ID : 24776472
مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد:

کمبود نیروی انسانی از مهم‌ترین مشکلات نهاد کتابخانه‌های استان


مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد ضمن تشریح فعالیت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد، برگزاری 500 نشست کتابخانه‌ای در نیمه اول امسال را یکی از این اقدامات نام برد.

به گزارش یزد رسا، مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزد آوا با اشاره به طرح ها و پروژه‌های شاخص انجام شده در این نهاد، اظهار داشت: از آنجا که باور داشتیم اول کتابخوانی را باید از خودمان شروع و سپس به مردم توصیه کنیم، به همین منظور در سطح اداره کل کتابخانه‌های عمومی یزد طرحی تحت عنوان «یک داستان تازه؛ یک استکان چای تازه» اجرا شد که در آن هر روز صبح بدون استثنا از ساعت 8 تا 8:15 به مدت 15 دقیقه با همکاران یک داستان یا بخشی از یک کتاب را مطالعه می کنیم و به این ترتیب تاکنون مطالعه چند مجموعه تمام شده است.

رقیه دوست‌فاطمی‌ها افزود: یکی دیگر از برنامه های اجرا شده طرح «کتاب تاثیر گذار من» است. در این طرح، شخصیت های برجسته به معرفی کتاب هایی تاثیر گذار در زندگی خود و نحوه ایجاد این تحول می پردازند. برای مثال در این طرح تاکنون افرادی نظیر باغستانی، عضو هیات مدیره انجمن خیرین و مدیر کل سابق آموزش و پرورش، قانع مدیر اسبق نهاد کتابخانه ها، جوادیان زاده مدیرکل امور اجتماعی و آبایی، مشاور و سخنران حوزه خانواده شرکت کردند.

وی ادامه داد: این طرح بعدها  به طرح ملی نشست کتابخوان تبدیل شد. در این طرح در هر نشست، افراد کتابهای مورد علاقه خودشان را در مدت 7 دقیقه برای مخاطبان در حوزه های مختلف معرفی می کنند.

دوست فاطمی ها با بیان اینکه طرح ملی نشست کتابخوان در یزد در چهار دسته نشست های عمومی، تخصصی، مدارس و نشست های کتابخانه ای برگزار می شود، ابراز داشت: یک سری نشست های عمومی است که در آن افراد با سن و علایق مختلف کتاب های مورد علاقه خود را در هر رشته ای معرفی می کنند.

وی با بیان اینکه در نشست های تخصصی کتابخوان، کتاب ها در زمینه های مشخص توسط افراد صاحب نظر و متخصص همان رشته و کتابداران استان معرفی می شوند، افزود: نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد سال گذشته در این حوزه بیش از 30 نشست از جمله نشست تخصصی ازدواج و خانواده، دفاع مقدس، کودک و نوجوان و نشست تخصصی آثار شهید مرتضی مطهری و مرحوم آذر یزدی را برگزار کرد.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد ادامه داد: نشست های تخصصی به دو شکل موضوعی و شخصیت محور برگزار می‌شود. مثلاً یا با موضوعاتی نظیر ازدواج، دفاع مقدس و کودکان و یا با تمرکز روی شخصیت هایی مثل مرحوم آذر یزدی، شهید مطهری و آثار آن ها  برگزار می شود.

این مقام مسئول با اشاره به نشست های کتابخانه‌ای ابراز داشت: یک سری نشست ها هم از سطح عمومی به دل کتابخانه‌ها آمد. تاکنون از حدود 100 کتابخانه ما از ابتدای سال حداقل هرکدام ماهانه یک نشست برگزار کرده اند و به این ترتیب در نیمه اول سال بیش از 500 نشست کتابخانه ای برگزار شد.

وی افزود: یک سری نشست مدرسه ای نیز برپا شده، یعنی همین نشست ها در دل مدارس اجرا شد و دانش آموزان یک مدرسه کتاب های مورد علاقه خودشان را معرفی کردند و با حضوری که شخصا در چند مدرسه داشتم، شاهد استقبال بسیار خوبی از این طرح بودم.

دوست فاطمی ها اظهار کرد: برگزاری فعالیت های کتاب محور در طول تابستان یکی دیگر از برنامه های نهاد کتابخانه های عمومی استان بود که مقرر شد هر اقدامی که کتابخانه های ما برای پر کردن اوقات فراغت انجام می دهند با محوریت کتاب و کتابخوانی باشد، به عنوان مثال اگر نقاشی کشیده می‌شود یا سفال و کاردستی درست می شود با محوریت کتاب باشد.

وی گفت: همچنین برای اولین بار در نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد دوره  آموزش قصه گویی را برگزار کردیم. چون در تمام کتابخانه‌ها بخش کودک دایر شده و به همین دلیل برای کتابداران این بخش برگزاری دوره آموزش قصه گویی لازم بود. که این دوره بسیار خوبی بود و بعد از آن برای اولین بار 22 نفر از همکاران ما در جشنواره قصه گویی شرکت کردند و از این تعداد 5 نفر به مرحله استانی و 3 نفر نیز به مرحله کشوری راه یافتند.

دوست فاطمی ها تصریح کرد: برگزاری دوره آموزش قصه گویی اتفاق تازه ای در بخش کتابخانه های عمومی بود، زیرا تا قبل از این هیچ کس از کتابخانه های عمومی در جشنواره قصه گویی شرکت نمی کرد.

وی با اشاره به حمایت مسئولان استان از نهاد کتابخانه‌ها گفت: تاکنون هم مسئولان استانی و هم کشوری با این بحران مالی و مشکلات و مسایل موجود حمایت کرده‌اند. در استان هم در بحث بودجه تملک و دارایی، هم از طریق معاونت عمرانی و هم از طریق مدیریت و برنامه ریزی و هم از طریق فرمانداران حمایت شده است. همچنین نهاد کتابخانه های کشور در تمام زمینه ها سنگ تمام گذاشته و حمایت های قابل توجهی داشته است.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد افزود: با تمامی این حمایت ها سال گذشته توانستیم بخشی از کتابخانه هایمان را به استانداردها نزدیک کنیم. البته قدم هایی برداشته شده و هنوز تمام نشده و البته خیلی جای کار دارد ولی برای شروع خوب بود. در حال حاضر مشکلات سیستم های گرمایشی و سرمایشی بیش از 50 کتابخانه ما تا حد قابل توجهی رفع شده است.

این مقام مسئول بیان داشت: از بدو ورود به این نهاد، علاوه بر اینکه از تمامی کتابخانه های استان بازدید کرده ام، کارشناسان کتابخانه، منابع، فرهنگی، IT و عمران از 110 کتابخانه، حتی کتابخانه های واقع در روستاها و مناطق محروم شش ماه یکبار بازدید کرده و تمام مسائل و مشکلات جمع آوری شد و کارهایی که باید توسط رئیس کتابخانه های شهرستان، شهرداری، فرمانداری و مسئول کتابخانه انجام می گرفت صورت جلسه و تشریح شد. لذا در شاخص های کتابخانه ای هم رشد چشمگیری اتفاق افتاد. که در نتیجه نمره کتابدار حدود 12 نمره، مدیریت کتابخانه ها حدود 7 نمره و خود کتابخانه ها حدود 6 نمره افزایش داشت. 

وی کمبود نیروی انسانی را یکی از مهمترین مشکلات پیش روی نهاد کتابخانه های استان توصیف کرد و گفت: این مشکل در کتابخانه های تک نفره حادتر می شود. یعنی کتابدار، مسئول کتابخانه و نیروی خدمات همه یک نفر است همه کارها را باید خودش انجام دهد و در سراسر استان از 100 کتابخانه، شاید کمتر از 10 نفر نیروی خدماتی داشته باشیم.

دوست فاطمی‌ها از پرداخت قبوض کتابخانه ها به عنوان یک بحران هر ماهه یاد و تاکید کرد: مشکل پرداخت قبوض یکی دیگر از مشکلات کتابخانه ها است. اگر امکان داشت قبوض کتابخانه‌ها هم مثل مساجد به قیمت فرهنگی و یا رایگان باشد مشکل عمده ما در این حوزه حل می شد.

وی همچنین به برگزاری جشن کتاب، نشست تخصصی هنر با حضور هنرمندان شاخص استان، نشست های آزاد اندیشی با حضور دختران عضو کتابخانه های عمومی، نشست نمایشنامه خوانی برای اولین بار در سطح کشور، جشنواره کتابخوانی رضوی با حضور 5500 شرکت کننده در سطح استان و رونمایی از کتاب شازده حمام به عنوان برنامه های شاخص نهاد کتابخانه‌های عمومی استان یزد اشاره کرد.

انتهای پیام/س*




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.