Skip to Content


لزوم استفاده از برنامه‌های فرهنگی ورزشی در پیشگیری از اعتیاد زنان


هم‌اکنون آمارها نشان از افزایش معضل اعتیاد در بین بانوان آذربایجان‌غربی داشته و بنابراین استفاده از برنامه‌های فرهنگی ورزشی در پیشگیری از اعتیاد زنان می‌تواند موثر باشد.

به گزارش یزدبانو به نقل از فارس؛ برخی مطالعات در جمعیت‌های محدود زنان به‌ویژه در شهرهای بزرگ از جمله شهرستان ارومیه اذعان دارند که الگوهای رایج اعتیاد در حال دگرگونی بوده و نمودهای جدیدی از وابستگی به مواد در حال ظهور و بروز است و افزایش گرایش اقشاری از دختران و زنان جوان متعلق به طبقه متوسط مانند دانشجویان دختر در ایام امتحانات به سوءمصرف مواد، از جمله این نمودهای جدید به شمار می‌رود.

 اینکه چرا فاجعه اعتیاد زنان به این دامنه و عمق، همه­ گیر شده و چرا زنان تا این دامنه به اعتیاد گرفتار شده و می‌شوند و ریشه این مشکل اجتماعی در کجاست و از سوی دیگر اینکه چه کسانی از این فاجعه سود می‌برند و به آن دامن می‌زنند، سوال بسیاری از پژوهشگران و محققین حوزه اعتیاد است.

در سالهای اخیر موضوع مواد مخدر و اثرات سوء آن و همچنین مشکلات ناشی از آن امری است که نهادها و سازمان‌های زیادی را درگیر خود کرده و مردم و مسئولین را درگیر چالش‌هایی کرده است، چرا که نقش یک زن در پوشش یک مادر، یک سرپرست و به عنوان کسی که می‌خواهد یک زندگی را سر و سامان بخشیده باشد از اهمیت ویژ‌ه­ای برخوردار است.

 از سوی دیگر همواره شاهد این موضوع هستیم که روز به روز افراد جدیدی از قشر زنان به ورطه اعتیاد کشیده شده و داستان تلخ اعتیاد زنان آن­چنان دردناک است که بسیاری از زنان امروزه به بهانه‌های واهی نظیر اینکه با مصرف روان‌گردان‌ها پوستی شفاف­تر و زیباتر داشته یا اینکه می‌توانند با مصرف این نوع از مواد مخدر، بهترین راه حل را برای رفع مشکلات چاقی انتخاب کرده باشند به مصرف مواد مخدر روی آورده­ و می‌آورند.

 یا اینکه زنان با مصرف برخی از مواد مخدر گمان می‌کنند که بتوانند از روابط جنسی خوبی برخوردار باشند و نهایت امر پس از چند بار مصرف ماده مخدر و ایجاد وابستگی در فرد­، به یک معتاد حرفه­ای تبدیل شده و در واقع اعتیاد زنان علاوه بر همه­ آنچه از اعتیاد گفته می‌شود، پدیده‌ای دیگری با لایه‌های پنهان‌تر و ابعاد فزو‌ن­تر از خود اعتیاد است.

 از عمده علل گرایش به اعتیاد در بین زنان می‌توان به کسب لذت، تنهایی، معاشرت با دوستان ناباب یا معتاد و نداشتن تفریحات سالم اشاره کرد.

بنابراین با توجه به اینکه فعالیت‌های فرهنگی- ورزشی و فعالیت‌های بدنی دارای آثار مشابه مصرف مواد مخدر و روانگردن همچون سرخوشی، نشاط، شادابی، تسکین درد، اعتماد به نفس، کاهش استرس و افسردگی است و با گرایش به سمت این امور، فرد با دوستان سالم معاشرت داشته و از تنهایی و انزوا خارج می‌شود بنابراین ورزش می‌­تواند بهترین جایگزین و مناس‌­ترین راه پیشگیری از اعتیاد در زنان باشد.

  همچنین در روش­شناسی معتادان و منحرفان، براساس نتایج به عمل آمده از تحقیقات پیشین، فعالیت­های فرهنگی- ورزشی می تواند نقش تسهیل کننده یا هدایت کننده داشته و تسهیل کننده در جهت رفع کمبودها و محرومیت گروه بزهکار و هدایت کننده به منظور تخلیه انرژی و هیجانات به شکل ساختارمند باشد.

 با توجه به موضوعات فوق، ضعف در اجرای روش­های پیشگیری از اعتیاد زنان می‌تواند به عنوان عامل موثر در انحرافات اجتماعی زنان و میل به سمت سوء مصرف مواد مخدر باشد و عواملی همچون افزایش تعداد زنان معتاد، فروپاشی خانواده، طلاق، تکدی­گری، فرزندان معتاد و روسپیگری از پیامدهای نبود روش‌های موثر در پیشگیری از اعتیاد شمرده می‌شود.

 امروزه برای پیشگیری از اعتیاد زنان نیز همانند پیشگیری از اعتیاد مردان عمل می‌شود و یکی از بهترین روش‌ها در کاهش آسیب‌های ­ناشی از اعتیاد در بین زنان، پیشگیری از طریق اجرای برنامه‌های فرهنگی- ورزشی است که تا کنون توجه بسیار کمی بر روی این موضوع بوده است.

 نگارنده معتقد است یکی از دلائلی که معمولاً زنان معتاد برای گرایش خود به سمت سوء مصرف مواد ذکر می‌کنند عدم دسترسی به فعالیت‌های جالب و سازنده از جمله فعالیت­های ورزشی و فرهنگی است که بتواند نیازهای آنها را به تحرک، معاشرت و نوجوئی ارضا کند است.

بنابراین در برنامه‌های پیشگیری از سؤمصرف مواد باید فراهم ساختن فعالیت‌های فرهنگی و ورزشی جالب و ارضاء‌کننده و در عین حال مغایر با سؤ مصرف مواد را مورد توجه قرار داد.

به قلم ابراهیم قربانی، پژوهشگر حوزه اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر آذربایجان‌غربی

انتهای پیام/ش




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری