يزدميتواند قطب دیابت كشورباشد/علت اصلی ديابت يزدیها شیرینی وسبك زندگي اشتباه
به گزارش یزد رسا، سیدمحمدرضا آقایی مدير مرکز تحقيقاتي درماني دیابت یزد در گفتگو با ايسنا، ضمن بيان اين مطلب افزود: البته حدود 50 تا 100 هزار نفر ديگر نيز از قند خوني روي خط مرز، برخودار هستند که اگر اين تعداد افراد را در بعد خانوارهاي درگير مورد توجه قرار دهيم، ميتوان ادعا كرد كه حدود 300 تا 400 هزار نفر یعنی نزدیک به 40 درصد جمعیت یزد به نوعي درگیر بيماري دیابت هستند.
وي از عوامل بروز اين بيماري در استان به اضافه وزن و چاقی، بیتحرکی و ژنتیک اشاره كرد و گفت: متاسفانه در استان يزد بسياري از افراد در معرض خطر ابتلا به اين بيماري هستند.
آقايي معتقد است كه برخلاف تصور بسياري از افراد علت اصلی بروز ديابت در يزد فقط شیرینی خوردن یزدیها نیست بلكه علت دیگر آن تغذیه بد و سبك زندگي اشتباه در بين يزديهاست.
وي افزود: یزدیها در رژيم غذايي خود چربیها و شیرینیها را زیاد مصرف ميكنند و در مقابل میوهجات غیرشیرین و سبزیجات و گوشت سفید را کم استفاده میکنند و تحرک بدنی آنها نیز کم است، ضمن اين كه متأسفانه در یزد دیابت از نظر ژنتیکی هم زیاد است.
آقایی با اشاره به این که در حال حاضر در مرکز تحقیقات دیابت یزد نزدیک به 29 هزار پرونده بیمار دیابتی وجود دارد، گفت: یزد میتواند در صورت توجه ویژه مسئولان همان طور که قطب ناباروری است، قطب درمان، پژوهش و آموزش دیابت نیز باشد.
وی از تلاش براي دريافت مجوز دكتري رشته پژوهش دیابت در استان خبر داد و گفت: حتي ميتوان در استان رشتههاي کارشناسی ارشد مراقبت بیماران دیابتی، دکتری حرفهای پیشگیری و مراقبت بیماران دیابتی هم ایجاد کرد.
اين مسئول تاكيد كرد: مسئولان استان با توجه به تعداد زیاد مبتلايان به دیابت، باید با تخصيص اعتبار ویژهای برای آموزش سبک زندگی صحيح، مهارتهای سالم زیستن و راهكار براي افزايش تحرک بدنی و و ترغيب آنها به ورزش همگاني، تلاش بيشتري را مد نظر قرار دهند.
وي با بيان اين كه رعايت اين اصول نه تنها در بروز ديابت بلكه موجب كاهش ابتلا به ديگر بيماريهاي شايع استان مانند بیماریهای قلبی و فشارخون و غيره نيز موثر خواهد بود، تاكيد كرد: اين مهم در توان دانشگاه علوم پزشکی به تنهايي نيست بلكه يك عزم استاني را ميطلبد.
وي در اين رابطه از پيشنهاد نماينده مردم يزد و اشكذر مبني بر ايجاد کمیته تخصصی دیابت برای استان خبر داد و گفت: البته اقدامات اوليه در اين رابطه انجام شده و قرار است در قالب اين كميته، شرایط موثر دیابت بر زندگی افراد جامعه بررسي و راهكارهايي اجرايي براي مقابله و پيشگيري از بيماري تدوين و اجرايي شود.
آقايي با بیان این که یک بیمار دیابتی نيازمند يك زندگی دیابتی است، گفت:زندگی دیابتی به معناي فراهم بودن داروها، امكان آزمایشها و رژیم غذایی مناسب، مهيا بودن شرايط فعالیت بدنی و ورزشي مطلوب، فرهنگ مناسب در رابطه با نحوه رفتار با بيماران ديابتي و غيره است.
وي اذعان كرد: بايد دیابت را به عنوان یک پدیده فرهنگی و اجتماعی در استان دید و آموزش را از مدارس آغاز كرد هرچند كه در همين راستا نيز طرح مدارس حامی دیابت در 100 مدرسه شهر یزد با همكاري آموزش و پرورش براي شناسايي و اموزشهاي لازم در اين رابطه در استان در حال انجام است.
وي افزود: در اين طرح حدود دو هزار معلم و 35 هزار دانشآموز که با جمع خانوادهشان، نزدیک به 100 هزار نفر ميشوند در رابطه با ديابت و اموزشهاي لازم درگیر شدهاند.
مدير مركز ديابت يزد در رابطه با اقدامات درماني نيز از ایجاد کلینیکهای مختلف در اين مركز از جمله کلینیک طب سنتی با توجه به باورهای بسياري از بيماران در رابطه با تاثير طب سنتي در درمان اين بيماري، خبر داد.
وي همچنين ا اجراي طرح CCM يا مدل مراقبتي مزمن در اين مرکز براي آگاهي زودتر مردم از بیماریشان خبر داد و گفت: در قالب اين طرح متقاضيان ميتوانند عصرها از ساعت 16 تا 20 با مراجعه به مركز اقدام به تشكيل پرونده سلامت براي خود كنند و از آزمایش قند و چربی و مشاوره به صورت رايگان برخودار شوند.
وي با اشاره به امكانات متعدد مرتبط با بيماران ديابتي مانند مرکز لیزر چشم، تست ورزش، اکوی قلب و مشاور تغذیه، ورزش و ژنتیک، از راهاندازی یکسری خدمات جديد نيز در اين مركز خبر داد و تصريح كرد: راهاندازی بخش دندانپزشکی مركز تا پایان سال، راهاندازی اتاق عمل برای تزریق داخلچشمی و درمان زخم پای دیابتی تا پایان سال، ایجاد بانک DNAدیابت درمرکز تا شش ماه آينده از جمله این خدمات است.
آقايي همچنين از وجود سيستم ارجاع از مراکز بهداشتی و درمانی استان به اين مركز براي ارجاع خانمهای باردار در رابطه با دیابت بارداری خبر داد.
وي در ادامه نيز با اشاره به تفاهمنامههای همكاري پژوهشي با نخبگان استان در رابطه با تحقيقات پيرامون داروهای گیاهی و موادغذایی ويژه افراد ديابتي، گفت: در همين راستا نيز امتیاز پژوهشی اين مرکز در یک سال گذشته بیش از دو برابر افزایش داشته و از 350 به 740 رسیده است.
وي همچنين از تلاش براي راهاندازی سمنهایي براي بیماران دیابتی نوع یک که خاص جوانان است نيز خبر داد و از ديگر اقدامات اين مركز را برگزاري کلاسهای آموزشی، فرهنگسازی و نشر فرهنگ سلامت و غيره برشمرد.
دكتر آقايي در پايان نيز با دعوت از خيرين براي كمك به رفع مشكلات برخي از بيماران ناتوان ديابتي، از صنعتگران، پژوهشگران و فرهیختگان هم دعوت كرد تا ايدههاي خود براي ايجاد زندگی بهتر و راحتتر بيماران ديابتي و نيز پیشگیری افراد سالم از ابتلا به اين بيماري را با اين مركز در ميان بگذارند.
انتهاي پیام/ع
Related Assets:
- خوردن صبحانه؛ شرط اول پیشگیری از دیابت
- رویارویی نیمی از یزدی ها با دیابت! /۱۰۰هزار دیابتی شناسایی شدند
- رشته«دکترای پژوهشی دیابت»در یزد راهاندازی میشود/ بین 80 تا 100هزار نفر در استان یزد دیابتی اند
- رونمایی از شیرینیهای سنتی بدون قند یزد
- پخت نان خامه ای خانگی با روش ساده / از قنادی نهراسید
- «دوشاب»شیرین کننده طبیعی شیرینیهای قدیم ابرکوه که جای خود را به شکر داد
- یک پنجم يزديها مبتلا به دیابت/عمده ترین دلیل كمتحركي
- یزدیها كمتحرک هستند/حاجیخلیفهها، مقصر اصلی دیابت یزدیها نیستند
- اجرای فاز دوم طرح حامیان دیابت در 1000 مدرسه یزد