محوطه باستانی چاهک با قدمت 2500 ساله در منطقه هرات و مروست
به گزارش یزد رسا، سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خاتم در گفتگو با طنین خاتم گفت: محوطه باستانی چاهک یکی از مهمترین مراکز ذوب فلز با قدمت 2500 سال است که در منطقه هرات و مروست (شهرستان خاتم) قرار دارد.
حمید مشتاقیان در خصوص جزئیات محوطه باستانی چاهک که یکی از مهمترین مراکز ذوب فلز در منطقه فارس، کرمان و یزد محسوب می شود اظهار داشت : این محوطه باستانی با وسعتی حدود 10 هکتار در 27 کیلومتری جنوب غربی شهر هرات و در روستای چاهک واقع شده است که در نوشته های مورخین و سیاحان صدر و دوره میانه اسلامی از جمله ابن خرداذبه، ابن حوقل، اصطخری، ابن بلخی و... مکرراً به آبادانی و رونق این منطقه اشاره شده است و این روستا را با نام تاریخی صاهه و صاهک معرفی کرده اند.
سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خاتم خاطر نشان کرد : مهمترین ویژگی که از صاهک یاد می کنند، قرارگیری بر سر راه شیراز به کرمان، وجود آب فراوان و هوای معتدل و استخراج آهن و فولاد و ساخت شمشیر می باشد. با بررسی و مطالعه باستان شناسی این محوطه و به دست آمدن قطعات شاخص سفال دوره هخامنشی، قدمت این سایت به دوران هخامنشی می رسدو
مشتاقیان افزود: یشترین قطعات سفال به دست آمده از سطح محوطه مربوط به قرون 4، 5 و 6 هجری قمری می باشد که نشان دهنده اوج و شکوفایی این منطقه بوده است.
وی گفت: از کثرت آثار و بقایای کوره های ذوب فلز و استحصال فلز در جای جای محوطه چنین به نظر می رسد که زمانی این محدوده یکی از مراکز مهم فلزکاری منطقه (فارس، کرمان و یزد) به شمار می رفته است که نیازمند یک مطالعه و تحقیق همه جانبه و بررسی و مطالعات باستان شناسانه است.
سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خاتم اظهار داشت : آنچه از مشاهدات بدست آمد، وجود فراوان جوش های کوره، بقایای قالب های ذوب فلز، پراکندگی و گستردگی سفالینه های لعابدار و بدون لعاب در سرتاسر محوطه بوده است.
وی در ادامه گفت: بررسی و مطالعات قلعه کهنه و بقعه شیخ کله پریده چاهک، بیانگر وجود یک محوطه باستانی غنی با وسعتی بیش از ده هکتار می باشد که در دوره های مختلف با توجه به سفال های بدست آمده از دوره هخامنشی تا دوره ایلخانی رونق داشته و پس از این دوران با از دست دادن نقش ارتباطی، این منطقه، اهمیت خود را کم کم از دست داده است.
حمید مشتاقیان خاطر نشان کرد : محوطه باستانی چاهک را می توان به عنوان یکی از مهمترین محوطه های باستانی شناسایی شده در سطح استان یزد معرفی کرد که نشان دهنده اهمیت منطقه هرات و مروست در دوران مختلف تاریخی و اسلامی به خصوص در قرون صدر و میانه اسلامی است.
Related Assets:
- خیابان مسجد جامع یزد«پیاده راه»میشود/ راهاندازي شبکه ویژه حمل ونقل داخل بافت تاریخی/ ساماندهی خیابان امام(ره)
- «کی بود کی بود من نبودم» به سبک مسئولین یزدی!
- قلعه ای سنگی با قدمت 1500 سال، بر بلندای کوه سرچشمه هرات
- مرمت مشارکتی بیش از 20 بنای تاریخی شهرستان خاتم
- مجازات شديد براي افرادي که در مناطق تاريخي اقدام به حفاري ميکنند
- ثبت 2اثر تاریخی یزد درفهرست آثارملی؛برج تاریخی«بنیز» بهاباد و«خانه مرتضی فضلی عقدایی»اردکان
- «کنیسه خاخام یزد» در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید
- افزایش 14 درصدی بازدید مسافران نوروزی، از اماکن تاریخی خاتم
- آغاز عملیات اجرایی مرمت و ساماندهی «چهارصفه دهقانی ها» در مروست