Skip to Content


راهکارهای تعدیل مصرف نمک/ حجم وعده غذایی خود را کاهش دهید


نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیام‌های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است؛ اما مصرف آن مرز باریکی بین سلامتی و بیماری دارد.

به گزارش خبرنگاریزدبانو به نقل ازوب دا یزد، به گفته علی اکبر کمالی اردکانی، کار‌شناس مواد خوردنی و آشامیدنی معاونت غذا وداروی دانشگاه علوم پزشکی یزد میانگین روزانه مصرف نمک در ایران ۳ برابر استاندارد جهانی است وحد پایین تعیین شده برای مصرف نمک ۲ گرم و حد بالای آن ۵ گرم در روز است.

نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و سازمواد غذایی در بدن، انتقال پیام‌های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است؛ اما مصرف آن مرز باریکی بین سلامتی و بیماری دارد.

بخش عمده نمک مصرفی از غذاهای فرآوری شده به‌ دست می‌آید؛ انواع سس‌های فرآوری شده و چاشنی‌ها، کنسرو‌ها، سوسیس و کالباس، انواع پنیر‌ها، انواع غذاهای آماده، غلات صبحانه، انواع نان‌ها و کیک‌های صنعتی، انواع اشت‌ها ‌آور‌ها مانند ترشی‌ها ازجمله منابع اصلی ورود نمک به بدن هستند.

دربرنامه بسیج کاهش مصرف نمک که بانی آن وزارت بهداشت بود، قرار بود به همه، از تولید‌کنندگان صنایع‌غذایی گرفته تا نانوایی‌ها  و مردم گوشزد کنند که سرانه مصرف نمک در کشور بالاست وتا آمار بیماری‌های غیرواگیر نظیر فشار‌خون بیشتر نشده، دست بجنبانید و فکری به حال ذائقه نمکین ایرانی‌ها بکنید. البته بالا بودن سرانه مصرف نمک در ایران فقط به‌ دلیل ذائقه مردم نیست، بلکه بخش زیادی از نمک مصرفی از طریق مصرف نان و صنایع‌غذایی وارد بدن می‌شود.


مردم باید بدانند اگر یک محصول دارای پروانه بهداشتی ساخت از سازمان غذا و دارو بود، دلیل بر این نیست که این وزارتخانه مصرف زیاد آن را توصیه می‌کند. برچسب‌گذاری تغذیه‌ای روی محصولات غذایی یکی از راهکارهای آگاه‌سازی مردم است. در این برچسب به نمک، قند و چربی‌های ترانس توجه شده و چراغ راهنمای تغذیه‌ای در آن مد‌نظر است.

راهکارهای عملی:
- حجم وعده غذایی خود را کاهش دهید: وقتی بیرون از منزل شام می‌خورید، غذایتان را با همراه‌تان تقسیم کنید. به این ترتیب هم می‌توانید نمک کمتری دریافت کنید، هم دور کمرتان را کاهش دهید.


- بشقابتان را با میوه‌ها و سبزی‌های تازه پر کنید: بدن‌ ما به پتاسیم بیش از سدیم نیاز دارد، اما خیلی وقت‌ها دررژیم غذایی ما این نسبت معکوس است. میوه‌ها و سبزی‌ها به‌طور طبیعی میزان کمی سدیم دارند و منابع خوبی برای پتاسیم هستند. پر کردن بشقابتان با آن‌ها نسبت سدیم به پتاسیم را در رژیم غذاییتان متعادل می‌کند.

- غذاهای تازه بخورید، نه فراوری‌شده: غذاهای آماده فراوری‌شده مقدار زیادی نمک یا سدیم دارند، با انتخاب غذاهای تازه می‌توانید خودتان تصمیم بگیرید که چه اندازه نمک به آن‌ها اضافه کنید.

- از روغن‌های سالم استفاده کنید: بسیاری از تولیدکنندگان مواد غذایی هم چربی‌های خوب و هم چربی‌های بد را حذف می‌کنند، اما برای اینکه پذیرش مصرف‌کنندگان را به‌دست آورند، مجبور می‌شوند که میزان قند و سدیم آن‌ها را بالا ببرند. با کنار گذاشتن اغلب سس‌های سالاد به اصطلاح عاری از چربی و فراورده‌های مشابه، می‌توانید سدیم دریافتیتان را کم کنید.

- حس چشایی خود را اصلاح کنید: به جای اینکه ناگهانی مقدارزیادی از نمک غذایتان را کاهش دهید، این تغییرات را به مقدار کم و تدریجی، اما به‌ صورت مرتب  و مداوم انجام دهید.

- منابع غذایی پرنمک را شناسایی کنید: اجزای غذایی ومواد غذایی‌ای که بالا‌ترین میزان سدیم را دارند، شناسایی کنید و کمترآن‌ها را بخورید؛ رده‌های غذایی را که با مصرف مکررروزانه یا هفتگی بیشترین میزان سدیم را دررژیم غذاییتان فراهم می‌کنند، بیابید.

انتهای پیام/ص


 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری