Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

یزدِ صنعتی و افزایش مستمر آمار مهاجران؛

حاشیه‌نشینی مهم ترین آسیب‌ مهاجرت به یزد


مهاجرت به عنوان پدیده‌ای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است و استان یزد به دلیل بافت مهاجرپذیر و صنعتی بودن همواره راه را برای ورود مهاجران داخلی و خارجی هموار کرده است و در نتیجه این مهاجران آسیب‌هایی را نیز برای استان به همراه داشته‌اند.

به گزارش سرو ابرکوه به نقل از یزد آوا؛ مهاجرت به عنوان پدیده‌ای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است که در علوم مختلف انسانی و اجتماعی به عنوان مسأله‌ای مهم مطرح است.

وجود موقعیت‌های خوب کاری در استان صنعتی و در حال توسعه یزد، بستر مناسبی برای اشتغال در این استان ایجاد کرده و این امر مسیر مهاجرت اتباع بیگانه و حتی مهاجران داخلی را هموارتر از قبل کرده و هر روز بر آمار آنها می‌افزاید و از طرفی دیگر وجود دانشگاه‌های مختلف در استان شرایط را برای ادامه تحصیل مهاجران داخلی فراهم کرده است.

نخبگان یزدی می‌روند، كارگران غیربومی می آیند

بافت مهاجر پذیر و صنعتی بودن استان یزد موجب شده که بازار کار آن متقاضیان زیادی داشته باشد به گونه‌ای که  رئیس بنیاد نخبگان یزد نیز در اولین نشست ستاد استانی راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان برای این موضوع اذعان کرد: «آمار غیر رسمی نشان می دهد یزد یکی از استان‌هایی است که شاید بیشترین آمار مهاجران نخبگان از آن وجود دارد  به گونه ای که نیروهای متخصص از استان خارج می‌شوند و نیروهای غیرمتخصص کارگر وارد استان می‌شوند.»

جمعیت  حدود100 هزار نفری اتباع بیگانه در یزد

طبق آخرین آماری که مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری یزد در خردادماه سال جاری اعلام کرده است 9 درصد از جمعیت استان را اتباع بیگانه مجاز و غیرمجاز تشکیل می‎‎دهند به گونه ای که قریب به 50 هزار نفر تبعه خارجی مجاز در استان یزد سکونت دارند و براساس آخرین سرشماری‌ها که مربوط به سال 1389 بوده است، 40 هزار نفر نیز اتباع غیر مجاز در استان داریم.

از آنجا که مهاجران با محیط‌هایی مواجه می‌شوند که از نظر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با محیط زندگی قبلی آنان متفاوت است از یک طرف  مجبور به پذیرش تغییرات زیادی در رفتار، کردار و گفتار خود برای حفظ سازگاری هستند و از طرفی دیگر بر فرهنگ کلی جامعه جدید تأثیرگذار هستند، از این رو بحث آسیب‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و روانشناختی و نحوه تأثیرپذیری مهاجران از فرهنگ مقصد یا تأثیرگذاری آن‌ها بر فرهنگ مقصد، مطرح است.

اکثر بی سوادان یزد را مهاجران تشکیل می‌دهند

با وجود آنکه مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استان از تحصیل 10 هزار و 500 دانش‎‎آموز تبعه خارجی در استان خبر داده است، معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان یزد چند روز پیش در مراسم تجلیل از سوادآموزان برتر استان یزد گفت: در حال حاضر 29 هزار و 573 نفر در استان یزد در گروه سنی 10 تا 49 سال، بی‌سواد هستند که 60 درصد این افراد را اتباع بیگانه و بخش قابل توجهی از آنان را نیز مهاجران دیگر استان‌ها تشکیل می‌دهند.

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری  یزد نیز به خبرنگار یزد آوا، گفت: یزد از آنجا که در مرکز کشور و محل تردد است و هم شهر صنعتی و در نتیجه کارگری است مستعد جذب مهاجر است و در واقع با مورد توجه قرار گرفتن رویکرد صنعتی و نیاز به کارگر، مهاجرت به یزد نیز افزایش یافته است.

مجید جوادیان زاده ادامه داد: شهر یزد به دلیل وجود دانشگاه‌های مختلف شهر دانشجویی است و شاهد مهاجران کوتاه مدت و بلند مدتی است که برای کار یا تحصیل به این شهر می‌آیند و گاه خانواده‌هایشان نیز به همراه آنها مهاجرت می کنند که جمعیت قابل توجهی را تشکیل می دهند.

حاشیه‌نشینی مهم‌ترین آسیب اجتماعی مهاجران به استان یزد

وی با بیان اینکه متأسفانه در کشور ما از ابتدا تاکنون کمتر به مدیریت مهاجرت پرداخته شده است، حاشیه نشینی را از جمله آسیب‌های این پدیده نام برد و گفت: مهاجرانی که به یزد می آیند به دلیل نداشتن استطاعت مالی و حتی اجتماعی ناخودآگاه بازار مسکن، کار و جامعه این تعداد مهاجر را نمی تواند به خود جذب کند به حاشیه‌های شهر رانده می شوند و پدیده حاشیه نشینی اتفاق می‌افتد.

جوادیان زاده با اشاره به پایین بودن سرمایه‌های اجتماعی در مناطق حاشیه نشین ادامه داد: از آنجا که در حاشیه شهر مردم از طبقات، شهرها و نژادهای مختلف هستند، کمتر به هم اعتماد می‌کنند و در نتیجه اعتماد اجتماعی در آنها پایین است و تعامل و همکاری در این مناطق وجود ندارد که باید با آموزش  و  کمک سازمان‌های مردم نهاد همکاری و تعامل را در این مناطق به وجود آورد و آسیب هایی که به دلیل بی اعتمادی به وجود آمده است را از بین برد.

وی ضمن تأکید بر اینکه می‌توان از مهاجرت به عنوان فرصت نیز استفاده کرد،  با اشاره به آسیب‌هایی که مهاجران داخلی برای شهرهای مقصد به همراه دارند ادامه داد: در دنیا برای افرادی که قصد ورود به یک جامعه را دارند کمپین‌هایی قرار می‌دهند که افراد با فرهنگ و قوانین آن جامعه آشنا شوند، از این رو مهاجرانی که به یزد وارد و ساکن می‌شوند با رسوم، اخلاق، سنت‌ها و فرهنگ یزد آشنا نیستند  و گاهی با رفتار، حرکات و وضعیت پوششی که دارند موجب ایجاد آسیب می شوند.

مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری یزد گفت: رسانه‌ها از جمله صدا و سیما باید برای گروه مهاجران که جمعیت قابل توجهی هم هستند برنامه هایی را قرار دهد و به آنها کمک کنند تا از آسیب‌هایی که ممکن است به همراه داشته باشند جلوگیری شود.

لزوم مدیریت برای استفاده از ظرفیت‌های مثبت مهاجران در استان یزد

وی با تأکید بر اینکه مهاجرت یک پدیده جهانی است که لزوما بد و یا خوب نیست و می توان آن را به گونه ای مدیریت کرد که از نتایج مثبت آن بهره‌مند شد، افزود: بسیاری از کشورهای توسعه یافته مهاجزپذیر هستند و از ظرفیت‌های مثبت این پدیده از جمله علم و دانش و سرمایه‌های اقتصادی استفاده کرده‌اند.

انتهای پیام/




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد