Skip to Content

در گفتگوی تفصیلی یزدبانو مطرح شد؛

ضرورت چشاندن حلاوت اقامه نماز به نسل جوان


مسائل زندگی مسلمانان از نماز سرچشمه گرفته و احکام و ارزش‌های اسلامی حول محور این فریضه معنا پیدا می‌کند. ازاین‌رو ترویج اقامه نماز در بین نسل نوجوان و جوان به‌منظور رسیدن به فلاح و رستگاری ضرورت دارد.

به گزارش پایگاه خبری «یزدبانو»، نمازخواندن بر اساس اعتقادات دینی اسلام بسیار مهم بوده و از آن به‌عنوان پایه دین یاد می‌شود. این فریضه که راه ارتباط مستقیم با خداوند است، نه‌تنها به مؤمنان تسکین و آرامش می‌دهد، بلکه به افراد کمک می‌کند که از دست خلق کشیده و خداوند را به‌عنوان راه نور زندگی خویش انتخاب کنند. این عمل دینی اهمیت زیادی برای سلامت روحی و روانی انسان دارد و به آن کمک می‌کند که در راه پیشرفت و رشد پیش برود. از آنجایی که دشمن تلاش می‌کند این راه نور و آثار پربرکت آن را به چالش بکشد و به ویژه نسل جوان و نوجوان را از آن دور سازد، دستگاه‌هایی برپایی نماز در کشور را ترویج می‌کنند و تلاش دارند تا با فعالیت‌های خود توطئه‌های دشمن را خنثی کنند. خبرنگار پایگاه خبری «یزدبانو» با حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید اکبر موسوی، رئیس ستاد اقامه نماز استان یزد در رابطه با فعالیت‌های این ستاد و چالش‌هایی که با آن مواجه است به گفتگو نشسته است.

عکس

ضرورت چشاندن حلاوت اقامه نماز به نسل جوان

 

*** یزدبانودر ابتدا کوتاه بفرمایید، در سال جاری چه اقداماتی در حوزه نماز انجام شده است؟

 

***موسوی: هرساله از دستگاه‌های اداری در رابطه با نماز ارزیابی صورت می‌گیرد. بر اساس شاخصه‌های در نظر گرفته شده، هر دستگاه امتیازبندی می‌شود. برنامه‌های مختلفی در ادارات استان انجام شده به نحوی که ۵۰ اداره میزبان نشست‌های تخصصی نماز شدند که با حضور اساتید مجرب برگزار شد.

در سال جاری، هم‌زمان با برگزاری نهمین اجلاس بزرگ نماز که در شهرستان تفت برگزار شد، حدود ۴۰ دستگاه در استان مورد تقدیر قرار گرفتند.

 

همچنین در سال جاری از افراد نمونه نماز نیز تجلیل به عمل آمد؛ نمونه‌های نمازی به افرادی گفته می‌شود که فعالیت چشمگیر و گام بلندی در راستای توسعه نماز برداشته‌اند.

نهمین اجلاس بزرگ نماز را امسال برگزار و در کنار برگزاری اجلاس میز خدمتی با حضور مسئولان استانی برپا کردیم.

 

همچنین در سال جاری، برای اولین بار مجمع خیرین مسجدساز و نمازخانه ساز را در استان یزد راه‌اندازی کردیم. این اجلاس زیر نظر حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسن قرائتی فعالیت می‌کند. هدف از راه‌اندازی این مجمع ساخت مسجد در مناطق محروم و دور افتاده و یا تعمیر مساجد، نمازخانه بین راهی و یا ساخت نمازخانه مدارس است.

 

۹۹ درصد نمازخانه‌های ادارات کل استان تک منظوره و از امکانات لازم برخوردار هستند. برنامه‌های آسیب‌شناسی در حوزه نماز در حال برگزاری است و ان‌شاءالله بر اساس آن اقدامات برنامه‌ریزی خواهد شد و به‌صورت تخصصی دنبال می‌شود.


*** یزدبانودر رابطه با کمبودهایی که در مقوله ترویج نماز در استان یزد وجود دارد، توضیح دهید.

 

*** موسوی: کمبودها به دو دسته سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تقسیم می‌شود؛ در مقوله نرم‌افزاری با توجه به هجمه فراوانی که دشمن علیه نماز و ترویج آن در جامعه به راه انداخته است، نیاز است تا تعداد بیشتری متخصص در سطح جامعه و مدارس حضور یابند و پاسخگوی شبهاتی که وجود دارد؛ باشند.

 

دشمن همواره درصدد تهاجم فرهنگی و شبهه پراکنی است؛ برای نسل امروز کشور مرتب شبهه‌هایی در رابطه با چرایی نمازخواندن ایجاد می‌کند.

 

کارشناسان متخصص در رابطه با شبهه زدایی با موضوع نماز در حال کار و خنثی‌سازی توطئه دشمن هستند؛ اما در مقابل این حجم آتش‌افروزی باید قوی‌تر و با توان بیشتر کار شود. وقتی نگاه به گذشته کنیم، خیلی کار شده است؛ اما وقتی نگاه به آینده می‌کنیم، هنوز خیلی جای کار داریم.


در مقوله سخت‌افزاری اقامه نماز خوشبختانه در وضعیت خوبی نسبت به استان‌های دیگر قرار داریم؛ اما با توجه به دارالعباده بودن استان یزد با وضعیت مطلوب فاصله داریم.

 

در استان یزد کمتر از ۵۰ مدرسه داریم که نمازخانه ندارد. البته برخی مدارس نمازخانه دارند، اما به دلیل کمبود فضای آموزشی این مکان‌ها تبدیل به کلاس درس شده است. از خیرین می‌خواهیم که در ساخت نمازخانه یاری کنند.

 

سال گذشته بنا داشتیم که کل نمازخانه‌های مدارس استان یزد را مفروش به فرش سجاده‌ای کنیم. حدود ۶ هزار متر از سال گذشته تا الآن توسط خیران و اداره کل نوسازی مدارس استان یزد صورت گرفت. اگر حدود ۱۰ هزار متر فرش سجاده‌ای دیگر تأمین شود، کل نمازخانه‌های مدارس استان یزد مفروش به فرش سجاده‌ای خواهد شد.

 

در استان دارالعباده یزد، روستایی بدون مسجد نداریم؛ ولی شهرک‌هایی جدیدالاحداث و بدون مسجد و یا مساجد نیمه‌ساز داریم و یا اینکه مسجد تناسبی با جمعیت آن شهرک ندارد.

 

در زمینه تعداد مساجد در استان یزد در بافت تاریخی تراکم مسجد داریم. گاهی در یک کوچه دوتا مسجد وجود دارد اما در شهرک‌های جدید متأسفانه با کمبود مسجد مواجه هستیم.

 

*** یزدبانو: با توجه به صحبت خودتان دشمن اعتقادات مردم به ویژه نسل جوان و نوجوان را هدف قرار داده و برای کم‌رنگ کردن اهمیت نماز در ذهن آن‌ها تلاش می‌کند؛ به نظر شما چگونه می‌توان بر این هجمه دشمن غلبه کرده و برپایی نماز را به ویژه در مدارس پر رنگ‌تر کرد؟

 

*** موسوی: به‌طورکلی باید در مقوله نماز تعارف‌ها را کنار گذاشت و علاوه بر آسیب‌شناسی حوزه نماز، به رفع این آسیب‌ها نیز پرداخته شود.

 

آمار شایسته‌ای از تعداد نمازخوان در مدارس نداریم؛ در برخی مدارس، به ویژه مدارس غیرانتفاعی محیط نمازخانه خوبی فراهم است؛ اما در زمان اقامه نماز استقبال دانش‌آموزان از نماز چنگی به دل نمی‌زند. البته وضعیت استقبال دانش آموزان یزدی از اقامه نماز خوب است؛ اما زیبنده شهر دارالعباده یزد نیست. اگر جمعیت ۲۰ درصد در استان دیگری بود، وضعیت خوبی ارزیابی می‌شد؛ اما برای یزد این‌گونه نیست. بروز پدیده عدم استقبال از اقامه نماز جماعت در مدارس از سوی دانش آموزان هم علت‌های مختلفی هم دارد. متأسفانه قدت تخریب هجمه‌ها علیه نماز را نمی‌توان نادیده گرفت.

 

بنا به بررسی‌های صورت گرفته، بدون تعارف، مدرسه‌ای که مدیر و معلمان در مراسم برپایی نماز شرکت داشته‌اند، دانش آموزان نیز استقبال کرده‌اند و نماز با شور و هیجان و استقبال بالایی برگزار می‌شود؛ اما در مدارسی که مدیر و معلم در زمان اقامه نماز در دفتر مدرسه به سر می‌برد، استقبال دانش آموزان نیز کم است. ضرورت دارد، معلمان در صف اول نماز حضور داشته باشند؛ چراکه با توجه به آسیب‌شناسی صورت گرفته یکی از عوامل تشویق دانش آموزان به شرکت در نماز جماعت است.

 

وزارت آموزش‌وپرورش زنگ نماز را بخش‌نامه کرده است؛ علیرغم وجود این بخشنامه، اما متأسفانه در برخی مدارس زنگ نماز را هم به آموزش دروس اختصاص داده‌اند. عده‌ای از تعداد نمازخوان‌ها می‌پرسند، اما ما باید از خودمان بپرسیم تا چه میزان زمینه سخت‌افزاری را برای نمازخواندن جوانان و نوجوانان آماده کرده‌ایم.

 

باید فضا را طوری محیا کنیم که برای آن‌ها جذاب باشد. قطعاً فراهم‌سازی زیرساخت در رغبت افراد برای نمازخواندن تأثیر دارد.

 

یکی از راه‌های بزرگ برای ترویج نماز در جامعه این است که باید اثرات خدادوستی برای مردم مشهود باشد. مردم دین‌گریز نیستند؛ چراکه خداپرستی فطری بوده است؛ اما اینکه عده‌ای از حلاوت نماز فاصله می‌گیرند به علت این است که چون نسل جوان نماز والدین را می‌بیند، اما آثار نماز را ندیده است. وقتی پدری به‌عنوان متولی فرهنگی در خانواده آثار نمازخواندن را نبیند و لمس نکند، قاعدتاً نسبت به اقامه نماز بی‌میل می‌شود.


موضوع مهم دیگر که از آن برای ترویج فرهنگ نماز در جامعه غفلت شده است، عدم استفاده کافی از ظرفیت مساجد است. در حال حاضر به‌طور خوش‌بینانه ۲۰ درصد از ظرفیت مسجد استفاده می‌شود؛ درحالی‌که انقلاب اسلامی از مساجد شروع شد و بعد از انقلاب مساجد پایگاهی برای اعزام به جبهه‌ها، پشتیبانی و از جنگ در مساجد اتفاق می‌افتاد و بیش از ۹۰ درصد شهدای استان از بچه‌های مسجد بودند.

 

مساجدی داریم که مجهز به کارگاه تولیدی بوده و چندین خانواده معیشت خود را از طریق فعالیت در این کارگاه‌ها تأمین می‌کنند؛ اما متأسفانه از این پتانسیل استفاده نمی‌شود. مساجد فقط در ساعت نماز و با روضه‌خوانی باز است؛ مسجد پایگاه اجتماعی برای ایجاد وفاق و همدلی در محلات و همچنین پایگاهی اجتماعی است؛ که برنامه‌های مختلفی می‌توان برای استفاده از ظرفیت پایه‌ریزی کرد.
انتهای خبر/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری