ترور بیولوژیک؛ هشداری که فرمانده سپاه سه سال قبل اعلام کرد
به گزارش یزدرسا؛ در تاریخ 27 آذرماه 1392 سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طی سخنانی در جمع پاسداران حفاظت فرودگاه و انصار رسما و به صورت واضح از دو واژه جدید در حوزه تروریسم استفاده کرد و گفت که سپاه باید برای خنثی سازی این تهدیدات جدید، خود را آماده کند.
«بیوتروریسم» و «تروریسم لیزری» واژگانی بود که فرمانده سپاه به آنها اشاره و تاکید کرد: انواع مختلف روشهای سنتی و مدرن –درحوزه تروریسم- باید همواره و به صورت هوشمندانه مورد رصد و شناسایی قرار گرفته و روش دقیق مقابله با آنها در دستور کار باشد.
خبرگزاری فارس در همان مقطع و با توجه به -تا حدودی- جدید بودن این واژگان برای عموم مردم، به بررسی اجمالی آنها پرداخت اما در این مقطع که بنا به دلایلی، بار دیگر موضوع بیوتروریسم و یا ترورهای بیولوژیکی در رسانهها و افکار عمومی مطرح شده، بار دیگر به بازخوانی این موضوع، معرفی آن و مثالهایی در این باره میپردازیم.
*سلاحی به قدمت تاریخ بشر
«تروریسم میکروبی» قدمتی به اندازه تاریخ بشر دارد. در طول سالهای پیش از میلاد مسیح و در زمان جنگهای رومیان، آلوده کردن منابع آب توسط اجساد مردگان، یکی از راههای به زانو درآوردن حریف در جنگهای طولانی محسوب میشد.
همچنین مغولها برای کشتار سربازان شهرهایی که به محاصره درمیآمدند، جنازههای افرادی را که به مرض طاعون مرده بودند به داخل شهر پرتاب میکردند.
در طول سالیان اخیر و به خصوص در زمان جنگ سرد، با وجود توانمندیهای گستردهای که برای یک جنگ میکروبی در ابعاد بزرگ فراهم بود، اما به دلیل تبعات جبران ناپذیر این مرحله و احتمال اینکه حتی کشور استعمالکننده نیز خود به دلیل جهشهای ژنتیکی احتمالی، قربانی سلاحهای میکروبی شوند، تاکنون این سلاحها در عرصه یک جنگ واقعی به کار گرفته نشدند، اما در حوزه تروریسم و استفاده نقطهای برای هدف قرار دادن افراد خاص و یا یک جمع محدود، بارها از سلاحهای میکروبی استفاده شده است.
* قربانی کردن خودی
نمونههای فراوانی از این مسئله در طول چند دهه گذشته وجود دارد که از جمله میتوان به رهاسازی آزمایشی تعدادی از میکروبهای خطرناک همچون آبله و طاعون در برخی از شهرهای آمریکا توسط قرارگاه جنگ میکروبی ارتش این کشور به منظور بررسی الگوی توسعه باکتریها اشاره کرد.
همچنین موارد فراوانی وجود دارد که برخی از سلاحهای میکروبی به دلیل عدم نگهداری مناسب و اتفاقات غیرقابل کنترل به محیط خارج نشر کرده و باعث کشته شدن افراد بیگناه شدند.
* از بلغارستان با عشق
در سال 1978 «گئورگی مارکوف» یکی از ناراضیان دولت بلغارستان در نزدیکی خانه خود و در یک ایستگاه اتوبوس بوسیله یک چتر مجروح شد.
مارکوف پس از این جراحت، بلافاصله سلامتی خود را از دست داد و 4 روز بعد درگذشت. بعدها مشخص شد این چتر، آغشته به سم بسیار خطرناک «ریسین» است.
از نمونه دیگر استفاده از این سم میتوان به ارسال نامههایی آغشته شده به آن به دفتر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و چند سناتور این کشور اشاره کرد.
همچنین ترور «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی حماس در سال 1997 در اردن که با تلاش محافظان وی ناکام ماند و نیز ارسال نامههای آلوده به باکتری سیاه زخم در سال 2001 که موجب مرگ 5 نفر و آلودگی 17 نفر به این باکتری شد، از نمونههای دیگر استفاده از سلاحهای میکروبی برای امور ضدامنیتی بوده است. گرچه بعدها مشخص شد نامههایی که در آن از میکروب سیاه زخم استفاده شده، توسط یکی از محققان ارتش آمریکا که در بخش تسلیحات میکروبی این کشور کار میکرده منتشر شده است که وی نیز پیش از دستگیری و مشخص شدن نقشاش در آن، خودکشی کرد.
* نامه و دست دادن ممنوع
تاکنون روشهای گوناگونی برای حفاظت از جان شخصیتها و همچنین جلوگیری از انتشار عوامل بیماریزا توسط گروههای تروریستی به کار گرفته شده است.
البته برخی از این روشها به صورت عمومی و جهت مقابله با هرگونه تهدید بیولوژیک به کار میرود که از جمله میتوان به بررسی مرسولات و نامههای ارسال شده به دفاتر مقامات عالیرتبه و استفاده از سیستمهای مجازی برای جلوگیری از هرگونه انتقال باکتری، ضد عفونی کردن مرسولات توسط سیستمهای اشعه ایکس و گاما در مواردی که نیاز به استفاده از آن وجود داشته باشد و همچنین توجیه مقام مسئول در خصوص توجه به تهدیدات موجود در این باره اشاره کرد.
همچنین بسیاری از خودروهای حامل شخصیتها اغلب به گونهای درزبندی شدهاند تا امکان نفوذ باکتریها و عوامل بیماریزای مهاجم در صورت استفاده به حداقل خود برسد.
در ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی تمام مرسولات پستی ابتدا دپو، قرنطینه و در مواردی ضد عفونی شده و سپس وارد چرخه بررسی اداری در مجموعه تحت حفاظت میشوند.
* پادزهرها و واکسنها؛ سلاحی برای مقابله
همچنین دپوی واکسنها و سرمهای ضدویروس و ضدباکتری برای استفاده در مواقع لازم و ضروری جزو یکی دیگر از راهکارهای مقابله با حملات تروریستی اینچنینی به شمار میرود.
از اینرو در طول چند سال گذشته سرمایهگذاریهای بسیار سنگینی در خصوص صنعت واکسنسازی به خصوص در مراکز نظامی از سوی کشورهای غربی صورت گرفته است.
در ایران صنایع واکسن در این زمینه بسیار مؤثر بوده است گرچه به همین دلیل صنایع واکسنسازی ایران به بهانه توسعه سلاحهای بیولوژیک از سوی کشورهای غربی مورد تحریمهای یکجانبه قرار گرفتند، با این حال تاکنون محققان ایرانی به پیشرفت های موثری درباره دسترسی به پادزهرهای تسلیحات بیولوژیک رسیدهاند.
* ترور با بیماری سرطان
در ایران گزارش رسمی در خصوص استفاده از سلاحهای میکروبی در جبهههای جنگ و یا ترور شخصیتها گزارش نشده است.
با این حال در سالهای دهه 60 آیتالله ربانی املشی دادستان کل کشور به دلیل استفاده از مواد سرطانزا به این بیماری مبتلا و به شهادت میرسد در نهایت پس از تحقیقات فراوان گروهک مهدی هاشمی مسئول این اتفاق شناخته شد.
اواسط دی ماه سال 84 نیز سعید کاظمی آشتیانی رئیس پژوهشکده رویان بر اثر آنچه سکته قلبی اعلام شد، درگذشت اما وقتی رهبر معظم انقلاب در سخنرانی ابتدای امسال خود در جمع زائران و مجاوران حرم رضوی از وی با عنوان «شهید» یاد کردند، این گمانهزنیها تقویت شد که رئیس پژوهشکده رویان بر اثر اتفاقی از جنس ترورهای بیولوژیکی به شهادت رسیده باشد.
در روزهای اخیر نیز برخی اخبار غیررسمی در این حوزه و درخصوص برخی افراد منتشر شد که اگرچه این موضوعات از سوی مقامات و نهادهای مربوطه نه تایید و نه تکذیب شده است، اما به نظر میرسد این جنس از تهدیدات -همانطور که فرمانده کل سپاه پیشتر اعلام کرده بود- در مرحله جدیدی، مقامات جمهوری اسلامی را هدف قرار داده و جا دارد تا با دقت و سختگیری بیشتری به این موضوع نگریسته شود.
فارس
انتهای پیام/
مطالب مرتبط:
ویژه زنان
- خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (باز کردن در صفحه جدید)
- برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (باز کردن در صفحه جدید)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (باز کردن در صفحه جدید)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (باز کردن در صفحه جدید)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (باز کردن در صفحه جدید)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (باز کردن در صفحه جدید)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (باز کردن در صفحه جدید)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (باز کردن در صفحه جدید)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (باز کردن در صفحه جدید)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (باز کردن در صفحه جدید)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (باز کردن در صفحه جدید)
- لزوم یکسانسازی سرفصلهای طرح نماد با محوریت مجموعه بهزیستی (باز کردن در صفحه جدید)
- تاثیر آب چغندر بر سلامت قلب زنان (باز کردن در صفحه جدید)
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (باز کردن در صفحه جدید)
- رعایت حجاب در المپیک کار سختی نبود (باز کردن در صفحه جدید)
- نقش زنان در کربلا کمتر از مردان نبود (باز کردن در صفحه جدید)
- نخستین پیروزی تیم ملی زنان در لیگ ملتهای آسیای مرکزی (باز کردن در صفحه جدید)
- نقش پدر در تغذیه کودک با شیر مادر (باز کردن در صفحه جدید)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (باز کردن در صفحه جدید)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (باز کردن در صفحه جدید)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (باز کردن در صفحه جدید)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (باز کردن در صفحه جدید)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (باز کردن در صفحه جدید)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (باز کردن در صفحه جدید)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (باز کردن در صفحه جدید)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (باز کردن در صفحه جدید)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (باز کردن در صفحه جدید)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (باز کردن در صفحه جدید)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (باز کردن در صفحه جدید)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (باز کردن در صفحه جدید)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (باز کردن در صفحه جدید)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (باز کردن در صفحه جدید)
- مرغ همچنان در اوج (باز کردن در صفحه جدید)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (باز کردن در صفحه جدید)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (باز کردن در صفحه جدید)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (باز کردن در صفحه جدید)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (باز کردن در صفحه جدید)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (باز کردن در صفحه جدید)