ID : 9460847
فرهنگ؛ همچنان مظلوم

ضرورت بازنگری در رویکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


کار چنان بالا گرفت که مقام معظم رهبری ناچار در سخنرانی عمومی خویش به صراحت اعلام کردند که برخی مطبوعات «پایگاه دشمن» شده اند و ...؛‌اما دریغ از کم‌‌ترین تاثیر و تاثری در وزیر وقت ارشاد! آن زمان نه‌تنها به نگرانی های رهبری و سایر علما و دلسوزان پاسخی شایسته نمی داد بلکه گاه با طعنه‌ و کنایه نمک بر زخم‌های عناصر متعهد و انقلابی می پاشید

به گزارش «یزد رسا»؛ شاید بیراه نگفته باشیم اگر ادعا کنیم اهمیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به واسطه حیطه مسؤولیت خود و تصمیم گیری و نقش آفرینی در عرصه های راهبردی فرهنگی، به نوعی حساس ترین وزارتخانه در میان وزارتخانه ها به شمار می‌آيد.

نقطه قوت یا پاشنه آشیل؟!

 از همین روست که چنان‌چه رویکرد و عملکرد آن در مسیر آموزه های دینی و آرمان‌های امام و رهبری باشد، می تواند دستاوردهایی شگرف در تحقق اهداف فرهنگی نظام و مقابله با هجمه های دشمنان به دست آورد و کام تشنگان را از مائده‌های ناب فرهنگی سیراب سازد و در غیر این صورت نه‌تنها دستاوردی به همراه نخواهد داشت، که خود به معضلی در راه گسترش فرهنگ غنی اسلام و انقلاب اسلامی ملت ایران بدل خواهد؛ درست شبیه آن‌چه در دوران وزارت عطاءالله مهاجرانی رخ داد.

وزیر فرهنگی که با دشمنان ملت ایران، همصدا شد

فراموش نمی‌کنیم که در دوران موسوم به اصلاح‌طلبی، در سایه سیاست تساهل و تسامح مهاجرانی که چندی است به پالوده خوری با دشمنان نظام در خارج از کشور اشتغال دارد، چه بر سر فرهنگ و هنر آمد و در سایه بی کفایتی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد چه مارهایی رشد و نمو یافتند.

از یاد نمی بریم که کار چنان بالا گرفت که مقام معظم رهبری ناچار در سخنرانی عمومی خویش به صراحت اعلام کردند که برخی مطبوعات «پایگاه دشمن» شده اند و ...؛‌اما دریغ از کم‌‌ترین تاثیر و تاثری در وزیر وقت ارشاد!

آن زمان نه‌تنها به نگرانی های رهبری و سایر علما و دلسوزان پاسخی شایسته نمی داد بلکه گاه با طعنه‌ و کنایه نمک بر زخم‌های عناصر متعهد و انقلابی می پاشید.

ما ز یاران چشم یاری داشتیم

به هر روی اینک مهاجرانی به خارج از کشور گریخته است و پس از وی وزرایی با مراتب گوناگون صلاحیت و توانمندی سکاندار وزارت حساس فرهنگ و ارشاد اسلامی شده اند؛ از مسجدجامعی تا صفارهرندی و سیدمحمد حسینی و اینک علی جنتی؛ شخصی که انتظار می‌رفت به واسطه سابقه حضور حوزوی و انتساب به شخصیتی هوشمند و انقلابی همچون آیت الله شیخ احمد جنتی، عملکرد بسیار مطلوب تری در عرصه فرهنگ داشته باشد، اما چنین انتظاری تاکنون جامه تحقق نپوشیده است.

اظهار نگرانی و گلایه رهبری از مسائل فرهنگی

اوضاع فرهنگی که سهم چشمگیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آن قابل انکار نیست، چنان بر نگرانی‌ها افزود که مقام معظم رهبری در جمع نمایندگان خبرگان فرمودند:

 «یک مساله هم مساله فرهنگ است؛ که آقایان هم حالا معلوم شد که نگرانی دارید، بنده هم نگرانم. مساله فرهنگ، مساله مهمی است. اساس این ایستادگی، این حرکت و در نهایت انشاءالله پیروزی، بر حفظ فرهنگ اسلامی و انقلابی است و تقویت جناح فرهنگی مؤمن، تقویت این نهال هایی که روییده است در عرصه فرهنگ؛ بحمدالله جوان های مؤمنِ خوبی داریم در عرصه فرهنگ و هنر؛ فعالیت کردند، کار کردند؛ حالا بعضی جوانند، بعضی دوره جوانی را هم گذراندهاند؛ ما عامل فرهنگی کم نداریم.

ما حتماً در مساله فرهنگ[باید توجه کنیم‌‌]، دولت محترم هم باید توجه کند، دیگران هم توجه کنند. بنده هم در این نگرانی با شما سهیم هستم و امیدوارم که مسئولین فرهنگی توجه داشته باشند که چه می کنند. با مسائل فرهنگی شوخی نمی شود کرد، بیملاحظگی نمی شود کرد؛ اگر چنان چه یک رخنه فرهنگی بهوجود آمد، مثل رخنههای اقتصادی نیست که بشود [آن را] جمع کرد، پول جمع کرد یا سبد کالا داد یا یارانه نقدی داد؛ اینجوری نیست، به این آسانی دیگر قابل ترمیم نخواهد بود، مشکلات زیادی دارد. و واقعاً باید قدر جوانان مؤمن و انقلابی را همه بدانند، همه؛ این جوانان مؤمن و انقلابیاند که روز خطر سینه سپر می کنند، هشت سال جنگ تحمیلی می روند توی میدان؛ این ها هستند. افرادی که نسبت به این جوان ها با چشم بدبینی نگاه می کنند یا مردم را بدبین می کنند، خدمت نمی کنند به کشور؛ به استقلال کشور، به پیشرفت کشور، به انقلاب اسلامی خدمت نمی کنند. این جوان ها را باید حفظ کرد، باید از این ها قدردانی کرد، امروز هم بحمدالله کم نیستند و زیادند. [نباید] با عناوین گوناگونی بخواهیم این جوان های مؤمن را طَرد کنیم و منزوی کنیم؛ که البته منزوی هم نمی شوند؛ آن جوان های مؤمنِ پرانگیزه، با این حرف ها منزوی نمی شوند این ها؛ لکن خب، ما باید قدر این ها را بدانیم.»

مروری بر چند موضع‌گیری تامل برانگیز وزیر

 اگرچه عملکرد علی جنتی تاکنون اعتراض‌های فراوانی را از جانب علما و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سایر نخبگان و دلسوزان فرهنگ و اندیشه جامعه برانگیخته است، اما آن‌گونه که از قرائن برمی‌آيد، اراده چندانی برای اصلاح امور و رفع نگرانی‌ها وجود ندارد. مروری بر برخی رویکردهای متناقض فرهنگی دولت یازدهم به نقل از فرهنگ نیوز، پرده‌های بیش‌تری از اوضاع فرهنگی در دوران زمامداری دولت اعتدال و تدبیر را فراروی خوانندگان محترم «یزد رسا» قرار خواهد داد:  

روزنامه بهار در تاریخ اول آبان ۹۲ (تنها چند ماه پس از روی کار آمدن جنتی) یادداشتی تحت عنوان «امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی؟» به قلم علی‌اصغر غروی از چهره‌های منتسب به نهضت آزادی منتشر کرد که در این یادداشت اساس امامت و ولایت علی‌ابن‌ابیطالب زیر سوال می‌رود.

واکنش‌ها به این اقدام هتاکانه روزنامه بهار بالا می‌گیرد اما وزارت ارشاد ترجیح می‌دهد سکوت اختیار کند.

هیات‌نظارت بر مطبوعات پس از گذشت 5 روز تشکیل جلسه می‌دهد و توقیف روزنامه بهار را تصویب می‌کند.

سرانجام پس از صدور این حکم سکوت جنتی می‌شکند و در رابطه با این حکم می‌گوید: «من از اینکه روزنامه بهار متوقف شد متأسف شدم، راه‌های دیگری نیز غیر از توقیف برای اعمال و اجرای قانون وجود دارد. وزارت ارشاد به دنبال توقیف مطبوعات نیست و ما پیگیر این هستیم که جز توقیف، راه قانونی دیگری نیز پیدا کنیم.»

در اواسط دی‌ماه سال۹۲ روزنامه‌ «وطن امروز» به دلیل نقض مصوبه‌ شورایعالی امنیت ملی و به استناد تبصره‌ ۲ ماده‌ ۵ قانون مطبوعات تذکر گرفت و پرونده‌ این روزنامه به مرجع قضایی ارسال شد.

همچنین هفته‌نامه‌ «یالثارات‌الحسین» به استناد بندهای ۸ و ۱۱ ماده‌ ۶ قانون مطبوعات و براساس تبصره‌ ماده‌ ۱۲ آن قانون توقیف و پرونده‌ تخلفات آن نشریه برای رسیدگی به مرجع قضایی ارسال و هفته‌نامه‌ «۹ دی» نیز براساس بندهای ۸ و ۱۱ ماده‌ ۶ قانون مطبوعات تذکر گرفت و پرونده‌ تخلفات این هفته‌نامه به مرجع قضایی فرستاده شد.

علی جنتی در واکنش به توقیف یالثارات می‌گوید: «آنچه در چندین شماره اخیر این نشریه بررسی کردیم مشحون از نشر اکاذیب، توهین‌های بسیار بارز به رئیس‌جمهوری، اعضای دولت و مقامات کشور است. در این نشریه نوعی لمپنیسم در به‌کارگیری کلمات و ادبیاتی در سطح بسیار سخیف و زشت مشاهده می‌شود. مجموعه عواملی بوده است که موجب توقیف نشریه یالثارات شد. اگر هیات نظارت می‌خواست با این نشریه برخورد کند باید لغو پروانه می‌شد؛ سوابق یک سال گذشته این نشریه تاکنون نشان می‌دهد هیات نظارت بارها به دنبال توقیف آن بوده‌ است اما به دلیل نام بسیار زیبایی که این هفته‌نامه یدک می‌کشد شاید ملاحظاتی داشتند ولی هرکسی که این هفته‌نامه را بخواند عادلانه می‌تواند قضاوت کند که این هفته‌نامه در شأن جمهوری اسلامی نیست.»

روزنامه آسمان که به‌عنوان اولین روزنامه مجوز گرفته از وزارت ارشاد دولت یازدهم، اولین شماره خود را در تاریخ ۲۶ بهمن ۹۲ منتشر کرده بود، پس از انتشار ۶ شماره در تاریخ یکم اسفند، توسط دادگاه رسانه به دلیل بیان مطلبی که در آن حکم قصاص »غیرانسانی» توصیف ‌شده بود توقیف و مدیرمسؤول آن تحت پیگرد قرار گرفت و بازداشت شد.

محمد قوچانی، سردبیر و عباس بزرگمهر، مدیرمسؤول این روزنامه بودند اما نکته قابل‌توجه درباره توقیف روزنامه «آسمان» سکوت هیات نظارت بر مطبوعات بود و این روزنامه با حکم دادگاه رسانه توقیف شد.

به همین دلیل وزیر ارشاد در واکنش به توقیف روزنامه «آسمان» می‌گوید: «قوه‌ قضائیه کاملاً مستقل است و براساس قانون اساسی، تفکیک قوا صورت گرفته بنابراین دلیل چنین کاری را باید از آنها سوال کرد.» این اظهارات جنتی در حالی است که شاید بسیاری از افراد که ورای تعلقات سیاسی، برای مقدسات دین مبین اسلام ارزش قائل هستند، از وزیر ارشاد توقع داشتند در قبال هتک حرمت جایگاه »قصاص» موضع‌گیری کند؛ اتفاقی که هرگز رخ نداد!

به هر روی، امید است وزیر مربوطه در سطح کلان با تأمل در رویکرد انتقادبرانگیز خود در مدت تصدی مسؤولیت خطیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برای جامه عمل پوشاندن به منویات رهبری معظم انقلاب و تحقق آرمان‌های فرهنگی انقلاب اسلامی طرحی نو دراندازد و اجازه ندهد سهل‌انگاری و رویکردهای نادرست فرهنگی موجب رونق آسیاب توطئه‌های فرهنگی دشمنان این مرز و بوم گردد. بی‌گمان در این مسیر، نقش ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها به ویژه در استان‌هایی با ریشه‌های عمیق تر فرهنگی و دینی همچون «دارالعباده» یزد، بی بدیل خواهد بود.

نویسنده : فائزه شورکی

 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.