Skip to Content


گلیم‌بافی خاتم؛ چشم به راه بازاریابی و حمایت مسئولان


هنر گلیم بافی در شهرستان خاتم به برنامه ریزی برای بازاریابی و حمایت مسئولان نیاز دارد

به گزارش یزدبانو به نقل از ایرنا، شهرستان خاتم از توابع استان یزد به دلیل قدمت دیرینه تاریخی از توانمندی زیادی در تولید آثار صنایع‌دستی برخوردار است و قطب هنرهای دستی استان به شمار می‌رود، اما بافت گلیم ازجمله صنایعی است که روزگارش چندان خوش نیست و نیاز به توجه و نگاه ویژه مسئولان دارد.

توجه به تولید داخلی برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی ازجمله موضوع‌هایی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی چند سال اخیر نسبت به آن تأکید زیادی کردند و آن را یکی از راه‌های ایجاد تحول و خروج از اقتصاد تک‌محصولی عنوان فرموده‌اند.

گلیم‌بافی ازجمله هنرهای دستی است، با توجه به هزینه تولید کم می‌تواند با اشتغال‌زایی در این زمینه موجب غنا بخشیدن به فرهنگ دیرینه این صنعت در شهرستان خاتم شود.

به گفته مسئولان محلی آنچه موجب شد تا نگاه مردم به این صنعت که حدود 150 نفر در این عرصه فعالیت دارند، جایگاه آن را به‌عنوان هنری که می‌تواند ایجاد درآمد کند با مشکل بازاریابی داخلی و صادرات روبه‌روست.

در خاتم ظرفیت‌های زیادی در بخش تولید آثار و هنرهای دستی وجود دارد، در صورت حمایت و شناسایی قابلیت‌های بومی می‌تواند به‌عنوان راهکاری در اقتصاد مقاومتی و رونق اقتصادی شهرستان به شمار آید.

بخشدار مرکزی خاتم تعداد بانوان هنرمند که به بافت گلیم مشغول هستند را 150 نفر ذکر کرد و افزود: این صنعت نیازمند نگاه ویژه مسئولان ذی‌ربط است.

وی یادآور شد: .توسعه کارگاه‌ها، بازار فروش مناسب و ارائه خدمات آموزشی برای توان‌افزایی علاقه‌مندان می‌تواند موجب رونق این صنعت شود.

محمد کاظمی‌نسب، اظهار کرد: صنایع‌دستی ازجمله گلیم‌بافی و تولید جاجیم می‌تواند جایگزین مناسبی برای قالی‌بافی باشد

وی یادآور شد: تأمین منابع مالی با پرداخت تسهیلات مناسب کمک خوبی به توسعه این بخش خواهد بود.

این مسئول اظهار کرد: باید امکان برگزاری نمایشگاه‌هایی برای عرضه و معرفی این محصول در داخل و خارج کشور فراهم تا اینکه زمینه صادرات آن فراهم شود بتوان شاهد اشتغال‌زایی و درآمدزایی خوبی در این صنعت باشیم.

مدیرعامل صنایع‌دستی خاتم نیز با ارائه گزارشی از تاریخچه هنرهای دستی منطقه اظهار کرد: هنرهای دستی منطقه شامل گلیم،جاجیم، قالی ، سرمه‌دوزی، پیکرتراشی ،کیف دوزی (سراجی دوزی سنتی) است که مهم‌ترین و معروف‌ترین آن گلیم‌بافی است.

لیلا نوروزی می‌گوید: در این شهرستان گلیم‌بافی نسبت به قالی‌بافی قدمت بیشتری دارد، گلیم‌هایی که در این منطقه بافت می‌شود طرح خاصی نداشت و طرح‌ها عمدتاً نشات گرفته از ذهن بافنده بود که آن‌هم کاملاً از محیط پیرامون الهام گرفته می‌شد .

وی بیان کرد: در این شهرستان حداقل گلیم‌بافی یک قرن قدمت دارد و اغلب زنان برای تأمین فرش و زیرانداز موردنیاز خانه‌ها و زیبایی محیط، گلیم می‌بافتند.

وی با اشاره به اینکه گلیم‌های تولیدی شهرستان ویژگی خاصی دارد و آن را از گلیم‌های تولیدی دیگر مناطق استان و سایر استان‌ها تا حدودی متمایز می‌کند، اضافه کرد: مهم‌ترین خصوصیات گلیم‌های تولیدی منطقه شامل « دورو» (یعنی از دو طرف آن می‌توان استفاده کرد)، « چله پشم و پود پشم» ( که این خصوصیات باعث مقاومت بالای گلیم و عمر بالای آن است) و مهم‌ترین ویژگی گلیم‌های خاتم طرح‌های متنوع آن است که مورد استقبال بازدیدکنندگان و گردشگران قرار گرفته است.

مدیرعامل صنایع‌دستی خاتم در ادامه به طرح اصل گلیم « تا سه چنگ » اشاره کرد و گفت: این طرح به اسم شهرستان خاتم به ثبت رسیده و طرح بسیار زیبا و بازارپسند است .

نوروزی در ادامه توسعه هنر گلیم‌بافی را یکی از راه‌های مناسب برای محرومیت‌زدایی منطقه برشمرد و تصریح کرد: هنر گلیم‌بافی علاوه بر آنکه به هزینه اولیه بسیار کمی نیاز دارد از بازدهی بالایی برخوردار است که این امر در صورت توجه به نقطه جهشی برای اقتصاد این منطقه تبدیل می‌شود.

وی ادامه داد: هرچه طرح گلیم، ریزبافت و پیچیده‌تر باشد بافت آن زمان برتر خواهد بود و تولید گلیم‌های دارای نقش و نگارهای نو و پیچیده، وقتی مقرون‌به‌صرفه خواهد بود که در بازار تقاضای کافی برای خرید آن وجود داشته باشد.

وی اظهار کرد: : زنان و دختران زیادی در شهرستان خاتم گلیم می‌بافند اما به علت نبود بازار تقاضا از درآمد کافی برخوردار نیستند.

هرات مرکز شهرستان خاتم در فاصله 240 کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.

 

انتهای پیام/ش

 




رای شما
میانگین (1 رای)
The average rating is 5.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری