از مهمترین سوغات استان یزد می توان به شیرینی های آن اشاره کرد. باقلوا و قطاب در میان شیرینی ها جایگاه بسیار خوبی دارند و همواره بخشی از سوغات مسافران یزدی را این شیرینی ها تشکیل می دهند.
البته به جز باقلوا و قطاب، یزد شیرینی های دیگری نیز دارد که از آن جمله می توان به کیک یزدی، پشمک، حاجی بادام، نان برنجی یزدی، شیرینی بادامی سوهان یزدی و ... اشاره کرد که البته این اقلام چندان برای گردشگران و مسافران شناخته شده نیستند.
شیرینی های مرغوب یزد را اغلب باید از شیرینی فروشی هایی تهیه کرد که تنها به عرضه شیرینی های سنتی می پردازند که مهمترین آنها در میدان امیرچخماق و چند مورد نیز در بلوار جمهوری مستقر هستند و در سایر قنادی هایی که شیرینی های معمولی به فروش می رسانند، مرغوبیت شیرینی های سنتی چندان بالا نیست.
نبات یزد با جعبه های خاص خود، قندهای یزدی با طعم های هل و گلاب و... ، فالوده یزدی، ارده، حلوا ارده، روغن کنجد و دهها خوراکی دیگر نیز از سوغات مهم یزد به شمار می روند و بسیاری از گردشگران و مسافران از یزد برای خود نبات و نان خشک یزدی و روغن کنجد تهیه می کنند .
یکی از محققان فرهنگ عامه یزد در مورد دیگر سوغاتی های این شهر اظهار داشت: یزد به جز خوراکی هایی که بسیار متنوع و هر کدام برای خود شهرت دارند، سوغاتی هایی نظیر پارچه های دارایی، ترمه، احرامی، کیف و کفش ترمه و زیلویی و دهها مورد دیگر دارد اما معروف ترین سوغاتی های یزد، باقلوا و قطاب و ترمه است.
سوغاتی های ویژه شهرهای مختلف استان یزد
صدیقه رمضانخانی عنوان کرد: شهرهای مختلف استان نیز هر کدام برای خود سوغاتی ویژه دارند مثلا سوغات اصلی میبد، سفال و زیلو، سوغات اردکان حلوا ارده، ارده و روغن کنجد و در مناطقی مثل ندوشن کشک، مهریز انار، بافق و بهاباد زعفران و خرما و... را سوغات دارند.
این محقق یادآور شد: ظروف مسی، حنا، ادویه، عرقیات گیاهی، بسیاری از داروهای گیاهی کمیاب نیز از سوغات های یزد به شمار می روند.
وی در مورد خوراکی های مرسوم یزدی ها در ایام نوروز نیز اظهار داشت: یزدی ها معمولا شنبه اول سال را آش رشته طبخ می کنند و معتقدند رشته نماد طولانی شدن رشته عمر و به دست آمدن رشته کار است.
رمضانخانی عنوان کرد: یکی از اصلی ترین خوراکی های عصرهای عید نوروز، کاهو و سکنجبین است و اغلب از کاهوهای محلی یزد که برگهای سبز و کلفتی دارند استفاده می شود که خاصیت بسیاری زیادی دارد.
وی، آش شولی را نیز یکی از مهمترین خوراکی های ایام نوروز خواند و افزود: از آنجا که در ایام عید معمولا شیرینی و آجیل زیاد استفاده می شود، آش شولی می تواند به نوعی هم شستشو دهنده معده باشد به ویژه اگر با آبغوره و سرکه سرو شود .
رمضانخانی عنوان کرد: آش شولی همچنین یکی از اصلی ترین خوراکی های روز سیزده به در به شمار می رود و اغلب خانواده این آش را که متشکل از اسفناج یا برگ چغندر، شوید، حبوبات، آرد و چاشنی های متنوع است، طبخ می کنند.
انتهای پیام/ص