سکوت مردم یزد از مزاحمت گلخانهها شکست/ یزد در حصار باغچههای پلاستیکی
به گزارش یزد رسا، کشت گلخانهای به دلیل کم آبخواه بودن و همچنین عملکرد بیشتر در هکتار و در مجموع بازدهی بیشتر چند سالی است که در استان کم آب یزد مورد توجه قرار گرفته است به نحوی که اکنون یزد در زمینه تولید محصولات گلخانهای رتبه سوم در کشور را از آن خود کرده است.
اکنون بیشتر باغها و مزارع در اطراف شهر یزد و سایر شهرستانهای استان جمعآوری شده و در هر منطقه هیبت گلخانهها حتی از پشت دیوارهای بلند خودنمایی میکند.
جهاد کشاورزی نیز طی سالهای اخیر حمایتهای بسیار خوبی از گلخانهداران داشته و حتی در حال ایجاد چند مجتمع گلخانهای در نقاط مختلف استان یزد است.
از آنجا که یزد کمبارانترین نقطه کشور به شمار میرود و شرایط منابع آبی در یزد بسیار وخیمتر از سایر شهرستانهای استان است و خشکسالی بیش از همه جا، یزد را تحت تاثیر قرار داده است، اغلب گلخانهها در حاشیه و اطراف یزد و روستاها راهاندازی شدهاند.
گلخانهها یکی یکی برپا میشوند/ مزاحمت برای مردم روزافزون است
اکنون در روستاهایی نظیر محمدآباد، حسین آباد ریسمانی، فهرج، اکرم آباد، حسن آباد مشیر و بسیاری از روستاهای دیگر در اطراف یزد، گلخانهها یکی پس از دیگری برپا میشوند.
گرچه مزایای این گلخانهها بسیار زیاد است و مسئولان جهاد کشاورزی نیز همواره از مزایای آن و تشویق کشاورزان به ایجاد کشتهای گلخانهای سخن میگویند اما ایجاد این گلخانهها در جوار خانههای مردم و محل زندگی آنها، مشکلاتی ایجاد کرده که باید به آنها رسیدگی شود.
مردمی که در جوار گلخانهها سکونت دارند، چند سالی است که به خاطر نوپا بودن گلخانهها در یزد در مقابل این همه مشکلات سکوت کردهاند اما امسال به دلیل گرمای بیسابقه هوا و از حد گذشتن مزاحمتهای گلخانهها، سکوت خود را شکستهاند و تاکنون به سراغ رسانههای مختلفی برای انعکاس مشکلات خود رفتهاند.
یکی از اهالی روستای حسینآباد ریسمانی در این زمینه در گفتوگو با خبرنگار فارس در یزد اظهار داشت: در این منطقه اغلب خانهها در میان حیاط ها، باغها و باغچهها بنا شده و این امر سبب شده تا گلخانهداران، اقدام به احداث گلخانههای خود در حیاط یا باغ منزل خود کنند و این امر برای همسایگان مشکلاتی را ایجاد کرده است.
علی زارع بیان کرد: از زمانی که گلخانهها در این منطقه توسعه یافتهاند، هر روز شاهد افزایش پشه و مگس در این منطقه هستیم و مشکلات بهداشتی بسیاری برای اهالی روستا ایجاد شده است.
پشه و مگس مردم همجوار گلخانهها را کلافه کرده است
وی عنوان کرد: پشه و مگس همه ما را کلافه کرده و آسایش مردم را از بین برده است و حتی دیگر توری و بسته بودن درب و پنجرهها در این هوای گرم مانع ورود پشه و مگس نمیشود.
زارع خاطرنشان کرد: این همه حشرات موذی و مزاحم که بهداشت مردم را تهدید میکند، به خاطر وجود کودهایی است که گلخانهها در اطراف گلخانه خود تخلیه میکنند تا به تدریج از آن برای گیاهان داخل گلخانه استفاده کنند.
یکی از اهالی روستای محمدآباد نیز درباره گلخانهها و مزاحمتهای آن بیان کرد: علاوه بر پشه و مگس، بوی کود نیز بسیار نامطبوع است و از آنجا که گلخانهداران مقادیر زیادی کود خیس را در فضای باز رها میکنند، وزش هر بادی سبب ایجاد ناراحتی برای مردم میشود.
محمدرضا صادقی خاطرنشان کرد: ما حتی در روزهای گرم تابستان نیز ناچاریم به خاطر بوی نامطبوع کود، پنجرههای خانه را ببندیم و با روشن شدن کولر نیز، بو از بیرون به داخل خانه هدایت میشود.
وی تصریح کرد: این وضعیت چند سالی است که ادامه دارد و حتی مراجعه به گلخانهداران و شرح وضعیت برای آنها نیز مشکل را حل نکرده است.
یکی دیگر از اهالی این روستا نیز بیان کرد: اگر از بوی کود و مزاحمت پشه و مگس بگذریم، صحنه ناخوشایندی که انباشته شدن کودها در کوچههای روستا ایجاد کرده، قابل گذشت نیست.
کودهای گلخانهها اغلب در اطراف گلخانه و کوچهها تخلیه میشوند
رضا دهقانی عنوان کرد: گلخانهداران اغلب از فضای در اختیار خود برای انباشه کردن کودها استفاده نمیکنند و کودهای مورد مصرف گلخانهها را با کامیون در کوچه تخلیه میکنند که این اقدام آنها، شرایط بسیاری زنندهای در کوچههای منطقه ایجاد کرده و حتی مردم به خاطر بوی بسیار بد، برای عبور از این کوچهها دچار مشکل هستند.
دهقانی ادامه داد: دو سه مورد از گلخانهها حتی در نزدیکیهای خانه بهداشت اقدام به تخلیه کود کردهاند اما هیچ واکنشی از سوی خانه بهداشت نشان داده نمیشود و انگار همه چیز را معطل شکایت مردم نگاه داشتهاند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بافت منطقه روستایی است، مرغ و ماکیانی که از خانهها بیرون میآیند، به سمت این کودها میروند و با پراکنده کردن آنها، همه فضای منطقه را آلوده میکنند.
وی با اشاره به اینکه در فاصله چند متری از خانه وی، یک گلخانه بنا شده است، گفت: خانواده من اکنون سه سال است که تابستانها در خانه نمیمانند و به محض اینکه فصل کوددهی گلخانهها میشود، به یزد و خانه پدری میروند و سه ماه را آنجا ساکن میشوند.
مزاحمت گلخانهها زندگی مردم را فلج کرده است
دهقانی تصریح کرد: این مزاحمت گلخانهها، زندگی مردم منطقه را فلج کرده زیرا برخی از ساکنان اطراف گلخانهها به دلیل بیماریهای تنفسی نمیتوانند شرایط را تحمل کنند و ناگزیر از ترک منطقه هستند.
وی عنوان کرد: بارها با صاحبان گلخانهها برای ساماندهی کود آنها صحبت کردهایم اما توجهی نشان نمیدهند و هر بار کار خود را تکرار میکنند و هیچ مسئولی نیست که به آنها تذکر دهد.
دهقانی خاطرنشان کرد: سود گلخانه برای آنهاست اما رنج و ناراحتی و عذاب آن برای همسایهها و حاضر نیستند شرایط را بهبود دهند و به رغم آگاهی از مشکلاتی که ایجاد کردهاند، همچنان به مزاحمتهای خود ادامه میدهند.
آنچه مشخص است، مردم همجوار گلخانهها از بوی بسیار بد کودهای گلخانهها، حشرات موذی که به هوای کود در منطقه هر روز افزایش مییابند، رها کردن کود در اطراف گلخانه و کوچههای روستا و ... گلایه دارند و خواستار رسیدگی مراجع به این موضوع هستند.
بخشدار مرکزی یزد در این زمینه اظهار داشت: گلخانهها موظف به رعایت موازین بهداشتی و جلوگیری از ایجاد مزاحمت برای همسایهها هستند و اگر به مشکلاتی که توسط آنها ایجاد شده، رسیدگی نکنند، توسط ماموران بهداشت با آنها برخورد خواهد شد.
حسین عسکرزاده بیان کرد: مردم روستاها نیز حق زندگی دارند و نباید به بهانه ایجاد گلخانه، حق طبیعی آنها را سلب کرد.
اما رئیس جهاد کشاورزی استان یزد نیز در این زمینه از گلخانهداران خواسته است تا از ایجاد مزاحمت برای مردم خودداری کنند.
عدم تمدید پروانههای بهرهبرداری گلخانهها در صورت ایجاد مزاحمت برای مردم
سیدجمال سجادیپور تاکید کرد: اگر کود و نهادههای کشاورزی مورد نیاز گلخانهها در اطراف گلخانهها پراکنده باشد و برای مردم ایجاد مزاحمت کند، پروانه گلخانهها تمدید نخواهد شد.
وی از مردم خواست: در صورت عدم همکاری گلخانهداران و بیتوجهی آنها به آسایش مردم، به خانههای بهداشت مراجعه کنند و موضوع را با مسئولان خانه بهداشت در میان بگذارند تا از طریق آنها پیگیری شود.
البته موضوع اشتغال اتباع بیگانه در گلخانهها و ورود آنها به بافت کوچک روستاها نیز از مواردی است که اغلب مردم از آن ابراز نگرانی میکنند که این امر نیز در جای خود نیازمند رسیدگی مسئولان یا حداقل نظارت آنهاست.
منبع: فارس