رتبه ششم یزد در استفاده از فست فودها/ زنگ خطر ابتلا به اضافه وزن و انواع سرطان های دستگاه گوارش
به گزارش یزدرسا؛ پزشک مسئول بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت استان یزد، اعلام کرد: طبق مطالعات معتبری که در خرداد سال 95 در سراسر کشور انجام شد، یزد بعد از استان های هرمزگان، خوزستان، قزوین، اردبیل و فارس رتبه ششم مصرف غذاهای فست فودی را به خود اختصاص داده است.
دکتر محمد رضا صادقیان با اعلام اینکه میزان مصرف فست فود در بین بانوان و آقایان یزدی تقریباً یکسان است، افزود: بیش از 18 درصد از مردم یزد به صورت هفتگی مصرف فست فود دارند.
وی گفت: مصرف فست فود یک معضل فرهنگی اجتماعی اقتصادی است و باید از طریق اقدامات فرهنگی تمایل مردم به استفاده از چنین غذاهایی که نمک و چربی بالایی دارند کنترل شود. دانشگاه علوم پزشکی یزد علاوه بر اجرای برنامه هایی در طول سال جهت افزایش آگاهی مردم در زمینه تغذیه سالم ، به کارگیری مشاور تغذیه در کلیه مراکز جامع خدمات سلامت و ارزیابی وضعیت تغذیه ای مراجعان و ثبت و پیگیری آن از طریق سامانه سیب(سامانه یکپارچه بهداشت) نسبت به اجرایی نمودن مفاد ماده 37 قانون برنامه پنجم توسعه اقدام کرده است. براساس قانون مذکور تبلیغ کالاها و اقدامات آسیب رسان به سلامت ممنوع است .در این زمینه با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تبلیغات محیطی سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا، فلافل و... بر اساس لیست مورد تایید وزارت بهداشت در کل استان یزد ممنوع است. یعنی هر گونه تبلیغ پیتزا، فست فود و ساندویچ روی بیلبوردها، اتوبوس ها، پل های عابر پیاده، بیلبورد جاده های بین شهری ممنوع بوده و با متخلفان برابر قوانین موجود برخورد می شود.
دکتر صادقیان تاکید کرد: طبق ماده 37 قانون برنامه پنجم توسعه تبلیغ کالا ها و خدمات آسیب رسان به سلامت ممنوع است.(این قانون در برنامه ششم به احکام دائمی تبدبل شده است) اما تقریباً تنها استانی که در کشور این قانون را با حمایت بسیار خوب اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و صدا و سیمای مرکز یزد اجرا کرده، دانشگاه علوم پزشکی یزد بوده است.
این مقام مسئول اذعان داشت: در زمینه صدور پروانه فست فودها اداره صنعت، معدن و تجارت فعالیت می کند و دانشگاه علوم پزشکی با رصد بیماری های مرتبط مخاطرات مصرف اینگونه غذاها را در شورای سلامت و امنیت غذایی مطرح می نماید اما شاید در اعطای مجوز به این صنوف بحث اشتغال و تمایل مردم نیز مطرح باشد که راهکارهای خاص خود را خواهد داشت.
وی با اشاره به نظارت مستمر معاونت غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی بر تولیدات کارخانجات سوسیس و کالباس بیان داشت: نکته اینجاست که کالایی که پروانه تولید دارد، به معنای بی خطر بودن برای مردم نیست و مردم باید برای خود محدودیت مصرف معین کنند. مانند سیگار که پروانه تولید دارد و بهداشتی تولید می شود اما مصرف آن اصلی ترین عامل ابتلا به سرطان ریه و بسیاری از سرطانهای دیگر است. شاید روند تولید سوسیس و کالباس بهداشتی باشد اما استفاده از آن توصیه نمی شود.
دکتر صادقیان با اشاره به مضرات استفاده از غذاهای فست فودی گفت: موسسه «یارک» که یک موسسه بین المللی است و سرطان زاها را طبقه بندی و معرفی می کندحدود دو سال قبل گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و ژامبون و شبیه آن را به عنوان سرطان زای قطعی معرفی کرده و از مردم خواسته به شدت محدودیت مصرف را رعایت کنند. اینها محدودیت هایی است که امروزه در دنیا اعمال می شود.
این مقام مسئول ادامه داد: در تولید سوسیس و کالباس از مواد نگه دارنده استفاده می شود. ترکیباتی مثل نیتریت که بو و طعم خوبی به آن می دهد و ماده ای نگه دارنده و البته سرطان زا است. ضمنا سوسیس و کالباس هم کالری بالا و هم روغن بالایی دارند.
وی در مورد تولید سوسیس و کالباس گیاهی نیز گفت: شرکت هایی تقاضای تبلیغات سوسیس و کالباس گیاهی را داشته اند اما ما مانع از تبلیغات شدیم زیرا شاید همانطور که ادعا می شود این محصولات گیاهی باشد اما هم در تولید و هم درفرآیند تهیه فست فود از آنها کالری و روغن بسیاری به کار می رود و این موضوع خود باعث آسیب رسان بودن این محصولات است. اضافه وزن و چاقی، دیابت، افزایش چربی خون، مرگ زودرس در اثر بیماریهای قلبی عروقی و سرطانهای دستگاه گوارش از عواقب مصرف بیش از اندازه فست فود است. در این میان تمایل کودکان و نوجوانان به مصرف فست فود زنگ خطری برای ابتلا به اضافه وزن و چاقی و نیز سرطانهای دستگاه گوارش در سنین بالاتر است.
لزوم فرهنگسازی برای کاهش استفاده از فست فودها
معاون بهداشتی علوم پزشکی یزد با تاکید بر لزوم کار فرهنگی و اطلاع رسانی در زمینه استفاده از فست فودها گفت: تا کنون خطرات استفاده از فست فودها خیلی اطلاع رسانی و اعلام شده ولی خب باز هم جای کار دارد چرا که مردم هنوز به استفاده از این محصولات گرایش دارند. باید روی گرایش مردم کار شود، چون طبیعتاً مردم اگر تقاضا نکنند عرضه هم کمتر می شود، منتها الان چون تقاضا بالا است، فعالیت فست فودها هم بیشتر است.
دکتر محمد حسن لطفی اعلام کرد: سازمان غذا و دارو برای تولید سالم برنامه ریزی کرده و تلاش دارد تا محصولی تولید شود که در نهایت چربی های مضر و نمک آنها کمتر شود. اما خب باید دانست بعضی از محصولاتی که در فست فودی ها ارائه می شود تولیدات کارگاه های بدون مجوز بهداشتی و بعضاً هم قاچاق است.
وی ادامه داد: برای نظارت دقیق تر بر چنین واحدهایی، برنامه ای در آینده نزدیک برای خودکنترلی و خوداظهاری هر واحد صنفی اجرا می شود که در آن هر واحد مکلف به مشورت و همکاری با یک کارشناس بهداشت محیط می شود. به این ترتیب اگر در گذشته بازدیدها در فواصل طولانی انجام می شد با اجرای این طرح بازدیدها روزانه و کنترل ها دقیق تر می شود.
مطالب مرتبط:
ویژه زنان
-
کمبود فضاهای تفریحی بانوان در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
-
آنفلوانزا عامل ۴۰ درصد بیماری تنفسی کودکان یزدی (باز کردن در صفحه جدید)
-
۲ درصد از دانشآموزان شهر یزد مبتلا به شپش هستند (باز کردن در صفحه جدید)
-
ریحان، پاتوق لحظههای خوش دخترانه (باز کردن در صفحه جدید)
-
۶۰ درصد قربانیان جنگ غزه زنان و کودکان هستند (باز کردن در صفحه جدید)
-
لزوم پرهیز از موازیکاری دستگاهها در مبارزه با مواد مخدر (باز کردن در صفحه جدید)
-
زیبایی به چه قیمت؟ (باز کردن در صفحه جدید)
-
خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (باز کردن در صفحه جدید)
-
برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
-
آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (باز کردن در صفحه جدید)
-
نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (باز کردن در صفحه جدید)
-
اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (باز کردن در صفحه جدید)
-
بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (باز کردن در صفحه جدید)
-
«زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (باز کردن در صفحه جدید)
-
مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (باز کردن در صفحه جدید)
-
قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (باز کردن در صفحه جدید)
-
حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (باز کردن در صفحه جدید)
-
بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
-
چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (باز کردن در صفحه جدید)
-
آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (باز کردن در صفحه جدید)
نکات خانه داری
-
درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (باز کردن در صفحه جدید)
-
افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (باز کردن در صفحه جدید)
-
۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (باز کردن در صفحه جدید)
-
طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (باز کردن در صفحه جدید)
-
آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (باز کردن در صفحه جدید)
-
ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (باز کردن در صفحه جدید)
-
طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (باز کردن در صفحه جدید)
-
ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (باز کردن در صفحه جدید)
-
جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (باز کردن در صفحه جدید)
-
نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (باز کردن در صفحه جدید)
-
طرز تهیه لقمههای گوشتی (باز کردن در صفحه جدید)
-
طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (باز کردن در صفحه جدید)
-
شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (باز کردن در صفحه جدید)
-
شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (باز کردن در صفحه جدید)
-
مرغ همچنان در اوج (باز کردن در صفحه جدید)
-
دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (باز کردن در صفحه جدید)
-
یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (باز کردن در صفحه جدید)
-
راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (باز کردن در صفحه جدید)
-
فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (باز کردن در صفحه جدید)
-
راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (باز کردن در صفحه جدید)