Skip to Content


بازخوانی ماجرای مادری که سر زا رفت


یکسال از فوت مادر یزدی که اولین فرزند خود را در یک بیمارستان خصوصی به دنیا اورد و پس از زایمان طبیعی از دنیا رفت می گذرد.

به گزارش یزدبانو، یکسال از مرگ مادر یزدی که در بیمارستان خصوصی مادر یزد بر اثر خونریزی بعد از زایمان طبیعی فوت کرد؛ می گذرد و حرف و حدیث های زیادی را برای زایمان طبیعی، بیمارستان فوق و مردم محله ای که این بانوی یزدی اهل آن بود بوجود آورد و واکنش های مردمی زیادی را در پی داشت.

روزنامه صبح یزد سال گذشته گزارش مبسوطی را در این رابطه نوشت که آن را بازخوانی می کنیم.

خبر مثل بمب در شهر منفجر شد؛ زن جوان در جریان زایمان در بیمارستانی خصوصی در یزد جان باخت.

شبکه های اجتماعی پر شد از خبر تلخی که می گفت زن جوان در حالی که پزشک معالجش در بیمارستان دیگری در حال جراحی بوده به علت خونریزی درگذشته است. برخی با کنایه، سریال طنز «در حاشیه»مهران مدیری را یادآوری می کردند که پزشکان بی مسئولیت با جان مردم بازی می کنند. اما این همه ماجرا نبود.

***

ساعت یک عصر است. مریم بی تاب و پر از درد. رنگ از چهره اش پریده بود. خود را برای یک اتفاق بزرگ آماده می کرد. از یک طرف خوشحال که قرار است تا ساعاتی دیگر اولین نوزادش را در آغوش بگیرد و از سویی هراسان از زایمان...

خواهر مریم می‌گوید: او قبلا به پزشکش گفته بود که از زایمان طبیعی می‌ترسد و می خواهد هرطور شده با عمل سزارین بچه‌اش را به دنیا بیاورد اما پزشکش این اطمینان را به او داده بود که می تواند به روش طبیعی بچه را به دنیا آورده و نیازی به سزارین نیست.

بعد از ظهر پنجشنبه مریم را به بخش زایمان می برند و در ساعت ۲:۳۵ دقیقه نوزاد به سختی به دنیا می‌آید.

«زایمان به قدری سخت بوده که بچه براحتی نمی توانسته خارج شود و ماما و پرستاران هم از عهده چنین زایمانی بر نمی‌آمده‌اند.» اینها را دکتر احسان ابدی متخصص قلب و عروق و از بستگان مریم از روی پرونده‌اش که از سوی بیمارستان در اختیار خانواده‌اش قرار گرفته برایم می‌خواند و می‌گوید: به دلیل وزن بالای نوزاد که سه کیلو و ۸۰۰ گرم است و گیر کردن شانه نوزاد حین زایمان که اصطلاحا  به آن دیستوشی شانه گفته می شود ودیر شدن از تاریخ مقرر زایمان وضع حمل به سختی صورت گیرد و با خونریزی های مکرر و جمع نشدن رحم و قصور کادر درمانی بیمارستان متاسفانه مادر از دست می‌رود.

دکتر ابدی ادامه می دهد: برای هر زایمان، بایستی حداقل چند ساعت قبل و بعد از زایمان، مادر در بخش زایمان قرار بگیرد و هر ۱۵ تا ۳۰ دقیقه یکبار علایم حیاتی  و میزان خونریزی او چک شود که متاسفانه مریم، بعد از زایمان  سختی که پشت سر گذرانده بود علایم حیاتی او به صورت دقیق توسط پرستاران چک نشده است.

وی در بخش دیگری از صحبت هایش از عدم حضور پزشک معالج در حین زایمان در بیمارستان انتقاد کرده و می‌گوید: بر اساس مدارک و شواهد موجود در پرونده که ساعت دقیق زایمان را ۲:۳۵ دقیقه عصر پنجشنبه نشان می‌دهد، پزشک معالج وی در بیمارستان دیگری مشغول جراحی بوده و در ساعت ۲:۴۰ دقیقه از آن بیمارستان خارج شده است و با وجود خونریزی های مکرر و تماس پرستاران، وی با تاخیری سه  ساعته بر بالین بیمار رسیده است.

دکتر ابدی مهم ترین علت این اتفاق را نرم بودن بیش از حد رحم  به دلیل زایمان سخت و خارج شدن از حالت نرمال عنوان کرده و می گوید: در چنین مواقعی با این شدت خونریزی در صورت موثر نبودن ماساژ رحم، باید سریعا رحم را از بدن بیمار خارج کرد تا جلوی خونریزی گرفته شود که متاسفانه به دلیل نبود متخصص مربوطه و اهمال و سهل انگاری کادر درمانی، بیمار جانش را از دست داده است.

***

مراسم شب هفت مریم به پایان رسیده. به  خانه مادرش می روم؛ جایی که بستگان سوگوارش جمع شده اند. حلقه های اشک چون باران از چشمان مادرش جاری است. مرگ دختر جوانش کمر او را خم کرده است. هر بار نگاه به نوزاد تازه رسیده، غم از دست دادن دختر جوان را سنگین تر می‌کند.

مادر مریم در حالی که اشک می ریزد برایم از لحظاتی می گوید که دخترش در ماه‌های پایانی بارداری‌اش در خانه از او مراقبت می‌کرده. ازاین که دخترش با چه شوق و ذوقی با کودک داخل شکمش حرف می‌زده و در آرزوی تولد او بوده است. از همین چند روز پیش که اتاق نوزادش را برای چندمین بار تغییر داد و از همه برای چیدمان اتاق نظر خواست. از لباس های دخترانه‌ای که برای هرچه زودتر پوشاندن به دردانه‌اش روزشماری می کرده است و حتی از انتخاب نام «آیناز» برای دخترش ....

مادر مریم با سوز و گداز از روز زایمان دخترش سخن می گوید. از اینکه دخترش همراه نداشته و یکی دوبار تماس او و خانواده بعد از زایمان با بیمارستان برای جویا شدن احوال مریم با بی اعتنایی کادر بیمارستان مواجه شده، از این که حتی تلفن را به روی او قطع کرده اند. از اینکه در ساعات آخر به او گفته اند سوره مریم بخوان انشالله که دخترت نجات یابد.

*دکتر معالج: زایمان به درستی انجام شده

دکتر عزیزه قانع متخصص زنان و زایمان و پزشک معالج مریم بوده است. پس از چند روز تلاش موفق می شوم پاسخ او را به ادعای خانواده مریم مبنی بر سهل انگاری او و کادر درمانی جویا شوم. او با تکذیب ادعاهای موجود می‌گوید: «زایمان پروسه پرخطری است که متاسفانه در نظر مردم دستکم گرفته می شود. مادر در حین زایمان و بعد از آن ممکن است با عوارض متعددی روبرو شود که ما تا حد امکان باید جلوی چنین عوارضی را بگیریم. در رابطه با مریم هم بر خلاف شایعاتی که منتشر شده و یا از سوی خانواده مرحوم مبنی بر تجویز حتمی سزارین برای وی مطرح می شود همگی بی پایه و نادرست است.

وی در گفت‌گو با روزنامه «صبح یزد» ادامه می دهد: برخلاف ادعاها، عمل سزارین به مراتب عوارض بیشتر و خطرناک تر از جمله ریسک بالای خونریزی، ریسک بیهوشی و... را دارد و زایمان طبیعی کم خطرتر و بی عارضه تر است.

دکتر قانع در پاسخ به این ادعا که وزن نوزاد زیاد بوده است و این خود یک عاملی برای تجویز عمل سزارین می‌باشد، می‌گوید: این نوزاد سه کیلو و ۷۰۰ گرم وزن داشته است که بر اساس تعاریف علمی و پزشکی از نوزاد، وزن طبیعی و قابل قبولی برای زایمان طبیعی است. طبق تعاریف پزشکی نوزاد درشت به نوزادی گفته می شود که بالای ۴۵۰۰ گرم وزن داشته  باشد.

وی می‌گوید زایمان مریم به درستی انجام شده ولی دچار عوارض بعد از زایمان شده است.

قانع در پاسخ به این ادعا که وی در حین زایمان مریم در بیمارستان حضور نداشته و در بیمارستانی دیگر مشغول کار بوده است آن را تایید می کند و می‌افزاید: حضور پزشک متخصص در زایمان های طبیعی الزامی نیست هرچند بهتر است در کنار بیمارش باشد تا زایمان انجام دهد.

«من ساعت ۱:۳۰ عصر مریم را ویزیت کردم و با توجه به اینکه در ساعت۲:۳۰ همان روز عمل دیگری داشتم نتوانستم بالای سر او حضور داشته باشم. اینکه گفته می شود من با تاخیری سه ساعته در بیمارستان حاضر شده‌ام صحت ندارد چراکه ساعت ۲:۳۵ دقیقه مریم زایمان کرده و من ساعت ۴ خود را به بیمارستان رسانده ام.»

وی در خصوص ادعای سخت بودن زایمان به گونه‌ای که ماما بسختی توانسته زایمان را انجام دهد می‌گوید: بچه بدون کمک به دنیا آمده است. اتفاقا در زمان زایمان یکی دیگر از متخصصان زنان که در همان بیمارستان عمل داشته است شاهد ماجراست و عنوان کرده که زایمان هیچ مشکلی نداشته و همه اتفاقات بعد از زایمان افتاده است.

*با مقصران احتمالی برخورد می‌شود

دکتر علی دهقان، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در ارتباط با مرگ غم انگیز این زن جوان از هرگونه قضاوتی خودداری می‌کند و پاسخ خود را به بعد از جلسه روز سه شنبه که قراراست برای پیگیری این موضوع برگزار شود احاله می دهد.

وی به روزنامه «صبح یزد» می‌گوید علت مرگ این مادر توسط تیم کارشناسی در دست بررسی است و قرار است روز سه شنبه همین هفته جلسه ای با حضور متخصصان و کارشناسان پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی تشکیل شود و جزییات حادثه تشریح شود.

وی در پاسخ به این سوال که علت دقیق مرگ مریم چه بوده است گفت: تا تشکیل شدن جلسه توسط تیم کارشناسی نمی توان در این مورد اظهار نظری کرد.

دهقان افزود: بعد از بررسی های انجام شده توسط تیم کارشناسی در صورت هرگونه قصور و کوتاهی از سوی کادر درمانی با مسببان این حادثه حتما برخورد خواهد.

وی در عین حال می‌گوید: زایمان یک فرایند فیزیولوژیکی است که خطراتی را هم برای مادر و هم نوزاد دارد. در همه جای دنیا پزشکان سعی دارند که تا حد امکان عوارض ناشی از زایمان را کاهش دهند.

به گفته وی، میزان مرگ و میر مادران در هر کشوری جزو شاخص های بهداشتی و درمانی آن کشور است و طبق نظام نامه ای که در تمام دانشگاه‌ها است هر مرگ و میر مادری در هر نقطه از کشور مورد ارزیابی قرار می گیرد.

دهقان اظهار داشت: اگر یک مورد مرگ و میر مادر بر اثر زایمان اتفاق بیفتد تیم های کارشناسی موضوع را بررسی تا علت مرگ مشخص شود.

وی با بیان اینکه از گذشته تاکنون زایمان با یکسری خطراتی روبرو بوده افزود: وزارت بهداشت بر کاهش مرگ و میر مادران تاکید دارد.

به گفته وی در سال ۹۳، ۲۸ هزار مورد زایمان در استان یزد انجام شد که ۱۴هزار و ۷۰۶ مورد آن زایمان طبیعی و بقیه سزارین بوده است که از این تعداد زایمان تنها ۳ مورد آن ها به فوت مادر انجامیده که در مقایسه با سال گذشته کاهش ۵۰ درصدی داشته است.

این مسوول افزود: همچنین امسال چهار هزار و ۳۰۰ زایمان در استان صورت گرفت که دو هزار و ۶۰۰ مورد آن طبیعی و بقیه سزارین بوده است.

دهقان با بیان اینکه هیچ کس برای زایمان طبیعی تحت فشار نیست افزود: عوارض سزارین و فواید زایمان طبیعی به مادران گوشزد می شود و تصمیم گیری نهایی با خود آنهاست.

در همین حال یک مقام مسئول دیگر در دانشگاه علوم پزشکی به «صبح یزد» می گوید: جسد به پزشکی قانونی منتقل و کالبدشکافی نیز صورت گرفته است که تا نتیجه کالبدشکافی اعلام نشود نمی توان علت اصلی مرگ این مرحوم را عنوان کرد.

***

آیناز دختر دلبند مریم اکنون ۱۱ روزه است. دختری بدون مادر. مادری که به قول قدیمی ها سر زا رفت. اگر در روزگاری دور مادرانی سر زا می رفتند، اکنون چرا؟ اکنون که دستاوردهای پزشکی در بالاترین سطح ممکن است باز هم آینازهایی بی مادر، بزرگ می‌شوند. آیناز اکنون نه فقط از مهر مادر که از شیر مادر هم محروم است.

باز هم زایمان مرگبار

دوهفته پیش خبر مرگ زن دیگری در حین زایمان در بیمارستانی در یزد منتشر شد. زنی که بعد از عمل سزارین و زایمان بر اثر عفونت فوت کرده است.

دکتر علی دهقان معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی علت مرگ این زن را عفونت واژن اعلام کرد و افزود: این عفونت به هیچ عنوان عفونت بیمارستانی نبوده است و در خود مادر در ابتدای حاملگی وجود داشته و در حین عمل نیز این عفونت شدت گرفته تا جایی که با تزریق آنتی بیوتیک ها نیز موثر واقع نشده است. وی در پاسخ به این سوال که چرا پزشک متخصص بیمار از همان ابتدا بیمار خود را متوجه عفونت نکرده است افزود: در رابطه با این عفونت، یک تستی وجود دارد که به دلیل این که این آزمایش تحت پوشش بیمه درمانی نیست و هزینه بالایی دارد خیلی از پزشکان این آزمایش را برای بیمارانشان تجویز نمی کنند.

دهقان عنوان کرد: در حین زایمان و عمل سزارین که بر روی مادر انجام شده است هیچ کدام از متخصصان و تیم درمانی علایم مشکوکی از  عفونت را ندیده اند و موقع پارگی کیسه آب مادر عفونت مشاهده شد که با تزریق آنتی بیوتیک توسط کادر درمانی کارساز واقع نشد و متاسفانه مادر جان خود را از دست داد.

منبع: صبح یزد




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری