Skip to Content

یادداشت؛

حجاب و عفاف؛ فراتر از نگاه و تحلیل‌های سلبی


بخش قابل توجهی از افرادی هم که ممکن است از آن‌ها به عنوان بدحجاب نام برده شود؛ در مجموع متعلق به همین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی هستند و حتی این بدحجابی هم بیشتر معلول مسائلی از قبیل ناآگاهی است.

به گزارش یزدبانو به نقل از  یزد رسا، یکی از مواردی که همواره مورد توجه کارشناسان فرهنگی و مذهبی است و آن‌ها نسبت به آن ابراز دغدغه می‌کنند، مسئله حجاب در بین زنان جامعه است. تا کنون مباحث مختلفی در رابطه با بحث حجاب به ویژه در سال‌های اخیر صورت گرفته است. البته آنچه در فضای کلی نگاه کارشناسان به این مقوله وجود دارد، رویکرد انتقادی و سلبی و ابراز نگرانی از رواج بدحجابی در جامعه است. لکن، نگاهی واقع بینانه و ژرف، به مقوله حجاب نشان می‌دهد که این مسئله، فراتر از تحلیل‌های صرفا سلبی کارشناسان است. در واقع نگاه به مسئله حجاب بیشتر از منظر سلبی است و بیشتر تمرکز بر روی بدحجاب‌ها صورت می‌گیرد، در حالی که برای قضاوت واقع‌بینانه باید کلان جامعه را در نظر گرفت. البته تردیدی نیست که در جامعه برخوردار از فرهنگ غنی اسلامی ایرانی باید سعی شود آسیب‌هایی چون بدحجابی به کمترین حد ممکن برسد و حتی کم آن هم زیاد است و ناپسند. لکن در عین حال نباید یک طرفه به مسئله پرداخت.
در ادامه پیرامون مسئله حجاب و سبک مواجهه با آن، چند نکته مورد توجه قرار می‌گیرد:
1- همانطور که اشاره شد بیشتر تمرکز و توجه بر روی بدحجاب‌ها قرار دارد و قشر عظیم جامعه که حجاب را رعایت می‌کنند و به این مقوله توجه جدی دارند، کمتر در تحلیل‌ها مورد توجه قرار می‌گیرند. البته ظهور و بروز دسته اول هم نسبت به دسته دوم بیشتر است. به عنوان مثال وقتی در اجتماعات مذهبی و فرهنگی-سیاسی به یکباره با بخش گسترده‌ای از بانوان محجبه مواجه می‌شویم برایمان تعجب‌آور جلوه می‌کند.
2- باید توجه داشته باشیم که، میزان پایبندی عموم بانوان جامعه به حجاب در حالی است که اتفاقا عملکرد دولت‌ها و مسئولان مختلف فرهنگی در طول دهه‌های گذشته در رابطه با این مسئله، هیچ‌گاه قابل قبول و متناسب با تحولات فرهنگی جامعه و زمان نبوده است. به عنوان نمونه در حالی که نزدیک به چهار دهه از انقلاب اسلامی -که انقلابی بیش از هر چیز با ماهیت فرهنگی است- می‌گذرد؛ آیا تا کنون تنها یک فیلم سینمایی پیرامون حجاب و تقبیح بدحجابی ساخته شده است؟
3- کم کاری‌ها در قبال مسئله مهم حجاب در حالی است که شرایط حاکم بر جامعه امروز به هیچ وجه قابل قیاس با گذشته نیست. به طوری که رواج بی بندباری در دنیا و آماده بودن بستر گناه و ولنگاری در جامعه و وجود وسائل و ابزارهایی که کار را در این مسیر سهل کرده، واقعیت زمانه‌ی کنونی است. در چنین  شرایطی، نمی‌توان همان انتظاری که از جامعه مثلا نیم قرن قبل داشت از این حامعه هم داشت. با این وجود می بینیم که عموم جامعه ایرانی همچنان به فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی خود پایبند است.
رهبر انقلاب در پاسخ به سئوالی در این رابطه می‌فرمایند: « این‌طور هم نیست که شما میگویید زنهای ما بیحجاب شده‌اند. ممکن است بعضی بگویند چشم شما به خواهرانی افتاده که همه حجاب دارند؛ نه، من گاهی به خیابان میروم تا مخصوصاً وضع مردان و زنان را ببینم؛ البته با نگاه حلال و نه حرام. آن‌طور که بعضی تصویر میکنند، به نظر من نمی‌آید. البته چرا، اشکالاتی وجود دارد؛ من هم از همه گوشه و کنارها با خبر نیستم. هرجا چنین وضعی وجود داشته باشد، راه آن نهی از منکر است.» (بیانات در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی   22/02/1382)
4-افزون بر آنچه گفته شد، نکته بسیار مهمی که در رابطه با بحث حجاب وجود دارد این است که؛ نمی‌توان همه را با یک چوب راند و صرف تمسک به ظاهر افراد قضاوت کرد. در واقع اگر چه عده‌ای قلیل در جامعه بر ولنگاری اصرار دارند و حتی در مواردی تلاش می‌کنند با پوشش متفاوت‌شان، پیام‌هایی را هم انتقال دهند؛ لکن باید توجه داشت که بخش قابل توجهی از افرادی هم که ممکن است از آن‌ها به عنوان بدحجاب نام برده شود؛ در مجموع متعلق به همین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی هستند و حتی این بدحجابی هم بیشتر معلول مسائلی از قبیل ناآگاهی و... است. رهبر انقلاب در همین رابطه می‌فرمایند: «به این کانونهای فرهنگی - هنری بروید و پذیرای جوانها باشید. با روی خوش هم پذیرا باشید؛ با سماحت، با مدارا. فرمود: «و سنّة من نبیّه» ، که ظاهراً عبارت است از «مداراة النّاس» ؛ مدارا کنید. ممکن است ظاهر زننده‌ای داشته باشد؛ داشته باشد. بعضی از همینهائی که در استقبالِ امروز بودند و شما - هم جناب آقای مهمان‌نواز، هم بقیه‌ی آقایان - الان در این تریبون از آنها تعریف کردید، خانمهائی بودند که در عرف معمولی به آنها میگویند «خانم بدحجاب»؛ اشک هم از چشمش دارد میریزد. حالا چه کار کنیم؟ ردش کنید؟ مصلحت است؟ حق است؟ نه، دل، متعلق به این جبهه است؛ جان، دلباخته‌ی به این اهداف و آرمانهاست. او یک نقصی دارد. مگر من نقص ندارم؟ نقص او ظاهر است، نقصهای این حقیر باطن است؛ نمی‌بینند. «گفتا شیخا هر آنچه گوئی هستم / آیا تو چنان که مینمائی هستی؟».  ما هم یک نقص داریم، او هم یک نقص دارد. با این نگاه و با این روحیه برخورد کنید. البته انسان نهی از منکر هم میکند؛ نهی از منکر با زبان خوش، نه با ایجاد نفرت.» (بیانات در دیدار علما و روحانیون خراسان شمالی 19/07/1391)
وحید سالار
 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری