای دولت باعث افزایش ریزش سهام در بازار بورس شده است و همین موضوع باعث کاهش اعتماد مردم به این بازار می‌شود. افت شاخص و اصلاح قیمت طبیعی است چون دولت عملکردش در برخی موارد باعث حساسیت بازار شد و البته عوامل مختلف می‌تواند در این حوزه دخیل باشد.

رویکرد مجلس درخصوص بازار سرمایه کاملا حمایتی است

محسن علیزاده، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس و نماینده ناظر در شورای عالی بورس گفت: رویکرد اصلی مجلس درخصوص بازار سرمایه یک رویکرد کاملا حمایتی است و همه شاهد این بودند که اولین لایحه دولت در مجلس یازدهم مربوط به همین بازار بورس بود و مجلس به‌سرعت دوفوریت آن را تصویب کرد. باز هم آمادگی داریم هرجا که لازم باشد با قید فوریت چه درخصوص اصلاح قوانین و چه درخصوص قانونگذاری جدید اقدام کنیم. این مساله را به‌کرات به وزارت اقتصاد و شورای عالی بورس اعلام کرده‌ایم و آن‌ها می‌دانند مجلس تمام‌قد آماده کمک به دولت است. علاوه‌بر این در مساله نظارت هم گفته‌ایم که کمک خواهیم کرد.

وی افزود: من اعتقاد دارم سهامداران عمده و حقوقی‌هایی که در بازار هستند، باید اکنون کمک کنند، آن‌ها باید به سهامداران خرد کمک و بازار را کنترل کنند، چراکه اگر این اقدام صورت نگیرد مطمئنا بازار ریزش خواهد داشت و این سهامداران عمده باید بدانند اگر بازاری نباشد و رونقی وجود نداشته باشد، کسی هم نخواهد بود که خریدار سهام‌شان باشد. اگر اعتماد مردم از دست برود، وضعیت آنان هم ناخوشایند خواهد شد. این توضیح دقیق ماجراست و اینکه بگوییم دولت برای اینکه کسری بودجه خود را جبران کند دست به دخالت در بازار زده، این‌گونه نیست و برداشتی کاملا اشتباه است.

در مجلس عملکرد حقوقی‌ها در بازار سرمایه را حتما ارزیابی خواهیم کرد

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرد: ما باید ابزارهای معاملات در بازار سرمایه را متناسب با شرایط کنونی بازار طراحی کنیم، یعنی نیاز به ایجاد زیرساخت‌های بیشتری داریم. نیاز به این داریم که ابزارها متناسب با بازار بیشتر و بزرگ‌تر شود. ما نظارت خود را بیشتر خواهیم کرد. من این را قول داده‌ام و حتما به آن عمل خواهم کرد. ما در مجلس عملکرد حقوقی‌ها در بازار سرمایه را حتما و حتما ارزیابی خواهیم کرد و بعد از آن اگر کار به‌جایی رسید که بنا شد اقدام دیگری کنیم مثل سوال، براساس سلسله‌مراتب وزیر اقتصاد را به مجلس فراخواهیم خواهند. اما اکنون این ضرورت وجود ندارد و باید صبر کنیم تا بررسی‌ها تکمیل شود.

علیزاده خاطرنشان کرد: امروز هم ما به‌عنوان مجلس هم دیگر دستگاه‌های نظارتی این وظیفه را دارند تا به ماندن سرمایه‌ها کمک کنند. ما به‌دنبال این هستیم که در بازار سرمایه شفافیت کامل حاصل شود و اینکه می‌گوییم عملکرد حقوقی‌ها را ارزیابی می‌کنیم، به‌همین دلیل است. اگر شفافیت ایجاد و گزارش عملکرد حقوقی‌ها منتشر شود، آنگاه شفافیت موردنظر کسانی که امروز درخصوص عملکرد دولت گلایه دارند، برطرف خواهد شد و آن‌ها می‌بینند که حقوقی‌ها چگونه رفتار کرده‌اند. فعالان خرد عملکرد حقوقی‌ها را نمی‌بینند و این هم باعث گلایه و شائبه شده است. وقتی این بررسی‌ها انجام شد، اگر دیدیم شیطنتی وجود داشته مطمئن باشید ورود می‌کنیم و تعیین تکلیف خواهیم کرد.

اشتباه دولت این بود که اجازه داد دامنه نوسان سهام افزایش پیدا کند

جعفر قادری، اقتصاددان و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز گفت: مشکل اصلی در این زمینه این است که دولت کند است و در زمانی که باید اقدام مناسبی داشته باشد، غایب است و از اقدام مناسب و مقتضی در زمان مناسب خبری نیست، مانند زمانی که باید درمقابل حضور مردم عرضه سهام را افزایش می‌داد.

وی اظهار داشت: بورس باید شفافیت کافی داشته باشد تا مردم و سهامداران بدانند چه اتفاقی درحال وقوع است. همچنین باید با تدبیرهایی تلاش کنیم رفتارهای احساسی را از بورس جدا کنیم و اجازه ندهیم به‌صورت ناگهانی اتفاقی بیفتد و همه تحت‌تأثیر آن قرار گیرند. باید شرایطی ایجاد شود که بورس عقلانی و منطقی شود و هر کاهش یا افزایشی را بتواند با معادلات اقتصادی توجیه کرد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تأکید کرد: یکی از اشتباهات دولت این بود که اجازه داد دامنه نوسان سهام افزایش پیدا کند، درحالی‌که اگر اجازه داده می‌شد این نوسانات در حد دو یا سه‌درصد باقی بماند، این وضعیت هم در بورس ایجاد نمی‌شد، لذا در درجه اول دولت باید این ایراد را برطرف کند و اگر این اقدام را انجام ندهد مجلس، خود اقدام خواهد کرد.

سازمان بازرسی، تعزیرات و دیوان محاسبات به قضیه بورس ورود کنند

سیدناصر موسوی ‌لارگانی عضو هیأت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز گفت: اگر در بورس جایی نیاز به قانونگذاری باشد، قطعا مجلس ورود خواهد کرد، بنابراین در بحث نظارتی نیز مجلس بر‌ عملکرد بورس و سایر سازمان‌ها طی روزهای گذشته نظارت داشته و به این مساله ورود کرده است.

وی بیان کرد: مجلس اخیرا رئیس سازمان بورس را دعوت کرده و ایشان نیز توضیحاتی درباره مباحث مختلف ارائه کرد و از سوی دیگر نظرات مجلس برای رئیس سازمان بورس تعیین شد که آن‌ها باید چه کارهایی را انجام دهند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: زمانی مجموعا ۱۰ میلیون‌نفر در بورس فعال داشتیم، اما درحال حاضر حدود ۵۰ میلیون‌نفر در بورس سهامدار شده و سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اما باوجود این، تعداد کارگزاری‌ها تغییر زیادی نداشته است. محدود بودن تعداد کارگزاری‌ها یکی از دلایل مشکلات فعلی در بورس است.

موسوی لارگانی ادامه داد: در واقع کسانی که به این کارگزاری‌ها مراجعه می‌کنند، می‌خواهند سهامی خریداری کنند، اما تعداد کارگزاری‌ها زیاد نیست و از این‌رو نمی‌توانند راهنمایی‌های لازم را دریافت کنند. لذا باید به تعداد کارگزاری‌ها و افزایش آنها توجه شود. ازسوی دیگر باید در بحث بورس یک‌سری از شرکت‌هایی که سهام آنها ارزش زیادی ندارد، حذف شوند.

وی تصریح کرد: نظارت مجلس نظارت بر جزئیات نیست، بلکه بر کلیات است و یک‌سری از سازمان‌هایی همچون سازمان بازرسی کل کشور، تعزیرات و دیوان محاسبات مجلس باید به قضیه بورس ورود کنند، چراکه معمولا نظارت‌های مجلس به‌صورت سوال از وزرا، رئیس‌جمهور و تحقیق و تفحص است.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.