ID : 26351905
تولیدکننده برتر زعفران؛

زعفران؛ گیاهی کم‌آب خواه و با سودآوری زیاد/ دلالانی که زودتر از مسئولین به کیفیت بالای زعفران بهاباد پی بردند


تولیدکننده برتر زعفران تاکید کرد: کشت گیاه کم آبخواه زعفران زحمت زیادی ندارد اما صرفه اقتصادی بالایی دارد.

به گزارش یزدرسا به نقل از عصرفرهنگ، بخش کشاورزی به عنوان رکن اقتصاد ایران، بدون تردید باید با نگاه اقتصاد مقاومتی اداره شود و به جرات می توان گفت که تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، در بخش کشاورزی با افزایش کمی و کیفی تولید با نگاه ویژه به کشاورزان نخبه و نقش الگویی و آموزش آنان محقق خواهد شد.

علی محمد نیکپور از جمله جوانان برتر حوزه کشاورزی در استان کویری یزد است که با تلاش و همت مضاعف خود توانسته بر خشکی و سختی زمین کویر فائق آید و اراده پولادین و علاقه‌مندی این کشاورز باعث شده تا به عنوان تولیدکننده برتر زعفران در استان یزد معرفی شود.

برداشت 11.5 کیلوگرم زعفران در 3 هکتار

این کشاورز نمونه در گفتگو با خبرنگار یزدرسا در خصوص فعالیت و شاخص‌های انتخابش به عنوان کشاورز نمونه گفت: حدود شش سال است که در زمنیه پرورش زعفران فعال هستم و توانسته‌ام در 3 هکتار سطح زیر کشت 11.5 کیلوگرم زعفران با کیفیت عالی برداشت کنم که عاری از هر گونه سموم شیمیایی است.

علی محمد نیکخواه اظهار داشت: انتخاب بهترین پیاز و رعایت زمان مناسب آبیاری و مدیریت بهینه مصرف آب و همچنین خشک کردن زعفران به روش بهداشتی از دیگر شاخصه های مهم و تاثیر گذار در پرورش زعفران است.

وی در مورد شروع فعالیت خود اظهار داشت: ابتدا با کمک پدرم در زمینی به وسعت 3 هزار متر کار پرورش زعفران را شروع کردیم، در چند سال ابتدایی بیشتر کارهای تحقیقاتی انجام می دادم و به دنبالم یافتن بهترین زمان ابیاری، بیشترین بازدهی و بالاترین کیفیت بودم از این رو کشت زعفران در شهرستان‌های مختلف را مورد بررسی قرار دادم.

زحمت و سختی تولید زعفران فقط یک ماه است

نیکخواه با اشاره به مزیت‌های کشت زعفران در منطقه بهاباد گفت: زعفران گیاه کم‌آب خواهی است و دقیقا زمانی به آب نیاز دارد که آب به وفور وجود دارد و حتی هدر می‌‌رود؛ از سویی دیگر گیاهی با قیمت بالایی است و از نظر اقتصادی کشت آن بسیار با صرفه است هر چند زحمت دارد اما تمام زحمت و سختی آن بیشتر از یک ماه نیست.

پیاز زعفران سودآورتر از خود زعفران

وی با اشاره به افزایش قیمت پیاز زعفران در سال‌های اخیر اذعان داشت: علاوه بر این که کشت خود زعفران بسیار با صرفه است تولید و فروش پیاز زعفران بیشتر از خود آن سودآور است.

نیکخواه تاکید کرد: در کشت زعفران با گیاهی روبرو هستید که کم آبخواه است، زحمت زیادی ندارد اما صرفه اقتصادی بالایی دارد.

اختصاص 280 هکتار از زمین‌های بهاباد به کشت زعفران

این کشاورز با بیان این که حدود 280 هکتار از زمین‌های شهرستان بهاباد زیر کشت زعفران است گفت: کشت زعفران به این صورت است که در سال‌ها ابتدایی، هرچند کشت آن سودآوری دارد اما اوج سودآوری آن در فاصله سال‌های چهارم تا هشتم است و از سال هشتم به بعد سودآوری آن کاهش می یابد و نیاز است تدابیر لازم اتخاذ شود.

نیکخواه با بیان این که دلالان زودتر از مسئولین به کیفیت بالای زعفران بهاباد پی برده اند اذعان داشت: به دلیل شرایط ویژه‌ای که در منطقه بهاباد وجود دارد؛ کیفیت زعفران تولیدی در این منطقه بسیار بالا است و از این‌رو دلالان و صاحبان برندهای معروف زعفران به دنبال خرید آن هستند.

وی با بیان این که ماده اصلی موجود در زعفران به گرما و آفتاب حساس است و تحت تاثیر این دو از بین می‌رود اظهار داشت: در شهرستان بهاباد مزارع کشت زعفران به دلیل خرده مالکی بودن؛ کوچک هستند از این رو جمع‌آوری گل‌های زعفران برای هر مالک زیاد وقت گیر نیست و تقریبا قبل از طلوع آفتاب گل‌های زعفران جمع آوری می‌شود و به آفتاب و گرما نمی‌رسد و  به همین دلیل است که کیفیت زعفران بهباد بسیار بالا است.

سود زحمت کشاورزان در جیب دلالان

نیکخواه با بیان این که بیشترین سودفروش زعفران نصیب دلالان می شود افزود: با وجود آن که کشاورزان در بهاباد امکانات بسیار کمی دارند و زحمت بسیاری متحمل می‌شوند اما در نهایت سود اصلی را دلالان می‌برند. این درحالی است که اگر زعفران در خود بهاباد بسته‌بندی و برندگذاری می‌شد و بعد روانه بازار می‌شد با حذف دلالان و واسطه ها سود چندین برابری به خود کشاورزان می‌رسید.

این جوان موفق با اشاره به نبود کارخانه بسته‌بندی و فرآوری زعفران در استان یزد گفت: با توجه به شرایط و حجم و میزان برداشت زعفران در استان و شهرستان‌های مجاور اگر کارخانه‌ای در منطقه احداث شود حداقل برای 9 ماه مواد اولیه دارد و می‌تواند کار کند.

ضرورت حرکت به سمت تک محصولی شدن شهرستان‌ها

نیکخواه با بیان اهمیت کشت محصولات کم‌آب خواه در استان گفت: بسیاری از محصولاتی که در استان یزد کشت می‌شوند باعث از بین رفتن منابع آبی استان شده اند از این رو  باید با توجه به شرایط هر منطقه برنامه ریزی‌های اساسی صورت گیرد و برای افزایش بازدهی به سمت تک محصولی شدن پیش رفت.

عدم موافقت نا آگاهانه مسئولین به واگذاری زمین برای کشت زعفران

وی با بیان این که زعفران را نمی‌توان در زمینی که قبلا در آن زعفران بوده کشت کرد افزود: در بهاباد بیش از 50 سال است که زعفران کشت می‌شود و اکنون تقریبا زمین کشاورزی دیگری برای کشت زعفران نیست و اگر زمین جدید اضافه نشود سطح زیر کشت به طور حتم کاهش خواهد یافت.

نیکخواه با بیان این که مسئولین با درخواست واگذاری زمین مخالفت می‌کنند ادامه داد: علی‌رغم آن که مسئولین شهرستانی بهاباد با واگذاری زمین موافق کرده اند اما مسئولین استانی به ویژه آب منطقه‌ای به دلیل کمبود منابع آبی مخالف خود را اعلام و مانع از واگذاری زمین می‌شوند این درحالی است که زعفران گیاه کم آب خواهی است و زمان آبیاری آن موقع زمستان و در زمان وفور و هدر رفت آب است ام مسئولین به این موضوع توجهی ندارند.

 

انتهای پیام/ح




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.