Skip to Content


آن روی سکه فضای مجازی؛ نمایش جنبه های دیده نشده زندگی طلاب در صفحات اینستاگرام/ بیان سبک زندگی در قالب عاشقانه های طلبگی


در این گزارش به گفتگو با چند تن از بانوانی نشستیم که تلاش می کنند با به تصویر کشیدن زیبایی های یک زندگی اسلامی در فضای اجتماعی، فرهنگ و عقاید مورد هدف قرار گرفته را حفظ کنند.

به گزارش یزدبانو به نقل از ناب نیوز؛ در طول چند سال اخیر شبکه های اجتماعی و برنامه های ارتباطی متنوع، به دلایل مختلف اعم از فرامکان وفرازمان بودن، دسترسی آسان، آزادی اطلاعات و ارتباطات و همچنین جذابیت و تنوع زیاد، توانسته است جای خود را در بین مردم به ویژه نسل جوان باز کند که این امر تغییرات وسیعی در سبک زندگی، فرهنگ و حتی عقاید و باورهای سیاسی و دینی ایجاد کرده است و می توان گفت کمتر موضوع اجتماعی یافت می شود که متاثر از این فضا نباشد.

تاکنون از پیامدها و آسیب های فضای مجازی و حضور ناآگاهانه کاربران در این فضا سخنان بسیاری از کارشناسان این حوزه بیان شده است اما به خوبی می دانیم که فضای مجازی مانند هر مقوله دیگری در عالم واقع، سکه ای است که دورو دارد واین تیغ دولبه و ابزارهای آن، بسته به نوع استفاده کاربر از آن می تواند به تهدیدی ویران کننده یا فرصتی انسان ساز تبدیل شود.

برای مقابله با آسیب های این مهمان ناخوانده بر عقاید و باورهای جوانانمان، ضروری است در کنار اطلاع رسانی ها و اندیشیدن تدابیر لازم، با ورود آگاهانه و تولید محتوای مناسب با عقاید و باورهای دینی واسلامی خود، این آسیب ها را به حداقل برسانیم.

کمااینکه مقام معظم رهبری همواره در فرمایشات خود به اهمیت فضای مجازی تاکید داشته اند و عرصه فرهنگی را عرصه جهاد دانسته اند؛ به فرموده معظم له "اگر از فضای مجازی غافل شویم اگر نیروهای مؤمن و انقلابی این میدان را خالی کنند مطمئنا ضربه خواهیم خورد." این کلام امام خامنه ای به وضوح اهمیت فعالیت نیروهای انقلابی و متدین را در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نشان می دهد که با ابزارهایی که توسط دشمن برای ضربه به ایمان و غیرت جوانانمان مورد استفاده قرار گرفته، وارد میدان مبارزه شده و توسط همان ابزار، در کارزار جنگ نرم وظیفه خود را انجام دهند.

Image result for ‫شبکه های اجتماعی‬‎

نرم افزار اینستاگرام چندی است که جای خود را در میان سایر شبکه های اجتماعی باز کرده و با قابلیت های مختلفی که دارد، افراد بسیاری را به سمت خود جذب کرده است. در کنار صفحات متعددی که توسط افراد آگاه یا ناآگاه و غافل مشغول آسیب رساندن به عقاید جوانان کشورمان هستند، صفحاتی نیز در این برنامه به چشم می خورد که با حضور فعالانه خود درصدد حفظ عقاید وباورهای دینی و اسلامی هستند و با نمایش سبک زندگی اسلامی و ایرانی، تلاش می کنند تا به فرمان ولی امر مسلمین برای بهره بردن از فرصت ایجاد شده با تهدیدهای آن مبارزه کنند.

در این گزارش با چند تن از بانوانی که در این عرصه قدم نهاده اند و تلاش می کنند با به تصویر کشیدن زیبایی های یک زندگی اسلامی، فرهنگ و عقاید مورد هدف قرار گرفته را حفظ کنند، گفتگو کرده ایم؛

زندگی طلبگی با طعم عسل/ خواستم نشان دهم طلاب هم مانند مردم عادی زندگی می کنند

عسل

عسل خرسندیان متولد سال ۱۳۷۲ وهمسر حجت الاسلام والمسلمین محمدحسن روحانی، از بانوان جوانی است که که با راه اندازی پیج "زندگی طلبگی با طعم عسل" صحنه هایی از زندگی خود با یک طلبه را با مخاطبان و دنبال کنندگان خود به اشتراک می گذارد. خاطرات زندگی مشترک با یک روحانی، نحوه برخورد با سختی ها و شیرینی های زندگی و همچنین همسرداری مطابق توصیه های بزرگان دین از مطالبی است که در پیج عسل بانو به چشم می خورد.

عسل خرسندیان دارای تحصیلات کارشناسی فلسفه اسلامی دانشگاه تهران، مسلط به زبان انگلیسی و آموزش دیده طب سنتی دانشگاه تهران، مدرس سواد رسانه در مقطع دبیرستان وعضو تیم تحقیقاتی روانشناسی کودک و زنان است. او تحصیلات آکادمی حوزوی ندارد اما پیگیر مباحث‌ مربوطه به حیطه ی تحقیقاتی و کاری خود است.

خانم خرسندیان در خصوص فعالیت خود در فضای مجازی و ایده ایجاد صفحه در اینستاگرام با محتوای سبک زندگی طلبگی می گوید: اولین جرقه های این کار مربوط به دوران دبیرستان و قبل از ازدواج بنده و همسرم بر می گردد؛ اغلب به این مسئله فکر می کردم که چگونه می توان نگاه خانواده و اطرافیانم را نسبت به قشر طلبه عوض کنم؛ خوب من در خانواده ای به ظاهر غیرمذهبی و البته ضدطلبه بزرگ شدم.اما به دلیل تغییر و تحولات درونی تصمیم گرفتم با فردی ازدواج کنم که از هر لحاظ کامل باشد و این ویژگی ها را در این قشر می دیدم؛ (البته در هر قشری استثنائاتی وجود دارد) و دوست داشتم خانواده ام را هم درگیر این تغییر و تحولات کنم اما این کار به تنهایی از من برنمی آمد و نیاز به یک همراه داشتم که با ورود همسرم به خانواده ی ما، در عرض چندماه نگاه ها و موضع ها تغییر کرد.

عسل3

بعد از خانواده ام نوبت به دوستانم رسید که وقتی دورهم جمع می شدیم و حرف زندگی مشترک می شد، سعی می کردم با تعریف کردن از زندگی خود نشان دهم که روحانیون و طلاب هم مانند مردم عادی زندگی می کنند و درکنار درس و بحث، زندگی مشترک برایشان از اهمیت بالایی برخوردار است به گونه ای که شاید درصد خیلی کمی باشند که عاشقانه زندگی نکنند و به شأن زن آنگونه که اسلام فرموده، احترام نگذارند.

پس از آشناشدن با اینستاگرام و مشاهده ی چندین پیج عاشقانه از زوج های دین دار، به ذهنم رسید که من هم می توانم این فعالیت خود را گسترش داده و عقاید خود را به گوش افرادی فراتر از سطح خانواده و دوستانم برسانم.

برخی زوج های جوان با مطالعه مطالب پیجم راه و رسم زندگی یاد گرفتند/ دختری غیر مذهبی که نگاهش به زندگی طلاب عوض شد

من معتقدم از آنجا که طلاب باید سردمداران فرهنگی جامعه باشند، همسران آنها نیز باید ازلحاظ سطح علمی،منش و رفتار بالاترین حد جامعه را داشته باشند اما چون اکثر آنها به دلایلی فعالیت اجتماعی ندارند، تفکر مردم برعکس آنچه که هست شکل گرفته  است.

خرسندیان در ادامه با اشاره به اینکه دوسال از فعالیتش در اینستاگرام می گذرد، در خصوص میزان موفقیت خود در این مسیر واستقبال دیگر کاربران از این فعالیت ابراز می کند: براساس نظرات و پیام هایی که همراهان در فضای مجازی برای من می فرستند، فکرمی کنم تا حدودی در این عرصه موفق عمل کرده ام؛ شاید برای بسیاری کم اهمیت یا حتی خنده دار باشد اما همین که دختری با ظاهر غیر مذهبی به من می گوید نگاهش به زندگی طلبگی و همسران طلاب عوض شده، برایم کافی است.

عسل2

گاهی دخترخانم هایی پیام می دهند که خواستگارطلبه داشته اند و با دیدن سبک زندگی من و همسرم، به این نتیجه رسیده اند که می توان حداقل با این قشر وارد مذاکره شد؛ حتی گاهی برخی ازآنها خبر ازدواج خود را به ما داده اند که از شیرین ترین خبرهایی بود که شنیده ام.

خیلی از زوج های جوان گفتند از این طریق راه و رسم زندگی کردن را یاد گرفته اند؛ اخیرا هم  دخترخانم مجردی پیام دادند که با دیدن و مطالعه مطالب مربوط به شب نشینی های خانوادگی، توانسته خانواده چهارنفره خود را دور هم جمع کند.

همین موارد کافی است تا همواره برای شرایطی که ایجاد شده خدارا شاکر باشم.

برای فعالیت در فضای مجازی خطوط قرمزی داریم که همیشه پابرجاست

عسل4

مدیر صفحه مجازی "زندگی طلبگی با طعم عسل" در ادامه از کمک های همسرش در اداره این صفحه اینستاگرامی می گوید: در راه اندازی این پیج، همسرم مشوق بودند؛ من و همسرم دربرخی مسائل، اختلاف نظرها و تفاوت ایدئولوژی داریم به همین دلیل شاید در انتخاب محتوا مشاور خوبی برای هم نباشیم اما آنچه که اهمیت دارد این است که در ابتدای تاسیس این صفحات، طی چند ساعت گفتگو و صحبت، خطوط قرمزی را مشخص کردیم و همیشه این خطوط قرمز پابرجاست.

عسل خرسندیان در خصوص انتقاداتی که نسبت به برخی مطالب از سمت دنبال کنندگانش دریافت می کند، می گوید: عموم انتقادهای وارد به پیج از سمت قشرمذهبی نما اتفاق می افتد؛ منظور از مذهبی نما افرادی هستند که در پوشش دین ظاهر می شوند اما رفتارهایی غیرمنطقی،غیرانسانی و غیردینی ارائه می دهند؛ قطعا هر حرکتی اشکالاتی دارد و نیازمند راهنمایی است،من هم در این مسیر سه منتقد درست و حسابی داشتم که الان از بهترین دوست های مجازی من به شمار می روند و اتفاقا هر سه همسرطلبه هستند اما نوع منش و رفتارآنها به گونه ای بود که به حرف های آنها کاملا فکر کردم و حتی چند پست رو پاک کردم؛ اما از آنجا که به انتقادهایی نادرست بیان می شوند، واکنشی نشان نمی دهم دائما این مطلب مطرح می شود که بنده انتقادپذیر نیستم.

زندگی بندگی؛ نمایش زندگی جهادی با چاشنی طنز/ می توان با چیزهای کوچک هم شاد بود

زندگی بندگی 1

 

فاطمه رجب نیا مدیر پیج زندگی بندگی، متولد سال 71 است. از چهارده سالگی وارد حوزه علمیه شده و مشغول فعالیت در رشته مدیریت فرهنگی  و علوم قرآن و حدیث است.

او که روزشمار زندگی خود و همسر طلبه اش را با ادبیات خاص و گاهی با چاشنی طنز نگارش می کند، سعی دارد در خلال بیان خاطرات وتجربیات خود، نکاتی را به مخاطب ارائه دهد که در بالا و پایین های زندگی آموخته است.

فاطمه رجب نیا ایده اولیه راه اندازی این صفحه مجازی را از منویات مقام معظم رهبری درباره سبک صحیح زندگی اسلامی ایرانی گرفته است و می گوید: قبل از این پیج هایی در فضای مجازی مشغول فعالیت بودند اما کمی به زندگی به صورت تک بعدی نگاه می کردند.

من تصمیم گرفتم صفحه ای داشته باشم که هم از سختی های زندگی گفته شود و هم تبدیل این سختی ها به زیبایی ها؛ از واکنش های زوجین هنگام اتفاق های مختلف، ارائه شیوه ای از زندگی جهادی به سبک طلبگی و با درون مایه طنز و اینکه می توان با چیزهای کوچک در زندگی شاد بود.

زندگی بندگی1

تصمیم بر این شد این مطالب از  زندگی خود ما باشد چون تأثیر گذاری یک مثال واقعی در جامعه  به مراتب بیشتر از متن های کلی درباره سبک زندگی است.

بیشتر از چیزی که فکر می کردم به هدف اصلی خودم نزدیک شدم اما یقینا هیچ‌چیز کامل نیست و برخی ایرادات باید برطرف شود.

همسرم منتقدی منطقی و مشوقی پرانرژی است

او به مطرح کردن پیشنهاد راه اندازی این صفحه باهمسر خود اشاره کرده و می گوید: پیشنهاد این پیج برای همسرم مسئله ای متفاوت و جدید بود و هردو به یکی از علما مراجعه کردیم که اجازه این کار را بگیریم.

نقش همسر من در این مسیر بیشتر یک منتقد منطقی و یک مشوق پرانرژی بود.

خانم رجب نیا در خصوص استقبال کاربران از صفحه مجازی خود بیان می کند: چیزی که انتظار آن را نداشتم، استقبال بی نظیر هم سالان خودم بود؛ با اینکه گاهی روزهای زیادی بین پست گذاشتن فاصله می افتاد و یا فرصت پاسخگویی به کامنت ها و دایرکت ها نبود اما توانستیم یک خانواده چند هزار نفری با تمام سلیقه ها تشکیل دهیم؛ این برای من ارزشمند بود که به واسطه چند مطلب ساده درباره سبک صحیح زندگی و فرهنگ ازدواج، شاهد ازدواج هایی باشم  که تا به حال به دلیل مسائل مادی به تعویق افتاده بود؛ برخی بانوان هم ذکر می کنند با خواندن این مطالب، در مقابل مشکلات زندگی صبور تر شده اند و اجازه نمی دهند موضوعات جزئی اثر منفی در رابطه با همسرانشان داشته باشد.

مخاطبانم مانند اعضای خانواده ام هستند

من همیشه مخاطبینم را مانند اعضای خانواده ام دیده ام و حس می کنم شاید به همین دلیل است که در این ارتباط متقابل برای هر دو طرف انرژی مثبت وجود دارد.

مدیر صفحه مجازی زندگی بندگی با اشاره یه اینکه هر پروژه فرهنگی، انتقادات و پیشنهادات و همچنین ریزش ها و رویش هایی دارد، می گوید: یکی از انتقاداتی که مطرح  می شود این است که ممکن است کسی با خواندن برخی مطالب پیج، حسرت بخورد که در پاسخ به این انتقاد،مسئله از نظر  فقهی و اخلاقی بررسی می شود؛ پیامبر اکرم (ص) در روایتی در خصوص فرق بین غبطه و حسرت فرموده اند غبطه حرکت رو به جلو در پی دارد.

قطعاً هرکسی می تواند قهرمان زندگی خود باشد؛ گاهی حتی یک غبطه، اراده ای می شود برای تبدیل شدن زندگی به یک زندگی زیباتر و با آرامشی بیشتر.

زندگی بندگی3

همچنین انتقاداتی درباره برخی عکس ها بود که سعی کردیم انتقادها را به صورت کارگاهی مطرح کنیم؛ از این رو در قم چند جلسه با منتقدین گذاشته شد و بحث ها و نظرها به صورت محترمانه مطرح شد و انتقادات سازنده در پیج استفاده شد و به دیگر نظرات پاسخ داده شد.

یکسان دانستن پیج های عاشقانه و صفحات سبک زندگی منطقی نیست/ احترام به نظر طرف مقابل در انتقادات کمتر دیده می شود

وی با اشاره به موج عاشقانه های مذهبی در اینستاگرام از سمت مذهبی ها می گوید: منتقد ها بدون تفکیک و با افراط ، تمام پیج های سبک زندگی و عاشقانه را با یک نام خطاب می کردند که به نظرم منطقی نبود؛ من هم یکی از منتقدین بودم اما  انتقاد باید تفکیکی صورت بگیرد و از بعد فقهی و اخلاقی تبیین شود. آنچه که در انتقاد ها کمتر دیده می شود احترام به نظر طرف مقابل است.

اختلاف نظرها پتکی بر سر روابط نیستند بلکه پله ای برای رسیدن به اهدافی مشترک هستند.

به نظر من بین پیج هایی که صرفا سخنان عاشقانه با اشعار مختلف دارند و توسط ادمین های مجرد اداره می شوند با صفحاتی که سبک زندگی را مطرح کرده و خاطره گویی می کنند، متفاوت است. هرچند آنها هم از خطا مبرا نیستند و شیوه های جداگانه ای دارند.

طلبگی لایف استایل؛ نمایش جنبه های دیده نشده از زندگی طلاب

فدابانو1

فاطمه داداشی، 26 ساله و فارغ التحصیل کارشناسی فیزیک و همسر طلبه است و در صفحه مجازی طلبگی لایف استایل، دل نوشته های شخصی و سیاسی را می نویسد و در کنار آن از همسرداری و فرزندداری می گوید. سختی ها و شیرینی های زندگی طلبگی، هجرت های طلاب و خانه به دوشی ها، خاطرات و گاهی پاسخگویی به شبهات مربوط به زندگی طلبه ها نیز از مطالبی است که در صفحه مجازی فاطمه داداشی به چشم می خورد.

فاطمه داداشی از انگیزه خود برای ورود به دنیای فضای مجازی و راه اندازی این صفحه می گوید: باتوجه به اینکه سبک زندگی اسلامی و ایرانی در شبکه های مجازی مورد هجمه شدیدی برای خانواده ها واقع شده، لازم دیدم وارد این فضا شوم و گاهی در حد وسع خود به رفع شبهات سبک زندگی بپردازم؛ بعد از مدتی که با مخاطبان و سلایق مختلف کاربران آشنا شدم، تصمیم گرفتم جنبه هایی از سبک زندگی طلبگی که معمولا کمتر دیده می شود و عموم مردم از آن بی اطلاعند به نمایش بگذارم و در این راستا، اتفاقات زندگی خودم را به عنوان نمونه های عینی مطرح کردم تا برای مخاطب ملموس تر شود.

سعی داشتم  سبک زندگی طلبگی رو به نحوی  ارائه دهم تا مخاطب غیرطلبه، فاصله بین خود و قشر طلبه را کمتر احساس کند و طلاب را از مردم دیگر جدا نبیند.

فدابانو4

مدیر صفحه مجازی طلبگی لایف استایل بااشاره به نظرات و پیام های فراوانی که در این زمینه دریافت کرده، بیان می کند: احساس می کنم در مجموع مطالب این صفحه بازخورد مثبتی داشته است.

و از همکاری همسرش در این زمینه می گوید: من همیشه در انتخاب عکس ها و نکات ارائه شده در مطالب از همسرم مشورت می گیرم و نظرات مخاطبان را برایش می خوانم.

 

فدابانو2

سوال ها و انتقادات را پاسخ می دهم تا برای مخاطب رفع شبهه شود

فاطمه داداشی درخصوص انتقادات می گوید: تلاش کرده ام نوشته هایم به واقعیت نزدیک باشد و وسوالات و نقدها را پاسخ می دهم تا برای مخاطب کاملا رفع شبهه شود. انتقادات در هر زمینه ای وجود داشته ولی همواره سعی کرده ام مطالبم هنجارشکنانه نباشد که موجب انتقادات تند شود.

نمایش لذت زندگی رنگارنگ اسلامی_ایرانی به دور از خودنمایی های فریبنده در صفحات اینستاگرامی

افرادی همچون خانم ها خرسندیان، رجب نیا و داداشی نشان دادندکه طلاب هم مانند سایر مردم، زندگی عادی دارند، سرشار از شیرینی هایی که از دل سختی ها خارج می شود؛ که می توان در پناه آموزه های دینی و اعتقادی همراه با فرهنگ ایرانی، به دور از هیاهوی مدهای عجیب، پوشش های آنچنانی و خودنمایی های فریبنده، رنگارنگ زندگی کرد و لذت برد.

چنین افرادی کم نیستند که با حضور در شبکه های اجتماعی در حد توان و وسع خود تلاش می کنند تا در میدان جنگ نرم، هجمه های فرهنگی باطل دشمن را با کار فرهنگی و اعتقادی خود پاسخ دهند.

Image result for ‫آسیب های اینستاگرام‬‎

تهدیدهای فرهنگی، اجتماعی و ارزشی شبکه اجتماعی اینستاگرام امری غیر قابل انکار است اما نکته مورد توجه این است که نادیده گرفتن این ابزار و سایر ابزارهای فضای مجازی غیر ممکن است و نمی توان به سادگی از کنارآن گذشت. حال که این ابزار در بین مردم به سرعت گسترش یافته و به سرگرمی محبوب این روزهای جوانان تبدیل شده، ضروری است نیروهای فرهنگی و انقلابی نیز با علم، آگاهی و ذوق و سلیقه در این فضا حضور یافته و با پاسخ به شبهات و به تصویر کشیدن وبیان مطالب ارزشی و فرهنگی، توطئه های دشمن را تا حدی خنثی کنند.

در باب اهمیت این موضوع توجه به این سخن مقام معظم رهبری بسیار اهمیت دارد که فرمودند: "رایانه و فضای مجازی که الان در اختیار شماست اگر بتوانید اینها را یاد بگیرید ، می توانید یک حرف درست خودتان را به هزاران مستمعی که شما آنها را نمی شناسید ، برسانید . این فرصت فوق العاده ای است مبادا این فرصت ضایع شود . اگر ضایع شد ، خدای متعال از من و شما در روز قیامت سوال خواهد کرد ."

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری