چرا معاونت امور زنان و خانواده موفق عمل نکرد؟/ شعارهایی که در حد شعار باقی ماند!
به گزارش یزدبانو به نقل از طنین یاس؛ بعد از گذشت بیش از سه سال از عمر دولت تدبیر و امید و به کارگیری افرادی در معاونت امور زنان و خانواده این نهاد، که تفکری متفاوت از مسئولین ادوار گذشته داشتند، برای نخبگان و جامعه رسانهای کشور ابهاماتی درباره کیفیت عملکرد این معاونت در مقایسه با آنچه در ابتدا از سوی رئیس جمهور ادعا میشد، به وجود آمد. اظهارات دکتر روحانی در نطقهای قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 92، این انتظار را بهوجود آورد که در دولت یازدهم شاهد اجرای دقیقتر قوانین حمایتی از زنان خواهیم بود.
البته این شعارها بهگونهای مطرح شد که توقع دگراندیشان را برای برابری کامل حقوق زن و مرد، بالا برد. اگرچه تاکنون اقدام جدی در حوزه زنان و خانواده صورت نگرفته است، اما با مروری بر کارنامه سه و ساله و اندی این دولت به خصوص در امور زنان، بخشی از این نگاه به واقعیت پیوست و مشی فکری_ سیاسی دولت اصلاحات بار دیگر و پس از هشت سال تغییر، در بطن گروهی دیگر به جریان افتاد.
وظیفه اصلی معاونت امور زنان و خانواده چیست؟
معاونت امور زنان و خانواده، یکی از مهمترین معاونتهای زیرمجموعه نهاد ریاست جمهوری است که عالیترین موضوعات مرتبط با زنان و خانواده در این واحد پیگیری میشود. بر اساس ماده ۲۳۰ قانون اساسی که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است، برنامهریزیهای کاری این معاونت باید براساس برنامههای پنج ساله توسعه کشور تنظیم شود.
طبق برنامه پنجم توسعه دولت با همکاری سازمانها و دستگاههای ذیربط از جمله مرکز امور زنان و خانواده، با تدوین و تصویب «برنامه جامع توسعه امور زنان و خانواده» مشتمل بر محورهای تحکیم بنیان خانواده، بازنگری قوانین و مقررات مربوطه، پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، توسعه و ساماندهی امور اقتصادی - معیشتی با اولویت ساماندهی مشاغل خانگی برای زنان سرپرست خانوار و زنان بدسرپرست، تأمین اجتماعی، اوقات فراغت، پژوهش، گسترش فرهنگ عفاف و حجاب، ارتقاء سلامت، توسعة تواناییهای سازمانهای مردم نهاد، ارتقاء توانمندیهای زنان مدیر و نخبه، توسعه تعاملات بینالمللی، تعمیق باورهای دینی و اصلاح ساختار اداری تشکیلاتی زنان و خانواده، میبایست اقدامات مقتضی را انجام دهد.
تمرکز بر مسائل غیر ضروری و حاشیهای
با اینحال و با گذشت سه سال از سکانداری معاون جدید امور زنان و خانواده در این واحد، بررسی گزارش عملکردی که از سوی خود این معاونت منتشر شده است، نشان دهنده فعالیت مؤثر مورد انتظار نیست. عدم تمرکز معاونت امور زنان و خانواده بر رسالت اصلی خود و پرداختن به مسائل غیر ضروری و حاشیهای به شدت مورد اعتراض کارشناسان حوزه زنان قرار گرفته است.
توران ولی مراد، دبیر ائتلاف اسلامی زنان وفعال حقوق زنان در این باره به خبرنگار طنین یاس گفت: معاونت امور زنان و خانواده از بدو تاسیس، در دورههای زمانی نامهای مختلفی داشته است. این واحد دولتی در ابتدا یک دفتر و سپس مرکز امور بانوان بوده است؛ اکنون در جایگاه معاونت، در زیرمجموعه نهاد ریاست جمهوری فعالیت میکند.
مدیر مسئول پایگاه اینترنتی "شبکه ایران زنان" اظهار داشت: معاونت امور زنان و خانواده باید جایگاه ستادی داشته باشد و کارهای پژوهشی و اجرایی را به معاونت زنان وزارتخانهها و دستگاهها اجرایی بسپارد، یعنی این مقام هرگز نباید وارد اجرا شود؛ درحال حاضر عملکردها نشان میدهد که معاونت امور زنان و خانواده وظایفش را بر اساس شأن جایگاهش تعریف نکرده و مواردی را برای خود تعریف کرده است که به سبب آن خارج از حیطه انتظارات فعالیت میکند.
تغییر ناصحیح جایگاه ستادی و مشورتی به جایگاه اجرایی
وی افزود: انجام کارهای خرد و پژوهشی مانند تهیه "اطلس زنان" به هیچ عنوان در حد این معاونت نیست و چنین کارهای نامرتبط با این واحد موجب میشود تا اتلاف وقت و انرژی صورت بگیرد و وظایف اساسی این معاونت بر زمین بماند.
ولیمراد گفت: عالی ترین مقام دولت در ارتباط با زنان باید خودش راهبرد را برای مراجع پایین دستی مشخص کرده و راهکار تعیین کند، نه اینکه خودش هم انرژی معاونت را در انتقاد و مطالبهگری خلاصه کند. مطالبه گری و انتقاد کار نخبگان و کارشناسان حوزه زن و خانواده است و پاسخگویی با مسئولین است.در حال حاضر اشکال اصلی معاونت زنان این است که در مقام مسئول عمل نمیکند؛ فردی که "مسئولیت" دارد قطعا مورد "سوال" قرار میگیرد و باید پاسخگو باشد. با این حال، این معاونت خود را موظف به پاسخگویی درباره فعالیتهایش نمیداند.
ولیمراد افزود: یکی دیگر از ضعفهای این معاونت نامشخص بودن سیاستهای کلان، نقشه راه و وضعیت مطلوب در این جایگاه است؛ حتی کمیت و کفیت طرح ها و برنامههایی که در دست دارند نیز مشخص و علنی نیست و گزارشهای تک بعدی که هر ازگاهی اظهار میشود، نشاندهنده وضعیت عملکرد معاونت نیست. این واحد باید راهبردها را مشخص کند و از آنجایی که فقط چهارسال فرصت فعالیت دارد، باید به جزئیات توجه کرده و از کلی گویی پرهیزکند.
نقشه راه و سیاستهای کلان در حوزه زنان مشخص است
این فعال اجتماعی بیان کرد: سیاست های کلان توسط مقام معظم رهبری مشخص شده است و ما دارای قانون اساسی و برنامههای توسعه هستیم، بنابراین معاونت امور زنان و خانواده بر اساس برنامه پنجم توسعه مسیر مشخصی برای حرکت خود دارد و باید مسائل و مشکلات زنان و خانواده در حوزه های مختلف فردی، اجتماعی و خانواده را بررسی کند و به وسیله لوایح و یا طرحهای ملی، وزارتخانهای و دستگاهها آنها را رفع کند.
وی در پایان اظهار داشت: این معاونت میتواند تحقیقات و آمارهایی که در اختیارش قرار میگیرد را برای تهیه لوایح و یا اجرا به دستگاههای دیگر بسپارد و این اقدام باید متناسب با شأن خودش باشد و برطبق آن وارد عمل شده و سرگرم اجرای کارهای خرد نشود.
کارهایی را گزارش میدهند که اصلاً اقدام محسوب نمیشود !
بررسیها نشان میدهد، این معاونت کارهایی را به عنوان اقدام و گزارش عملکرد ارائه میکند که در مقام عمل اصلاً اقدام محسوب نمیشود. پیگیری قوانین اجرا نشده وبرنامههای معوق مانده در حوزه زنان، مسئله ازدواج ، سونامی طلاق، بحران اعتیاد زنان، وضعیت زنان بد سرپرست و عدم حمایت کافی از زنان سرپرست خانوار، وضعیت نامطلوب حجاب و عفاف در جامعه که نتیجه عدم فعالیت فرهنگی بهنگام و بهاندازه بوده است، عدم تناسب شغل اجتماعی زنان با شغل فردی آنان که همان مادری و همسری است، همگی از مشکلات اساسی زنان است که نیاز جدی به پیگیری مسئولان دلسوز دارد.
دستگاههای اجرایی موظف به انجام اقداماتی هستند که در عرصه اجرا کاملاً شفاف باشد، به گونهای که اگر امروز اعلام شد که این اقدامات انجام شده است فردا قدرت رصد برای رسانه و برای دستگاههای ناظر باشد که بر اساس آن بتواند مطرح کند از چه نقطهای آغاز کرده و به کجا رسیده است. با اینحال اصلاً چنین اقدامی را از طرف دستگاههای امور زنان و خانواده نداشتیم.
از طرفی سیاسیکاری و برگزاری همایشهای شبه تبلیغاتی و ایراد صحبتهای حزبی که فقط آب به آسیاب دشمن میریزد، هیچ کمکی به بهبود اوضاع زنان نمیکند؛ برگزاری جلسات هماندیشی برای حمایت از روسپیها و دیدار با پاپ و دهها فعالیت غیرضروری دیگر نیز نه تنها کمکی به بهبود اوضاع زنان نمیکند، بلکه به علت وقت و هزینهای که از یک مقام مسئول گرفته، کلاف مشکلات را بیشتر درهم میتاباند. در مجموع اگر مسئولان سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری را نصبالعین خود قرار دهند و تمام قوانین را بهصورت خانوادهمحور بازبینی کنند، قطعاً مشکلات زیادی از حوزه زنان و خانواده را حل میشود.
انتهای پیام/ص
Related Assets:
- سیاست های ابلاغی خانواده در دستور کار دولت است
- مولاوردی امشب وارد یزد می شود
- ثبت روز ملی زنان روستایی ازسوی معاونت امورزنان ریاست جمهوری پیگیری می شود
- ترویج «حجاب» برای معاونت امور زنان دولت به اندازه ورود زنان به ورزشگاهها اهمیت ندارد
- گام های موثری دردولت یازدهم برای ارتقای جایگاه زنان درجامعه برداشته شده است
- دشمن در پی تقدس زدایی از خانواده است
- ايجاد بازار كار غيررسمي راهكار دولت تدبير و اميد براي اشتغال بانوان
- خانواده اصلی ترین نهاد جامعه است
- نرخ حضور زنان در پست های مدیریتی کمتر از 3 درصد است
- بررسی آسیبهای روانی و اجتماعی دانشآموزان دختر دوره متوسطه
ویژه زنان
- خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
- برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
- لزوم یکسانسازی سرفصلهای طرح نماد با محوریت مجموعه بهزیستی (Opens New Window)
- تاثیر آب چغندر بر سلامت قلب زنان (Opens New Window)
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- رعایت حجاب در المپیک کار سختی نبود (Opens New Window)
- نقش زنان در کربلا کمتر از مردان نبود (Opens New Window)
- نخستین پیروزی تیم ملی زنان در لیگ ملتهای آسیای مرکزی (Opens New Window)
- نقش پدر در تغذیه کودک با شیر مادر (Opens New Window)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
- مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)