ID : 34882624
نکات تغذیه در فصل گرما؛

نوشیدنی هایی که در فصل تابستان به کمک بدن می آید


با توجه به گرم شدن هوا بدن انسان مقدار آب بیشتری را هم به صورت تعریق و هم به صورت تبخیر سطحی از دست می دهد و لذا باید به فکر جایگزینی برای تامین آب بدن بود.

مدیر گروه تغذیه مرکز بهداشت استان یزد در مصاحبه با خبرنگار  یزدرسا  گفت: گرمای تابستانی تغییراتی در بدن ایجاد می کند که افراد باید به آن توجه خاصی داشته باشند. یکی از این بحث‌ها که خیلی اهمیت دارد مصرف آب و مایعات کافی است. با توجه به گرم شدن هوا بدن افراد مقدار آب بیشتری را هم به صورت  تعریق و هم به صورت تبخیر سطحی از دست می دهد.

دکتر یوسف نقیایی تاکید کرد: از دست دادن مایعات در تابستان بعضاً به صورت نامحسوس اتفاق می‌افتد و فرد متوجه از دست دادن آب بدن خود نمی شود و در صورتی که تامین کافی آب و مایعات را نداشته باشد ممکن است عوارضی از جمله گرمازدگی برای او به همراه داشته باشد. در این خصوص بعضی گروه‌های سنی مانند سالمندان، کودکان و همچنین زنان باردار بیشتر در معرض خطر هستند. لذا بسیار تاکید می شود این افراد  مایعات و آب کافی دریافت کرده و از گرمای بیش از اندازه و یا نور مستقیم خورشید دور باشند.

وی افزود: به طور کلی میزان آب موجود در بدن و نگهداری آن به ترکیبات داخل بدن برمی‌گردد. هر چه شخص عضله بیشتری داشته باشد آب بیشتری را هم می تواند در بدن خود نگه دارد و برعکس هر چه چربی بیشتری داشته باشد مایعات بیشتری از دست می دهد و دچار کم آبی می شود. به همین دلیل هم سالمندان که عضلات تحلیل رفته دارند و یا کودکان که درصد عضله به چربی بدنشان کمتر از بزرگسالان است گزینه هایی هستند که آب کمتری در بدنشان قابل نگهداری است و به خاطر همین زودتر دچار کم آبی می شوند.

 

استفاده از آب و میوه های تابستانه

وی عنوان کرد: راهکارهای مختلفی برای تامین آب بدن وجود دارد که مهمترین و بهترین آنها مصرف آب سالم و بهداشتی است. در این مورد آبی که سختی بسیار زیادی نداشته باشد برای نوشیدن بسیار مناسب تر است و حتی المقدور افراد باید سعی کنند از مصرف آب هایی که سنگین بوده و دارای املاح و ناخالصی زیاد است پرهیز کنند تا از این طریق بتوانند در کاهش دریافت املاح موجود در آب به خود کمک کنند.

 

 

وی اضافه کرد: در کنار آب گزینه دیگری که می تواند به ما کمک کند استفاده از میوه های آبدار فصل تابستان مثل هندوانه و خربزه است که درصد قابل توجهی از آب را در درون خود دارد. درست است که این مواد غذایی آب و مایعات قابل توجهی دارد اما باید حواسمان جمع باشد که یکی از بحث‌هایی که میوه ها همیشه به همراه خود دارد انرژی فراوان موجود در میوه هاست. زیرا میوه‌ها حاوی قند فراوان بوده که مصرف آن ها انرژی زیادی را برای شخص به همراه دارد. لذا دریافت مایعات از طریق میوه ها به این معنی نیست که شخص هر چقدر که می‌تواند و دوست دارد از میوه ها استفاده کند. در این زمینه توصیه می شود که از مصرف بیش از ۴ واحد در کل روز پرهیز شود. این 4 واحد نیز باید در دو یا سه وعده غذایی و یا با فاصله مصرف شود، تا فرد یکباره انرژی زیادی را دریافت نکند.

 

دوغ و شیر را فراموش نکنید

دکتر نقیایی بیان داشت: با توجه به اینکه افراد در تابستان دچار تعریق می شوند و از این طریق مقداری سدیم و پتاسیم بدن خود را از دست می دهند توصیه می شود از دوغ و شیر نیز برای تامین مایعات بدن استفاده کنند. زیرا این دو علاوه بر اینکه آب قابل توجهی را تأمین می کنند می توانند مقدار قابل توجهی سدیم را نیز به همراه داشته باشند که سدیم از دست رفته بدن را تامین کند.

 

 

وی تاکید کرد: البته در این مورد تاکید می کنیم در صورتی که شخص برای دریافت مایعات مصرف دوغ را انتخاب می کند، از دوغ کم نمک و کم چرب استاده کند تا نمک و چربی حیوانی را به مقدار زیاد دریافت نکند و آثار مخرب برای او به همراه نداشته باشد.

مدیر گروه تغذیه مرکز بهداشت استان یزد اضافه کرد: همچنین بهترین منبع برای تامین مجدد پتاسیم از دست رفته بدن میوه جاتی مانند سیب، موز و  انواع توت ها هستند.

این مشاور تغذیه گفت: پتاسیم در کنار سدیم باعث تعادل الکترولیت های بدن شده و علاوه بر بهبود کارکرد قلب موجب حظ بیشت آب و مایعات بدن نیز می شوند.

 

چای

وی اظهار کرد: چای کم رنگ یکی دیگر از مایعاتی است که می تواند برای تامین آب بدن مورد استاده قرار گیرد. البته یکی از معایب چای این است که کارکرد کلیه را افزایش می دهد و باعث می شود مقدار بیشتری ادرار تولید شده و آب بدن دفع شود. هر چند در طول روزهای معمولی مانند ماهی غیر از ماه رمضان که شخص توانایی دریافت مجدد آب و مایعات را دارد این گزینه هم گزینه نامطلوبی نیست و مشکلی ایجاد نمی کند چرا که باعث می شود کلیه ها فعال تر شوند و دفع سموم و زائدات بدن را بهتر انجام دهد. اما باز هم تاکید ما دریافت چای کمرنگ است چرا که چای پررنگ جذب بسیاری از عناصر مثل آهن، روی و کلسیم را مختل کرده و موجب بروز بیماری هایی مانند کم‌خونی و پوکی استخوان می شود.

 

 

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.