Skip to Content

یادداشت سردبیر

سند عفاف و حجاب استان یزد در خم کدام کوچه؟


سند عفاف و حجاب استان یزد که در دفتر امور زنان و خانواده دولت قبل تدوین شده است هنوز با گذشت بیش از یکسال از سرکار آمدن مسؤولان فعلی استانداری هنوز در پیچ و خم اداری ره به جایی نبرده است.

به گزارش خبرنگار یزدبانو، مدیر کل دفتر امور زنان و خانواده استان یزد از خروج این دفتر در مقوله پیگیری سند عفاف و حجاب استان و ارجاع آن به دفتر امور اجتماعی استان خبر داد و تنها برنامه اختصاص یافته به این دفتر را تشکیل اتاق فکر صاحبنظران مقوله عفاف و حجاب با هدف هم اندیشی بیان کرد که می خواستم در این یادداشت نکاتی را محض اطلاع یادآوری کرده باشم.

17 دی هر سال یاداور  سالروز ننگین کشف حجاب رضاخانی و یادآور روزهای تلخ برای زنان دراالعباده است.

آیا می دانید قبل از اعلام رسمی کشف حجاب در 17 دی 1314 از سوی رضا خان قرار بود این قانون هشت سال قبل اتفاق بیفتد؟، یکی از افرادی که باعث شد چند سال این قانون به تعویق بیفتد یکی از روحانیون یزدی به نام شیخ محمد تقی بافقی بود که تولیت حرم حضرت معصومه(س) را در آن سالها عهده دار بود.

روزی تاج الملوک همسر رضا خان را که قصد داشت در شب عید سال 1306 شمسی با سر برهنه و بی حجاب به همراه چند تن از کنیزان خود به حرم وارد شود؛ این شیخ یزدی از ورود او ممانعت می کند و فردای آن روز رضا خان خود شخصا به حرم می آید و شیخ را مورد ضرب و شتم قرار می دهد و سپس شیخ را تبعید می کند.

شیخ محمد تقی بافقی بر اثر جراحات وارده رضا خان چندی بعد در تبعید به شهادت می رسد و نام شیخ یزدی را به عنوان اولین مبارزعلیه بدحجابی بر سر زبان ها می اندازد.
این جریان و افشای اقدام رضاخان برای کشف حجاب، چندین سال اعلام رسمی قانون کشف حجاب را تا سال 1314 به تعویق می اندازد و زنان و مردان یزدی نیز در طول سالیان سیاه کشف حجاب در اعتراض به این قانون چه کتک ها خوردند و چه رنج ها کشیده اند تا نام دارالعباده تا همیشه تاریخ دارالعباده بماند.

روزهایی که زنان یزدی به مبارزه علیه این دستور ننگین رضا شاه می پرداختند و چادرهایی که به خون زنان شهیده آغشته می شد و زن هایی که حفظ حجاب و عمل به دستور قرآن کریم را مهمتر از حضور برهنه در اجتماع تشخیص می دادند و سالیان سال به خاطر خانه نشینی از علم و سواد بهره ای نبردند و بصیرت فاطمی بود که در قلب آنان زنده نگهداشته شده بود و ترجیح می دادند و تلاش آنان  در مسیر حفظ دین، لقب یزد را به «دارالعباده» شهرت داده است .
آیا دختران و بانوان امروز یزد با وجود این همه نعمت عصر ارتباطات و فراوانی مدارس و دانشگاهها و آزادی حضور در اجتماع، از بصیرت فاطمی و زینبی برخوردارند و آیا کسانی که به عنوان مسؤول در زمینه گسترش عفاف و حجاب می توانند نقش آفرین باشند از این بصیرت و کار جهادی مطلعند؟

اکنون شهر یزد با توجه به صنعتی شدن و دارالعلم شدن در مسیر هجوم فرهنگ های مهاجر قرار گرفته است که در برخی موارد حضور بدحجابان به ظاهر االعباده بودن آن ضربه می زند که نیازمند تلاش بیش از پیش مسؤولان فرهنگی و اجتماعی است که خود ضربات وارده کمک نکنند بلکه به مبارزه برخیزند تا فرهنگ غنی دارالعباده مورد هجوم این فرهنگ های مهاجر قرار نگیرد.

دفتر امور زنان و خانواده استانداری یزد که در دولت قبلی اقدام به تدوین سند عفاف و حجاب کرد و با اتمام دولت و مواجه شدن با تغییر مدیریت ها نتوانست دستور ابلاغ آن را در پیچ و خم اداری از شورای توسعه و برنامه ریزی استان بگیرد بنا بر اطلاعات منابع آگاه هنوز هم این سند دست به دست در دولت فعلی می چرخد و در پیچ و خم این کارگروه و فلان شورا بازخوانی می شود و برای پر کردن دهان رسانه های ارزشی تنها به اعلام این جملات خبری که : « در دستور کار است»، « قرار است بزودی در دستور کار قرار گیرد»، « مطالعه شده است و باید  نواقص آن برطرف شود »، « به بخش دیگری ارسال شده است »  و  ... اکتفا می شود.

*اقدامات خودجوش مردم یزد
از ابتدای سال جاری، مردم یزد در اقدامات خود جوش چندین بار طومارهایی را خطاب به مسؤولان استان از جمله استاندار محترم ارسال کرده اند که در یکی از آنان درخواست اجرایی شدن سند ملی عفاف و حجاب بود که منابع آگاه در این باره می گویند هیچ اقدامی صورت نگرفت و جواب طومارهای خود را نیز دریافت نکرده اند.
البته در دولت قبلی نیز از سوی تشکل های فعال عفاف و حجاب استان طومارهایی امضا شده بود و نشاندهنده این است که مردم در هر دولتی از مسؤولان انتظار دارند امنیت اجتماعی را برای خانواده ها به ویژه زنان و دختران به ارمغان بیاورند.

یکی دیگر از طومارهای امسال  مردم یزد ( در پی برگزاری شوی لباس قاجار از سوی همسر رییس جمهور همراه با رقص و پایکوبی و حضور بی حجاب مهمانان داخلی و همسران سفرای کشورهای خارجی) که توسط نمازگزاران یزدی همراه با سردادن شعارهایی نیز امضا شد در این طومار خطاب به استاندار یزد خواستار پیگیری این خبر و صحت وسقم آن بودند که بنا به اعلام منابع اگاه، بی نتیجه بوده است .

 تنها چند ماه پس از گذشت این موضوع، در شب عید غدیر از سوی مدیریت یکی از هتل های سنتی و زنجیره ای شهر یزد شوی زنده لباس قاجار بر تن مانکن های مهماندار در حضور مسؤولان استان برگزار شد که باز هم با عدم واکنش مسؤولان مواجه شد.

اکنون که شهر یزد چند سالی است به حسینیه ایران شهرت یافته است در آخرین روز از محرم امسال از سوی یکی از آرایشگاههای زنانه شهر یزد شوی زنده گریم عروس همراه با لباس عروس و چرخش هشت عروس بر روی سکوی ویژه عروس و داماد با حضور بیش از 600 مهمان از بانوان یزدی که به صورت رایگان در این مهمانی حضور داشتند یکی دیگر از حرمت شکنی های گروههای ناشناس نسبت به فرهنگ دارالعباده است که باز از سوی مسؤولان استان واکنشی برای جلوگیری از آن صورت نگرفت و حتی صنف زنان آرایشگر که خود یکی از شرکت کنندگان در این برنامه بود اظهار بی اطلاعی کرده است و برگزاری چنین برنامه هایی را در ماه محرم با توجه به تعطیلی آرایشگاههای زنانه یکی از موارد مهم در پیشرفت زنان یزدی در امر آرایش عروس عنوان کرده اند که باید این موضوع را یاداور شد می توانستند برگزار کنندگان که هزینه زیادی برای برگزاری آن پرداخت کرده اند بعد از ماه محرم و در یک مناسبت دیگر انجام شود.
اکنون آیا به نظر نمی رسد که مسؤولان دفتر امور اجتماعی استانداری که در دولت فعلی مسؤولیت پیگیری سند عفاف و حجاب و این مبحث را در استان پیگیری می کنند  صداقت خود را به فرهنگ دارالعباده با تصویب و اجرایی کردن سند عفاف و حجاب اثبات کنند یا لا اقل در موارد اینچنینی مرهمی بر زخمهای دارالعباده باشند و واکنشی در خور مردم دارالعباده به ویژه خانواده شهدا و دوستداران اهل بیت علیهم السلام نشان دهند.




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری