Skip to Content

نه زن‌سالاری و نه مرد‌سالاری؛

مواظب استفاده ابزاری از زنان در انتخابات باشیم!


در آستانه انتخابات برخی تلاش دارند با افکار فمینیستی زنان به حضور در عرصه های سیاسی ترغیب کنند. این افراد باید برگردند به الگوی سومی که مقام معظم رهبری تعریف کرده‌اند که نه زن سالاری است و نه مرد سالاری بلکه الگوی حق سالاری است.

یزدبانو؛ زنان به عنوان نیمی از هر جامعه، با مشارکت سیاسی خود می‏توانند نقش تعیین کننده‏ای در اداره کشور داشته باشند. مشارکت سیاسی از موضوعات مهم در جامعه تلقی شده و تحقیقات متعددی در این ارتباط به انجام رسیده است. مشارکت سیاسی تحت تأثیر عوامل مختلف قرار می‏گیرد. این عوامل عبارتند از: عوامل فردی و اجتماعی.

از نظر هابرماس، سیاست‏گذاری عقلانی بدون مشارکت دموکراتیک مردم قابل اجراء نیست. بر اساس اندیشه هابرماس، می‏توان نتیجه گرفت که هر چه میزان تمایلات مشارکت جویان در بین افراد و تعاملات آنان با دیگران در قالب شرکت در فعالیت‏های اجتماعی و فعالیت در انجمن‏های مختلف افزایش یابد، میزان مشارکت سیاسی در بین افراد آن جامعه نیز بالا خواهد بود.

خاستگاه اجتماعی و اقتصادی خانواده، عضویت و فعالیت فرد در انجمن‏ها، فعالیت والدین و دوستان فرد در انجمن‏های مختلف، تمایل فرد به مشارکت، تمایل والدین و دوستان  فرد به مشارکت از جمله عواملی است که می تواند بر مشارکت بانوان در عرصه سیاسی و انتخابات موثر باشد.

دکتر مجید موحد استادیار و عضو هیئت علمی بخش علوم اجتماعی دانشگاه شیراز در مطالعه ای که با شرکت 218 نفر از زنان شاغل و خانه دار در شهر بندر عباس با موضوع بررسی مشارکت سیاسی زنان در این شهرستان داشته، در یافته است: زنان ايراني تمايل زيادی به مشارکت در امور سياسي حتی در مناطق محروم کشور مانند بندرعباس دارند. در عين حال، بین مشارکت زنان پاسخ گو بر حسب ميزان تحصيلات، نوع اشتغال و طبقه‌ي اجتماعي شان تفاوت معنادار دارد. بدين صورت که با بالا رفتن سطح تحصيلات و در مقابل، اشتغال در مشاغلي که نيازمند سطوح بالاي تحصيلي است سطح مشارکت زنان افزايش يافته و بيشترين ميزان مشارکت سياسي در ميان زنان طبقه‌ي متوسط ديده شده است.

طبق مطالعاتی که بر روی تحقیقات متعدد صورت گرفت، مشخص شد؛ فعالیت فرد در انجمن‏ها بیشترین تأثیر را بر مشارکت سیاسی داشته است در حالیکه این مسئله متأثر از فعالیت والدین، دوستان و اطرافیان در انجمن‏ها و گرایش سیاسی آنان می ‏باشد. 

همچنین زمینه خانوادگی فرد و تعامل با همسآلان و دوستان، از دیگر عوامل تاثیرگذار بر این رفتارهای فردی و تمایل وی به مشارکت سیاسی است.

بر اساس نظر هابرماس، حوزه‏های عمومی و گسترش فضاهای ارتباطی بین افراد، پایه اصلی شکل‏گیری فرهنگ سیاسی و دموکراتیک کردن قدرت سیاسی است.

حال، پس از بررسی عوامل موثر بر مشارکت بانوان در عرصه سیاست باید انگیزه و نگرش زنان درباره حضور در عرصه سیاست را مد نظر داشته باشیم.

گاه افراد مشارکت بانوان در عرصه های مختلف جامعه را با دید فمینستی می نگرند؛ باید گفت: افکار و جریان‌های فمنیستی اساساً در کشور ما که مبتنی بر ارزش‌های دینی است قابلیت اجرایی شدن نداشته و در نهایت به شکست منتهی خواهد شد.

در دولت فعلی به افرادی با تفکر فمینیستی میدان بیشتری داده شده است؛ جای تاسف بوده که چرا در دولتی که ادعای اعتدال دارد، اجازه فعالیت به جریان‌های فمنیستی که صد در صد رادیکال و سکولار بوده و بر مبنای منافع غرب حرکت می‌کنند، داده شد؟

در آستانه انتخابات برخی تلاش دارند با افکار فمینیستی زنان به حضور در عرصه های سیاسی ترغیب کنند. این افراد باید برگردند به الگوی سومی که مقام معظم رهبری تعریف کرده‌اند که نه زن سالاری است و نه مرد سالاری بلکه الگوی حق سالاری است.

پس لازم است زنان با افزایش بصیرت خود و پیروی از خط مشی‌های تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری، داوطلب اصلح را برای ورود به مجلس انتخاب نمایند.




Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 5.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری