لازمه عملیاتی شدن بیانیه گام دوم انقلاب رفع موانع فرهنگی است/ نخبگان قدرتمندترین افراد برای اصلاح جامعه هستند
به گزارش یزدبانو؛ حجتالاسلام روحالله جلالی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با اشاره به پیام راهبردی رهبر انقلاب گفت: اعتقادم این است که وقتی یک ترسیم از شرایط گذشته و آینده میشود یک راهی دارد که این به واقعیت و اجرا نزدیک میشود، اما چه چیزی باعث عملی و اجرایی شدن این میشود. چه چیزی باعث میشود که مثلا جوان قدر خودش را بداند یا جامعه به سمت عدالت برود یا سبک زندگی اصلاح شود؟ این به خودی خود که هرگز اتفاق نمیافتد، اراده جمعی تنها هم که کافی نیست.
وی افزود: فرض کنیم همه ما دلمان میخواهد که عدالت را در جامعه پیاده کنیم، حتی مسئولین هم صددرصد دلشان میخواهد عدالت را در جامعه پیاده کنند، اما تا زمانی که موانع این مسئله برطرف نشود آیا میشود ما به این سمت و آن نقشهی راهی که رهبر انقلاب ترسیم کردند حتی نزدیک بشویم؟!
فرهنگ جامعه ما شفاهی است
این کارشناس فرهنگی اظهار داشت: چند مسئله مانع این پیشرفت میشود، یکی توسعه فرهنگی است، هیچ جامعهای رشد نمیکند مگر اینکه فرهنگ جامعه رشد کند، فرهنگ جامعه به چه شکلی رشد میکند؟ به این صورت که از یک سری فقرهای فرهنگی فاصله بگیرد و بفهمد که چگونه باید آینده خودش را بسازد.
جلالی تأکید کرد: جامعهای که از نظر آگاهی پایین است یک جامعه تحریکپذیر است، یعنی مفاهیم خوب را هم با تحریک نادانهای داخلی و دشمنان خارجی و داخلی تبدیل به مسائل بد میکند. به عنوان مثال، عدالت به جای اینکه موجب ترقی و رفاه همگانی جامعه شود و بجای اینکه موجب برابری به معنای واقعی -یعنی هر چیزی سر جای خودش باشد- شود، تبدیل به شعاری برای دعواهای فقط انتخاباتی و سیاسی و تبدیل به مسئلهای برای کارهای صرفا کوتاه مدت میشود؛ کارهای که افراد خوششان میآید اما به ضررشان است.
وی تصریح کرد: ما جامعهای داریم که فرهنگ آن بجای اینکه کتبی باشد، شفاهی است. یعنی بجای اینکه اهل مطالعه و دقت باشد بیشتر اهل حرفها و شنیدهها و حدسیات است. یعنی بجای اینکه بررسی و مطالعه کند، بر گفتههای پراکنده دیگران متکی است. این در حالی است که در برخی کشورها مطالب بصورت علمی پیگری میشود و نه بصورت بحث در تاکسی و خیابان.
در جامعه ما میزان انتظار با میزان کار تناسب ندارد
این استاد دانشگاه عنوان کرد: ما مردمی هستیم که انتظاراتمان نسبت به کارمان تناسب ندارد، شما این را از یک فرزند نسبت به پدرش در خانواده میبینید تا یک دانشجو نسبت به محیط آموزشی تا مردم نسبت به همه چیز. این در حالی است که هر جای دنیا که توسعه و ترقی ایجاد شده میزان رفتار اجتماعی مردم و تلاش نسبت به توقعاتشان متناسب است.
جلالی خاطرنشان کرد: از طرفی در جامعه با یک سری مفاهیم ضدعدالت -مثلا تبعیض و پارتیبازی- به ظاهر مبارزه میکنند، خیلیها میگویند از پارتیبازی نفرت دارند، اما آیا کسی هست که بتواند بگوید به پارتیبازی افتخار نمیکند؟! تقریبا همه به پارتیبازی افتخار میکنند.
وی اضافه کرد: هر کس در هر جا آشنا داشته باشد حتما برای انجام کارهایش به او اصرار میکند، حتی اگر بداند که حقش هم نیست، اما به داشتن پارتی و اینکه من با پارتی کارم را حل کردم افتخار میکند. مثلا در شهرداری فرد میداند که در ساخت بنا تخلف کرده اما میگوید من یک زنگ زدم موضوع را حل کردم یا با افتخار میگوید مشکل داشتی بهم زنگ بزن. خب چیزی که در فرهنگ مردم افتخار است چطور میشود این را حل کرد؟! شما هر مسئولی را بیاوری یا باید با آشنایانش قطع رابطه کند یا اینکه او هم باید هم رنگ جماعت شود.
این کارشناس فرهنگی ادامه داد: منظور این نیست که مسئولین تقصیر ندارند، منظور این است که اینطور مفاهیم ساده و بخشنامهای و یک دقیقهای نیست که ما تصور کنیم اگر صرفا اراده عمومی در مسئولین ایجاد شود، پس حل است. خیلی وقتها خود ما که خیلی سر و صدا داریم اگر در کار قرار بگیرم میبینیم چقدر موانع است که ما برای آنها فکر نکردهایم.
جلالی تأکید کرد: فرهنگ هم کار دهه و صده نیست گاهی اوقات کار هزاره است، اما میشود سال به سال، سهسال سهسال، پنجسال پنجسال به سمت فرهنگ صحیح حرکت کرد. مثلا نظم عمومی ما بسیار نمره پایینی دارد، یک زمانی کمربند بستن اصلا مسخره بود و کسی نمیبست، اما یک برنامهای ریخته شد و به هرشکلی کمربند بستن کم کم جا افتاد یا کلاه ایمنی سر کردن روی موتور کم کم جا افتاد یا مثلا میبینم که در خیابان آشغال ریختن نسبت به قبل کمتر شده است؛ خب اینها کار میبرد ما نتوانستهایم اینها را کامل حل کنیم شاید تا 50 یا 100 سال دیگر هم این موارد را نتوانیم حل کنیم، اما میتوانیم سال به سال آن را بهتر کنیم.
نخبگان موثرترین افراد برای اصلاح جامعه هستند
وی عنوان کرد: دومین مسئله این است که از نظر من، قدرتمندترین افراد برای اصلاح جامعه نه مسئولین هستند و نه توده مردم، بلکه میانهی مسئولین و مردم یعنی نخبگان اعم از خبرنگار، روزنامه نگار، سخنران، استاد دانشگاه، معلم مدرسه، نویستندگان ، مولفان، فعالین کارهای فرهنگی، فعالین محیط زیست و ... هستند. اینها از هر دو سو میتوانند اصلاح ایجاد کنند. یعنی هم به کف جامعه و هم به مسئولین بالا فشار بیاورند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: این لازمهاش این است که اولا نخبگان از فکر کردن و نوشتن نترسند و از طرفی حمایت هم بشوند و دوم اینکه سطح فرهنگ ما هم در نقد کردن و هم در نقدپذیری بالا برود که این هم لازمهاش این است که قوانین منطقی و اجرای منطقی از سوی مسئولان داشته باشیم؛ یعنی اینکه یک نخبه وقتی میخواهد نقد کند هم باید نقدش درست باشد و هم واکنشی که به آن نقد میشود درست باشد.
جلالی عنوان کرد: اگر ما قوانینی داشته باشیم که بر اساس آنها با تهمت و توهین و اهانتهای واضح و واقعی برخورد جدی شود و از طرف دیگر اگر یک نفر عقیدهای داشت و آن را به طور منطقی و محترمانه بیان کرد و یا با سند افشاگری کرد، او مورد حمایت قرار بگیرد، این موجب میشود که نخبگان هم بهتر به میدان بیایند؛ چون هم نقد و نقدپذیری رشد میکند و هم اینکه فرد احساس امنیت میکند و وارد میدان می شود و حرف میزند. اما اگر به جایی برسیم که نخبگان مدام محافظه کار شوند، آن چیزهایی که رهبر معظم انقلاب خواستهاند محقق نخواهد شد.
وی اظهار داشت: لذا من اعتقاد دارم در این مسیر یک سری موانع است که آنها را باید برداریم و مهمترینش هم موانع فرهنگی و اخلاق فرهنگی جامعه ما اعم از مسئولین، مردم عادی و نخبگان است و نکته بعد هم این است که باید نخبگان را به میدان آورد و سیاستگذاریهایی کرد که موجب شود نخبگان بیشتر از الان به میدان بیایند.
جلالی گفت: مثلا کرسیهای آزاداندیشی که رهبر انقلاب مکرر آن را درخواست کردهاند اما محقق نشده، خب لازم است که افراد و نخبگان در این عرصه حضور پیدا کنند و در رابطه با جدیترین مسائل جلوی مردم بحث کنند که این باعث رشد و ترقی و حرکت فکر کردن میشود و اگر این اتفاق بیفتد به رهنمودهایی که رهبر انقلاب فرمودند میتوانیم نزدیک شویم.
انتهای پیام/
مطالب مرتبط:
ویژه زنان
- خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (باز کردن در صفحه جدید)
- برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (باز کردن در صفحه جدید)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (باز کردن در صفحه جدید)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (باز کردن در صفحه جدید)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (باز کردن در صفحه جدید)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (باز کردن در صفحه جدید)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (باز کردن در صفحه جدید)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (باز کردن در صفحه جدید)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (باز کردن در صفحه جدید)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (باز کردن در صفحه جدید)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (باز کردن در صفحه جدید)
- لزوم یکسانسازی سرفصلهای طرح نماد با محوریت مجموعه بهزیستی (باز کردن در صفحه جدید)
- تاثیر آب چغندر بر سلامت قلب زنان (باز کردن در صفحه جدید)
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (باز کردن در صفحه جدید)
- رعایت حجاب در المپیک کار سختی نبود (باز کردن در صفحه جدید)
- نقش زنان در کربلا کمتر از مردان نبود (باز کردن در صفحه جدید)
- نخستین پیروزی تیم ملی زنان در لیگ ملتهای آسیای مرکزی (باز کردن در صفحه جدید)
- نقش پدر در تغذیه کودک با شیر مادر (باز کردن در صفحه جدید)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (باز کردن در صفحه جدید)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (باز کردن در صفحه جدید)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (باز کردن در صفحه جدید)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (باز کردن در صفحه جدید)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (باز کردن در صفحه جدید)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (باز کردن در صفحه جدید)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (باز کردن در صفحه جدید)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (باز کردن در صفحه جدید)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (باز کردن در صفحه جدید)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (باز کردن در صفحه جدید)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (باز کردن در صفحه جدید)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (باز کردن در صفحه جدید)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (باز کردن در صفحه جدید)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (باز کردن در صفحه جدید)
- مرغ همچنان در اوج (باز کردن در صفحه جدید)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (باز کردن در صفحه جدید)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (باز کردن در صفحه جدید)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (باز کردن در صفحه جدید)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (باز کردن در صفحه جدید)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (باز کردن در صفحه جدید)