مرد پنهان وزارت خارجه کیست؟
به گزارش یزدبانو به نقل از یزد رسا، وزارت خارجه جمهوری اسلامی از اواخر دهه شصت صاحب سخنگو شد و مرتضی سرمدی، قائممقام فعلی محمدجواد ظریف، اولین سخنگوی این وزارتخانه ش و دراینبین، دولت یازدهم طی سه سال گذشته، سه سخنگو را معرفی کرده است: مرضیه افخم، حسین جابری انصاری و بهرام قاسمی.
ظریف در 30 خرداد 1395 طی حکمی بهرام قاسمی را بهعنوان سخنگو و رئیس جدید مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه منصوب کرد. قاسمی پیشازاین مسئولیتهای سفیر جمهوری اسلامی ایران در ایرلند، ایتالیا و اسپانیا، رئیس اداره دوم سیاسی، رئیس اداره اول مشترکالمنافع، مدیرکل غرب اروپا وزارت امور خارجه و معاونت پژوهشهای بینالمللی مرکز تحقیقات استراتژیک را بر عهده داشته است.
نکتهای که در این میان وجود دارد این است که طی شصت روز گذشته، هیچ کنفرانس خبری از سوی سخنگوی وزارت خارجه برگزار نشده است و این کمکاری باعث تعجب بسیاری از کارشناسان شده است؛ البته باید اشاره شود وی در جدیدترین تلاش برای سخنگویی، مصاحبهای تصویری با خبرآنلاین داشته است.[1]
مقایسه قاسمی با افخم و جابری انصاری
دولت یازدهم تاکنون دو سخنگو در وزارت خارجه داشته است و آقای قاسمی سومین سخنگوی این سازمان است. بررسی عملکرد دو سخنگوی پیشین در زمینه برگزاری کنفرانس خبری و ارتباط با خبرنگاران جالب به نظر میرسد.
مرضیه افخم در تاریخ 7 شهریور 1392 سخنگوی وزارت خارجه شد و اولین جلسه وی با خبرنگاران در تاریخ 26/6/1392 برگزار شد؛[2] یعنی بعد از 19 روز از انتصاب خانم افخم اولین کنفرانس خبری ایشان برگزار شد و خبرنگاران موفق شدند سؤالات خود را از ایشان بپرسند.
حسین جابری انصاری نیز در تاریخ ششم آبانماه 1394 سخنگوی وزارت خارجه شد و اولین جلسه وی با خبرنگاران در تاریخ 23/9/1394 برگزار شد؛ یعنی بعد از 47 روز از انتصاب آقای جابری اولین کنفرانس خبری ایشان برگزار شد و خبرنگاران موفق شدند سؤالاتشان را از ایشان بپرسند.
مقایسهای میان سخنگوی جدید شورای نگهبان و وزارت خارجه
در مقام مقایسه میتوان عملکرد سخنگوی وزارت خارجه را با سخنگوی شورای نگهبان نیز مقایسه کرد، زیرا هر دو در فاصله نزدیکی از یکدیگر به سمت سخنگویی انتخاب شدند.
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی جدید شورای نگهبان، در تاریخ 30 تیر 1395 به سخنگویی این شورا انتخاب شد و درست سه روز بعد، اولین کنفرانس خبری وی با رسانهها برگزار شد و خبرنگاران سؤالات زیادی از وی پرسیدند. کنفرانس دوم کدخدایی نیز در 16 مرداد و در آستانه روز خبرنگار برگزار شد و ایشان طی 25 روز گذشته دو کنفرانس خبری داشتهاند که عملکردشان قابلمقایسه با سخنگوی وزارت خارجه نیست.[3]
حوادث مهمی که سخنگو موضعی درباره آنها نگرفت
حوادث مهم بینالمللی دو ماه اخیر را در نظر بگیرد؛
· سفر رئیسجمهور به آذربایجان،
· حملات انتحاری در فرانسه و آلمان،
· کودتا در ترکیه،
· حمله به باشگاه همجنسبازان در آمریکا،
· سلب تابعیت از شیخ عیسی قاسم
· سالگرد تصویب برجام.
· موضوعات سوریه و عراق
· بحران سازی عربستان در منطقه
· انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و رقابت نامزدهای ریاست جمهوری
· بدعهدیهای آمریکا در اجرای برجام
و ...
آیا این حوادث آنقدر ارزش خبری نداشته است که سخنگوی وزارت خارجه در صفحه تلویزیون ظاهراً شود و درباره آنها موضع بگیرد؟ در کشورهای دیگر شاهد آن هستیم که با کوچکترین اتفاق، سخنگوی یک سازمان به سرعت مواضع سازمان متبوع خود را اعلام میکند و نسبت به اطلاعرسانی به مردم اقدام میکند، اما سالگرد برجام که برای دولت فتحالفتوح و آفتاب تابان است، بدون هیچ واکنشی از سوی سخنگوی سپری میشود و مشخص نیست که چرا قاسمی حتی تعریف و تمجیدی نیز از برجام ارائه نمیکند و چه مشکلی باعث شده است که مرد به ظاهر بازنشسته وزارت خارجه؛ هیچ واکنشی از خود نشان ندهد.
یکی دیگر از اتفاقاتی که هیچ واکنشی از سوی سخنگوی وزارت خارجه نداشت، روز خبرنگار بود. به نظر میرسد سخنگوی وزارت خارجه که در تعامل دائم با رسانههاست، میبایست در روز خبرنگار ارتباطی با این قشر برقرار میکرد و در کنفرانسی به سؤالات متعدد خبرنگاران پاسخ میداد، البته در آستانه روز خبرنگار و پس از 45 روز از انتصاب قاسمی به سخنگویی وزارت خارجه، مراسم معارفه ایشان برگزار شد که در این جلسه نیز ایشان هیچ صحبتی با رسانهها نداشت و تنها وزیر خارجه و حجتالاسلام دعایی به نمایندگی از جامعه خبرنگاری صحبت کردند و مشخص نیست که چرا سخنگوی وزارت خارجه در این روز نیز هیچ سخنرانی نداشت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ نداد؟! بعضی از کارشناسان معتقدند بهرام قاسمی بعد از سالها دوری از فضای وزارت خارجه و خستگی از دوران وزارت، هنوز آمادگی حضور در عرصه رسانهای را ندارد؛ ولی سؤالی که میشود مطرح کرد این است که چرا و به چه دلیل وزیر خارجه بهرام قاسمی را برای این جایگاه انتخاب کرده است؟
بررسی عملکرد آقای سخنگو از طریق وبسایت وزارت خارجه
بررسی بخش مربوط به سخنگو در وزارت خارجه نیز میتواند در روشن شدن عملکرد وی راهگشا باشد. در این بخش عملکرد سخنگو به پنج بخش تقسیمشده است: جلسات هفتگی، اعلام مواضع، دیدارها، سخنرانیها و مصاحبهها.
در بخش جلسات هفتگی آقای سخنگو سه خبر از ایشان نقلشده است که هیچکدام در جلسه هفتگی با خبرنگاران اتخاذ نشده است. قاعدتاً بایستی در این صفحه اخبار مربوط به کنفرانسهای خبری هفتگی سخنگو منتشر شود که چون هیچ کنفرانس خبری برگزار نشده، هیچ گزارشی نیز وجود ندارد.
بخش دیگری از وبسایت وزارت خارجه به سخنرانیهای سخنگو اشاره شده است که در این بخش نیز همان سه خبری که در جلسات هفتگی منتشر شده است، دیده میشود، اما از ظاهر و متن اخبار برنمیآید که ایشان در جلسه سخنرانی این اخبار را مطرح کرده باشند و به نظر میرسد برای خالی نبودن عریضه این اخبار در این بخش درج شده است.
در بخش دیگری به دیدارهای سخنگوی وزارت خارجه پرداخته شده است. در این بخش نیز شاهد پنج خبر هستیم که سه خبر آن با بخش جلسات هفتگی و سخنرانیها مشترک است و دو خبر دیگر مربوط به دیدار سخنگوی وزارت خارجه با هیئتی از خبرگزاری کیودوی ژاپن و خبرگزاری ایسناست. به نظر میرسد در سه خبر اول هیچ دیداری اتفاق نیفتاده و صرفاً برای پر کردن صفحه این اخبار در این قسمت نقلشده است.
در بخش دیگری که به مصاحبههای سخنگوی وزارت خارجه اشاره شده است، چهار مصاحبه از سخنگوی وزارت خارجه منتشر شده است که از این چهار مصاحبه، سه خبر آن با بخشهای دیدارها، سخنرانیها و جلسات هفتگی مشترک است و تنها یک خبر جدید وجود دارد.
بخش پنجم عملکرد سخنگوی وزارت خارجه مربوط به مواضعی است که ایشان طی 60 روز گذشته اتخاذ کردهاند. در این بخش عملکرد سخنگوی وزارت خارجه بهتر به نظر میرسد و ایشان طی 60 روز حدود 50 موضع درباره اتفاقات مختلف بینالمللی گرفتهاند که البته آن سه خبر مشترکی که در تمامی بخشهای بالا وجود داشت، در این بخش هم وجود دارد، اما نکتهای که درباره این بخش وجود دارد این است که افرادی که آشنایی با بخشهای رسانهای وزارت خارجه دارند، میدانند که اغلب مواضعی که به صورت مکتوب و خبری مطرح میشود، از سوی بخشها و معاونتهای مختلف وزارت خارجه مطرح و با تأیید سخنگو یا مسئولین مرکز دیپلماسی وزارت خارجه منتشر میشود و سخنگو در اعلام موضع به صورت مستقل اقدام زیادی را انجام نمیدهد.
در پایان باید گفت که دولت یازدهم در سه سال گذشته بیشترین توان و ظرفیت خود را در بحثهای سیاست خارجی به کار گرفته است و تقریباً تمامی مشکلات را به تحریمهای خارجی ربط داده و تلاش زیادی کرده است تا از طریق ارتباط با آمریکا و اروپا به حل این مشکلات بپردازد. به نظر میرسد دولتی که چنین ایدهای دارد باید فردی را به سخنگویی وزارت خارجه انتخاب کند که فعالیت و حضور بیشتری در رسانهها داشته باشد و نه فردی که حدود شصت روز است هیچ نشست خبری با رسانهها برگزار نکرده است و معلوم نیست که چرا وزارت خارجه از حضور ایشان در رسانهها هراس دارد.
خبرها و شایعاتی نیز درباره ایشان در فضای رسانهای کشور وجود دارد که حاکی از بازنشستگی آقای سخنگو در سال 89 است و در وبسایت وزارت خارجه نیز آخرین سمتشان وی، سرپرستی سفارت ایران در کانادا در سال 89 بوده است و مشخص نیست که چرا وزارت خارجه سمت سخنگویی خود را به فردی سپرده است که سالهاست در وزارت خارجه حضور ندارد.
[1] -http://www.khabaronline.ir/detail/564329/multimedia/5782
[2] -http://www.mfa.gov.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=1&pageid=2121&newsview=10886
[3] - http://www.shora-gc.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=NEWS&CategoryID=1649831b-f60a-44a8-ac21-51d63e34cdb9&LayoutID=bffcf800-40b2-46a5-931c-4a56db364e44 - http://www.shora-gc.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=NEWS&CategoryID=1649831b-f60a-44a8-ac21-51d63e34cdb9&LayoutID=bffcf800-40b2-46a5-931c-4a56db364e44
Related Assets:
ویژه زنان
- خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
- برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
- لزوم یکسانسازی سرفصلهای طرح نماد با محوریت مجموعه بهزیستی (Opens New Window)
- تاثیر آب چغندر بر سلامت قلب زنان (Opens New Window)
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- رعایت حجاب در المپیک کار سختی نبود (Opens New Window)
- نقش زنان در کربلا کمتر از مردان نبود (Opens New Window)
- نخستین پیروزی تیم ملی زنان در لیگ ملتهای آسیای مرکزی (Opens New Window)
- نقش پدر در تغذیه کودک با شیر مادر (Opens New Window)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
- مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)