Skip to Content

یزدبانو/ یادداشت یک حقوقدان یزدی

اعدام شیخ نمر نقض آشکار قوانین بین الملل


بر اساس ماده ۱۸ کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و سیاست که هر انسانی را دارای حق آزادی اندیشه و دین می داند از این رو تصمیم اخیر عربستان مبنی بر بازداشت شیخ نمر نقض آشکار قوانین بین الملل است؛ چرا که ماده ۹ کنوانسیون بین الملل حقوق مدنی هم بازداشت خودسرانه و شکنجه افراد را ممنوع می داند.

به گزارش خبرنگار یزدبانو، فاطمه بنادکیان وکیل پایه یک دادگستری و بانوی حقوقدان یزدی در یادداشتی که به این سایت ارسال کرده است به دلایل نقض آشکار حقوق بین الملل در مورد اعلام حکم اعدام شیخ نمر روحانی برجسته شیعه عربستان پرداخته است:

بررسی وقایع اخیر عربستان در زمینه شیخ نمر نشان دهنده عدم رعایت قوانین حقوق بشری و بین المللی است شیخ نمر روحانی آزادی طلبی که برای دفاع از حقوق شهروندان شیعه و سنی  شروع به فعالیت در این زمینه نموده اما دادگاه عربستان و دادستان مربوطه تقاضای اشد مجازات و اعدام را برای وی نموده است .

برای بررسی قانونی این حکم باید به  دو مورد زیر رجوع کرد :
1- قوانین داخلی عربستان
2-  قوانین بین المللی
ابتدا اگر حقوق بین الملل را بررسی نماییم متوجه نقض  نکات ذیل در این موضوع می شویم :
بیانیه حقوق بشر تأکید به این نکته دارد که همه انسانها آزاد و با حقوق برابر آفریده می شوند و باید از تمام حقوق و آزادی ها بهره مند باشند بدون اینکه به خاطر نژاد و رنگ پوست و جنسیت و زبان و دین میان آنها تبعیض ایجاد شود و ماده 9 بیانیه حقوق بشر اعلام می دارد که هر انسانی حق آزادی و امنیت شخصی دارد و نکته مهمتر اینکه ماده 19 بیانیه حقوق بشر طبق آن هر انسانی حق دارد بدون اینکه تحت فشار باشد نظر خود را داشته و آزادی بیان داشته باشد .
قاضی و دادستان دادگاه عربستان این نکته را در نظر نداشته اند که کنواسیون های بین المللی را کشور ها باید رعایت کنند و جزء قوانین  بین المللی هستند همچون ماده 2 کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و سیاست ، در این ماده تأکید شده که هر انسانی حق دارد از تمام حقوق و آزادی های مذکور در بیانیه حقوق بشر سازمان ملل برخوردار باشد بدون اینکه میان انسان ها تبعیضی موجود باشد.
و ماده ۱۸  کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و سیاست مخالف است که طبق آن هر انسانی حق آزادی اندیشه و دین دارد و از این رو تصمیم اخیر عربستان مبنی بر بازداشت شیخ نمر نقض آشکار قوانین بین الملل است؛ چرا که ماده ۹ کنوانسیون بین الملل حقوق مدنی بازداشت خودسرانه و شکنجه افراد را ممنوع می داند.
طبق این ماده هر کسی حق دارد از علت توقیف و بازداشت خود مطلع شود و مسؤولان نیز باید هرچه زودتر او را در جریان اتهام خود قرار دهند و این اتفاقی است که هیچ گاه در مورد شیخ نمر رخ نداد.
از سوی دیگر بازداشت غیر قانونی ایشان و شکنجه  و حکم اعدام نیز طبق قوانین بین المللی خارج از عرف بوده و محکوم می باشد.

علاوه بر تمام اینها حق حیات شیخ نمر محترم و مقدس است و نباید حرمت آن شکسته شود؛ چرا که خداوند متعال میفرماید:«من قتل نفسا بغیر نفس أو فساد فی الأرض فکأنما قتل الناس جمیعا و من أحیاها فکأنما أحیا الناس جمیعا»، (مائده/۳۲).
هر شخص محکوم به اعدام حق دارد خواستار بخشودگی یا تغییر مجازات خود شود.
ماده ۳ بیانیه جهانی حقوق بشر تأکید دارد که هر فردی حق زندگی و آزادی و سلامت دارد.
کنوانسوین بین المللی حقوق مدنی و سیاسی نیز تأکید دارد که هر انسانی حق زنده بودن و آزادی بیان و امنیت دارد. و در نتیجه قانون نیز وظیفه دارد از این حقوق حمایت کند و محروم ساختن هیچ کس از حق زنده بودن جایز نیست.
 

 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری