خطر کاهش جمعیت جوان طی سالهای نه چندان دور/ پدیده تک فرزندی در میان خانواده های ایرانی
به گزارش یزدبانو به نقل از چشم نیوز؛ همانطور که شاهد هستیم امروزه اغلب خانواده های جوان بسیار کوچک هستند و به نوعی تک فرزندی به یک رسم غالب در جامعه ما بدل شده است. بسیاری از خانواده های راغبند تا تنها یک فرزند داشته باشند و بر این عقیده هم هستندکه پرورش چندین فرزند بسیار بیشتر از یک فرزند دشوار است و همین امر موجب شده که با کاهش جمعیت جوان کشور روبرو شویم در همین زمینه گزارشی را تهیه کردیم که به شرح ذیل است:
مشکلات اقتصادی دلیل تمایل کم خانواده ها به بچه دار شدن است
مریم کهریزی 30 ساله دانشجوی ترم هفتم روانشناسی عمومی و مجرد می گوید: به نظر من یکی از مسایلی که موجب شده اغلب افراد امروز از فرزند آوری گریز داشته باشد مساله و مشکلات اقتصادی است.در واقع نگرانی از تامین هزینه ها موجب شده است که بسیاری از خانواده ها تمایل بسیار کمی به بچه دارشدن داشته باشند و همین امر هم به کاهش جمعیت جوان کشور انجامیده است.
وی می افزاید: یکی دیگر از مشکلات که باعث شده جمعیت جوان کشور ما روند نزولی داشته باشد ازدواج دیرهنگام و یا حتی ازدواج نکردن بسیاری از افراد جوان جامعه است که خود یک معضل جدی به شمار می آید و بسیاری از افراد هم که ازدواج می کنند ترجیح می دهند فعلا بچه دارنشوند تا مشکلات اقتصادی شان مرتفع شود اگرچه همه مساله مشکلات اقتصادی نیست وخیلی از افراد تمایلی به احساس مسوولیت داشتن ندارند.
نظام خانوادگی تک فرزندی شمشیری دولبه است
رضا احمدی دانشجوی ترم 3 کارشناسی ارشد عمران و متاهل می گوید: به نظر من بسیاری از مشکلات همانند مشکلات اقتصادی و نگرانی از تأمین هزینه ها، مشکلات چند فرزندی، ازدواج در سنین بالا، جدایی زوجین قبل از به دنیا آمدن فرزند دوم، کافی دانستن یک فرزند و دلایل بسیار دیگر تعداد والدین تک فرزند رو به افزایش است و خانواده ها خود نیز به این امر راغب ترند.
وی می افزاید:در حقیقت نظام خانوادگی تک فرزندی همچون نظام خانوادگی چندفرزندی، شمشیری دولبه است که نقاط قوت و ضعف بسیاری دارد. از یک سو نمی توان مزایای داشتن خانواده کم جمعیت را انکار کرد و از سویی نیز این امر در آینده ای نه چندان دور به یک معضل برای کشور بدل خواهد شد.
افزایش سن ازدواج رغبت به فرزند آوری را کاهش می دهد
هانیه رضایی 24 ساله و مجرد می گوید: به نظر من یکی از اصلی ترین این دلایل افزایش جمعیت جوان و مجرد کشور است اگر همانند گذشته افراد در سنین پایین ازدواج می کردند مسلما مشکلاتی که اکنون شاهدش هستیم وجود نداشت چرا که دیر ا زدواج کردن موجب می شود شور و شوق زندگی در بین زن و مرد کم شود و همین امر باعث می شود آنها حال و حوصله تربیت فرزند را نداشته باشند و اغلب به یک فرزند بسنده کنند.
وی ادامه می دهد: به نظر من اول باید مشکلات ازدواج جوانان را مرتفع کرد و سپس با آموزش های لازم آنان را به فرزند آوری تشویق کرد ضمن اینکه مشکلات اقتصادی وبیکاری را نیز که یکی از مهمترین دلایل تک فرزندی در جامعه است نباید فراموش کرد.
توقعات نسل امروز سد راه افزایش فرزند آوری است
مریم بهادرپور متاهل و 32 ساله هم بر ا ین باور است که توقعات جوانان بیشترین دلیل برای تمایل کم خانواده ها برای آوردن فرزندان متعدد است.
وی می گوید: در گذشته شاهد خانواده های باجمعیت بالا در کشور بودیم و دلیل این امر هم این بود که آن زمان ها مثلا زمان پدر و مادر ما توقعات بسیار کم بود و همین امر باعث می شد که خانواده های با دغدغه کمتری به فکر افزایش نسل باشند و بیشتر فرزندان به زودی ازدواج می کردند و مشکلات خانواده ها کم بود.
این دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق ادامه می دهد: اما اکنون با پیشرفت های متعددی که وجود دارد تمایل افراد به بچه دار شدن کم است چرا که بایستی بهترین وسایل را برای فرزند باید تهیه کرد ضمن اینکه بیشتر جوانان تا سنین بالا در نزد خانواده ها باقی می مانند و بعد از ازدواج نیز خود دیگر تمایلی به فرزند آوری ندارند.
درمیان آموزه های اسلامی با تک فرزندی مخالفت شده است
یک روانشناس وعضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی هم معتقد ا ست: برخی از نقاط قوت پدیده تک فرزندی عبارتند از اینکه صمیمیتی عمیق بین والدین و فرزندان برقرار است، می توان شرایطی را ایجاد کرد که کودک فارغ از مزاحمت دیگران از زندگی خود لذت ببرد و همچنین والدین قادرند تمام توجه خود را به یک فرزند معطوف سازند، نه اینکه آن را میان فرزندان متعدد تقسیم کنند. از طرف دیگر برخی از نقاط ضعف تک فرزندی شامل چشم پوشی بر رفتارهای ناپسند کودک، توجه بیش از اندازه به او و وابستگی شدید عاطفی بین فرزند و پدر و مادر است.
دکتر حسن امیری می افزاید:اصولاً خانواده های تک فرزند بسیار متفاوت هستند و نمی توان مشخصات واحد و کلیشه یی برای آنها تعریف کرد. در واقع قانون قطعی در مورد این خانواده ها وجود ندارد. علاوه بر این کودکانی هم که تک فرزند هستند همانند سایر کودکان رفتارهایی متناقض دارند. در برخی موارد خجالتی هستند و در برخی موارد گستاخ، آنها می توانند هم خودخواه باشند و هم به دیگران بیندیشند، هم مستقل باشند و هم وابسته ضمن اینکه بلوغ زود رس-کم شدن روابط اجتماعی-کاهش انسجام خانواده-تضعیف شبکه ارتباطی خویشاوندی و جایگزینی رسانه از پیامدها و آسیب های تک فرزندی است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان می کند:در میان آموزه های اسلامی نه تنها به تک فرزندی توصیه نشده بلکه با آن مخالفت و با رعایت شرایطی دعوت به ازیاد نسل شده است به گونه ای که در قرآن کریم تکثیر نسل به عنوان یکی از مهمترین اهداف ازدواج معرفی شده است. از طرفی پرورش کودک از دو عامل تأثیر می گیرد یکی عواملی که حضور دارند (پدر و مادر و افراد بالغ در خانواده) و دیگری عواملی که غایب هستند (کودکانی که کودک بتواند با آن ها ارتباط برقرار نماید ) هردوی این عوامل نقش مهمی در پرورش کودک دارند.
انتهای پیام/ص
مطالب مرتبط:
ویژه زنان
-
کمبود فضاهای تفریحی بانوان در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
-
آنفلوانزا عامل ۴۰ درصد بیماری تنفسی کودکان یزدی (باز کردن در صفحه جدید)
-
۲ درصد از دانشآموزان شهر یزد مبتلا به شپش هستند (باز کردن در صفحه جدید)
-
ریحان، پاتوق لحظههای خوش دخترانه (باز کردن در صفحه جدید)
-
۶۰ درصد قربانیان جنگ غزه زنان و کودکان هستند (باز کردن در صفحه جدید)
-
لزوم پرهیز از موازیکاری دستگاهها در مبارزه با مواد مخدر (باز کردن در صفحه جدید)
-
زیبایی به چه قیمت؟ (باز کردن در صفحه جدید)
-
خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (باز کردن در صفحه جدید)
-
برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
-
آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (باز کردن در صفحه جدید)
-
نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (باز کردن در صفحه جدید)
-
اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (باز کردن در صفحه جدید)
-
بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (باز کردن در صفحه جدید)
-
«زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (باز کردن در صفحه جدید)
-
مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (باز کردن در صفحه جدید)
-
قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (باز کردن در صفحه جدید)
-
حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (باز کردن در صفحه جدید)
-
بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (باز کردن در صفحه جدید)
-
چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (باز کردن در صفحه جدید)
-
آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (باز کردن در صفحه جدید)
نکات خانه داری
-
درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (باز کردن در صفحه جدید)
-
افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (باز کردن در صفحه جدید)
-
۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (باز کردن در صفحه جدید)
-
طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (باز کردن در صفحه جدید)
-
آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (باز کردن در صفحه جدید)
-
ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (باز کردن در صفحه جدید)
-
طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (باز کردن در صفحه جدید)
-
ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (باز کردن در صفحه جدید)
-
جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (باز کردن در صفحه جدید)
-
نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (باز کردن در صفحه جدید)
-
طرز تهیه لقمههای گوشتی (باز کردن در صفحه جدید)
-
طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (باز کردن در صفحه جدید)
-
شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (باز کردن در صفحه جدید)
-
شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (باز کردن در صفحه جدید)
-
مرغ همچنان در اوج (باز کردن در صفحه جدید)
-
دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (باز کردن در صفحه جدید)
-
یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (باز کردن در صفحه جدید)
-
راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (باز کردن در صفحه جدید)
-
فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (باز کردن در صفحه جدید)
-
راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (باز کردن در صفحه جدید)