Skip to Content

گفتگوی تفصیلی/ کارشناس ارشد روانشناسی و خانواده:

پیامدهای مثبت تحسین کودکان و نوجوانان/والدین در عیبجویی ذره بین به دست نگیرند


کارشناس ارشد روانشناسی و مشاوره در یک گفتگوی تفصیلی، پیامدهای مثبت تحسین و پیامدهای منفی بی اعتنایی والدین نسبت به رفتارهای خوب فرزندان و خصوصیات کودکان و نوجوانان با اعتماد نفس بالا و با اعتماد به نفس پایین را بیان کرد.

به گزارش خبرنگار یزدبانو، عزت نفس به تعبیر ساده یعنی احساس ارزشمند بودن، یعنی فرزند ما برای خودش ارزش قائل باشد و شکل گیری این احساس و باور بچه ها در مورد خودشان خیلی زود آغاز می شود و بچه ها برای درک این مطلب که دوست داشتنی ، باهوش و توانا…هستند به چگونگی رفتار والدین و بزرگسالانی که برای آن ها مهم اند بستگی دارد و با ارزیابی کودک از خودش با توجه به رویدادها، تجربیات پیشین کودک و رفتار بقیه شکل می گیرد.


نحوه ارتباط والدین  با کودک در ایجاد تصور مثبت از خود و عزت نفس مؤثر است،زیرا محیط خانواده اولین و بادوام ترین عاملی است که در رشد شخصیت افراد تأثیر می گذارد.
پس حال اگر عزت نفس کودک تا این حد مهم است پس ما به عنوان والدین چه کاری برای افزایش دادن این حس فرزندمان می توانیم انجام دهیم؟


*در ادامه گفتگویی تفصیلی را با فریبا شکیبا کارشناس ارد مشاوره و روانشناسی ترتیب داده ایم :

*اولین روش تحسین کردن کودک
کارشناس ارشد روانشناسی و مشاوره خانواده اظهار کرد :  بسیاری از والدین، همه رفتارهای کودک را عادی پنداشته و با بی اعتنایی از کنار آن می گذرند،در صورتی که تحسین وتعریف کردن باعث می شود کودک انگیزه پیدا کرده وبیشتر با والدینش همکاری کند وسخت تر از قبل به کارو تلاش بپردازد.
شکیبا افزود :  از لحاظ علمی، هر رفتاری که به آن توجه شده، پر رنگ می شود و خصوصا اگر این تعاریف در حضور دیگران هم باشد و کودک احساس کند که مورد توجه دیگران قرار گرفته ومحبوب واقع شده است.

 

*بی اعتنایی والدین کودکان را بی انگیزه می کند
وی تصریح کرد : برعکس کودکانی که اغلب اوقات مورد بی اعتنایی والدین قرار می گیرند، انگیزه ای برای انجام رفتار های خوب پیدا نمی کنند زیرا چنین استنباط می کنند که خوب بودن آن ها نیز مورد بی اعتنایی قرار خواهد گرفت و نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.

*چگونگی تمجید و تحسین کودک
این کارشناس  ارشد روانشناسی و مشاوره خانواده تأکید کرد : به یاد داشته باشید که تحسین و تمجید باید در مورد عملکردهای کودک انجام شود نه در مورد خودش وخصوصیات شخصیتی اش، زیرا ستایش اغراق شده از کودکانی که چندان اعتماد به نفس ندارند، آنها را تحت فشار بیش از حد قرار می دهد و ترس آنها را افزایش می دهد.

*چگونگی تحسین کودکان با اعتماد به نفس بالا
شکیبا افزود :  برای کودکان با اعتماد به نفس بالا، مدام مورد توجه قرار دادن خودش، باعث شکل گیری شخصیت خود شیفته در او می شود، پس گاهی خودش و در بیشتر مواقع رفتارش را مورد توجه قرار بدهید وچقدر عالیست اگر در کنار بیان شفاهی،کنار  او بروید و با او تماس چشمی برقرار کرده،او را در آغوش بگیرید؛ او را ببوسید و لبخند بزنید که گاهی حتی تأثیربیشتری از  بیان شفاهی دارد.
وی تصریح کرد : در بیان تحسین حواستان باشد که مطمئن شوید که تعریف و تمجیدهای شما مطابق با سن و توانایی های فرزندنتان  باشد، یعنی مثلا به یک نوجوان نگوییم که آفرین که دندانهایت را مسواک می زنی،چون در این صورت نوجوان احساس می کند به او توهین شده است و از  بیان جملات تحسین کننده ای که یادآور ضعف ها و شکست های قبلی کودک می باشد،خودداری کنید: مثلا آفرین،  بلاخره توانستی این کلمات را درست بنویسی، اصلا فکرنمی کردم در این درس بتوانی نمره خوبی بگیری و...

 

*منتظر کارهای فوق العاده فرزندان برای تحسین کردن نباشیم
کارشناس ارشد روانشناسی و مشاوره خانواده ر ادامه اظهار کرد :  لازم نیست که والدین منتظر باشند بچه های آنان کارهای فوق العاده خوب انجام دهند تا مورد تحسین قرار گیرند، زیرا تکر اراین عکس العمل آنها باعث ایجاد  شخصیت کمال گرایی در آنها می شود پس رویدادهای روزانه مانند به موقع آمده شدن برای رفتن به مدرسه ، نوشتن صحیح و به موقع تکالیف، نیز کافی است..
شکیبا افزود : والدینی که به طور مکرر نسبت به فرزندان خود منتقد و از آن ها ناراضی اند بچه هایی با عزت نفس پایین به بار خواهند آورد زیرا کودکان نیاز دارند، اطمینان یابند که کسی برای آن ها اهمیت  واحترام قائل است.
وی تأکید کرد  : کودکان نیاز دارند به خاطر همان چیزی که هستند، بدون در نظر گرفتن آن چه که می توانند انجام دهند مورد تایید و پذیرش قرار بگیرند و پذیرش کودکان باید بدون قید و شرط باشد.

*همیشه به فرزندتان بگویید او را دوست دارید
وی ادامه داد : پس حتما وقتی کودکان کار خوبی را انجام می دهند به آنها توجه نکنید و بقیه اوقات او را نادیده بگیرید، همیشه به فرزندنتان اعلام کنید که او را دوست دارید حتی اگر یک خطایی از او سرزده باشد که این رفتار باعث افزایش عزت نفس کودکان می شود.

 

*خصوصیات فرزندان با عزت نفس بالا و با عزت نفس پایین
کارشناس ارشد روانشناسی و مشاوره خانواده خصوصیات کودکان با عزت نفس بالا و با عزت نفس پایین را اینگونه تشریح کرد : بچه هایی  که عزت نفس بالایی دارند، مستقل و مسئولیت پذیر بوده، به پیشرفت هایش افتخار می کند، برای خود ارزش زیادی قائل است، ناکامی  وشکست را به خوبی تحمل می کند و احساس می کند می تواند دیگران را تحت تأثیر قرار دهد و بچه هایی که عزت نفس کمی دارند، استعدادهای خود را دست کم می گیرد و احساس ناتوانی می کند، احساس می کند که دیگران ارزشی برای او قائل نیستند، به آسانی تحت تأثیر دیگران قرار می گیرد، بهانه گیر و حساس و زود نا امید می شود.
شکیبا افزود : پس هنوز فرصت باقیست و از  امروز شروع کنید،کارهای خوب فرزندنتان را ببینید و همواره به دنبال عیب جویی  وایراد گرفتن و ذره بین گذاشتن روی رفتارهای کودک نباشید و شما به عنوان خانواده فرزندنتان ، یکی از عوامل اساسی در شکل گیری شخصیت او هستید، زیرا  اولین بذر تکوین رشد فردی و اساس بناء شخصیت آدمی  در خانواده است.


انتهای پیام/ص




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری