ID : 16724186
سخت کوشی در دل کویر؛

لزوم اجرای طرح‌های «اقتصاد مقاومتی» بر اساس علوم روز/ پرورش بزهای «سانن» در دل کویر


از مهمترین دستاوردهای «اقتصاد مقاومتی» علمی کردن امور و مشاغل است. به عبارتی استفاده از علم و دانش برای افزایش تولیدات و کیفیت آن‌ها است. یکی از ظرفیت‌هایی موجود در کشور که مجریان اقتصاد مقاومتی به ان توجه کرده اند دامداری و دامپروری است. از جمله اقداماتی علمی برای افزایش تولیدات و بهره‌وری در این کار استفاده از نژادهای خاص و اصلاح شده است.

به گزارش یزد رسا به نقل از آوای‌اقتصاد، از مهمترین دستاوردهای اقتصاد مقاومتی علمی کردن امور و مشاغل است. به عبارتی استفاده از علم و دانش برای افزایش تولیدات و کیفیت آن‌ها است. یکی از ظرفیت‌هایی موجود در کشور که مجریان اقتصاد مقاومتی به ان توجه کرده اند دامداری و دامپروری است. از جمله اقداماتی علمی برای افزایش تولیدات و بهره‌وری در این کار استفاده از نژادهای خاص و اصلاح شده است.

با افزایش در روند رشد جمعیت جهان و گسترش دانش، نیاز انسان به تولید و بهره وری بیشتر از دام های موجود، استفاده از منابع دامی پر تولید یقینا" بیشتر خواهد شد. ازجمله کارهای بشر استفاده از علم برای افزایش منابع غذایی است، استفاده از نژادهای خاص و اصلاح نژاد دام‌ها نیز از جمله اقدامات انسان برای افزایش تولیدات دامی است.

سانن یکی از نژادهای معروف بز شیری اروپا است که از جهت برتری در خصوصیات تولیدی و تولید مثلی در بیشتر نقاط جهان گسترش یافته و علاقه مندان بسیاری به پرورش و نگهداری آَن مشغول شده اند. معروفیت این بز به سبب توانایی زیاد در تولید شیر، رشد سریع، باروری، چند قلو زایی کیفیت ترکیبات شیر، فرآوری آسان و لذیذ در تهیه محصولات لبنی، رفتار آرام در پرورش و نگهداری و ... است

این نوع از دام با اکثر نقاط آب و هوایی خود را تطبیق می دهد. لذا جهت اقتصادی نمودن دامپروری و کشاورزی باید به سمت دام های پر تولید و دورگ گیری این نژادها با بز های بومی جهت بالابردن تولید و مقاومت به منطقه اقدام نمود.

علی محمد دهقان از جمله افرادی است با اطلاع از مزیت‌ها و ویژگی‌های بز سانن اقدام به تاسیس یک واحد دامداری در روستای پدری خود کرده است.

وی قبل از شروع کار در خصوص پرورش و نگه‌داری بزهای سانن اطلاعات گسترده ای بدست آورده و با پرس و جو از کارشناسان این اطمینان را حاصل کرد که اجرای طرح تاسیس دامداری آن هم با نژادهای خاص اقتصادی بوده و نتیجه بخش خواهد بود.

دهقان در خصوص انگیزه شروع این کار گفت: قبل از شروع این پروژه به شغل بنایی مشغول بودم، و با توجه به این که شغل پدری من نیز دامداری است و علاقه شدیدی که از بچگی به دامداری و کارای تولیدی داشتم عزم خود را جزم کرده واین طرح را که مدت‌ها در ذهن داشتم را عملی کردم.

وی گفت: کار خود را با12 بز سانن و 20 بز معمولی شروع کردم وبه مرور زمان نسل‌های بعدی از دام‌ه اصلاح شده و دام‌های معمولی را حذف کردم و اکنون پس از تلاش‌های شبانه روزی که داشتم تعداد دام‌ها به 250 راس رسیده که نزدیک به 70 درصد آن‌ها بزهای سانن و اصلاح شده هستند.

دهقان در خصوص ویژگی‌های خاص این نوع از دام گفت:شیر،گوشت،مو،کرک،پوست،روده وحتی شاخ واستخوان و... آن مورد استفاده قرار می گیرد.همچنین تولید بالای شیر وچند قلو زایی از فواید پرورش آن محسوب می شود.

وی ادامه داد: میزان شیردهی این نوع از بزها بسیار بالاتر از بزهای معمولی است به گونه‌ای که این بزها در روز از ٢ تا ٥ لیتر شیر می دهند و این درحالی است که بزهای معولی به طور میانگین حدود نیم کیلو شیردهی دارند.

دهقان در خصوص درآمدهای حاصل از این شغل گفت: علاوه بر فروش شیر  فرآورده‌های لبنی حاصل از شیر را نیز تولید می‌کنیم ولی با توجه به بالا بودن قیمت فرآورده‌های لبنی گوسفند و بز فروش این تولیدات مشتریان خاص خود را دارد و نیاز است در خصوص بازاریابی اقدامات جدیدی انجام دهیم.

وی با بیان این که بالا بودن قیمت آذوقه از مشکلاتی دامداران است افزود: اغلب دامداران مجبورند مبلغ هنگفتی را برای آذوقه هزینه کنند و این امر اجتناب ناپذیر است.

وی لازمه شغل دامداری و دامپروری را علاقه دانست و افزود: این شغل سختی‌های خاص خود را دارد و افرادی که می‌خواهند وارد این شغل شوند واقعاً باید آن را دوست داشته باشند ولی با این وجود این شغل درآمد خوبی دارد و حداقل برای شروع باید 50 دام مولد داشته باشند.

وی با اشاره به حمایت‌های بسیج سازندگی در خصوص میزان سرمایه‌گذاری که در این کار انجام داده است گفت: در مجموع حدود 60 میلیون تومان هزینه کرده‌ام ولی ارزش حال این سرمایه اکنون بسیار بالاتر از این میزان است. این شغل همراه خود برکت دارد و ارزش افزوده فوق‌العاده ای با خود به همراه دارد.

این کارآفرین با تاکید بر اهمیت استفاده از علم در دامپروری گفت: علمی کردن تولیدات نه تنها باعث افزایش تولید و کم شدن تلفات می‌شود از این رو لازم است از علم بهره‌برداری لازم را داشته باشیم.

دهقان با اشاره به وضعیت آب و هوایی استان یزد اظهار داشت: دامداران یزدی با وجود آن که غالب آذوقه دام‌های خود را از استان‌های دیگر همچون فارس تامین می‌کنند ولی عملکرد بسیار بهتری نسبت به سایر استان‌ها دارند و این حاکی از سخت‌کوشی و همت بالای مردم یزد است.

انتهای پیام/س*




summary-address :
Your Rating
Average (2 Votes)
The average rating is 5.0 stars out of 5.