Skip to Content


ازدواج زود هنگام/ علت‌ها و پیامدها


ازدواج ‌در سال‌های اخیر‌ در کشور با فراز و نشیب‌های زیادی روبرو شده، از یک سو برخی ازدواج ها در سنین بالا صورت می گیرد و از سوی دیگر کودکان و نوجوانی هستند که به سن بلوغ نرسیده، تن به ازدواج می دهند.

به گزارش یزدبانو، کارشناسان معتقدند ازدواج دختر و پسر در دوران کودکی یا نوجوانی، پیامدهای منفی و آسیب های اجتماعی بسیاری بدنبال دارد زیرا نوجوانی که هنوز به بلوغ کافی نرسیده قادر نیست مسئولیت یک زندگی را بردوش بکشد. 

فقر فرهنگی، پایبندی به اصول و رعایت سنن قدیمی و سنتی توسط بسیاری از این خانواده ها سبب شده تا دختران و پسران کم سن و سال، گرفتار معضلات متعدد ناشی از ازدواج زودهنگام شوند. 

با وجودی که هردو جنس پسر و دختر در معرض ازدواج های زودهنگام هستند ولی دختران بیشترین قربانیان این پدیده به شمار می آیند. 

منظور از ازدواج های زود هنگام در این مقوله، ازدواج های زیر 18 سال است و سازمان ملل نیز در تعریف ازدواج زودهنگام بیان می کند ازدواج زودهنگام عبارتست از هر ازدواجی که در سنین زیر ١٨سالگی صورت گرفته، در صورتی که دختر از نظرجسمی، فیزیولوژیکی و روانی برای ازدواج و فرزندآوری آماده نیست. 

در ایران بنا بر آمار موجود از سال 1385 تا نیمه اول سال 1394 تعداد 890 هزار دختر زیر 18 سال ازدواج کرده اند که در این بین دخترانی نیز بوده اند که زمان ازدواج شان زیر 10 سال بوده و بنا بر تحلیل همین آمار کارشناسان معتقدند شمار ازدواج های زودرس دختران طی چند سال اخیر افزایش یافته است. 

همچنین بنا بر بررسی دیگری گفته می شود 17 درصد دختران ایرانی زیر 18 سال ازدواج می کنند .

شهیندخت مولاوردی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده هم می گوید: در 2 سال اخیر آمار نگران کننده ای از ازدواج دختران، پیش از رسیدن به سن قانونی و ثبت آنها به دست ما رسیده و حتی شاهد ازدواج دختران کمتر از 10 سال نیز بوده ایم که در این شرایط از وزارت دادگستری خواسته ایم گزارشی درباره ازدواج دختران در زیر سن قانونی به ما ارائه دهد.

معاون پیشگیری از آسیبهای اجتماعی سازمان بهزیستی کشور هم اعلام کرده: بر اساس آمارهای بین‌المللی از هر سه دختر در کشورهای در حال توسعه یک نفر در سنین کودکی ازدواج می کند به طوری که 700 میلیون نفر در جهان در سنین کودکی ازدواج کرده‌اند. 

شیرین احمدنیا افزود: در کنوانسیون حقوق کودک، تمام افراد زیر 18 سال کودک تلقی می‌شوند با این حال ازدواج کودکان یک پدیده جهانی است. 

وی اظهار کرد: بر اساس آمار سال 2015، کشور نیجر با 76 درصد آمار ازدواج کودکان، بالاترین میزان را به خود اختصاص داده و کشورهایی همچون چاد، مالی و هند در رتبه های بعدی قرار دارند، این در حالی است که ایران با 17 درصد آمار ازدواج کودکان زیر 18 سال در وضعیت نسبتا بدی قرار دارد. 

استان یزد هم از این قاعده مستثنی نیست و ما به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که سن قانونی ازدواج برای شروع زندگی موفق چه سنی است؟ آیا فرد در سن پایین قادر به مدیریت یک زندگی است؟ آیا زندگی موفقی خواهد داشت ؟. 

*** وقوع 104 مورد ازدواج در سن 13 سال برای دختران در یزد 

کارشناس مسوول آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت اداره کل ثبت احوال یزد گفت: طی 9 ماهه امسال 6 هزار و 427 واقعه ازدواج در این استان رخ داد که درصدی از آنها مربوط به ازدواجهای زیر 19 سال است. 

به گفته 'مهدی مصدق' طی این مدت در میان مردان یک مورد ازدواج کمتر از 14 سال، پنج مورد در سن 15 سال و 10 مورد در سن 16 سال به وقوع پیوسته است، همچنین در سنین 17، 18 و 19 سال نیز در میان مردان به ترتیب 32 ، 82 و 145 ازدواج به ثبت رسید. 

وی اضافه کرد: در میان زنان ازدواج کرده نیز یک مورد ازدواج در سن 11 سالگی ، سه مورد در سن 12 سالگی ، 104 مورد در سن 13 سالگی و 194 مورد ازدواج در سن 14 سالگی اتفاق افتاد. 

کارشناس مسوول آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت اداره کل ثبت احوال یزد گفت: همچنین در سن 15 تا 19 در میان زنان به ترتیب 285، 421، 525، 552 و 559 مورد ازدواج رخ داد. 

** سن مناسب برای ازدواج

معاون امور فرهنگی و پیشگیری بهزیستی یزد در مورد ازدواج های زود هنگام گفت: فرد در هنگام ازدواج باید به بلوغ کافی رسیده باشد و سن ازدواج برای یک دختر و پسر زمانی است که شیوه همسرداری و فرزند پروری را یاد داشته باشد.

محمد علی صادق پور افزود: برخی افراد براین باور هستند اگر ازدواج بیشتری رخ دهد بسیاری مشکلات حل می شود در حالیکه این باور غلطی است.

وی اظهار کرد: معتقدم که نخستین شرط ازدواج داشتن آمادگی در فرد است که این امادگی، محورهای متفاوتی دارد، ممکن است فردی از لحاظ جسمی و جنسی به بلوغ کافی رسیده باشد اما از لحاظ روحی، روانی، عاطفی ، اجتماعی ،خانوادگی و غیره به بلوغ نرسیده باشد.

وی اضافه کرد: واقعیت این است که میزان خطر ازدواج قبل از بلوغ بسیار بالاست، خیلی وقتها ما با خانواده هایی مواجه هستیم که مدعی هستند فرزندان آنها شرایط ازدواج را دارد قدش بلند و از لحاط هیکلی هم خوب است و تمایل داریم که او ازدواج کند که دچار آسیب های اجتماعی نشود که این ها دلایل درستی نیست.

صادق پور با بیان اینکه ما نمی توانیم یک عددی را برای سن ازدواج تعیین کنیم گفت: ازدواج یک مسئله بسیار پیجیده است اگر فکر کنیم فقط ازدواج می تواند زندگی کسی را نجات دهد این طور نیست.

وی اظهار کرد: بسیاری از ازدواج هایی که منجر به طلاق می شود همه دلایل آن به مسائل بعد از ازدواج بر نمی گردد بلکه یکسری آنها مربوط به مدل ازدواج است.

این مسوول گفت: فرد وقتی ازدواج می کند یک مسولیت زندگی به او واگذار شده در صورتیکه فرد در سن پایین؛ هنوز به خود آگاهی کافی نرسیده و به خوبی دلایل ازدواج را نمی داند.

وی خاطر نشان کرد: در برخی مواقع خانواده با ازدواج در سن پایین مخالف هستند اما فرزندان بر آن اصرار دارند و احساس می کنند که مستقل می شوند وقتی افراد در شرایط غلط ازدواج می کنند زندگی موفقی نخواهند داشت.

معاون امور فرهنگی و پیشگیری بهزیستی یزد افزود: فرد در سن پایین هنوز به بلوغ روانی و هیجانی کافی نرسیده و با کوچکترین مسئله ای عصبی و خشمگین می شود و همین امر موجب فروپاشی کانون گرم خانواده می شود.

وی اساس زندگی مشترک را مسولیت پذیری بیان کرد و گفت: ما حق نداریم زندگی امروز را با 50سال پیش مقایسه کنیم زیرا مطالبات افراد فرق کرده است.

وی اضافه کرد: ازدواج های سن پایین ازدواج های موفقی نیستند و ما حق نداریم بخاطر مسئله ای صورت مسئله را پاک کنیم و به این بهانه که سن ازدواج بالا رفته ، ازدواج کاهش یافته ، طلاق در حال افزایش است به ازدواج عجولانه و زود هنگام فرزندان خود تن بدهیم.

معاون امور فرهنگی و پیشگیری بهزیستی یزد افزود: خیلی از پدرها هنوز برای خرید یک جنس پنج میلیونی به فرزند خود اعتماد ندارند زیرا احساس می کنند که صلاحیت ندارد پس چگونه مطمئن هستند زندگی که قابل قیمت گذاری نیست به دست او بدهیم این مطمنا مسیر غلطی است.

وی تصریح کرد: بسیاری از خانواده ها و کارشناسان وقتی می خواهند آسییب ها را کم کنند مدلی که با ازدواج نگاه می کنند ، مدل درستی نیست، ازدواج راهی برای فرار از مشکلات خانه پدری نیست.

وی گفت: ازدواج تعهد همراه با استقلال به فرد می دهد و زوجین باید با همراهی همدیگر زندگی خوبی را برای خود رقم بزنند.

وی در ادامه با بیان اینکه عشق به تنهایی نمی تواندتصمین کننده ازدواج باشد اظهارکرد: دوستی های قبل از ازدواج و مهریه زیاد نشان از ازدواج موفق نیست. 

معاون امور فرهنگی و پیشگیری بهزیستی یزد خاطر نشان کرد: فرد باید مسولیت پذیرباشد تا بتواند ازدواج کند. 

***بلوغ عقلی، عاطفی و اجتماعی لازمه داشتن ازدواج موفق است

کارشناس مسوول پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی یزد هم با بیان اینکه آمادگی برای ازدواج وقتی است که چهار بلوغ عاطفی ، جنسی ، اقتصادی و اجتماعی در فرد ایجاد شود گفت: این درحالی است که ازدواج در سنین پایین وقتی رخ می دهد که هویت فرد هنوز در این موضوعات شکل نگرفته است.

فاطمه محمدی با بیان اینکه والدین از ویژگی های دوران بلوغ اطلاعات کافی ندارند افزود: همچنین آنها براساس سنت ها و باورهای غلط معتقدند با ازدواج فرزندانشان در سنین پایین از بسیاری آسیب ها درامان می مانند.

وی با بیان اینکه ازدواج در سن پایین موجب می شود انتخاب همسر بدون شناخت اتفاق بیفتد اظهار کرد: زوجین در انتخاب شریک زندگی خود نمی توانند هیچ نقشی را ایفا کنند.

محمدی خاطر نشان کرد: همچنین ازدواج در این سن چون برخلاف نظر اکثریت جامعه است فرد از نظر روانی برای ازدواج آمادگی نداشته و زوجین مجبور هستند از کودکی یکسری مسوولیت های سنگین زندگی را بردوش بکشند.

این کارشناس خانواده خاطر نشان کرد: همچنین رفتارهایی پخته تر از آنچه سن آنها می طلبد از خود نشان می دهند به همین دلیل دوره نوجوانی را بدون اینکه تجربه کنند پشت سر می گذارند، این افراد بیشتر در زندگی سرخورده می شوند و هیچگاه احساس استقلال نمی کنند.

وی نبود بلوغ عاطفی ، نداشتن نقشی در انتخاب همسر ، مداخله خانواده ها بدلیل حمایت از زوجین به ویژه وابستگی مالی ، جدایی از دوستان همسن و سال و از دست دادن فرصت های اموزشی را از جمله آسیب های ازدواج در سن پایین بیان کرد.

این مشاوره خانواده خاطر نشان کرد: باتوجه به اینکه دختران در سنین پایین آموزش های لازم برای آغاز زندگی زناشویی و مسائل مربوط به این دوره از زندگی را فرا نگرفته اند در بسیار موارد نارضایتی ها همسر و فرزندان را به همراه داشته و در بسیاری از موارد هم طلاق اتفاق خواهد افتاد. 

محمدی اضافه کرد: همچنین این افراد به دلیل اینکه شناختی از تفاوت ها ندارند و نمی دانند چه سوالاتی را قبل از ازدواج از یکدیگر مطرح کنند معیارهای یک ازدواج موفق را هم نمی دانند.

وی خاطر نشان کرد: تنها مسئله ای که به آن بها داده نمی شود آموزشهای قبل از ازدواج و انتخاب همسر است. 

کارشناس مسوول پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی یزد بهترین زمان این آموزش ها را بین سن 14 تا 18 سالگی بیان کرد و افزود: اغلب نوجوانان و جوانان در این گروه سنی به جنس مخالف خود گرایش پیدا می کنند یا در برخی موارد هم ازدواج می کنند. 

وی اظهار کرد: همچنین در همین گروه سنی تحت تاثیر احساسات خود قرار گرفته و بدون آگاهی اقدام به ازدواج می کنند و این امر موجب می شود ازدواج آنها در همان سال نخست زندگی منجر به طلاق شود.

وی گفت: آموزش های یاد شده باید در مدارس ، دانشگاهها و تمام مراکز آموزش عالی فراگیر شود.

انتهای پیام/ش




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری