مگر نگفته بودند که فیلتر دیگر جواب نمی دهد؟! خطر ما از شبکه های وابسته غربی بیش تر بود؟!
«چطور امروز برخی آزاد آزادند و برخی از این آزادی سهمی اندک در اختیار دارند. منتقدان و مخالفان این دولت آزاد هستند و آزاد خواهند بود. اما بگذارید به همان اندازه همراهان دولت هم از آزادی و امنیت برخوردار باشند. همه نقد کنند، به ویژه نقد سازنده. این افتخار برای دولت است. در هیأت وزیران به مسوولان گفته ام که نباید شکایتی از طرف دولت نسبت به روزنامه و رسانه باشد...»
به گزارش یزدرسا؛ این اظهارات را رئیس جمهور، در جشنواره مطبوعات سال گذشته مطرح کرد، سخنانی که با استقبال گسترده رسانه ها روبرو شده و بازتاب گستردهای در فضای رسانه ای داشت. اما عملکرد دولت در مدت یک سال و اندی از آغاز فعالیتش در موارد متعددی نشان داده است که ظرفیت انتقادپذیری دولتمردان چندان قابل قبول نیست و رئیس جمهور و دولتمردان باید به بازنگری رفتار خود در مواجهه با منتقدان بپردازند. نمی توان دم از نقد پذیری و شرح صدر زد؛ اما منتقدان را بی سواد و تغذیه شونده از مراکز خاص نامید و گاه آنان را به جهنم حواله داد! و هنگامی که از گوشه و کنار صداهای اعتراض نسبت به این نوع ادبیات در مقابله با منتقدان بلند می شود و مراجع عظام تقلید نیز دولتمردان را به شرح صدر فرا می خوانند، به جای عذرخواهی از ادبیات نامناسب، این گونه به توجیه پناه برد که منظور مخالفان بوده اند نه منتقدان و ... .
در یکی از آخرین نمونه ها از برخورد با منتقدان و به رغم سپری شدن مدت اندکی از سخنان رئیس جمهور در زیر سؤال بردن فیلتر و ...، خبر فیلتر شدن برخی سایتهای خبری توسط وزارت ارشاد در رسانه ها منتشر شد. «مقداد زکیزاده» مدیر مسئول سایت «دانا» که یکی از این سایتهای فیلتر شده است، در گفتگو با خبرنگار رجانیوز پیرامون چگونگی فیلتر شدن و رفع فیلتر سایت «دانا» سخن گفت.
زکیزاده در ابتدا پیرامون چگونگی فیلتر شدن سایت «دانا» گفت: «در روز 17 شهریور معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد با استناد به مادهی 7 قانون مطبوعات، دستور فیلتر سایت «دانا» را صادر کرد. بعد از این اقدام معاونت مطبوعاتی، موضوع را از طریق دستگاه های مربوطه پیگری کردیم و پاسخی که دریافت کردیم این بود که اقدام معاونت مطبوعاتی در فیلتر کردن سایت شبکه اطلاع رسانی دانا اقدامی غیر قانونی است؛ چراکه مسدود سازی سایتها از مصادیق سلب حقوق اشخاص بوده و مستلزم تصمیم گیری قضایی است. همچنین «آقای خرمآبادی»، معاونت دادستانی رسما اعلام کردند که معاون مطبوعاتی ارشاد چنین اختیاری ندارد و آنها تنها میتوانند جرائم مختلف را اطلاع دهند و راجع به آن اظهار نظر کنند.»
وی افزود: «همچنین تبصره دو ماده یک قانون مطبوعات به صراحت تاکید کرده نشریه ای که بدون اخذ پروانه از هیئت نظارت بر مطبوعات منشر شود از شمول قانون مطبوعات خارج بوده و تابع قوانین عمومی است؛ همچنین ماده 10 قانون جرائم رایانه ای هم تاکید دارد که هرکس به طور غیر مجاز با انجام اعمالی از قبیل مخفی کردن داده ها،تغییر گذر واژه یا رمزگذاری داده ها مانع دسترسی اشخاص مجاز به داده یا سیستم های رایانه ای یا مخابراتی شوند به حبس از 91 روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال محکوم خواهند شد. موارد فوق الذکر چندین بار و از طرق مختلف به اطلاع مسئولان وزارت ارشاد رسید تا بلکه مسیر اشتباهی را که در پیش گرفته اند اصلاح کنند و رفع فیلتر غیر قانونی سایت دانا را پایان دهند. حتی در جلسات حضوری که در همین رابطه برگزار شد مقرر شد تا نام "شبکه اطلاع رسانی دانا" به "راه دانا" تغییر پیدا کند تا برای صدور مجوز مشکلی وجود نداشته باشد چرا که به گفتهی مسئولان معاونت مطبوعاتی صدور پروانه فعالیت برای پایگاههای خبری منوط به آن است که پیش از این سایر رسانه ها از نامی که قرار است یک رسانه با آن فعالیت کند استفاده نکرده باشد و از آن جایی که پیش از این خبرگزاری "دانا" از هیئت نظارت بر مطبوعات مجوز گرفته بود، بالاجبار با اضافه کردن کلمه "راه" به نام "دانا" در خواست کردیم تا مجوز "راه دانا" صادر شود.»
وی در مورد رای دادگاه توضیح داد: «به هر صورت با مذاکراتی که با معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد داشتیم پرونده دانا در سامانه ثبت درخواست برای صدور مجوز در معاونت مطبوعاتی که چند ماه پیش به ثبت رسیده بود تکمیل و با نگاه ویژه معاون مطبوعاتی صدور مجوز برای "را ه دانا" تسریع شد و در جلسه روز دوشنبه 24 شهریور عضای هیئت نظارت رسما به "راه دانا" مجوز دادند .بعد از صدور مجوز برای راه دانا همه منتظر بودند تا بر اساس وعده معاونت مطبوعاتی دامنه dana.ir از انسداد خارج شود تا مخاطبان این شبکه با مراجعه به این آدرس که بیش از دوسال است در عرصه فضای مجازی ماموریت خبر رسانی را برعهده دارد بتواند به اخبار این پایگاه خبری دسترسی پیدا کنند ولی متاسفانه مسئولان معاونت مطبوعاتی همچنان بر اقدام غیر قانونی خود پافشاری کردند و کاری برای رفع فیلتر دانا انجام ندادند.در نهایت و بعد از گذشت 20 روز از فیلترینگ دانا و در پی اقدامات حقوقی و طرح شکایت در مراجع صالحه ظاهرا معاونت مطبوعاتی مجبور شد که به قانون تن در دهد و از روز یکشنبه سایت ما رفع فیلتر شد.»
«البته لازم به ذکر است که شبکه اطلاع رسانی دانا حق شکایت و درخواست خسارت بابت فیلترینگ غیر قانونی را برای خود محفوظ می داند و قطعا اقدامات لازم را در این زمینه انجام خواهد داد. چون در این مدت خسارتهای مالی به سایت وارد شده که ارشاد باید پاسخ بدهد.»
زکیزاده در پاسخ به سوالی مبنی بر شعار دولت تدبیر و امید پیرامون آزادی رسانهها گفت: «از همان روز اولی که دولت بر سر کارآمد، شعار آزادی مطبوعات را باصدای بلند اعلام کرد. اما آقای رئیس جمهور بر خلاف این شعار عمل میکردند و بارها به مخالفانشان برچسب زدند و آنها را بیسواد خواندند. آقای روحانی گفتند دیگر فیلتر و دیوار جواب نمیدهد اما درست چند روز بعد از صحبتهای ایشان، معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد دولت سایت ما را فیلتر کرد. این فیلتر کردن هم به خاطر این بود که سایت ما کارهای دولت را نقد میکند. من فکر نمیکنم انتقادات ما بیش از شبکههای وابسته به غربی که در کشور آزادانه به فعالیت میپردازند، به دولت ضربه بزند. اما آنها آزادند و ما فیلتر میشویم. دولتی که وزرایش از facebook استفاده میکنند، تعجبی ندارد که سایتهای منتقد را هم فیلتر کند.»