Skip to Content

ازدواج زودهنگام در ابرکوه وپیامدهای آن؛

والدین، مهم‌ترین عامل شکل‌گیری ازدواج زودهنگام در ابرکوه / اطلاع‌رسانی و آموزش، راهکار مقابله با ازدواج زودرس و آسیب‌های آن


ازدواج زودهنگام یکی از معضلات اجتماعی در شهرستان ابرکوه و به‌ویژه روستاها است که در اثر عدم آگاهی والدین و عدم آشنایی زوجین با یکدیگر شکل گرفته و در غالب موارد منجر به طلاق می‌شود.

به گزارش یزدبانو به نقل از فارس از ابرکوه، ازدواج رویدادی بسیار مهم و سرنوشت‌ساز در زندگی هر فرد است که باید در بستر زمانی مناسب شکل گیرد و هر زمان از چهارچوب اصولی خود خارج شود آسیب‌ها و پیامدهای سوئی خواهد داشت. متأسفانه امروزه برخی خانواده‌ها که دیدگاه‌های سنتی داشته به بهانه سروسامان گرفتن فرزندان و مصونیت آنان (به‌ویژه دختران) از چارچوب فوق خارج‌شده و درنهایت پای زوجین را به دادگستری و دفترخانه‌های طلاق باز می‌کنند.

در همین راستا خبرنگار فارس طی گزارشی به بررسی آسیب‌های اجتماعی، پیامدهای حقوقی ازدواج زودهنگام پرداخته است.

دختران بیشتر در معرض ازدواج زودهنگام قرار دارند

فریبا اکرمی مشاور دانشگاه علوم پزشکی یزد و کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی در رابطه با چگونگی این معضل در شهرستان ابرکوه، اظهار کرد: در حال حاضر یکی از عوامل از هم گسیختگی خانواده‌ها، ازدواج در سنین پایین محسوب می‌شود که بیشتر گریبان گیر دختران است به‌طوری که پسر، دارای سن مناسب ازدواج است اما دختر بعضاً کمتر از 18 سال سن دارد.

اکرمی اکثر مشاوران خود را دختران کم سن و سالی معرفی کرد که بعد از ازدواج به این نتیجه رسیده‌اند که نباید ازدواج می‌کردند و ادامه داد: والدین مهم‌ترین عامل تأثیرگذار در وقوع چنین ازدواج‌هایی هستند که اغلب به علت پایین بودن سطح آگاهی و اطلاعات، تصمیماتی در حوزه ازدواج فرزندان خود می‌گیرند که منجر به پشیمانی می‌شود.

تحمیل ازدواج به بهانه جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی

وی با اشاره به اینکه ازدواج‌های زود هنگام بیشتر در روستاها شایع است، خاطرنشان کرد: به‌تازگی امثال این ازدواج‌ها در شهر هم دیده شده است که والدین ادعا می‌کنند، اگر فرزندمان زود ازدواج کند از آسیب‌هایی که در جامعه وجود دارد، مثل دوستی دختر و پسر و روابط نامشروع جلوگیری می‌شود بدون اینکه به آینده چنین ازدواجی فکر کنند؛ این در حالی است که پیامدهای چنین ازدواجی کمتر از آسیب‌های مدّنظر آنان نیست.

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، اطلاع‌رسانی و افزایش سطح آگاهی خانواده‌ها را اساسی‌ترین راهکار در جهت پیشگیری از ازدواج زودهنگام برشمرد و اذعان کرد: اطلاع‌رسانی همراه با آموزش باید شامل فرزندان و والدین، به‌ویژه پدران باشد که نقش مهمی در تصمیم‌گیری ازدواج فرزندان خود دارند.

اکرمی در خاتمه بر نقش بسیار مهم آموزش و پرورش، مدارس، مساجد و پایگاه‌های مقاومت بسیج بر فرهنگ‌سازی و آموزش در زمینه ترویج فرهنگ ازدواج سالم، تأکید کرد.

 

مهدی امیدی وکیل پایه یک دادگستری و عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور ابرکوه، ابراز کرد: متخصصان روانشناسی سن ازدواج را بین 22 تا 28 سال می‌دانند اما از حیث حقوقی این سن متفاوت است و طبق ماده 1041 قانون مدنی «عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن 13 سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن ب سن 15 سال تمام شمسی منوط است به اذن ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح».

بلوغ فکری و اجتماعی لازمه ازدواج

امیدی یکی از دلایل افزایش طلاق زوج‌های کم سن و سال را اعتیاد عاطفی دانست و افزود: برای ازدواج صرفاً بلوغ عاطفی و جسمی نیاز نیست، بلکه فرد باید از لحاظ فکری و اجتماعی نیز به بلوغ رسیده باشد. برخی خانواده‌ها تصور می‌کنند همین که کودکشان بزرگ شد، زمان ازدواج او فرا رسیده و باید این بار مسئولیت را از دوش خود بردارند؛ در حالی که فرزند هنوز به پختگی کافی نرسیده و از لحاظ شخصیتی رفتار، منش، کردار و گفتار متعهد نیست.

وی یادآور شد: در ازدواج‌های زودهنگام زوجین مانند دوران مجردی رفتار کرده، با دوستان خود رفت و آمد می‌کنند، دیر به منزل می‌روند، مسئولیت‌های زندگی را نمی‌پذیرند، به علت نداشتن استقلال فکری احتمال دخالت خانواده‌ها در زندگی آنان زیاد است و درنهایت طلاق را یک پذیرش اجتماعی دانسته و در واقع قبح آن را از بین می‌برند.

عدم آشنایی زوجین با یکدیگر یکی از عوامل طلاق

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور ابرکوه با بیان اینکه نه می‌توان گفت چنین ازدواج‌هایی در ابرکوه وجود ندارد و نه می‌توان گفت، شایع است، خاطرنشان کرد: من بارها شاهد زوجینی بودم که به علت پایین بودن سن برای ازدواج به دادگاه مراجعه کرده تا گواهی رشد دریافت کنند و روزی هم همین زوج را در دادگستری برای گرفتن طلاق دیدم.

امیدی اذعان کرد: تجربه 12 ساله من در امر وکالت این نتیجه را می‌رساند که علت وقوع طلاق در سنین پایین عدم شناخت صحیح زوجین از یکدیگر، انتخاب بر اساس احساسات و عدم مشورت با والدین، عدم قدرت در تصمیم‌گیری، عدم آشنایی با وظایف زناشویی، دخالت والدین و یا بعضاً فشار آنان برای ازدواج، است.

وی در خاتمه تأکید کرد: در راستای پیشگیری از طلاق زوجین کم سن و سال پیشنهاد می‌شود مقامات ذی‌ربط آموزش‌ها و مهارت‌های قبل از ازدواج را در قالب کلاس‌های مشاوره، آشنایی با وظایف زوجین، حقوق خانواده، معیارهای انتخاب همسر و وظایف همسرداری به والدین و فرزندان آنان ارائه دهند.

انتهای پیام/ص




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری