Skip to Content

به بهانه روز جهاني سالمند

يزد در مسير سالمندي/ بركت حضور 85 هزار سالمند در استان يك ميليون نفري


استان يزد كه بر اساس آخرين سرشماري بيش از يك ميليون نفر جمعيت دارد، اين سال‌ها در مسير سالمندي قرار گرفته و گرچه پير شدن جمعيت تبعاتي به‌ويژه در مسير توسعه به دنبال دارد اما نمی‌توان از بركت حضور 85 هزار سالمند در اين استان غافل بود.

به گزارش یزد بانو به نقل ازخبرگزاري مهر،سالمندی فرآیندی است که در زندگی بیشتر انسان‌ها اتفاق می افتد و نمی توان زمانی را به صورت دقیق برای آن معرفی کرد اما سازمان بهداشت جهانی برای اینکه حد و مرزی برای ورود به سالمندی مشخص باشد، سن 60 سالگی را مرز ورود به سالمندی اعلام کرده است.

بر این اساس چنانچه جمعیت استان یزد را با تعداد سالمندان موجود در استان مقایسه کنیم به این نتیجه دست می‌یابیم که استان یزد به سمت پیری می‌رود و با وجود اینکه در بسیاری از عرصه‌ها پیشتاز و سرآمد در کشور شناخته شده، در کنترل جمعیت پیری چندان موفق نبوده و بیش از 85 هزار نفر از جمعیت سالمند را در میان مردمان خود جای داده است.

بر اساس تعاریف جهانی از سالمندی، هر کشوری که بیش از هفت درصد از جمعیت خود را از افراد بالای 60 سال تشکیل داده باشد، به عرصه پیری و سالمندی پا گذاشته و مسئولان بايد خود را برای کنترل آن آماده کنند.

ايران در حال پير شدن است/ يزد رتبه دوم سالمندي كشور را دارد

این موضوع اما در کشور ایران از مرز هفت درصد نیز گذشته و نشان از آن دارد که مسئولان باید تدابیری ویژه در این باره داشته باشند چرا که به زودی شاهد انفجار جمعیت سالمندی در کشور خواهیم بود.

نرخ سالمندی در استان یزد حدود یک درصد بیشتر از میانگین کشوری است و استان یزد رتبه دوم کشوری در زمینه سالمندان را به خود اختصاص داده است.

در حالی که در کل کشور جمعیت سالمندان به شش میلیون نفر رسیده، در یزد با 85 هزار سالمند، 8.7 درصد جمعيت اين استان سالمند هستند.

تا 37 سال آينده 23 درصد جمعيت ايران سالمند مي شوند

پیش‌بینی‌‌های کارشناسان اما در مورد جمعیت سالمندی کشور اینگونه مطرح شده که در سال 2025 میلادی بیش از 10 درصد جمعیت و در سال 2050 میلادی 23 درصد از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل خواهند داد.

استان یزد که اکنون از میانگین کشوری پیشتاز است در سال‌های پیش‌بینی شده هم قطعا جمعیتی بیش از 10 و 23 درصد از ساکنان خود را در سن سالمندی خواهد دید.

کنترل جمعیت پیری و سالمندی اما به حرف و سخن نیست بلکه به برنامه و راهکار نیاز دارد که گویا سازمان بهزیستی استان و معاونت توانبخشی در این زمینه وارد عمل شده است تا سالمندانی سالم را به جامعه تحویل بدهد.

به گفته معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی استان یزد، مهمترین سیاست‌های این حوزه توسعه و تاسیس مراکز روزانه نگهداری سالمندان بوده است.

وجود 8 مركز روزانه نگهداري از سالمندان در يزد

ناصر صباغ زادگان در گفتگو با خبرنگار مهر در این زمینه اظهار داشت: در شش سال گذشته هشت مرکز روزانه نگهداری سالمندان در استان یزد تاسیس و راه اندازی شده است.

وی ادامه داد: این مراکز توسط موسسات خیریه و بخش خصوصی با نظارت سازمان بهزیستی تاسیس شده و پروانه فعالیت گرفته‌اند.

صباغ‌زادگان بیان داشت: این مراکز در قبال خدماتی که به سالمندان ارائه می‌کنند از یارانه دولتی برخوردار هستند.

وی با اشاره به تبعات و مشکلات دوری سالمندان از کانون خانواده تصریح کرد: در این مراکز به جای اینکه سالمندان به صورت شبانه روزی از کانون خانواده دور باشند، ساعاتی از روز را در این مراکز نگهداری می شوند تا از نظر روحی و روانی نیز سرخورده نشوند.

صباغ‌زادگان افزود: با تاسیس مراكز روزانه نگهداری سالمندان، سالمندان در دو نوبت صبح و عصر در این مراکز حضور دارند و بقیه روز را می توانند در کنار خانواده سپری کنند.

وی با بیان اینکه در این مراكز تلاش می شود که از تجربیات سالمندان در بخش های هنری، فرهنگی و حتی فنی استفاده و زمینه برای آموزش تجربیات آن ها به دیگر افراد فراهم شود، گفت: حضور سالمندان در ساعاتی از روز در کنار یکدیگر و هم نوعان خود به نوعی در روحیه آنها نیز تاثیر می‌گذارد و از تبعات منفی دوری از خانواده جلوگیری می‌کند.

توجه ويژه به توانمندسازي سالمندان در مراكز روزانه

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی استان یزد با اشاره به برنامه ‌های این مراکز برای سالمندان عنوان کرد: مراکز روزانه سالمندان هم متقاضی زیادی دارد و هم مورد استقبال قرار گرفته است به طوری که اکنون بیش از 450 هزار نفر از سالمندان در این مراکز خدمات می‌ گیرند.

وی افزود: متاسفانه به دلیل محدودیت اعتبارات و عدم توانایی سازمان در پرداخت یارانه این مراکز نتوانسته‌ ایم گامی در توسعه مراکز و یا جذب سالمندان برداریم.

این مسئول همچنين با اشاره به وجود سه مرکز سرای سالمندان در استان يزد به مهر گفت: سه مرکز شبانه روزی هم جدای از مراکز روزانه نگهداری، از سالمندان به صورت تمام وقت مراقبت مي كنند که اين مراكز در شهرهای یزد، تفت و مهریز واقع شده اند.

وی تعداد افراد حاضر در این سه مرکز را 355 نفر اعلام و عنوان کرد: به طور عمده سالمندان بدسرپرست، مجهول الهویه و بی سرپرست در اين مراكز نگهداری می ‌شوند.

صباغ‌‌زادگان اضافه کرد: به طوره عمده سالمندانی که دارای معلولیت و مشکلات جسمی باشند یا مشکلات آنها به حدی رسیده که امکان نگهداری آنها در منزل وجود ندارد نیز به این مراکز سپرده خواهند شد.

وی به تشریح اقدامات مراقبتی از سوی سازمان بهزیستی و معاونت توانبخشی این نهاد در زمینه سالمندان پرداخت و بیان داشت: تیم سیار ویزیت در منزل نیز متشکل از فیزیوتراپ، پزشک و مددکار بر حسب نیاز سالمند به منزل مراجعه می‌ کنند و به معاینه سالمندان مي پردازند.

70 درصد از سالمندان همزمان سه بیماری مزمن دارند

معاون توانبخشي بهزيستي استان يزد همچنين به خبرنگار مهر گفت: در کشور 70 درصد از سالمندان بالای 75 سال حداقل سه بیماری مزمن را به صورت همزمان دارند که بر اساس آن حداقل پنج نوع دارو نیز مصرف می‌کنند.

وی اضافه کرد: این رویه نشان می‌دهد باید برنامه ریزی‌ها و راه کارها به سمتی برود که سالمندانی سالم به جامعه تحویل دهیم و افراد در زمانی که پا به سالمندی می‌گذارند دارای چندین نوع بیماری و مصرف دارو نباشند.

وی با بیان اینکه سالمندان در جامعه امروز از گروه‌های بزرگ اجتماعی به شمار می آیند که بیشترین خدمات بهداشتی، درمانی را به خود اختصاص می دهند، تصریح کرد: استمرار شیوه های مناسب زندگی در طول حیات به آموزش شیوه زندگی سالم در این دوران توسط متولیان امر نیز بستگی دارد که باید راهکارهای آن نیز مورد توجه قرار گیرد.

سالمندان بايد سالم وارد عرصه سالمندي شوند

صباغ‌ زادگان، مهمترین راهکارها را آموزش عمومی و تخصصی سالمندان و خانواده‌ ها در مورد نیازها و مسائل دوران سالمندی با بهره گیری از ابزارهای مختلف آموزش عنوان کرد.

وی ادامه داد: ارائه خدمات توانبخشی به سالمندان، ارائه خدمات حمایتی، ارائه خدمات فرهنگی، هنری و ورزشی به سالمندان و آموزش شیوه زندگی سالم و توجه به تغذیه از مسائلی است که باید برای سالم سازی سالمندان مورد توجه قرار گیرد.

وی اظهار داشت: برای کنترل بیماری‌ های سالمندان مانند دیابت، آلزایمر، فشارخون و بیماری ‌های مزمن این گروه باید نحوه صحیح مصرف دارو و رعایت رژیم غذایی نیز مورد توجه قرار گیرد.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی استان یزد، توجه به تکریم سالمندان را از مهمترین مسائلي دانست که در روحیات سالمندان و شاد زیستن آنها تاثیرگذار است.

وی با بیان اینکه تکریم سالمندان در کنار سالم پیر شدن آنها مورد توجه سازمان بهزیستی است، عنوان کرد: بايد سالمندان مورد احترام همه قرار گیرند.

سالمندی و پیری، مرحله ای از زندگی است که بیشتر مردم آن را تجربه خواهند کرد. احترام و محبت به سالمندان و پیران جامعه از اعمال صالح به شمار می آید و از جمله دستورات دینی اصول اعتقادی محسوب می شوند که در کلام ائمه اطهار و اولیای خدا نیز مورد سفارش قرار گرفته اند. همه آحاد جامعه در برابر سالمندان مسئولند و باید با برنامه ریزی همسو با نیازهای این گروه در رعایت احترام و شادی آنها کوشید ضمن اینکه مسئولان نیز با برنامه‌ های بهداشتی و درمانی خود باید سلامت این گروه از جامعه را تامین کنند تا تجربه این سنین برای سالمندان دشوار نباشد.




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری