Skip to Content

گفتگو با بانوی مبارز یزدی؛

حضور دختر 12 ساله یزدی در مبارزات انقلابی/ ایجاد حلقه امنیت برای حضور زنان در راهپیمایی


دختر 12 ساله یزدی همراه با 4 برادرش در زمان اوج راهپیمایی و تجمع یزدی‌ها برای مبارزه با رژیم ستمگر پهلوی نقش فعالی داشتند.

یزدبانو؛ فخرالسادات میرهدایی متولد سال 1344 است. وی در زمان اوج راهپیمایی و تجمع یزدی‌ها برای مبارزه با رژیم ستمگر پهلوی 12 ساله بود و همراه با 4 برادرش نقش فعالی را در همراهی مبارزان به عهده داشت.

میرهدایی اکنون به‌عنوان یک بانوی بسیجی و فعال اجتماعی و فرهنگی شناخته می‌شود؛ به سراغ وی رفتیم تا گوشه‌ای از خاطراتش را که روزی در فضای واقعی اتفاق افتاده است و به خاطر دارد را در فضای مجازی برای مخاطبان سایت یزدبانو بازگو و ماندگار کنیم.

وی در گفتگو با خبرنگار یزدبانو با بیان اینکه این‌گونه نبود که فقط مردان در انقلاب نقش داشته باشند، تصریح کرد: طبق سخنان امام راحل تأثیر خدمت زنان در جامعه بیشتر از تأثیر مردان بوده است؛ همچنین رهبر معظم انقلاب در این زمینه فرموده‌اند:« اگر زنان در راهپیمایی‌ها حضور نداشتند این انقلاب پیروز نمی‌شد» و از این کلام به نقش پررنگ زنان در انقلاب پی می‌بریم.

میرهدایی با بیان اینکه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی 2 دسته زن در جامعه داشتیم، اذعان کرد: دسته اول زنانی بودند که هیچ درکی از مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نداشتند؛ عده‌ای در ناآگاهی به سر می‌بردند و عده‌ای از آن‌ها هم با شکستن پیوندهای خانواده به ملعبه دست مردان تبدیل شده بودند و اما دسته دوم بانوان مذهبی بودند و تمام تلاش خود را به کار می‌بستند تا اعتقادات و دینشان حفظ شود؛ البته بخش عمده‌ای از بانوان دسته اول با جریان انقلاب به این نتیجه رسیدند که کدام راه درست است و درنهایت با انقلابی‌ها همراه شدند.

برای احیای دین انقلاب کردیم

میرهدایی ادامه داد: بانوان مذهبی پیش از انقلاب خیلی در جامعه پیدا نبودند و بیشتر وقت خود را در خانه می‌گذرانند تا با توجه به شرایط آن زمان و فراهم بودن زمینه به گمراهی کشیده شدن، از خانواده و فرزندانشان مواظبت کنند.

وی گفت: با اینکه سنم کم بود می‌دیدم و حس می‌کردم که خانم‌های مذهبی سعی داشتند زندگی‌شان و به‌طور عمده تربیت فرزندانشان را بر اساس دین نگه دارند و به این کار نداشتند که رژیم چه می‌خواهد.

میرهدایی با اشاره به اینکه زنان در دوران انقلاب همپای مردان در راهپیمایی‌ها شرکت می‌کردند، در رابطه با زمانی که راهپیمایی صورت می‌گرفت، خاطرنشان کرد: حفظ بانوان از اهمیت خاصی برخوردار بود و در زمان راهپیمایی آقایان جلودار جمعیت و سپس صفوف بانوان و باز پشت سر خانم‌ها مردان بودند و همین‌طور در طرفین جمعیت زنان برای حفاظت از آن‌ها، مردان دست‌به‌دست هم زنجیره تشکیل می‌دادند تا مشکلی پیش نیاید.

این بانوی فعال فرهنگی با بیان اینکه برای حفظ دین انقلاب کردیم، خاطرنشان کرد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم در مضیقه نفت، وسایل گرمایشی و ... بوده و مشکلات و سختی‌های زیادی را متحمل می‌شدند؛ اگرچه مشکلات اقتصادی زیاد بود اما درواقع علت اصلی که مردم خواهان انقلاب بودند، نه مشکلات اقتصادی بلکه فقر دینی بود؛ مردم می‌دیدند که رژیم شاهنشاهی تلاش می‌کند روزبه‌روز دین را ضعیف ‌کند.

میرهدایی بیان داشت: بانوان امروز باید در نظر داشته باشند که برای انقلاب و حفظ دین شهیدها داده شد، افراد مذهبی‌مان در زندان‌های شاه شکنجه شده و شهید شدند؛ پس برای جلوگیری از پایمال شدن خون آن‌ها با تلاش و الگو گیری از حضرت فاطمه(س) سبک زندگی ایرانی و اسلامی را در پیش گرفته و در حفظ دین بکوشند.

وی ادامه داد: از بدو انقلاب تاکنون دسیسه و توطئه‌های دشمن با شکست مواجه شده است؛ اما امروز دشمن با تهاجم فرهنگی سعی دارد تا ذهن و فکر مردم را نسبت به انقلاب تغییر داده و آن‌ها را ازنظر اعتقادی ضعیف کند.

میرهدایی با اشاره به فداکاری بانوانی که در زمان انقلاب به خاطر دین شکنجه‌ها را به جان خریدند تا انقلابی روی کار بیاید که ظهور امام زمان (عج) را نزدیک کند، از بانوان امروزی خواست: فرزندانشان را در مسیر اهداف و آرمان‌‌های انقلاب تربیت کرده و سعی کنند بنیه اعتقادی و ارزش‌های دینی را در فرزندانشان تقویت کنند.

مادرم هرگز ما را منع نکردند

وی با اشاره به نقش مادرشان برای حضور در راهپیمایی‌های دوران انقلاب اذعان کرد: مادرم هرگز ما را منع نکردند؛ یادم می‌آید زمانی که قرار بود راهپیمایی صورت گیرد مادرم ساندویچ‌هایی را درست کرده و همراهمان می‌کردند تا در زمان مناسب بخوریم و توان انجام کارهای مقدماتی برای راهپیمایی را داشته باشیم.

میرهدایی ادامه داد: و یا در زمان راهپیمایی مادرم کمی پنبه و کبریت همراهمان می‌کردند که اگر گاز اشک‌آور زدند، آن پنبه را آتش بزنیم تا گاز اشک‌آور اثری روی ما نداشته باشد.

وی با بیان اینکه همه زندگی‌مان انقلاب بود، تصریح کرد: برادرم سرباز بود و در بندرعباس خدمت می‌کرد؛ وقتی حضرت امام فرموده بودند که سربازان از پادگان‌ها بیرون بزنند، برادرم هم از پادگان بیرون آمده بود؛ البته دستگیر شد و تنها چیزی که نیروهای شاه متوجه شده بودند که برادرم سرباز است، پوتین‌هایش بود؛ بعد از دستگیری به مدت 48 ساعت در زندان شکنجه شده بودند اما حاضر به اعتراف نشده بودند که بعدازآن ایشان را آزاد کرده بودند و ما بعد از چند روز از این اتفاق باخبر شدیم.

این بانوی انقلابی با بیان اینکه خود و برادرانشان در فراهم‌سازی مقدمات راهپیمایی نقش داشته‌اند، گفت: یادم می‌آید زمانی که قرار بود راهپیمایی صورت گیرد همراه با برادران و تعدادی دیگر از شب قبل برنامه‌ریزی می‌کردیم تا این راهپیمایی به نحو احسن انجام گیرد؛ اعلامیه‌ها را پخش و سعی می‌کردیم از قبل به خانه‌هایی که در مسیر راهپیمایی قرار داشتند، اعلام کنیم که درب خانه‌هایشان را باز بگذارند تا در صورت حمله نیروهای شاه مردم خود را نجات دهند. این‌ها ازجمله اقداماتی بود که من و برادرهایم با تشویق مادرمان انجام می‌دادیم.

مردم مطیع بزرگان دین بودند

میرهدایی با اشاره به اینکه مردم مطیع بزرگان دین بودند، گفت: نقش روحانیت آن زمان خیلی مهم بود؛ همه مردم گوش‌به‌فرمان روحانیت بوده و سعی در اجرایی کردن فرمان آن‌ها داشتند.

این بانوی انقلابی با اشاره به اینکه زنان در دوران انقلاب جدای از تلاش برای حفظ بنیان خانواده شرایط را به‌خوبی درک می‌کردند و حضور فعالی در راهپیمایی‌ و تجمع‌ها داشتند، اذعان کرد: بانوان هم به تأسی از مردان انقلابی گوش‌به‌فرمان روحانیت بودند؛ یادم هست قبل از آنکه صحبتی از انقلاب باشد، قرار بود آقای فلسفی برای سخنرانی به یزد بیایند؛ افراد مذهبی آن‌قدر پا به کار بودند و در مراسم‌ها شرکت داشتند که جمعیتی بزرگ شکل گرفت و به دلیل خیل جمعیت آن سخنرانی در خیابان برگزار شد.

وی ادامه داد: در زمان اوج مبارزه با رژیم پهلوی وقتی همسر یکی از زنان مذهبی و انقلابی شهید می‌شد سایر زنان برای همدردی با او می‌شتافتند و از طرفی آن بانویی که همسرش شهید شده بود هم باافتخار از اینکه همسرش شهید شده صحبت می‌کرد و باعث تحت تأثیر قرار گرفتن دیگر بانوان می‌شدند.

انتهای پیام/ش




رای شما
میانگین (2 آرا)
The average rating is 3.5 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری