ID : 13833105
دبیر کمیته فرهنگی شورای مبارزه با مواد مخدر استان:

نگرانی اعتیاد زنان به مراتب بیشتر و جدی تر از اعتیاد مردان است!/«قلیان»؛ قدرت دوری از «مواد» را از جوانان می گیرد


دبیر کمیته فرهنگی و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گفت: نگرانی در مورد اعتیاد زنان به مراتب بیشتر و جدی تر از اعتیاد در مردان بوده و وقتی یک زن درگیر اعتیاد می‌شود، بنیان خانوده متزلزل خواهد شد.

به گزارش یزد رسا به نقل از یزدبانو، به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر گفتگویی را با دکتر محبوبه وفاییان، دبیر کمیته فرهنگی و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر ترتیب داده ایم. متن کامل مصاحبه را در زیر مشاهده می فرمایید:

*لطفا خودتان را معرفی بفرمایید.

محبوبه وفاییان هستم. دبیر کمیته فرهنگی و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان یزد.

*اعتیاد چیست؟

تعاریف مختلفی برای اعتیاد عنوان شده است و تعریف علمی آن، وابستگی جسمی و روانی فرد نسبت به یک ماده بیرونی می‌باشد که اگر مصرف این مواد متوقف شود، علائمی از درد  و خماری در فرد ایجاد می شود.

اما هر نوع وابستگی فرد که ناشی از سوء مصرف به یک ماده ی بیرونی باشد،عاداتی که منجر به ایجاد اختلال در عملکرد عمومی فرد شود را برای تعریف اعتیاد به کار می‌بریم.

کما اینکه الان بحث اعتیاد به اینترنت و بازی‌های آنلاین اینترنت نیز به دلیل ایجاد اختلال در عملکرد عمومی فرد نوعی اعتیاد محسوب می‌شود.

*برای فرد معتاد و کسی که معتاد بوده و ترک کرده است چه تعریفی دارید؟

معتاد کسی است که عادت به یک ماده کرده است و یا به یک شکل معنادار مصرف یک ماده را دارد وقادر نیست که بدون کمک و یا مداخله یک متخصص مواد را ترک کند؛ ناگفته نماند، کسانی هستند که تصمیم به کنار گذاشتن مواد گذاشته‌اند و موفق هم شده‌اند.

در ترک اعتیاد کسی را به عنوان بهبود یافته کامل نداریم؛ حتی خود معتادین وقتی اعتیاد خود را کنار می‌گذارند؛ می‌گویند: «من معتادی هستم که در حال حاضر در پاکی به سر می‌برم و مصرف نمی‌کنم؛ به همین دلیل چون اعتیاد یک بیماری بسیار خزنده و فوق العاده فرد را درگیر می‌کند، بحث بهبودی کامل در آن خیلی دور از ذهن بوده و بسیار به سختی اتفاق می‌افتد.

*وضعیت اعتیاد به مواد مخدر در یزد چگونه است؟

طبق آماری که در سال 93 از طریق یک پژوهش انجام شد نرخ اعتیاد در استان یزد 1.3 درصد بوده و امیدواریم با توجه به تلاش‌های صورت گرفته در زمینه مبارزه و پیشگیری از اعتیاد، این رقم کاهش یابد.البته این نرخ از نظر علمی و به استناد از پژوهشی که انجام شده است، بوده و حدس می زنیم آمار واقعی بیشتر از این رقم باشد.

*این آمار چه سیری را طی می کند؟

متاسفانه به لحاظ نوع مصرف روند رو به رشد را شاهدیم؛ یعنی گرایش از مصرف مواد سنتی به سمت مواد صنعتی افزایش داشته است. ممکن است افرادی باشند که نوع مصرف خود ر ا تغییر داده‌اند و در گذشته همین تعداد افراد بوده‌اند، اما به دلیل آسیب‌های بیشتری که مواد مهیج و صنعتی ایجاد می‌کند، این را یک تهدید می‌دانیم.

*چه نوع ماده مخدری در بین جوانان استان یزد بیشتر مرسوم و متداول است؟

تحقیقات نشان می‌دهد، اولین ماده مخدر که در استان استفاده می شود تریاک و اولین ماده صنعتی و مهیج که در استان استفاده می شود، شیشه است. متاسفانه در بین جوانان و نوجوانان گرایش به مصرف شیشه و موادی مثل ناس بیشتراست و علت آن باورهای غلطی مبنی بر اعتیادآور نبودن این مواد است.

گاهی در بین جوانان این تصور غلط وجود دارد که در آزمایش اعتیاد به مرفین در آزمایش‌هایشان نشان داده نمی‌شود اگر شیشه مصرف کنند و این ماده اعتیادآور نیست در حالی که شدیدا اعتیادآور است و مشکلات زیادی را از لحاظ مغزی به وجود می‌آورد.

*خانواده‌ها از چه طریقی می‌توانند  کنترل و نظارت در عملکرد فرزندان در زمینه‌ی اعتیاد داشته باشند؟

به خانواده‌ها پیشنهاد می‌دهیم، جایگاه شخصیتی نوجوانان خود را در خانواده حفظ کرده و به آنها احترام بگذارند تا فرزندان در محیط خانواده احساس سرخوردگی، حقارت و طرد شدگی پیدا نکنند تا به واسطه این احساسات منفی به گروه دوستان خود پناه نبرند و احیانا دچار آسیبی مانند اعتیاد نشوند.

پیشنهاد می‌کنم در محیط خانوادگی و در مناسبات داخل خانواده صمیمانه گرم و نزدیک باشند. پدر و مادر در جهت تحکیم بنیان خانواده و ثبات روابط داخل خانواده قدم بردارند و از جهت دیگری از خانواده‌ها درخواست می‌کنیم که الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشند.

گاها مواجه هستیم با خانواده‌هایی که پدر ومادر خانواده خود مصرف کننده مواد دخانیات هستند. یعنی یا قلیان مصرف می کنند یا گاهی متاسفانه مصرف مواد مخدر وجود دارد؛ در این خانواده‌ها احتمال گرایش فرزندان و نوجوانانشان به مواد مخدر را زیاد می کند.

*صحبت از قلیان شد. استعمال آن فراگیر شده است؟

متاسفانه مصرف قلیان به صورت  یک تفریح درآمده است و در بسیاری از خانواده‌ها شاهدیم که افراد استفاده از آن را نوعی تفرج می دانند.

و دربرگیری آن شامل خانم ها، آقایان، نوجوانان، میانسالان، بزرگسالان و حتی کودکان می‌شود. به دلیل کثرت و عمومیت استفاده از آن قبح اجتماعی ندارد.

برخی از عوارض آن اطلاع ندارند و نمی دانند که مضرات مصرف آن از سیگار به مراتب بیشتر است.

قلیان راه استفاده از مواد را باز می‌کند. ضمن اینکه نوجوان مصرف کننده قلیان وقتی در معرض مصرف مواد مخدر قرار می‌گیرد، قدرت دوری از مصرف مواد مخدر را از دست می دهد.

ماه مبارک رمضان فرصتی است که خانواده ها بتوانند قلیان را کنار بگذارند.

*بفرمایید تاثیر اعتیاد زنان بر جامعه چیست؟

خانواده اولین هسته اجتماعی بوده و مادر به عنوان ستون و مدیر خانواده تلقی می‌شود؛  وقتی یک زن درگیر اعتیاد می‌شود، بنیان خانوده متزلزل خواهد شد. یک مادر یا همسر معتاد مطلقا نمی تواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد و این ضربه‌ محکم، اساسی و جبران ناپذیری  به خانواده می زند.

نگرانی در مورد اعتیاد زنان به مراتب بیشتر و جدی تر از اعتیاد در مردان است و امیدواریم با اقداماتی که انجام می‌شود، مانع پیشرفت اعتیاد در زنان جامعه شویم .

از همین جا درخواست دارم از زنان که دغدغه و حساسیت لازم را در رابطه با اعتیاد بانوان داشته باشند.

بعضی تصور می‌کنند چطور ممکن است که  یک زن معتاد شود و این اصلا امکان ندارد، در حالی که شاهدیم بعضی افراد با موادی که در بعضی از آرایشگاه‌ها یا مراکز ورزشی با تبلیغات لاغری، زیبایی اندام و یا پیشگیری از چین‌وچروک صورت مصرف می کنند، معتاد شده‌اند.

از اینکه وقتتان را در اختیار یزدبانو قرار دادید، سپاسگزارم.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.