Skip to Content

رئیس درمانگاه امام صادق(ع)؛

دختران تغذیه اصولی داشته باشند تا در آینده مادران سالم‌تری داشته باشیم


رییس درمانگاه امام صادق(ع) گفت: دخترانی که در کودکی و نوجوانی تغذیه صحیح و اصولی داشته باشند، مادران سالم و قوی تری خواهند بود و نسل سالم وقوی‌تری ایجاد خواهند کرد.

به گزارش یزدبانو، دکتر فاطمه همایون در گفتگو با خبرنگار یزدبانو اذعان داشت: از این رو، توجه به تغذیه صحیح دختران از دوران کودکی در واقع می‌تواند تضمینی برای سلامت تمام جامعه در آینده باشد.هم‌چنین ارتقای آگاهی دختران و زنان از نیاز‌های تغذیه‌ای بدن و ارائه راهکار‌های تامین کننده این نیاز‌ها، می‌تواند ضامن حفظ سلامت خانواده‌ها شودچرا که مادران، مدیران سفره غذایی خانواده اند.

وی در خصوص اهمیت تغذیه دختران اذعان داشت:همانگونه که انسان‌های مختلف نیازهای تغذیه‌ای متفاوتی دارند که برحسب نوع فیزیک بدن و میزان فعالیت از فردی به فرد دیگر، فرق می کند، زنان و دختران نیز بر حسب جنسیت خود، نیازهای تغذیه ای متفاوتی دارند.

این پزشک ادامه داد: دخترانی که زندگی خود را با تغذیه ناکافی در دوران کودکی همراه با بیماری شروع کرده و به دوران نوجوانی پا می گذارند، از یک طرف به علت کمبودهای تغذیه‌ای با کاهش قدرت یادگیری، افت تحصیلی، افزایش ابتلا به بیماری‌ها و کاهش توانمندی‌ ذهنی و جسمی مواجه هستند واز سوی دیگر، پس ازازدواج نمی‌توانند دوران بارداری و شیردهی خوبی داشته باشند.زیرا دوران بارداری و شیردهی ذخایر بدنی مادر مصرف می شود و سوء تغذیه او تشدید یافته و علاوه بر مادر سوءتغذیه گریبانگیر فرزندش نیز می‌شود.

دکتر همایون دوران بلوغ یکی از مهمترین دوره‌های زندگی دانست، و افزود: در این دوران جهش رشدی اتفاق می‌افتد. رشد نوجوانان، بخصوص دختران در این دوران تسریع می‌شود و در نتیجه نیاز به مواد مغذی در آنها افزایش پیدا می‌کند و در صورتی که از طریق یک برنامه غذایی متعادل، متناسب و متنوع به این نیاز پاسخ داده نشود، امکان رسیدن به رشد مطلوب به دست نخواهد آمد و دختران بیشتر در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری ها قرار می گیرند.

هشدار در مورد روی آوردن دختران به رژیم های لاغری شدید

وی با ابراز تاسف از اینکه بسیاری از دختران در سنین بلوغ به رژیم‌های لاغری شدید، سخت و غیر علمی روی می‌آورند و خود را از مصرف گروه‌های مختلف غذایی محروم می‌کنند، خاطر نشان کرد: بیشتر اینگونه جوانان، به کم‌خونی، پوکی استخوان، بی‌حوصلگی و افسردگی دچار می‌شوند و نه تنها سلامت و توانایی کار،فکرو اندیشه خود را کاهش می‌دهند، بلکه زمینه ابتلا به اغلب بیماری‌ها را در سنین میانسالی و سالمندی فراهم می‌کنند.روی آوردن این افراد به مواد غذایی با ارزش، کمک شایانی به جهش رشد، افزایش قدرت دفاعی بدن و تامین انرژی لازم برای کار و فعالیت فکری آنها می‌کند.

این پزشک اهمیت مصرف آهن در دختران را یادآور شد و تصریح کرد: زنان ودختران به آهن نیاز بیشتری دارند ودر صورتی که نیازآن‌ها تامین نشود، به سرعت در معرض ابتلا به کم‌خونی و فقر‌آهن قرار می‌گیرند.هم‌چنین به دلیل مستعد بودن بیشتر برای ابتلا به پوکی استخوان، توجه به مصرف کلسیم و ویتامینD در آنها ضروری است.

دکتر همایون ادامه داد: در این گروه سنی نمی‌توان میزان مواد مغذی مورد نیاز را به طور دقیق مشخص کرد، زیرا از فردی به فرد دیگر متفاوت است، ولی به طور کلی برای تامین انرژی و انجام فعالیت‌ها، به ویتامین‌ها، مواد غذایی و پروتئین‌ نیاز دارند مهمترین مواد معدنی مورد نیاز برای رشد دختران شامل آهن، کلسیم، روی و منیزیم هستند.ویتامین‌هایA، گروه BوC، اسید‌های چرب امگا 3 و امگا 6 نیز لازم و ضروری هستند.

وی گفت: بهتر است  45 تا 55 درصد انرژی مورد نیاز روزانه هر فرد از کربوهیدرات‌ها، 30 درصد از چربی‌ها و 15 تا 20 درصد از پروتئین‌ها تامین شود و تنوع و تعادل لازم در برنامه غذایی هفتگی رعایت گردد.کافی است که در تغذیه روزانه خود، با توجه به قد و وزن و میزان فعالیت، از گروه نان و غلات معادل 30 گرم نان(یک کف دست نان بربری یا سنگک یا تافتون، و یا چهار کف دست نان لواش) 2 تا5 قاشق غذا خوری سر صاف برنج، نصف لیوان ماکارونی پخته، یک عدد سیب زمینی متوسط، سه عدد بیسکوییت، یک سوم لیوان حبوبات پخته مثل عدسی یا لوبیا چیتی و سویا مصرف کند.

دکتر همایون ادامه داد: سبزی‌ها باید به صورت پخته و خام و با رعایت تنوع لازم به مقدار300 تا 700 گرم در روز برای هرفرد باید مصرف شوند. هر واحد سبزی معادل یک لیوان سبزیجات خام و نصف لیوان سبزی‌های پخته است. لازم به یادآوری است که خیار، گوجه فرنگی، لوبیا سبز و نخود فرنگی نیز جزء سبزی‌ها محسوب می‌شوند.

این پزشک گروه دیگری از مواد غذایی که در تغذیه افرادمهم هستند، را شیر و فرآورده‌های آن مانند ماست، دوغ و کشک بیان کرد و افزود: از این گروه 2 تا3 واحد در روز باید مصرف شود. هر لیوان شیر معادل یک لیوان ماست، یک لیوان کشک و دو لیوان دوغ است.مصرف2تا3 واحد شیر و یا فرآورده‌های آن حدود 100 درصد از کل نیاز روزانه بالغین به کلسیم را برآورده می‌کند و همچنین 25 درصد پروتئین مورد نیاز افراد را داراست.

وی در خصوص اهمیت مصرف لبنیات گفت: مصرف لبنیات نه تنها پروتئین‌های ارزشمند حیوانی را برای حفظ سلامت بدن تامین می‌کند، بلکه ویتامین‌های گروه Bو وکلسیم را که استحکام بخش استخوان‌ها و دندان‌هاست دربر دارد، به شرط آنکه همراه با مصرف شیر و لبنیات و سایر منابع غذایی حاوی کلسیم، انجام فعالیت بدنی و ورزش مثل پیاده روی، بارفیکس، والیبال،و بستکبال را فراموش نکنید!

دکتر همایون ادامه داد: گروه گوشت شامل مرغ، ماهی، گوشت قرمز، تخم مرغ، حبوبات، پنیر و آجیل است که 5 واحد از آن باید مصرف شود. هر واحد گوشت عبارت است از 30 گرم گوشت کم چرب، یک عدد تخم مرغ، 45 گرم پنیر، نصف لیوان حبوبات پخته و یا مغزها و آجیل‌هاست که هم برای تامین پروتئین‌ها و هم برای تامین چربی‌ها لازم هستند.

وی مصرف روزانه چربی ها را به دو صورت در تغذیه روزانه خواند و گفت: چربی‌های مرئی مثل روغن، سس، کره و خامه، و چربی‌های نامرئی مثل گوشت در مواد غذایی وجود دارند که مصرف چربی‌ها تا30 درصد از کل انرژی روزانه، برای حفظ سلامت توصیه می‌شود.

اهمیت وعده های غذایی دختران

دکتر همایون در خصوص اهمیت وعده غذایی صبحانه خاطر نشان کرد:و‌‌عده‌های غذایی و میان ‌وعده‌ها، به خصوص صبحانه و میان وعده نیمروز، تاثیر بسیار زیادی در ایجاد اشتها، تامین انرژی و مواد مغذی لازم برای فعالیت‌های جسمی و آماده سازی مغز برای یادگیری و افزایش قدرت حافظه دارد، این در حالی است که متاسفانه اغلب جوانان به خصوص دختران صبحانه را حذف و مصرف تنقلات بی‌ارزش را جایگزین میان وعده می‌کنند، غافل از اینکه با این روش تغذیه، سلول‌ها و بافت‌های بدن خود را دچار گرسنگی‌های پنهان می‌کنند!.اغلب دختران به علت دیر خوابیدن در شب، نمی‌توانند صبح به موقع بیدار شوند، لذا فرصت بهره بردن از صبحانه، این وعده غذایی بسیار ارزشمند و سازنده را نخواهد داشت.

وی دیر خوابیدن را عاملی منفی در بهبود سلامت بیان کرد و افزود: از8 شب تا8 صبح، فعالیت هورمون رشد شروع شده و ترمیم و بازسازی سلول‌های از کار افتاده و بافت‌های فرسوده را با استفاده از 70درصد انرژی حاصل از چربی‌های ذخیره‌ای عهده دار می‌شود. بنابراین با دیر خوابیدن این فرصت طلایی برای ترمیم بافت‌ها، سلول‌ها و آماده سازی مغز برای فعالیت و یادگیری از دست می‌رود.

دکتر همایون اضافه وزن در نو جوانی و در سنین بعدی و مشکلات ناشی از آن را متذکر شد و ادامه داد: حدود 70% نوجوانان دچار اضافه وزن، در بزرگسالی هم اضافه وزن دارند که خطر افزایش چربی خون، فشار خون بالا، دیابت، تنگی نفس در طی خواب و اختلالات استخوانی از عوارض اضافه وزن است. هم‌چنین در دختران چاق، احتمال بروز کیست تخمدان و تنبلی تخمدان بیشتر می‌شود.

وی افزود: دخترانی که تمایل بیشتری به مصرف فست فود‌ها به جای غذا‌های سنتی دارند و به جای مصرف آب، دوغ وشیر، از نوشابه استفاده می‌کنند و تنقلات بی‌فایده‌ای مثل چیپس و پفک را جایگزین تنقلات سالمی مانند کشمش، نخود‌چی، بادام، پسته، کنجد، ذرت، انجیر‌خشک و خرما می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری‌ها هستند.




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری