ID : 39440872
روحانی چگونه کشور را به این روز انداخت؟

روحانی از گذشتگان عبرت نگرفت تا عبرت آیندگان شود


تجربه هشت ساله دولت تدبیر و امید نیز بار دیگر ثابت کرد که کوتاه آمدن در مقابل دشمن هیچ آورده‌ای برای مردم نخواهد داشت و نتیجه آن چیزی جز خسارت برای مردم نخواهد بود.

به گزارش یزدرسا، عملکرد هشت ساله دولت تدبیر و امید، مشکلات عدیده‌ای را بر کشور تحمیل کرد و رخدادی بی‌سابقه در تاریخ حکمرانی ایران پس از انقلاب بود.

امروز حسن روحانی در حالی سکان قوه اجرایی کشور را به دست ابراهیم رئیسی سپرده است که رئیس‌جمهور جدید وارث مشکلات فراوانی است و کشور در سخت‌ترین شرایط ممکن طی چهار دهه گذشته قرار گرفته است.

از سوی دیگر، روحانی نیز با پایین‌ترین میزان محبوبیت و رضایت پاستور را ترک کرد. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان از دولت های یازدهم و دوازدهم به عنوان عبرات آیندگان یاد می‌کنند.

تفکر چشم بستن به خارج عامل مشکلات کنونی

اما به راستی چه چیزی موجب شد تا حسن روحانی و دولت او به چنین روزی بیفتد؟ تردیدی نیست که اصلی‌ترین عاملی که کشور را به چنین وضعیتی دچار کرد، بیش از آنکه، حسن روحانی باشد، گفتمان و رویکرد سیاسی و مدیریتی است که او دولتش برای اداره کشور پیشه کردند.

در واقع طی هشت سال گذشته مردم ایران، قربانی تفکری شدند که مدام تلاش می‌کرد راه‌حل مشکلات را به بیرون از مرزها نسبت دهد و بجای تکیه بر ظرفیت‌های داخلی، به غلط آدرس بیرون را می‌داد.

همان تفکری که سعی می‌کرد این طور القا کند که اگر در برابر زیاده‌خواهی‌های نظام سلطه و در رأس آن آمریکا کوتاه بیاییم، دیگر بسیاری از مشکلات را نخواهیم داشت. اما عملکرد هشت ساله دولت روحانی و تمرکز تمام عیار دولت بر روی این مسئله به وضوح نشان داد که دل بستن به خارج از کشور نه تنها مشکلاتی را حل نمی‌کند بلکه مشکلات را افزون خواهد کرد.

یقینا حسن روحانی می‌توانست با کارنامه ای بهتر پاستور را ترک کند اگر همان ابتدا به تجربیات گذشته مراجعه کرده بود و بجای تمرکز بر خارج از کشور با تکیه بر ظرفیت‌های داخل کار را پیش می‌برد. موضوعی که رهبر انقلاب بارها بر آن تأکید کردند و به دولت نسبت به آن هشدار دادند.

به دشمنی که لبخند میزند، اعتماد نکنید

رهبر انقلاب 12 آبان سال 92 در دیدار با دانشجویان و دانش آموزان فرمودند: «به دشمنی که لبخند میزند، اعتماد نکنید؛ این را ما به مسئولینمان، به بچّه‌های خودمان، فرزندان خودمان - اینهایی که در مسئله‌ی دیپلماسی مشغول کار هستند، بچّه‌های مایند، جوانهای خود مایند - [توصیه میکنیم‌]؛ توصیه‌ی ما به اینها این است: مراقب باشید لبخند فریبگرانه شما را دچار اشتباه نکند، دچار خطا نکند؛ ریزه‌کاریهای کار دشمن را ببینید.»

مذاکره با آمریکا مشکلات ما را حل نمی‌کند

رهبر انقلاب 22 مرداد سال 93 فرمودند: «عده‌ای اینجور وانمود می‌کردند که اگر با آمریکایی‌ها دور میز مذاکره بنشینیم بسیاری از مشکلات حل می‌شود، البته ما می‌دانستیم اینجور نیست اما قضایای یک سال اخیر برای چندمین بار این واقعیت را اثبات کرد... مذاکره با آمریکا جز در موارد خاص نه‌تنها هیچ نفعی ندارد بلکه ضرر هم دارد... مذاکره با آمریکا مشکلات ما را حل نمی‌کند... ز مذاکرات نه‌تنها فایده‌ای عاید نشد، بلکه لحن آمریکاییها تندتر و اهانت آمیزتر شد... آمریکایی‌ها پس از مذاکرات نه‌تنها دشمنیها را کم نکردند بلکه تحریمها را اضافه کردند... اظهارات آمریکاییها نشان می‌دهد نمی‌شود به آنها اطمینان و اعتماد کرد».

هیچ‌وقت نسبت به مذاکره‌ی با آمریکا خوش‌بین نبودم

20 فروردین سال 94 فرمودند: «من البتّه هیچ‌وقت نسبت به مذاکره‌ی با آمریکا خوش‌بین نبودم. نه از باب یک توهّم بلکه از باب تجربه؛ تجربه کردیم. حالا اگر یک روزی ــ ما که در آن روز قاعدتاً نخواهیم بود ــ شماها ان‌شاءالله در جریان حوادث و جزئیّات و یادداشت‌ها و نوشته‌های این روزها قرار بگیرید، خواهید دید که این تجربه‌ی ما از کجا حاصل شده؛ تجربه کردیم.»

تجربه برجام به ما میگوید مذاکره برای ما سمّ مهلک است

11 مرداد 95 فرمودند: «مسئولین دستگاه دیپلماسی خود ما و همان کسانی که در مذاکرات هسته‌ای و برجام از اوّل تا آخر حضور داشتند، همینها دارند میگویند آمریکا نقض عهد کرده است... مرتّب تکرار کردم که به آمریکایی‌ها نمیشود اعتماد کرد -بعضی‌ها سختشان بود قبول کنند- امّا امروز خود مسئولین ما [میگویند]... شش ماه هم از امضای برجام میگذرد، هیچ تأثیر محسوس و ملموسی هم در وضع معیشت مردم به وجود نیامده است؛ [درحالی‌که] برجام اصلاً برای برداشتن تحریمها بود... آمریکایی‌ها میگویند بیایید درباره‌ی مسائل منطقه با شما صحبت کنیم! خب، تجربه برجام به ما میگوید این کار برای ما سمّ مهلک است.... وقتی ثابت شد که دشمن، دشمن نابکار است، دشمنی است که در عمل، از نقض عهد هیچ ابائی ندارد... با این [دشمن‌] نمیشود وارد مذاکره شد. اینکه بنده سالها است دائم تکرار میکنم که با آمریکا مذاکره نمیکنیم علّتش این است.»

پای قدرتمند و طبیعیِ خودمان را با عصای بیگانه عوض نکنیم

3 شهریور سال 95 فرمودند: «ممکن است این دولت یا یک دولت دیگری در آمریکا یا در فلان کشور یک وعده‌ای به ما بدهد و یک حرفی بزند، به این وعده و مانند اینها هیچ نمیشود اعتماد کرد؛ مطلقاً. او وعده میدهد، شما هم یک وعده بدهید.»

30 شهریور سال 96 فرمودند: «بحثِ من این است که ما پای قدرتمند و طبیعیِ خودمان را با عصای بیگانه عوض نکنیم. اینکه به‌جای اینکه روی پای خودمان بِایستیم و به پای خودمان تکیه کنیم، به عصای بیگانه تکیه کنیم، خطا است.»

در این دولت معلوم شد که اعتماد به غرب جواب نمیدهد

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در آخرین دیدار رئیس‌جمهور و هیئت دولت دوازدهم تجربه‌ی دولت روحانی در اعتماد به غرب را برای آیندگان عبرت‌آموز خوانده و تأکید کردند «در این دولت معلوم شد که اعتماد به غرب جواب نمیدهد».

هرجا ما به غرب و آمریکا اعتماد کردیم شکست خوردیم

در همین ارتباط کامران غضنفری نویسنده و تحلیلگر سیاسی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: اقدامات دولت روحانی باید درس عبرتی برای همگان باشد در واقع هرجا ما به غرب و آمریکا اعتماد کردیم شکست خوردیم و دچار ضرر و خسارت شدیم.

وی افزود: در واقع هرجا که انجام امور داخل کشور را به وعده‌های غربی‌ها و نشست و برخاست با آن‌ها موکول کردیم زیان دیدیم، اما برعکس، هرکجا که روی پای خودمان ایستادیم و روی توانمندی‌های خودمان حساب کردیم آنجا پیش رفتیم و موفقیت داشتیم.

غضنفری خاطرنشان کرد: در این هشت سال بارها به دولتی‌ها هشدار داده شد که ادامه این مسیر آینده‌ای برای کشور ندارد و این راه غلط است اما آن‌ها گوششان بدهکار نبود و همان کار خودشان را کردند.

روحانی از گذشتگان عبرت نگرفت تا خود عبرت آیندگان شود

آری اگر قرار بود با مذاکره و کوتاه آمدن در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا کشوری به جایی برسد امروز وضعیت کشورهای دنیا این نبود. امروز بیش از 200 کشور در دنیا وجود دارد و به جز چند مورد خاص، حاکمان مابقی کشورها رویکردی مسالمت آمیز در قبال آمریکا دارند، اما اکثریت این کشورها عقب مانده و یا حتی بسیار عقب مانده هستند.

از سوی دیگر، در ایران خودمان تجربه قبل از انقلاب را داریم همان زمانی که بیشترین همگرایی بین حاکمان کشور با آمریکا وجود داشت، اما ایران در بسیاری از مؤلفه‌ها در پایین‌ترین سطوح قرار داشت و هیچ‌گاه این همگرایی موجب پیشرفت کشور نشد.

تجربه هشت ساله دولت تدبیر و امید نیز بار دیگر ثابت کرد که کوتاه آمدن در مقابل دشمن هیچ آورده‌ای برای مردم نخواهد داشت و نتیجه آن چیزی جز خسارت برای مردم نخواهد بود. روحانی می توانست از گذشتگان عبرت بگیرد اما او از گذشتگان عبرت نگرفت تا خود عبرت آیندگان شود.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.