Skip to Content

گزارشی از کلاف سردرگم حجاب در کشور؛

بازار داغ حجاب زنان، پوشش مردان را تنگ کرد


گره خوردن واژه حجاب با نام زنان شاید مهمترین عاملی باشد که بر غفلت از پوشش مردان جامعه دامن زده است به طوری که این روز ها به هر طرف که می نگری زنانی را می بینی که تنها نام مرد را یدک می کشند.

به گزارش یزدبانو، به نقل ازعصرهامون، هر بار که درباره حجاب و عفاف صحبت به میان می آید ناخودآگاه جامعه زنان در جایگاه مخاطب قرار می گیرد در شرایطی که بر اساس موازین شرعی و عرفی مردان هم باید حد و حدودی را درباره پوشش خود رعایت کنند.

حجاب مقوله‌ای است که در قرآن هم به مردان و هم به زنان توصیه شده است و نمی‌توان توقع داشت این فرمان الهی تنها از سوی جنس خاصی از آفریده‌های خداوند رعایت شود.

کم شدن حساسیت ها نسبت به موضوع پوشش در مردان، در سایه نبود برنامه ریزی های دستگاه‌ها برای ساماندهی هر چه بیشتر اوضاع کار را به جایی رسانده که شاهد انواع و اقسام لباس و پوشش هایی هستیم که هیچ سنخیتی با سبک زندگی ایرانی اسلامی ندارد.

این روزها به هر طرف که می نگری شلوار هایی را می بینی که برای بالا کشیدن به صاحبانشان التماس می کنند و چندان تناسبی با باورهای مذهبی و اجتماعی ما ندارد.

به طور حتم شما هم هنگام تردد در معابر شهری و یا در زمان استفاده از مترو با جوانانی مواجه شده اید که تیپ ظاهری شان نه تنها رسمی و معقول به نظر نمی رسد بلکه بیشتر یادآور توریست ها و افرادی است که در فیلم های هالیوودی مشاهده می شوند. از میزان رعایت حجاب و عفاف از سوی زنان جامعه که خود مثنوی هفتاد من کاغذ است که بگذریم مردان هم در انتخاب نوع پوشش خود مجاز نیستند بر اساس موازین دین اسلام به طور کامل آزاد عمل کنند.

اوایل دهه هشتاد بود که بانوان ایرانی اوج تمدن خود را در آستین های کوتاه و بلوز های به ظاهر مانتو دیدند، انگار همین دیروز بود که پاچه شلوار ها آب رفت تا ساق پایشان متمدن تر شود البته تنها این نیست شلوار مردان نیز بی هویت شد و در سراشیبی افتادن و پاره شدن قرار گرفت، به طوری که برای سبقت در تمدن بسیاری شلوارهای نو را خریده و کمی این گوشه آن گوشه آن را با هر وسیله ای جویده یا پاره کردند تا چند دهه ای از عقب ماندگی خود را جبران کنند.

البته در سایه اوج تمدن سایر کشور ها ما هم باید متمدن تر می شدیم لذا تمدنی که رضا خان نتوانست به زور ما را با آن همراه سازد روشنفکران تمدن ساز به منصه ظهور گذاشتند و نه تنها خیابان های کشور با زنان و مردانی که باید دقایقی کنارشان ماند تا فهمید مرد هستند رنگارنگ شد بلکه بانوان و مردان ساپورت پوش از هر طیف و سلیقه ای در ملا عام از چند متری همچون ستاره های تمدن و پیشرفت درخشیدند.

این پایان ماجرا نبوده و نیست چرا که کلیپس های آسمان خراش صفایی دیگر به سرها داد و همچون کوهی مقاوم در برابر موانع تمدن ایستادند تا دختران ایران زمین سوار بر موج تمدن شوند، مردان که دیگر کارشان از موج سواری گذشته با کشتی به سرعت خود افزوده اند تا از زنان عقب نمانند به طوری که نه تنها اگر به شهرهای بزرگ سفر کنیم به یک باره تصور می کنید که در اروپا هستید و زنی با ابروهای نازک و آستین کوتاه و شلواری که دیگر جایی برای پاره شدن نمانده کنارت ایستاده بلکه باید همزمان با مد شدن رنگ مو و مدل ابرو به مردان هم خبر دهیم تا از غافله تمدن عقب نمانند.

موضوع قانونمند بودن حد و حدود پوشش و در اصطلاح حجاب آقایان مقوله ای است که ریشه دینی و روایی دارد یعنی شرع مقدس اسلام همانطور که برای جلوگیری از مفسده، زنان جامعه را به داشتن حجاب توصیه کرده و در این مسیر پوشش متعارفی را برای زنان و دختران تعریف کرده است در مقابل برای نیم دیگر جامعه یعنی مردان هم توصیه هایی برای حفظ نگاه و پوشاندن بدن از نامحرمان ارائه کرده است. اینکه امروزه ادارات دولتی برای طرز لباس پوشیدن کارمندان خود قواعدی را مقرر می کنند و به عنوان مثال پرسنل را از پوشیدن پیراهن آستین کوتاه منع می کنند به همین دلیل است.

لزوم فرهنگ‌سازی در زمینه پوشش اسلامی - ایرانی

یک جامعه شناس با بیان اینکه این موضوع باید فرهنگ سازی شود، گفت: لازم است در زمینه پوشش اسلامی - ایرانی فرهنگ‌سازی شود که افراد به تناسب موقعیت، سن و شأن خود پوششی را برگزینند و از سوی دیگر متوجه تفاوت پوشش متنوع و پوششی که ممکن است سبب تعرض قرار گرفتن شود باشند.
دکترامیرمحمود حریرچی در گفت‌وگو با یکی از رسانه ها افزود: فرهنگ‌سازی از خانواده باید آغاز شود علاوه برآن رسانه‌ها نیز باید در این زمینه فعالیت کنند؛ البته لازم است نوعی رابطه تعاملی بین رسانه‌ها و مخاطبان به وجود آید تا مردم بتوانند مسائل خود را مطرح کنند و رسانه‌ به آنان آموزش لازم را بدهد. اگر تعامل از آموزش حذف شود راهکارهای ارائه شده شکل پند و اندرز به خود می‌گیرد.
وی تاکید کرد: لازم است در قالب نمایشگاه‌های مد و لباس، پوشش اسلامی - ایرانی به نمایش درآید و افراد توانمندی که فرهنگ و نیاز جامعه را می‌شناسند محصولات خود را در این نمایشگاه‌ها به نمایش بگذارند و تولید کنندگان از آنان حمایت کنند.

این جامعه‌شناس در ادامه گفت: از ابتدا تلاش کرده‌ایم با برخورد قانونی و صدور دستور العمل وضعیت پوشش را در کشور ساماندهی کنیم؛ اما به نتیجه لازم نرسیده‌ایم.

حریرچی گفت:‌ متاسفانه به گونه‌ای شایسته در حوزه پوشش ایرانی - اسلامی،‌ فرهنگ‌سازی نکرده‌ایم و در این زمینه روی زنان حساسیت بیشتری وجود دارد البته حساسیت‌هایی درزمینه وجود نشانه‌های غربی در پوشش مردان نیز دیده می‌شود به عنوان نمونه مدتی با آستین کوتاه و مدتی دیگر با کراوات زدن آنان مخالفت می‌شد.

هر کس هر رفتاری که دوست دارد را نمی تواند در بستر فرهنگ جامعه انجام دهد

حجت الاسلام نصرالله پژمانفر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به رواج این مدل مو در سیمای جوانان ایرانی، اظهار کرد: جامعه ایرانی در کنار سایر جوامع بین المللی به بستر برخی فعالیت های اجتماعی با برچسب فرهنگ غربی ترویجی تبدیل شده است.

وی مدهای غربی در حوزه پوشش و آرایش جوانان ایرانی را شاخه ای از تهاجم فرهنگی برشمرد و تصریح کرد: استکبار جهانی با خروج از میدان نبرد نظامی و تجهیز در جبهه جنگ نرم با تزریق فرهنگ پوچ و ضد ارزشی غرب به جامعه ایران دنبال تخریب ماهیت فرهنگی ایران اسلامی است.

پژمان فر در ادامه این مطلب افزود: هر کس هر رفتاری که دوست دارد را نمی تواند در بستر فرهنگ جامعه انجام دهد زیرا این رفتار ها با بهره گیری از نماد ها و پوشش های غربی در جامعه با کاربرد های خاص جنبه منفی ترویج فرهنگ غرب و دوری از فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی را دارد.

مد‌های غربی هزینه اجتماعی بر دوش دولت تدبیر و امید دارد

پژمانفر با تأکید بر اینکه مد هایی مانند «ریش داعشی» بی شک جنبه سیاسی دارد، اضافه کرد: این مدل های غربی خواسته یا نا خواسته از سوی قشر جوان در جامعه ایجاد شبهه می کند و اینگونه مسائل جامعه اسلامی را زیر سئوال خواهد برد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در خاتمه با انتقاد از عملکرد دستگاه های ذیربط و متولیان امور فرهنگی، اظهار کرد: این دستگاه ها باید دقت و نظارت و کنترل خود را بیشتر کنند زیرا اینگونه مد ها بر دوش نظام جمهوری اسلامی و دولت تدبیر و امید هزینه های اجتماعی به همراه دارد.

انگار تمرکز بیشتر مقوله حجاب به موضوعات زنان و توجه به حجاب و عفاف بانوان موضوع مهمی به نام حجاب مردان را تحت الشعاع قرار داده است. هرچقدر که برای رعایت حجاب بانوان تاکید شده در مقابل نامی از حجاب مردان به میان نیامده است تا این موضوعات به موازت هم پیش رود و برای جوانان این نکته جابیفتد که هم مردان و هم زنان هر دو باید الزاماتی را در نحوه پوشش و انتخاب لباس مد نظر قرار دهند.

کم کاری دستگاه های فرهنگی در این زمینه و ارائه نشدن برنامه هایی از سوی دولت برای ساماندهی و طراحی مد و لباس از یک سو و نبود نظارت کافی بر بازار از طرف دیگر باعث شده بازار در تسخیر مدل های غربی درآید و جوانان هم مشتری پروپاقرص مدل های غیر معمول باقی بمانند.

سیر پیشرفت بدون کمترین پس رفت یا توقفی ادامه دارد، از نوک پا تا فرق سر در امتدادهای مختلف پیشرفت می کنیم، هر چند که مسیر دقیق پیشرفت مشخص نیست و نقشه راه یک شبه به دست ما می رسد ولی ادامه می دهیم تا ببینیم تا چه اندازه باری از فرهنگ و هنر و ادب و اخلاق دهکده جهانی را به دوش کشیم....

فعلا راه باز است و جاده دراز...

انتهای پیام/ش
 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری