آموزش «نه گفتن»؛ سدی در برابر آسیبها
به گزارش یزدبانو؛ شاید کلمه «نه»، کوچکترین کلمه محاورهای در زبان فارسی به شمار رود اما این کلمه کوچک در پارهای از زمانها، افراد را از دام بسیاری گرفتاریها و تعارفهای بیاساس که نتیجه آن گرفتاری و حتی قدم گذشتن در دام بلاهای اجتماعی است، باز میدارد.
رو در بایستی با دوستان یا آشنایان و خجالت کشیدن از گفتن «نه» برای همه در موقعیتهای خاصی اتفاق افتاده است زیرا از کودکی یاد گرفتهایم که باید برای رضایت دیگران بیشتر از خواستههای خود، به خواستههای آنها ارزش قائل شویم.
طبق گفته جامعهشناسان، بیش از 70 درصد گرفتاری در دام آسیبها به ویژه اعتیاد، ناشی از نداشتن مهارت نه گفتن در افراد جامعه است. کسانی در برابر تعارف قلیان، سیگار و دیگر موارد مشابه از سوی دوستان، هنر نه گفتن را نداشته باشند، معمولاً به دام گرفتاریها و آسیبهای اجتماعی میافتند.
تا وقتی که شهروند جامعهای برایش «نه گفتن» دشوار باشد، نه تنها نمیتواند در برابر آسیبها خود را ایمن نگه دارد بلکه در سرنوشت آینده کشور خود هم نمیتواند نقش موثری داشته باشد.
«نه»، سلاح محکم در برابر آسیبهای اجتماعی
یک شهروند یزدی میگوید: نوجوانان در برابر تعارفهای دوستان نا باب خود کم میآورند و بیشتر در دام دوستان و گرفتاریهای امروز که 60 درصد آن اعتیاد است و مادر بسیاری دیگر از آسیبهای اجتماعی است، اسیر میشوند و دیگر نمیتوان آنها را نجات داد.
«صمد سادات حسینی» اظهار میکند: باید در مدرسه و در خانواده مهارت «نه گفتن» و مخالفت در برابر خواستههای ناباب دوستان بیشتر آموزش داده شود.
وی میافزاید: واقعیت این است که فرهنگ ما خیلی با تعارف و حرمت سر و کار دارد. اگر در برابر خواستههای اطرافیان «نه» بگوییم، فکر میکنیم حرمت آنها شکسته شده است یا برای دوستی که پیشنهاد یک لحظه خوشی کاذب را رد میکند، اصطلاحات ناپسندی به کار می رود.
«صدیقه رمضانی» یک بانوی یزدی معتقد است مهارت «نه گفتن» را بیشتر باید به فرزندان دختر در خانواده آموزش داد چرا که دختران نوجوان امروزی بسیار زود رنجتر هستند و دچار شکستهای عاطفی میشوند.
«منصور محمدی» یک شهروند دیگر نیز مدعی است که «نه گفتن» سدی است که جوانان و نوجوانان را در برابر آسیبهای جامعه بیمه میکند.
وی میگوید: وقتی نوجوان، فرهنگ غنی و مهارت بالایی در «نه گفتن» به دوستان ناباب خود داشته باشد، دیگر به خود و خانوادهاش صدمه نمیزند ولی خیلیها این مهارت را ندارند.
یک نوجوان یزدی هم میگوید: اگر هر فرد در جامعه ادب را در پذیرفتن همه درخواستها نداند و پایبند تعارفهای امروزی نباشد، به نظر میرسد یک «شهروند درجه یک» است؛ چرا که او مانند نوزادی که باید در برابر بیماریها واکسینه میشود، خود را در برابر آسیبها ایمن کرده است.
«یحیی دهقانی» میافزاید: خیلی وقتها برای من پیش آمده با وجود این که کاری مهم داشتهام، بعضی از دوستانم به عنوان مثال پیشنهاد میکنند چند ساعتی را با هم در پارک یا کافیشاپی سپری کنیم و با آن که کار مهم و واجبی داشتهام در «رودربایستی» دوستانه گرفتار شدهام.
به گفته این نوجوان، بعضی وقتها فکر میکنم با این حرمت نگه داشتن و تعارفهای بیجا، اگر زمانی پیشنهاد غیر متعارفی داشته باشند، من چطور باید با آنها کنار بیایم. هر چند دوستان من قابل اعتماد هستند. کاش میشد مهارت «نه گفتن» در کتابهای درسی آموزش داده میشد.
«نه گفتن»؛ سدی در برابر گناهان
یک کارشناس مذهبی میگوید: «نه گفتن» در برابر وسوسههای شیطان و همچنین هوای نفسانی از دیدگاه اسلام، امری شجاعانه است و فردی که در برابر خواسته های نابجا قدرت و مهارت «نه گفتن» داشته باشد، شجاعت کافی در برابر گناهان نیز دارد.
حجت الاسلام «جواد موسوی» میافزاید: گفتن این کلمه تک حرفی برای بسیاری از ما دشوار است. «نه گفتن» چه به رئیس، چه به فرزند و چه به همسایه آسان نیست، در نتیجه بسیاری از ما به انجام کارهایی مجبور میشویم که دوست نداریم.
وی ادامه میدهد: یکی از مهارتهای مفید در سبک زندگی اسلامی مهارت «نه گفتن» است. نپذیرفتن درخواست یک نفر در مواقع بجا نیز حق مسلم هر انسانی است، چه برسد به پاسخ منفی به پذیرش درخواستهای غیرعقلانی و خلاف شرع که میتواند باعث گرفتاری دنیا و آخرت ما شود.
به گفته وی، خانواده ها باید این مهارت را در دوران کودکی به فرزندان خود آموزش دهند تا در جوانی و نوجوانی، معیارهای پذیرش یا رد سخنان دیگران را مطابق اسلام یاد بگیرند و به خود صدمهای نزنند.
«نه گفتن»؛ اهرمی برای ابراز وجود فرد در جامعه
یک روانشناس معتقد است در مکانهایی که فرد تا 18 سالگی به آن وابسته است یعنی مدرسه و خانواده، آموزشهای «نه گفتن» اهمیت زیادی دارد.
«جواد داوودی» با بیان این که مهارت «نه گفتن» یعنی ابراز وجود در جامعه، ادامه میدهد: به نظر میرسد که داشتن چنین مهارتی، نسل امروز و آینده را بیشتر در ارائه وجود خود و استقلالطلبی مسلح خواهد کرد.
وی اظهار میکند: بیشتر متون درسی امروز بر ارزشهای جمعی استوار است و به این ارزشها احترام میگذارند ولی در مراکز آموزشی باید کوشش کنیم که بچهها از کودکی دارای شخصیت قویتری باشند تا این شخصیت قویتر آنها را در موقعیتی قرار دهد که بتوانند در مواقعی که لازم است «نه» بگویند و در جمع ابراز وجود کنند.
وی معتقد است باید در رشد ذهنی کودک این اتفاق بیفتد که در جاهایی هم از گفتن پاسخ منفی به خواستههای افراد خودداری کند و نیز بداند توانستن در نخواستن است و باید «نه» را با قداست بگوید.
داوودی میگوید: این مهارت را باید در آموزههای مهارتهای زندگی به کودکان یاد داد که دیگر مانند امروز در بلای آسیبهای اجتماعی گرفتار نشوند.
نداشتن مهارت «نه گفتن»؛ عامل 70 درصد بلاهای اجتماعی
طبق گفته جامعه شناسان، بیش از 70 درصد گرفتاریها و آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد و طلاق که امروز دامنگیر خانوادهها شده است به دلیل نداشتن مهارت «نه گفتن» در جاهایی است که میتواند به فرد صدمه زند و وی را گرفتار کند . بنابر این لازمه داشتن یک زندگی اجتماعی بدون آسیب، آموزش مهارت «نه گفتن» به کودکان و افراد جامعه است.
انتهای پیام/
همشهری
Related Assets:
ویژه زنان
- خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
- برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
- لزوم یکسانسازی سرفصلهای طرح نماد با محوریت مجموعه بهزیستی (Opens New Window)
- تاثیر آب چغندر بر سلامت قلب زنان (Opens New Window)
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- رعایت حجاب در المپیک کار سختی نبود (Opens New Window)
- نقش زنان در کربلا کمتر از مردان نبود (Opens New Window)
- نخستین پیروزی تیم ملی زنان در لیگ ملتهای آسیای مرکزی (Opens New Window)
- نقش پدر در تغذیه کودک با شیر مادر (Opens New Window)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
- مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)