Skip to Content

هشدار در مورد عروسکـ‌ «برتز»

غربی‌ها به دخترانشان بلوغ زودرس هدیه می‌دهند/ تجربه کودکی، پَر


بسیاری از دختران در آمریکا اصلا” دوران کودکی را تجربه نمی‌کنند. همین که از سن ۱۸-۱۲ ماهگی می‌گذرند، لباس‌ها کم کم جلف می‌شوند. حتی بعضی از آرایشگاه‌ها از این که دختر بچه‌های ۴ ساله، مثل زنان آرایش می‌کنند، اظهار تعجب می‌کنند.

به گزارش یزدبانو؛همه‌ی کارشناسان تربیت کودک معتقدند اسباب بازی‌ها و به ویژه عروسک‌ها بر شخصیت کودکان بسیار تأثیر‌گذار هستند. تا جایی که مسیر انتخاب شغل و شیوه زندگی آنان در آینده را تعیین می‌کنند و این امر به خصوص در دختران بسیار مشهود است.

نوزادان از ۳‌ماهگی تا پایان نوجوانی اول با عروسک‌ها ارتباط برقرار می‌کنند و تأثیر می‌پذیرند، عروسک‌ها به ویژه عروسک‌های انسانی نماد یک فرهنگ و نژاد هستند که در رنگ مو، چشم و حتی نوع آرایش و پوشش کودک تأثیرگذار هستند و این فرهنگ با حسی نوستالژی، تا آخر عمر نیز با او همراه خواهد بود.

در این بین یکی از عروسک‌های آمریکایی که با عروسک باربی رقابت می‌کند عروسک «برتز  Bratz» نام دارد و برای دختران ۴ ساله طراحی شده است اما در بین دختران ۳-۲ ساله نیز رواج دارد. پوشش و آرایش این عروسک‌ها بسیار زننده است. حتی چهره عروسک نوزاد هم بزک کرده است و رنگ آرایش چهره با رنگ لاستیکی نوزاد هماهنگ شده است.

مانند محصولات دیگر در کشورهای غربی، این عروسک‌ها هم به تنهایی به بازار نیامده‌اند. مجله ای برای طرفداران برتز چاپ می‌شود که برای بچه‌ها نقش مجلات مبتذل بزرگسالان را ایفا و بچه‌ها را به پوشیدن لباس‌های جلف تشویق و ترغیب می‌کند. کتاب‌هایی همراه با فیلم، بازی‌های رایانه‌ای و آلبوم‌های موسیقی هم از روی این عروسک‌ها ساخته شده است.

انجمن روانشناسی آمریکا در مورد این عروسک‌ها هشدار داده است و می‌گوید: اَمریکا در فوریه ۲۰۰۷ یک گروه ضربتی را برای بررسی گرایش دختران به مسائل جنسی پایه‌گذاری کرد. در گزارشی که به همراه یافته‌های این گروه منتشر شد، انجمن روانشناسی دغدغه و نگرانی خود را در مورد مدل زندگی و شکل ظاهری مبتذل عروسک‌های برتز و تأثیر آن بر کودکان ابراز کرده است. در بخشی از این گزارش آمده است: «عروسک‌های برتز در پوشش‌های تحریک‌کننده و مبتذل مانند دامن کوتاه، جوراب‌های ساق بلند توری و شال پر عرضه می‌شوند. شاید ابتذال این عروسک‌ها از ابتذال دختران و زنان در فیلم‌های شبکه ام‌تی‌وی بیشتر نباشد، اما نگران‌کننده است که عروسک‌هایی که ویژه ۸-۴ ساله‌ها تولید شده است از لحاظ جنسی شبیه بزرگسالان طراحی شده باشند.»



خانم وندی‌شلیت (فعال در زمینه عفاف‌گرایی در غرب) در کتاب خود می‌نویسد: «ما از نظر فرهنگی در لحظه حساسی قرار گرفته‌ایم. دو حرکت به طور همزمان در جامعه جریان دارد. همان طور که روشن است، بیماری‌های مقاربتی، موسیقی‌های زننده و خشن، عروسک‌های بیش از اندازه تحریک‌کننده و چیزهای مشابه روز به روز بیشتر می‌شوند. اما به رغم وجود این چیزها و شاید هم به علت وجود آن‌ها، یک شورش آغاز شده است.»
یک نوجوان از ایالت ویریجینای آمریکا از این گونه عروسک‌ها انتقاد کرده و گفته است: «خیلی منزجر کننده است که دختران کوچک به وسیله این اسباب بازی‌ها ترغیب می‌شوند و بسیار بزرگ تر از سن خود رفتار کنند. برای مثال به گونه‌ای رفتار می‌کنند و لباس می‌پوشند که بدنشان برای مردان جذابیت داشته باشد. آن‌ها نگران ظاهر خود هستند و خیلی خودخواه و خودمحور شده‌اند. توجه به ظاهر برای دختران کوچک طبیعی نیست؛ به ویژه اگر به همراه نوعی آگاهی از مسئله جنسی باشد. نمی‌توانم باور کنم که زنان بخواهند دختران کوچکشان با عروسک‌هایی شبیه زنان بدکاره بازی کنند. این خیلی ناراحت‌کننده است. دو دختر در کوچه ما هستند که یکی ۵ ساله و دیگری ۷ ساله است، آن‌ها کفش لژدار پا کرده و بلوز و دامن کوتاه بر تن می‌کنند و آنقدر تلویزیون تماشا می‌کنند که بسیار بیشتر از سن خود میردانند. یکی از همسایگان که گاه از آن‌ها مراقبت می‌کند به ما گفت: یک روز وقتی این دو دختر عده‌ای پسر را دیدند که نزدیک خانه توپ بازی می‌کنند لباس شیک پوشیدند، آرایش کردند و کیف زنانه بدست گرفتند تا به کوچه بروند و در مقابل پسرها خودنمایی کنند. خیلی وحشتناک است که بچه‌های کوچک، اجازه دارند یا گاه تشویق می‌شوند که این گونه رفتار کنند.»


لیز مادر دو دختر از ایالت مری‌لند می‌گوید: «بسیاری ازدختران اصلا" دوران کودکی را تجربه نمی‌کنند. همین که از سن ۱۸-۱۲ ماهگی می‌گذرند، لباس‌ها کم کم جلف میرشوند.» حتی بعضی از آرایشگاه‌ها از این که دختر بچه‌های ۴ ساله، مثل زنان آرایش می‌کنند، اظهار تعجب می‌کنند.
آموزش مسائل جنسی به کودکان در سال‌های اولیه دبستان و حتی آن‌هایی که هنوز به سن دبستان نرسیده‌اند، در بسیاری از کشورهای غربی و به ویژه در آمریکا بصورت قانونی انجام می‌شود. در کتابی معروف در زمینه آموزش مسائل جنسی به ۷ ساله‌ها که اکنون در ۲۵ کشور از آن استفاده میرشود، همه چیز درباره سقط جنین، مسائل جنسی و روش‌های پیشگیری از بارداری آموزش داده شده است. هم چنین قرار است یک کتاب آموزش مسائل جنسی برای کودکان ۵-۲ ساله در سال ۲۰۰۸ چاپ شود!



خانم وندی شلیت در کتاب خود به نقد لباس‌های مبتذل و جلف مختص کودکان می‌پردازد و می‌گوید هنگامی که عروسک‌ها و برنامه‌های کودک، فیلم‌ها، موسیقی‌ها، مجلات و بازی‌های رایانه‌ای مملو از مسایل جنسی است و تا این حد در جامعه فراگیر شده است؛ نباید از این که لباس‌های بسیار مبتذل و در خور زنان بدکاره در سایز دختر بچه‌ها ارائه میرشود تعجب کرد.
شلیت به برخورد سطحی‌‌ و محافظه‌کارانه برخی کارشناسان با این مسائل انتقاد کرده و نشان میردهد که چگونه بعضی از نویسندگان با وجود مطرح کردن مشکلات مربوط به افراطرگرایی دختران امروز در حوزه مسائل جنسی، در نقد و بررسی این معضل سست عمل می‌کنند. او می‌گوید: «انگار دیگر توانایی این را نداریم که بگوییم برخی اسباب‌بازی‌ها، لباس‌ها، شعرها، موسیقی‌ها، برنامه‌ها و فیلم‌ها برای کودکان نامناسب هستند.»


اظهارات خانم وندی شلیت و دیگر فعالان در زمینه عفاف‌گرایی در غرب و آمریکا حاکی از آن است که در این جوامع، ترویج و آموزش مسائل جنسی از دوران کودکی، از طریق مهد‌کودک‌ها، مدارس، عروسک‌ها و اسباب‌بازی‌های خاص، آنان را بسیار زود از فضای کودکانه خود خارج کرده است و رفتارهای جنسیتی را برای آنان به ارمغان آورده است؛ بطوریکه تا بزرگسالی با آن‌ها همراه خواهد بود.
کاری از گروه دین و فرهنگ باحجاب
منبع: برگرفته از کتاب «دختران به عفاف روی می آورند»


 




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری